Agnieszko, trzymaj proszę też ten napoczęty pen w lodówce. W przeciwnym razie możesz insulinę po 4 tygodniach wyrzucić, gdyż po tym czasie traci ona w temperaturze pokojowej swą aktywność biologiczną. Latem, przy takich upałach, może popsuć się jeszcze szybciej, bo jak każdy hormon nie toleruje ani za niskich, ani za wysokich temperatur.AgnieszkaMo pisze:Chcę się natomiast podzielić moim świeżutkim odkryciem, aż wstyd. Chodzi o przechowywanie lantusa. Pierwszy raz udało mi się wyżebrać w aptece ulotkę informacyjną, i z niej dowiedziałam się, że lantusa, którego nie używamy, bo mamy np. w zapasie - trzymamy w lodówce. A takiego pena, którego już zaczęłyśmy używać - NIE WOLNO przechowywać w lodówce. Tak instruuje producent. A ja od początku - chyba tak na wszelki, ale też strofowana przez panie aptekarki (proszę pani, od razu do lodówki) - trzymałam tam właśnie. Nie wiem, do jakiego stopnia i czy w ogóle może to zmienić działanie insuliny, ale przypuszczam, że może... to dla mnie świeża informacja, dzielę się nią na wszelki...
Wszystkie insuliny w temperaturze pokojowej trzymają się ok. 4 tyg., czasem nawet trochę dłużej, natomiast w lodowce ok. 3 miesięcy, Lantus nawet do 6 miesięcy. Producenci insuliny zalecają w razie używania pena trzymanie go w temperaturze pokojowej. Odpowiedz na pytanie, dlaczego właśnie tak zalecają, jest prosta. Otóż zimna insulina piecze przy wstrzykiwaniu i ma słabsze działanie. Jest to jedyny powód. Ty jednak nie podajesz insuliny penem, lecz nabierasz ją z pena do strzykawki. Strzykawkę ogrzewasz w dłoni lub pozostawiasz na 30 min. w temperaturze pokojowej. W taki sposób masz idealną temperaturę. Pen leży w lodówce, a ciepła insulina ze strzykawki wędruje pod skórę.
Tu jeszcze cytat: http://www.oipip-poznan.pl/index.php?modul=b78_7_6
Insulinę aktualnie używaną przechowujemy w temperaturze pokojowej (poniżej 25'C ) nie dłużej niż 4 tygodnie. Jeżeli temperatura otoczenia przekracza bezpieczną wartość, lek przechowujmy w lodówce, wyjmując na 30 min przed podaniem, aby w momencie podania osiągnął temperaturę pokojową. Zapas insuliny przechowujemy w lodówce w temperaturze 2-8"C. Leku nie wolno zamrażać!
I jeszcze tu: http://www.pompiarze.pl/cukrzyca/przech ... zalecenia/
Aga, jeśli zaleca się przechowywanie insuliny w lodówce, gdy temperatura pokojowa przekroczy 25'C-30'C, to dlaczego NIE WOLNO trzymać jej w lodówce przy temperaturze pokojowej poniżej 25'C?
A to, że musisz żebrać w aptece przy zakupie leku o ulotkę informacyjną, to skandal

Pozdrawiam serdecznie
Tinka