Wątek dla nerkowców - III

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro lip 14, 2010 21:33 Re: Wątek dla nerkowców - III

Dopisałam mocznik: 77,21 mg/dl (25-70).

Na razie Klementysia dostaje jeszcze lekarstwa i dziś dostała kroplówkę. Czuje się lepiej. W sobotę ma dostać ostatnie lekarstwa.
Damy jej kilka dni odpoczynku i zaczniemy robić dalsze badania.

Usagi_pl

Od: Śro wrz 05, 2007 9:18

Post » Śro lip 14, 2010 21:36 Re: Wątek dla nerkowców - III

casica pisze:BUN podwyższony nieznacznie, może to jakaś infekcja? A jaki jest mocznik?:
voilà :D : BUN, czyli azot mocznika (mg/dl) x 2,14 = mocznik (mg/dl). Taki jest stały przelicznik w labach.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Śro lip 14, 2010 21:39 Re: Wątek dla nerkowców - III

Usagi_pl pisze:Dopisałam mocznik: 77,21 mg/dl (25-70).

Na razie Klementysia dostaje jeszcze lekarstwa i dziś dostała kroplówkę. Czuje się lepiej. W sobotę ma dostać ostatnie lekarstwa.
Damy jej kilka dni odpoczynku i zaczniemy robić dalsze badania.

Czy leukocyty były w normie?
Mocznik jest prawie w normie, nie ma się co zamartwiać. Może to było jakieś chwilowe "zatkanie", może przeziębienie? Warto po wybraniu leków powtórzyć badania dla pewności :ok:
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Pt lip 16, 2010 14:46 Re: Wątek dla nerkowców - III

Moria wita!
chcę podzielić się pomysłem na zainteresowanie kota wodą, dla tych, których zwierzaki za mało piją. Mając na uwadze uwielbienie kotów dla wody płynącej, wykorzystałam zużytą kroplówkę. Powiesiłam ją na balkonie (mieszkam na parterze) i co jakiś czas odkręcam Morii "kurek". Oprócz wodopoju ma nową rozrywkę:)
Dzisiaj byłam na rozmowie u weta. Kręcił głową na to, że kot je jedzenie "nie nerkowe", ale przyznał, że lepsze to niż nic. Moria dostaje surowego i gotowanego kurczaka, trochę gotowanej ryby, no i wpadłam na pomysł podawania kurczaka i ryby w galarecie, bo ona lubi saszetki z galaretką. Wcina aż miło. Przytyła jakieś 0,5 kg.
Z leków dostaje podskórne kroplówki (przez 1,5 tygodnia codziennie 250 ml, od dziś na zalecenie weta 125 ml), Ipakitine z wodą w strzykawce i dzisiaj dostałam jeszcze Rubenal - nie wiem jeszcze czy go zaakceptuje.
Za tydzień/półtora mamy przyjść na badanie krwi.
Od kiedy zaczęła trochę jeść jest bardziej ożywiona, przychodzi do głaskania, więcej się rusza, częściej mruczy:)

miklosz

Od: Wto lip 13, 2010 14:47

Post » Pt lip 16, 2010 20:14 Re: Wątek dla nerkowców - III

Drodzy Kociarze,
jakie macie sposoby na podawanie Rubenalu. Ja dziś zaczęłam i kot za nic nie chce. Dawałam rozpuszczony w strzykawce, pomieszany razem z Ipakitine. Smak jest tak intensywny, że przypuszczalnie w jedzeniu tez nie da rady. Ciężko z tymi naszymi kociakami :)

miklosz

Od: Wto lip 13, 2010 14:47

Post » Pt lip 16, 2010 20:33 Re: Wątek dla nerkowców - III

miklosz pisze:Drodzy Kociarze,
jakie macie sposoby na podawanie Rubenalu. Ja dziś zaczęłam i kot za nic nie chce. Dawałam rozpuszczony w strzykawce, pomieszany razem z Ipakitine. Smak jest tak intensywny, że przypuszczalnie w jedzeniu tez nie da rady. Ciężko z tymi naszymi kociakami :)

Dracul jadł bezproblemowo zmieszany z jedzeniem, nic mu nie przeszkadzało.
Puticie podaję dopyszcznie, w masełku.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Pt lip 16, 2010 21:31 Re: Wątek dla nerkowców - III

Witam serdecznie
Mam w domu nerkową kotkę, wyniki tragiczne :( kotka ma też potwierdzoną białaczkę. Pilnie potrzebny azodyl, to chyba nasza ostatnia deska ratunku. Może jest ktoś kto ma do odsprzedania lub ktoś będzie zamawiał, może mogłabym się podłączyć? potrzebne też EPO. NIe wiem gdzie mogę dostać...

kreatynina 13,4 mg/dl
mocznik 256 mg/dl (było 515)

trisssm

Od: Pt lip 16, 2010 21:11

Post » Pt lip 23, 2010 10:33 Re: Wątek dla nerkowców - III

miklosz pisze:Drodzy Kociarze,
jakie macie sposoby na podawanie Rubenalu.

podaję prosto do pysia, ale koci rubenal bo psi po podzieleniu jest zbyt duży i kanciasty.
psi proszkowałem i wsypywałem do kapsułki żelowej ale to sporo zachodu - wolę więc koci.

czy ktoś z Was ma doświadczenia z phytophale?
nie wiem jak to podawać - na pudełku pisze że 1 tabletka na 2 kg mc dziennie.
moja kota waży 4,3 kg, czyli 2 tabletki czy 2 i kawałeczek?
i jak mam je podawać: rano i wieczorem po jednej czy dwie raz dziennie?

i jeszcze jedno pytanie do tych co podają podskórnie NaCl z glukozą lub glukozę: czy każdorazowo bierzecie nową flaszkę i resztę wyrzucacie?
jak nie - to jakie zachowujecie środki bezpeczeństwa i jakie macie sposoby przechowywania?

Gedo

Od: Pt lut 26, 2010 15:01

Post » Pt lip 23, 2010 10:41 Re: Wątek dla nerkowców - III

Rubenal podaję, po przepołowieniu ,bezpośrednio do pyszczka, w 2 kawałkach, tak jak inne tabletki. Łykają bez problemu.

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Pt lip 23, 2010 10:42 Re: Wątek dla nerkowców - III

Trisssm, skąd jesteś?

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Pt lip 23, 2010 13:51 Re: Wątek dla nerkowców - III

Takie ostrzezenie jezeli chodz o podawanie Rubenalu. Rubenal zawiera sporo fosforu, 9.5 miligrama w jednej tabletce. Jak podaje producect Rubenal mozna podawac kotom, ktore maja poziom fosforu w normie i pod kontrola. Tak wiec przed rozpoczeciem kuracji Rubenalem nalezy ustalic poziom fosforu we krwi i w trakcie kuracji stale go sprawdzac.

AlkaM

Od: Nie sty 04, 2004 6:14

Post » Pt lip 23, 2010 20:24 Re: Wątek dla nerkowców - III

Zakocona pisze:Trisssm, skąd jesteś?

Przepraszam, nie napisałam dośc istotnej rzeczy- jestem z Wrocławia.

AlkaM pisze:Takie ostrzezenie jezeli chodz o podawanie Rubenalu. Rubenal zawiera sporo fosforu, 9.5 miligrama w jednej tabletce. Jak podaje producect Rubenal mozna podawac kotom, ktore maja poziom fosforu w normie i pod kontrola. Tak wiec przed rozpoczeciem kuracji Rubenalem nalezy ustalic poziom fosforu we krwi i w trakcie kuracji stale go sprawdzac.

Co do rubenalu, podaję go kotce od 2 tygodni, oczywiście po zaleceniu przez weterynarza, mimo iż poziom fosforu jest u niej strasznie wysoki (ok 13mg). Weterynarz nie widział przeciwskazań, po zgłoszeniu moich wątpliwości co do jego podawania... ja mam już mętlik w głowie :(

trisssm

Post » Nie lip 25, 2010 12:14 Re: Wątek dla nerkowców - III

trisssm pisze: Co do rubenalu, podaję go kotce od 2 tygodni, oczywiście po zaleceniu przez weterynarza, mimo iż poziom fosforu jest u niej strasznie wysoki (ok 13mg). Weterynarz nie widział przeciwskazań, po zgłoszeniu moich wątpliwości co do jego podawania... ja mam już mętlik w głowie :(

A podajesz coś na zbicie fosforu? np alusal czy ipakitine?
kilka stron temu dyskutowalismy o tym - moja kotka również ma za wysoki fosfor i musimy zbijać jego poziom.
Teraz podaję renagel polecony przez Tinkę.

gedo pisze:czy ktoś z Was ma doświadczenia z phytophale?
nie wiem jak to podawać - na pudełku pisze że 1 tabletka na 2 kg mc dziennie.
moja kota waży 4,3 kg, czyli 2 tabletki czy 2 i kawałeczek?
i jak mam je podawać: rano i wieczorem po jednej czy dwie raz dziennie?

i jeszcze jedno pytanie do tych co podają podskórnie NaCl z glukozą lub glukozę: czy każdorazowo bierzecie nową flaszkę i resztę wyrzucacie?
jak nie - to jakie zachowujecie środki bezpeczeństwa i jakie macie sposoby przechowywania?

:?:

Gedo

Od: Pt lut 26, 2010 15:01

Post » Nie lip 25, 2010 18:31 Re: Wątek dla nerkowców - III

na zbicie fosforu podaję ipakitinę z "normalnym" jedzeniem. Oprócz tego kotka zjada royala renala suchego i suchą purinę dla nerkowców (ona chyba ją uczuliła więc odstawiam na jakiś czas zeby sprawdzić czy to ona więc przeważa royal renal). W ciągu dwóch tygodni takiej diety fostor spadl z 15 do 13, niewiele :( w czwartek kolejne badanie zobaczymy jak będzie teraz.

Ponawiam pytanie o azodyl, czy ktoś jest chętny do wspólnego zamówienia? Jeśli nie to ja chyba w weekend zamówie na amazon dla siebie.

co do kroplówek to jedną butelkę wykorzystuję trzy razy (raz dziennie) po 150ml. Wisi w łazience... nie mam innego pomysłu jak to przechowywać. Kroplówkę z zwyklę robię w łazience, czasami przenoszę do pokoju, zawieszam na oknie a kotka podczas podawania leży na łóżku. O sterylne warunki jak w gabinecie raczej trudno, może ktoś ma lepsze pomysły? Podczas upałów czasem tylko dwa razy podawałam tą samą butelkę.

trisssm

Post » Nie lip 25, 2010 20:17 Re: Wątek dla nerkowców - III

trisssm pisze: Oprócz tego kotka zjada royala renala suchego i suchą purinę dla nerkowców (ona chyba ją uczuliła więc odstawiam na jakiś czas zeby sprawdzić czy to ona więc przeważa royal renal).

U nas po paru dniach podawania suchej puriny n/f pojawiły się luźne kupy, jaśniejsze od normalnych i mocno zapachowe. Odstawiliśmy purinę i objawy natychmiast ustąpiły.

Bazyliszkowa

Od: Wto sty 31, 2006 15:47

[poprzednia][następna]