Wątek dla nerkowców - III

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie lip 25, 2010 20:32 Re: Wątek dla nerkowców - III

W naszym przypadku kupki są prawie czarne... ale najbardziej niepokojące jest intensywne drapanie w okolicach karku i pyszczka. Pomiędzy okiem a uchem kotka wydrapala sobie siersc i pojwil się strupek, podobnie na podbródku. Początkowo myślelismy, że to reakcja na alugastrin ale po odstawieniu nic się nie polepszylo. Dlatego teraz stawiam na purinę.

trisssm

Od: Pt lip 16, 2010 21:11

Post » Pon lip 26, 2010 7:39 Re: Wątek dla nerkowców - III

trisssm, wydaje mi się że przy takim wysokim poziomie fosforu ipakitine jest za słaba, poza tym właśnie ipakitine może powodować uczulenie o którym piszesz.
Alusal jest lepiej tolerowny przez koty i silniej wyłapuje fosfor a więc skuteczniej obniża jego poziom - może spróbuj przejść na niego? tylko pamiętaj że alusal upośledza wchłanianie innych leków i przydałoby się robić 2 godziny przerwy między podaniem jedzenia z alusalem a pozostałymi lekami.

te kroplówki są z glukozą?
pozostałe płyny mogą śmiało wisieć do zużycia, byleby nie na słońcu i w temp poniżej 25 stopni.

jak będziesz zamawiać azodyl to zwróć uwagę na sposób i czas transportu - musi być w warunkach chłodniczych co jest szczególnie ważne teraz, kiedy są rekordowe upały.

Gedo

Od: Pt lut 26, 2010 15:01

Post » Pon lip 26, 2010 12:11 Re: Wątek dla nerkowców - III

Czy ktoś zna normy dla kreatyniny?
Wyniki ostatniego badania to : mocznik 115 (poprzednio, czyli 3 tygodnie temu, 180), kreatynina 10; wzrosła tez nieco hemoglobina HGB (teraz w granicach normy) i ilość czerwonych krwinek RBC. Kota zaczęła jeść i przytyła około 1 kg. Z drugiej strony wzrósł poziom białych krwinek WBC do 18,9 (poprzednio 8,2) i ilość trombocytów PLT do 121 (poprzednio 64). Według weta przyczyną mogą być podskórne kroplówki - ciągłe drażnienie tkanki podskórnej przez nakłuwanie.
Co o tym sądzicie?

Dla zainteresowanych fajna stronka pomocna przy czytaniu wyników morfologii (uwaga: normy podane dla ludzi!):
http://www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-s ... 35295.html

I jeszcze jedno: czy można przechowywać kroplówkę (płyn Ringera) w lodówce przez 7 dni? Dzielę 500 ml na 4 porcje i podaję co drugi dzień; kupuję w aptece, bo jest taniej , a nie mają tam mniejszych opakowań..co jaki czas zmieniacie wężyk w kroplówce?

Życzę Wszystkim Zdrowia i Pozdrawiam

miklosz

Od: Wto lip 13, 2010 14:47

Post » Pon lip 26, 2010 13:36 Re: Wątek dla nerkowców - III

Witam serdecznie,

informacja dla osób zamawiających Azodyl z USA. Właśnie znalazłam tańszą alternatywę na koszty przesyłki ze Stanów.
Jako "dawny emigrant" amerykański wiele razy korzystałam z usług Polamer. A tu okazuje się ,że jest opcja przesyłki lotniczej za 11 dolarów do 4 funtów i nie trzeba mieć nikogo stacjonującego w USA.
Podaję link do strony przewoźnika, może ktoś będzie chciał wypróbować:

http://www.polameronline.com/

Są tam wszelkie informacje dot. wysyłek z USA do Polski.
Pozdrawiam wszystkie futrzaki i ich właścicieli,
Eśkowe mruczanki: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... 0#p8422130
Borysowe mruczanki: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=167143

Esiu [*]15.07.1995 - 02.01.2014r.... byłeś mi wschodem słońca i zachodem...
Borys [*] 2009 - 28.02.2019r. .. byłeś mi Najdroższym Towarzyszem ...

feniks32

Od: Pt gru 04, 2009 21:19

Post » Pon lip 26, 2010 14:06 Re: Wątek dla nerkowców - III

Dołączam do nerkowców i znaczę teren.
Po 3 dniach bez apetytu poleciałam wczoraj z Brombą do weta, dostała podskórną kroplówkę z odżywiaczami, witaminami i furosemidem. Rano byłyśmy na badaniu krwi. Kreatynina 4,5, mocznik 112.
Wieczorem idziemy na wizytę.
Na co zwrócić uwagę, o co szczególnie dopytywać, o coś prosić?
Ze wszelkie sugestie będę wdzięczna. Problemy nerkowe to dla mnie nowość. Przeleciałam na razie początek wątku, i niewesoło się zrobiło.
Plus dzisiejszego dnia taki, że Bromba w końcu sama zainteresowała się jedzeniem; bardzo mało, ale trochę saszetki zjadła. Za to po wczorajszej kroplówce nie pije dziś wcale. A dotychczas piła sporo.

megan72

Od: Śro kwi 18, 2007 12:41

Post » Pon lip 26, 2010 14:21 Re: Wątek dla nerkowców - III

Z tego co wiem od wetów płyny infuzyjne nie mogą być zbyt długo przechowywane:

z glukozą można podawać najdalej na drugi dzień (do 24 godz.)

płyn ringera, wieloelektrolitowy, roztwór NACl do 2 dni.

Przetrzymywanie dłużej grozi zainfekowaniem bakteriami zawartości co może być niebezpieczne dla chorego kota.

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Pon lip 26, 2010 15:37 Re: Wątek dla nerkowców - III

Jeszcze raz proszę osoby, które orientują się w normach kreatyniny. Wyniki dostałam telefonicznie, dlatego nie wiem jak z tą normą.. mocznik 115 mg/dl (taka jednostka była w poprzednim badaniu, stąd wiem), kreatynina 10 - robiona 1-szy raz. Znalazłam informację, że norma to 1,0 - 1,8 mg/dl. Jeśli tak, to 10 to bardzo dużo...

miklosz

Od: Wto lip 13, 2010 14:47

Post » Pon lip 26, 2010 16:18 Re: Wątek dla nerkowców - III

miklosz pisze:Jeszcze raz proszę osoby, które orientują się w normach kreatyniny. Wyniki dostałam telefonicznie, dlatego nie wiem jak z tą normą.. mocznik 115 mg/dl (taka jednostka była w poprzednim badaniu, stąd wiem), kreatynina 10 - robiona 1-szy raz. Znalazłam informację, że norma to 1,0 - 1,8 mg/dl. Jeśli tak, to 10 to bardzo dużo...

Ja też taką normę mam podaną dla kreatyniny przez naszą wet, a dla mocznika 25-70. Nie wiem jeszcze, jakie jednostki, bo przez telefon jadąc rejestrowałam, papier odbiorę wieczorem na wizycie.

megan72

Od: Śro kwi 18, 2007 12:41

Post » Pon lip 26, 2010 20:05 Re: Wątek dla nerkowców - III

Gedo pisze:trisssm, wydaje mi się że przy takim wysokim poziomie fosforu ipakitine jest za słaba, poza tym właśnie ipakitine może powodować uczulenie o którym piszesz.
Alusal jest lepiej tolerowny przez koty i silniej wyłapuje fosfor a więc skuteczniej obniża jego poziom - może spróbuj przejść na niego? tylko pamiętaj że alusal upośledza wchłanianie innych leków i przydałoby się robić 2 godziny przerwy między podaniem jedzenia z alusalem a pozostałymi lekami.

te kroplówki są z glukozą?
pozostałe płyny mogą śmiało wisieć do zużycia, byleby nie na słońcu i w temp poniżej 25 stopni.

jak będziesz zamawiać azodyl to zwróć uwagę na sposób i czas transportu - musi być w warunkach chłodniczych co jest szczególnie ważne teraz, kiedy są rekordowe upały.

Wlasnie tego transportu się boję, czy dojdzie w odpowiednich warunkach czy nie.

Nie pomyślalam, że to ipakitina może uczulać, ale chętnie skorzystam z rady i zamienię na alusal, zobaczymy jak się sprawdzo.

Kroplówka to glukoza i NaCl w proporcji 1:1. Weterynarz daje mi zawsze butelki 500ml, na trzy dni. Jutro zapytam o mniejsze...

trisssm

Od: Pt lip 16, 2010 21:11

Post » Pon lip 26, 2010 20:24 Re: Wątek dla nerkowców - III

Kroplówki z glukozą infekują się najszybciej. Są też kroplówki małe 250 ml. Takie wystarczą na 2 razy, jesli wet zalecił kroplówkę codzienną po 120-150 ml. Ja kotu podaję 150 ml i wylewam resztę.

Pojemniczki 250 z glukozą kupi się chyba tylko u weta, bo w aptekach chyba bez recepty nie sprzedają. Płyn NaCl owszem, mozna kupić.

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Pon lip 26, 2010 20:37 Re: Wątek dla nerkowców - III

A na co kroplówki z glukozą? Czy musicie zbijać poziom sodu i potasu :?: :?: :?:
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Pon lip 26, 2010 20:59 Re: Wątek dla nerkowców - III

my zbijamy poziom sodu

Gedo

Od: Pt lut 26, 2010 15:01

Post » Pon lip 26, 2010 21:17 Re: Wątek dla nerkowców - III

Gedo pisze:my zbijamy poziom sodu
A jaki poziom sodu macie? Czy masz też wartości referencyjne (brzegowe)? - wg prof. Winnickiej, czy własne wyniki labu?
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Pon lip 26, 2010 22:04 Re: Wątek dla nerkowców - III

Proszę o rady!!

Wyniki:
Mocz analiza ogólna
Przejrzystość: l. mętny
Kolor moczu: bursztynowy
Glukoza: norm mg/dl
Bilirubina: neg
Ketony: neg mg/dl
Ph: 6