Zbieraj znaczki nie koty! DO ZAMKNIĘCIA

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sie 05, 2010 11:17 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

mirka_t pisze:Zofia&Sasza jakie albo. Oczywiście, że tylko eutanazja, bo przecież zakocony dt i schronisko to straszny stres dla kota. Po co mu to fundować o ile nie pewności, że znajdzie dom. :mrgreen:

Idź rechotać gdzie indziej. Mnie ten temat nie bawi.
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Czw sie 05, 2010 11:27 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

I nie powinien Ciebie bawić, bo zakładając go musiałaś wiedzieć do jakich konkluzji się dojdzie. Zamykanie obłąkanych w specjalnych zakładach i eutanazja ich kotów. Tak jakoś to idzie.
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Od: Pon gru 20, 2004 18:21

Post » Pt sie 06, 2010 9:09 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Eee... yyy...
Znaczy, z uwagi na to że kotki już są, gdzie sa - i opiekuje się nimi np. osoba niezrównowazona - nic nie robić na wszelki wypadek?

Nota bene padł tu argument - o dobieraniu kolejnych kotów - taki: przedtem się nikt tym kotem nie interesował, tylko jak idzie do (powiedzmy szczerze: nieraz przekoconego! do granic!) domu, to zaraz wielkie poruszenie...

Jestem w stanie go uznać, tyle że, choć rozumiem jego warstwę emocjonalną, to w kwestii merytorycznej wydaje mi się fałszywy.

Znów wracamy do "dobrostanu" zwierzaków.

Jeśli kotu grozi bezpośrednie niebezpieczeństwo (chcą go utopić a my wydzieramy go z rąk zwyrodnialców... na przykład) to jakby nie ma o czym gadać. Siła wyższa.

Ale coraz częściej przekonuję się, że argumenty takie dotyczą też kotów ktore BYĆ MOŻE wolałyby żyć tam, gdzie dotąd - zamiast trafić do stada kotów na malej powierzchni.
8)
Do sytuacji, ktora je totalnie niszczy; a z której wyjścia już mieć nie będą.

Tak sobie myślę że sformulowaniem "dobro kotów" bardzo szafowal tu, na tym forum, pan rzecznik SdZ ktora to organizacja przeprowadziła akcję wywalenia z piwnic przy ul. Broniewskiego kotów.
:evil: To wszystko - wywózka części kotów w nieznanym kierunku & wyrzucenie pozostalych po prostu na ulicę, pod samochody, było uargumentowane "ratowaniem" kotów "bo by je ktoś mógl otruć". :?
Ja obserwuję teraz to, co się dzieje na tej ulicy - widze ciężarne kotki przytulajace się do ogrodzenia miejscowego bazarku, widzę beznadziejne i nieużywane właściwie miejsce zwane szumnie "azylem dla kotów" - i naprawdę stwierdzam że była to akcja dręczenia zwierząt, a nie żadnego ich ratowania.

Czasem warto wiele razy pomyśleć czy ratunek to na pewno ratunek. 8)

No i na pewno trzeba zdać sobie sprawę że wszystkich zwierząt nie uratujemy - a jeśli już tę brutalną prawdę sobie uzmysłowimy, to warto usiąść, popatrzeć na swoje kociaki (czy psiaki) i pomyśleć, czy chcemy im to zrobić. Dokoopotować im kolejnego lokatora. Czy wszystko NA PEWNO jest w tym stadzie O.K.

(Abstrahując od przeliczenia budżetu i obliczenia czasu jaki mozemy poświęcić na kolejnego uratowanego zwierzaczka). :wink:

Berek

Od: Śro gru 31, 2008 0:12

Post » Pt sie 06, 2010 9:52 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Berek pisze:Ale coraz częściej przekonuję się, że argumenty takie dotyczą też kotów ktore BYĆ MOŻE wolałyby żyć tam, gdzie dotąd - zamiast trafić do stada kotów na malej powierzchni.
8)
Do sytuacji, ktora je totalnie niszczy; a z której wyjścia już mieć nie będą.

[....]
Czasem warto wiele razy pomyśleć czy ratunek to na pewno ratunek. 8)
No i na pewno trzeba zdać sobie sprawę że wszystkich zwierząt nie uratujemy - a jeśli już tę brutalną prawdę sobie uzmysłowimy, to warto usiąść, popatrzeć na swoje kociaki (czy psiaki) i pomyśleć, czy chcemy im to zrobić. Dokoopotować im kolejnego lokatora. Czy wszystko NA PEWNO jest w tym stadzie O.K.

(Abstrahując od przeliczenia budżetu i obliczenia czasu jaki mozemy poświęcić na kolejnego uratowanego zwierzaczka). :wink:

To co napisałeś jest dokładnie tym, do czego doszłam po kilku latach bycia na forum i po kilku latach pomagania zwierzętom i obserwowaniu pomagających. Zgadzam się z tym w 100% - dodałabym może jeszcze jedno.
Jeżeli ktoś na każdy argument , że już powinien odpuścić, że wystarczy, bo zaczyna szkodzić, a nie pomagać reaguje krzykiem :" a kto to zrobi, jak nie ja - nikt. Tylko ja robię to dobrze, ja się znam i wiem co dla tych zwierząt najlepsze. A może ja odpocznę, a TY to zrobisz??(ale na moich zasadach)" To oznacza dla mnie, że staje się niebezpieczny dla tych "ratowanych "zwierząt.
ObrazekAnda i koty Obrazek

Anda

Od: Pon lut 02, 2004 14:46

Post » Pt sie 06, 2010 10:03 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Anda pisze: (...) Jeżeli ktoś na każdy argument , że już powinien odpuścić, że wystarczy, bo zaczyna szkodzić, a nie pomagać reaguje krzykiem :" a kto to zrobi, jak nie ja - nikt. Tylko ja robię to dobrze, ja się znam i wiem co dla tych zwierząt najlepsze. A może ja odpocznę, a TY to zrobisz??(ale na moich zasadach)" To oznacza dla mnie, że staje się niebezpieczny dla tych "ratowanych "zwierząt.

Zgadzam sie z ta opinia :idea:
A najgorsze, ze nic sobie nie da powiedziec, bo ON WIE NAJLEPIEJ, zadne argumenty nie docieraja :?
Czy naprawde musi dochodzic az do ekstremalnych sytuacji i totalnej utraty kontroli, skoro nieraz widac juz wczesniej, ze sytuacja zaczyna sie wymykac spod kontroli?
(Pytanie bylo retoryczne :twisted: )
Obrazek
"Il n'y a pas de chat ordinaire" (Colette)
Trójkot - Puszek i Szatony

Birfanka

Od: Pon lip 06, 2009 9:48

Post » Sob sie 07, 2010 14:00 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

zaznaczam do doczytania
Obrazek ObrazekObrazek
Franek & Rysia
Zabezpieczenia okien i balkonów 3miasto- R E A K T Y W A C J A.

rambo_ruda

Od: Pon maja 15, 2006 16:53

Post » Sob sie 07, 2010 14:08 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

mozemy teraz zalozyc watek: ktoremu kotu nie pomoglam :(
dajac szanse innym, of kors
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Sob sie 07, 2010 14:18 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Maryla pisze:mozemy teraz zalozyc watek: ktoremu kotu nie pomoglam :(
dajac szanse innym, of kors

A sądzisz, że osoby z wątków zalinkowanych w 1 poście pomagają kotom? 8O Bo jeśli nie, to ja nie rozumiem związku Twojej wypowiedzi z tematem...
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Sob sie 07, 2010 17:20 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Zaznaczam do poczytania i dziękuję za ten wątek, był potrzebny. Bardzo - niestety :(
Kontakt ze mną - mail lub telefon. Na miau mnie już nie ma.

Sin

Od: Czw sie 19, 2004 17:15

Post » Śro sie 11, 2010 9:33 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Doczytalam wiele stron.
Zanim znajdę czas na bardziej szczegółowe pisanie, stwierdzę tylko, że tak, wątek jest potrzebny, ten za chwilkę się skończy a jednak mam nadzieję na kolejną część.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Śro sie 11, 2010 9:59 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

casica pisze:Doczytalam wiele stron.
Zanim znajdę czas na bardziej szczegółowe pisanie, stwierdzę tylko, że tak, wątek jest potrzebny, ten za chwilkę się skończy a jednak mam nadzieję na kolejną część.

A ja się zastanawiam komu i do czego potrzebny jest ten wątek. :roll:
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Śro sie 11, 2010 10:01 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

i komu to ma służyć :mrgreen:
Obrazek

Femka

Od: Sob mar 24, 2007 19:56

Post » Śro sie 11, 2010 10:01 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Agn pisze:

Może tym, którzy zetknęli się z problemem zbieractwa lub zetkną się w przyszłości? Może żeby ostrzec przed pomaganiem zbieraczkom?
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Śro sie 11, 2010 10:07 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Zofia&Sasza pisze:
Agn pisze:

Może tym, którzy zetknęli się z problemem zbieractwa lub zetkną się w przyszłości? Może żeby ostrzec przed pomaganiem zbieraczkom?

Na razie mam zupełnie odmienne wrażenia. :?
Komu już `posłużyło` to widać.
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Śro sie 11, 2010 10:13 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Komu? Serio-serio pytam.
Obrazek

Zofia.Sasza

[poprzednia][następna]