Zbieraj znaczki nie koty! DO ZAMKNIĘCIA

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lip 31, 2010 14:51 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Agn pisze:Znowu - wedle czyjego 'widzimisię' określa się owo 'polepszenie'.

MariaD pisze:Często B postrzega inne DT jako niewłaściwe, nieumiejące zająć się kotem - syndrom "tylko u mnie będzie miał właściwa opiekę".

sanna-ho pisze:po drugie - gdyby A chciał działać 'dla dobra kotów' - wziąłby jakiegokolwiek kota na dt, nieważne od kogo/skąd, przecież tyle kotów potrzebuje dt.

Niekoniecznie.

I tego też na miau nie znoszę - wciskania osobom chętnym na kota w określonym umaszczeniu/wieku/charakterze/płci zupełnie innego kota pod tym samym hasłem:
sanna-ho pisze:wziąłby jakiegokolwiek kota na dt, nieważne od kogo/skąd, przecież tyle kotów potrzebuje dt.

DT zamienić na DS.
I pod wpływem "forumowych krzyżowców" żaden kot nie znajduje domu, bo osoba ucieka pod wpływem "nalotu dywanowego" i znajduje kota jakiego sobie wymarzyła np. na allegro czy od kotki znajomych...

Dokładnie taki sam mechanizm działa przy DT, który chce konkretnego kota.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Sob lip 31, 2010 14:52 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

MariaD pisze:Beliowen, ja w opisanej przez Ciebie teoretycznej sytuacji widzę dwa punkty "zapalne":
Pierwszy:
Beliowen pisze:A i B uzgadniają, że trudne do wyadoptowania koty pojadą do B - i tak się staje.

B mimo dużej liczby kotów pod opieką nie umie/nie chce powiedzieć "NIE, nie mogę przyjąć kolejnego kota". Przyjmuje każdego kolejnego kota niezależnie od liczby i stanu zdrowia kotów przebywających już w DT u niego. I nie jest istotne czy A wie ile jest u B kotów i w jakim stanie zdrowia. To B o tym wie i decyduje się na kolejnego, choć IMHO nie powinien.
Proste powiedzenie "NIE" przez B może zmusiłoby A do poszukania innego, mniej zakoconego DT lub zajęcie się kotem samemu.

I tak, i nie
bo może być tak, że inicjatywa wzięcia kotów wychodzi od A i B otrzymuje prośbę, mniej lub bardziej rozpaczliwą
oraz deklarację wsparcia kotów "na wieki wieków, amen"
i sugestię, że jeśli się nie zlituje, to nie wiadomo, jaki los koty czeka ("bo będę musiała wypuścić").

Na poziomie ogólności, jakim się posłużyłam, nie warto rozważać motywów B ani motywów A
dla mnie istotne jest, że często znając warunki u B osoby typu A jednak nalegają na wzięcie przez B kota/kotów trudnych do wyadoptowania
nie zadają sobie trudu, żeby poszukać mniej zakoconej alternatywy.
MariaD pisze:Drugi:
Beliowen pisze:W związku z tym, A postanawia kota przejąć z powrotem (kota lub koty - to już w każdym przypadku bywa różnie).
B uważa, że kolejna zmiana jest dla kota z różnych względów nie wskazana.

Właśnie - "z różnych względów". To IMHO kluczowe słowa.
Jeżeli A chce odciążyć B w jego opiece nad dużą ilością kotów to nie rozumiem oporów B przed przekazaniem kota A. Zwykle te względy nie są podyktowane przeciwskazaniami medycznymi a "przywiązaniem" B do kota, który przekroczył progi jego domu.
Ewentualnie "nieufnością" do A, do jego możliwości zapewnienia kotu lepszego, mniej zakoconego DT lub do możliwości samego A zapewnienia kotu właściwej opieki.
Często B postrzega inne DT jako niewłaściwe, nieumiejące zająć się kotem - syndrom "tylko u mnie będzie miał właściwa opiekę".

Problem w tym, że bywają koty - i pewnie każdy z nas, nawet w niewielkim stopniu pomagający i tymczasujący, z takimi przypadkami się zetknął - które bardzo odchorowują zmianę miejsca zamieszkania i po odchorowaniu bardzo przywiązują się do swojego opiekuna
różne czynniki mogą mieć na to wpływ, ale wiemy, że tak bywa
czy w takim przypadku są to przeciwskazania natury medycznej, czy już emocjonalnej?
z punktu widzenia kota, nie opiekunów, oczywiście.

I jeszcze jedno, a propos niedawnego wątku z "samobójczynią" ;)
bywa, że złe wieści z nowego miejsca pobytu kota budzą u pierwszego jego opiekuna takie emocje, że zamiast rzeczowej rozmowy, jest z miejsca agresja słowna
przy zawsze usłużnym dopingu z forum (publiczność szeroka, obie strony zawsze znajdą wsparcie) wychodzi pyskówka i faktycznie nie sposób wtedy ustalić cokolwiek sensownego, a dobro kota gubi się gdzieś między kolejnymi wymianami postów.
MariaD pisze:Brak u B obiektywnej oceny liczby kotów jakim może zapewnić indywidualną, staranną opiekę.

Niekoniecznie
bo jeśli B jest zapewniany, że kot będzie sponsorowany, "tylko go weź, bo nie mam z nim co zrobić, ja wszystko opłacę" a jednocześnie z prośbą o wzięcie kota zwraca się ktoś, do kogo B może mieć zaufanie (bo dotychczas wspierał, albo jest to osoba poważana na forum z jakiegoś powodu), a potem okazuje się, że wszystkie obietnice były rzucane na wiatr, to B zostaje z dodatkowym kotem na stanie
dlatego przywoływałam w ramach analogii przykład mydlanego interesu Zabłockiego ;)

I stąd moje pytanie
Beliowen pisze:czy to jest w porządku wobec B, jeśli A, który uprzednio przyczynił się do zwiększenia stanu zakocenia u B, czyni wyrzuty, że B ma zbyt wiele kotów pod opieką?

I zgadzam się bardzo z tym
sanna-ho pisze:I wyobraź sobie, że jest związek między sposobami pomocy kotom a istnieniem przekoconych domów.

bo schemat, który opisałam we wcześniejszym poście, o ile ma zakończenie w postaci odcięcia się A od B i zrzucenia na B całkowitej odpowiedzialności za liczbę posiadanych kotów, staje się ilustracją bardzo specyficznego sposobu pomagania kotom...
To akurat najbardziej kojarzy mi się z przykładem sprzed paru lat, dotyczącym osoby już nieobecnej na forum.
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Sob lip 31, 2010 15:06 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Czy ktoś wie ile aktualnie kotów ma fufu?
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Sob lip 31, 2010 15:10 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

sanna-ho pisze:
Zofia&Sasza pisze:
mirka_t pisze:A Ty ile kotów z podobnych akcji wzięłaś, ilu z nich znalazłaś domy?

Mirko_t znowu próbujesz wywołać poczucie winy w tych, którzy mają mniej kotów? To nie jest ŻADEN argument. Kotom można pomagać na wiele sposobów. I nie to ma żadnego związku z problemem domów, do których koty tylko wchodzą.

Zofio&Saszo znowu próbujesz ukręcić łeb rzeczowemu pytaniu, byle by nie odpowiedzieć?
Poczucie winy to chyba na zasadzie nożyc, nie?
I wyobraź sobie, że jest związek między sposobami pomocy kotom a istnieniem przekoconych domów.

jeśli sposób pomocy kotom nie polega na wysyłaniu kota do przekoconego dt - to związku nie ma, żadnego
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Sob lip 31, 2010 15:16 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Rozważań ciąg dalszy.
Beliowen pisze:Problem w tym, że bywają koty - i pewnie każdy z nas, nawet w niewielkim stopniu pomagający i tymczasujący, z takimi przypadkami się zetknął - które bardzo odchorowują zmianę miejsca zamieszkania i po odchorowaniu bardzo przywiązują się do swojego opiekuna
czy w takim przypadku są to przeciwskazania natury medycznej, czy już emocjonalnej?

Takich kotów nie ma dużo, ale taki argument dość często pada. Jest niesprawdzalny i bardzo wygodny. Tak samo jak : "ten kot jest za stary na zmianę domu".

Edit: kot trudno przystosowujący się do nowych warunków będący tymczasem kiedyś będzie MUSIAŁ zmienić dom na stały. No, chyba że jest to ekstremalny przypadek, wtedy niech nie ma statusu tymczasa (wiecznego) a przechodzi na status rezydenta.

Beliowen pisze:otrzymuje prośbę, mniej lub bardziej rozpaczliwą

Szantaż emocjonalny jest na tym forum wszechobecny. Tak powstają kolekcje - bo kotek zginie w schronie, bo kota się uśpi itd...
Chyba jest truizmem, jeżeli napisze, że kotów wszystkich się nie uratuje. Gdzieś trzeba postawić kropkę, bo kolejny kot to mniej czasu i, funduszy i przestrzeni dla pozostałych.

Beliowen pisze:bo jeśli B jest zapewniany, że kot będzie sponsorowany, "tylko go weź, bo nie mam z nim co zrobić, ja wszystko opłacę" a jednocześnie z prośbą o wzięcie kota zwraca się ktoś, do kogo B może mieć zaufanie (bo dotychczas wspierał, albo jest to osoba poważana na forum z jakiegoś powodu), a potem okazuje się, że wszystkie obietnice były rzucane na wiatr, to B zostaje z dodatkowym kotem na stanie

I tu jest ten wyszydzany temat przewidywania i zabezpieczania się na przyszłość.
Nic nie jest wieczne - A może sam stanąć w trudnej sytuacji, może zdarzyć się wiele rzeczy od A niezależnych uniemożliwiających dalsze sponsorowanie kota w domu B.
B powinien też takie sytuacje brać pod uwagę biorąc kolejnego kota pod opiekę.

B jest dorosłą osobą, powinien myśleć nie tylko kategoriami emocjonalnymi ale przede wszystkim - właśnie dla dobra kotów - stać mocno nogami na ziemi.
Obrazek

MariaD

Post » Sob lip 31, 2010 15:41 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

MariaD pisze:...
Takich kotów nie ma dużo, ale taki argument dość często pada. Jest niesprawdzalny i bardzo wygodny. Tak samo jak : "ten kot jest za stary na zmianę domu".

Skąd masz informacje, że takich kotów nie jest dużo?

MariaD pisze:...Szantaż emocjonalny jest na tym forum wszechobecny. Tak powstają kolekcje - bo kotek zginie w schronie, bo kota się uśpi itd...
Chyba jest truizmem, jeżeli napisze, że kotów wszystkich się nie uratuje. Gdzieś trzeba postawić kropkę, bo kolejny kot to mniej czasu i, funduszy i przestrzeni dla pozostałych.

Ale to prawda i dużo kotów ginie w schroniskach lub zostaje uśpionych. Jeśli na tobie nie robi to wrażenia to Twoja sprawa, ale nie wymagaj aby wszyscy mieli Twoją wrażliwość.

MariaD pisze:...B jest dorosłą osobą, powinien myśleć nie tylko kategoriami emocjonalnymi ale przede wszystkim - właśnie dla dobra kotów - stać mocno nogami na ziemi.

Czy do stania mocno na ziemi można zaliczyć uczciwe pozyskiwanie darczyńców? Oczywiście wiąże się to z uczciwym prowadzeniam dt w taki sposób, że nikt nie może zarzucić opiekunowi zaniedbywania kotów.
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Od: Pon gru 20, 2004 18:21

Post » Sob lip 31, 2010 15:49 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

MariaD pisze:
sanna-ho pisze:po drugie - gdyby A chciał działać 'dla dobra kotów' - wziąłby jakiegokolwiek kota na dt, nieważne od kogo/skąd, przecież tyle kotów potrzebuje dt.

Niekoniecznie.

I tego też na miau nie znoszę - wciskania osobom chętnym na kota w określonym umaszczeniu/wieku/charakterze/płci zupełnie innego kota pod tym samym hasłem:
sanna-ho pisze:wziąłby jakiegokolwiek kota na dt, nieważne od kogo/skąd, przecież tyle kotów potrzebuje dt.

DT zamienić na DS.
I pod wpływem "forumowych krzyżowców" żaden kot nie znajduje domu, bo osoba ucieka pod wpływem "nalotu dywanowego" i znajduje kota jakiego sobie wymarzyła np. na allegro czy od kotki znajomych...

też nie znoszę wciskania DS kota, którego ów DS nie chce.
ale rozmawiamy tu o DT, który deklaruje, że działa 'dla dobra kotów', a nie - że szuka swojego jedynego, wymarzonego domownika.
to co innego.

poza tym - pisałam - szanuję 'widzimisię' takiego dt.
ale niech wtedy nie pisze, że to 'dla dobra kotów' :roll:

sanna-ho

Od: Wto sie 28, 2007 13:41

Post » Sob lip 31, 2010 15:54 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Ale to chyba naturalne, że jeśli dałam kota na DT, a obecnie mam co do DT wątpliwości lub mam możliwośc zajęcia się kotem osobiście - chcę go odebrać, a nie szukam innego kota?
Mam w DT kota FIV+ finansowanego przez "ofiarodawcę". Gdyby chciał go odebrać - wydałabym go natychmiast. Tak samo jak wydałabym Never Bibi z Palucha, gdyby się to zwróciła.
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Sob lip 31, 2010 16:12 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

sanna-ho pisze:ale rozmawiamy tu o DT, który deklaruje, że działa 'dla dobra kotów', a nie - że szuka swojego jedynego, wymarzonego domownika.
to co innego.

To dokładnie taki sam mechanizm.

mirka_t pisze:Skąd masz informacje, że takich kotów nie jest dużo?

MariaD pisze:taki argument dość często pada. Jest niesprawdzalny i bardzo wygodny.

Niesprawdzalny bo opiera się jedynie na stwierdzeniu DT. I nigdy nie był zrewidowany przez przekazanie takiego kota, nawet na próbę, do innego DT.
MariaD pisze:Edit: kot trudno przystosowujący się do nowych warunków będący tymczasem kiedyś będzie MUSIAŁ zmienić dom na stały. No, chyba że jest to ekstremalny przypadek, wtedy niech nie ma statusu tymczasa (wiecznego) a przechodzi na status rezydenta.

Dla dobra takiego tymczasa warto go poddać próbie innego DT. Czasami są zadziwiające efekty...
Obrazek

MariaD

Post » Sob lip 31, 2010 16:49 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

sa obecnie watki w ktorych dramatycznie szuka sie domu dla wielu kotow
nikt komu szanowne przedpisczynie przetarly oczy ze moze jest lub zaraz bedzie kolekcjonerem sie nie wychyli z pomoca choc moze zawsze reagowal w takiej sytuacji
w przeciwienstwie do tych co wiedza najlepiej nawet jesli nie mialy/nie maja i nie zamierzaja miec zadnego tymczasa
nie pomoze bo przeciez pogorszy swoim kotom sytuacje, stan finansow i wiele innych czynnikow
nie pomoze bo przeciez o wiele lepiej pomoga male DT biorace tylko niewiele kotow i dobrze docelowo szukajace im domow
no przeciez to o wiele lepiej dla tych biedakow

tylko sledze watek i takich chetnych nie widze, zwyczajnie ich nie ma
bedzie schronisko i/albo smierc

i wszyscy uznaja ze to dobrze
i wszyscy bedą mieli czyste sumienie
:(
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Sob lip 31, 2010 17:04 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Maryla, ale taka sytuacja jest od wielu miesiecy, to na pewno nie skutek tego watku
zreszta wiele domow "przekoconych" od dawna ma "w nosie" czy sie naraza czy tez nie - wystarczy poczytac odpowiednie watki...

ten watek, jak i inne podobne, to raczej skutek sytuacji na forum i ogolnej frustracji (juz chyba kilka razy o tym pisano) a nie powod "zastoju" adopcji i braku pomocy w srodku "sezonu" :roll:

BTW bardzo mnie zaciekawilo, ze z jednej strony oczekuje sie od osob, ktore do Iki6 oddaly koty na DT, zeby je teraz odebraly, a z drugiej (to juz w tym watku) nie przyznaje im sie prawa do odebrania kota z DT, ktory uznaly na nieodpowiedni

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Sob lip 31, 2010 17:05 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

MariaD pisze:Rozważań ciąg dalszy.
Beliowen pisze:Problem w tym, że bywają koty - i pewnie każdy z nas, nawet w niewielkim stopniu pomagający i tymczasujący, z takimi przypadkami się zetknął - które bardzo odchorowują zmianę miejsca zamieszkania i po odchorowaniu bardzo przywiązują się do swojego opiekuna

Edit: kot trudno przystosowujący się do nowych warunków będący tymczasem kiedyś będzie MUSIAŁ zmienić dom na stały. No, chyba że jest to ekstremalny przypadek, wtedy niech nie ma statusu tymczasa (wiecznego) a przechodzi na status rezydenta.

Nie wiem, czy argument niesprawdzalny
a co do statusu - tymczas czy rezydent - przecież to tylko nazwa, jeśli B wyadoptowuje koty i znajdzie dom odpowiedni dla kota, może ryzyko odchorowania przez tegoż kota kolejnej zmiany podjąć
wiem, to się sprowadza do szukania kotom domów, oczywiście, że tak
ale w definicji DT - domu tymczasowego - niezależnie od liczby kotów na stanie, mieści się jednak wyszukiwanie kotom domów
większość DT jednak w tej kwestii działa wg definicji ;)

MariaD pisze:
Beliowen pisze:otrzymuje prośbę, mniej lub bardziej rozpaczliwą

Szantaż emocjonalny jest na tym forum wszechobecny. Tak powstają kolekcje - bo kotek zginie w schronie, bo kota się uśpi itd...

Nie, nie
kolekcje powstają tam, gdzie jest przekonanie, że "nikt nie pomoże kotu lepiej, niż ja"
a przekonanie ma się nijak do działania opisanego w schemacie jako osoba B ;)
choć oczywiście może być tak, że osoba B z czasem takiego przekonania, w odniesieniu do mniejszej bądź większej liczby kotów, nabierze.

MariaD pisze:
Beliowen pisze:bo jeśli B jest zapewniany, że kot będzie sponsorowany, "tylko go weź, bo nie mam z nim co zrobić, ja wszystko opłacę" a jednocześnie z prośbą o wzięcie kota zwraca się ktoś, do kogo B może mieć zaufanie (bo dotychczas wspierał, albo jest to osoba poważana na forum z jakiegoś powodu), a potem okazuje się, że wszystkie obietnice były rzucane na wiatr, to B zostaje z dodatkowym kotem na stanie

I tu jest ten wyszydzany temat przewidywania i zabezpieczania się na przyszłość.
Nic nie jest wieczne - A może sam stanąć w trudnej sytuacji, może zdarzyć się wiele rzeczy od A niezależnych uniemożliwiających dalsze sponsorowanie kota w domu B.
B powinien też takie sytuacje brać pod uwagę biorąc kolejnego kota pod opiekę.

B jest dorosłą osobą, powinien myśleć nie tylko kategoriami emocjonalnymi ale przede wszystkim - właśnie dla dobra kotów - stać mocno nogami na ziemi.

Pozwolę sobie skromnie zauważyć, że deklaracje "mogę wziąć kota, jeśli ktoś pokryje koszt utrzymania" pojawiają się na forum dość często i wcale nie tylko ze strony osób zakoconych po kokardkę ;)
taka zresztą jest w ogóle - wyszydzana i szykanowana :twisted: - zasada działania wielu domów tymczasowych: na zasadzie umowy między kilkoma osobami, z których jedna dysponuje czasem i lokalem, a inne finansami
bez takiej umowy wiele mniej lub bardziej zakoconych forumowych DT nie mogłoby robić tego, co robią.

Nie wiem, czy jest to syndrom zbieractwa
wydaje mi się, że sam w sobie jeszcze nie, natomiast - może do zbieractwa doprowadzić, z tym się zgodzę.
abluo ergo sum

Beliowen

Post » Sob lip 31, 2010 17:09 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

zaznaczę
Temat bumerang, ale warty poczytania
ObrazekAnda i koty Obrazek

Anda

Od: Pon lut 02, 2004 14:46

Post » Sob lip 31, 2010 17:14 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

sanna-ho pisze:
MariaD pisze:

Niekoniecznie.

DT zamienić na DS.

też nie znoszę wciskania DS kota, którego ów DS nie chce.
ale rozmawiamy tu o DT, który deklaruje, że działa 'dla dobra kotów', a nie - że szuka swojego jedynego, wymarzonego domownika.
to co innego.

poza tym - pisałam - szanuję 'widzimisię' takiego dt.
ale niech wtedy nie pisze, że to 'dla dobra kotów' :roll:

No nie, tu jednak trzeba uznać argument A, który może być zaniepokojony zachorowaniem czy pogorszeniem się stanu kota, którego oddał pod opiekę B
ponieważ w umowach z DS większość z nas ma wpisany punkt, że w razie, gdyby nowy opiekun kota musiał go z jakichś powodów oddać, powinien nas poinformować, a wiele osób wręcz zastrzega, że kot powinien w takim wypadku wrócić do DT
skoro tak, to może taka umowa mogłaby dotyczyć również tymczasowania
bo jak A już zaczął kota ratować, a kontynuuje ten ratunek B, który sobie z jakichś względów nie radzi, nie można się dziwić, że A chce kotu pomóc i np. znaleźć mu inny DT czy DS.
Abstrahując od konkretnych przykładów ;) cały czas próbuję możliwie najbardziej ogólnie pisać.
abluo ergo sum

Beliowen

Post » Sob lip 31, 2010 17:14 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Beliowen pisze:Pozwolę sobie skromnie zauważyć, że deklaracje "mogę wziąć kota, jeśli ktoś pokryje koszt utrzymania" pojawiają się na forum dość często i wcale nie tylko ze strony osób zakoconych po kokardkę ;)

Zgoda, ale w przypadkach "padnięcia" sponsora jednego, dwóch kotów, DT robiąc bokami jakoś przetrzyma.
Czy przetrzyma DT zakocony po kokardkę jak padnie x sponsorów x kotów?

Beliowen pisze:a co do statusu - tymczas czy rezydent - przecież to tylko nazwa,

No, moment, za tą nazwą idzie sponsoring.
Beliowen pisze:zasada działania wielu domów tymczasowych: na zasadzie umowy między kilkoma osobami, z których jedna dysponuje czasem i lokalem, a inne finansami
bez takiej umowy wiele mniej lub bardziej zakoconych forumowych DT nie mogłoby robić tego, co robią.

Nie wiem, czy jest to syndrom zbieractwa

Nie, z całą pewnością nie. Wszystko przecież zaczyna się od jednego tymczasa.
Problem zaczyna się kilka lat i kilkadziesiąt kotów potem.

Edit: brak części zdania
Obrazek

MariaD

[poprzednia][następna]