Beliowen pisze:marikita pisze:Beliowen pisze:Jeśli są skrajnie wycieńczone, odwodnione i wychudzone, oznacza to, że musiały a) głodować lub b) mieć uporczywą biegunkę
w przypadku b) - biegunka jest objawem chorobowym, który można opanować za pomocą leków i diety, po zdiagnozowaniu przyczyny
nade wszystko jednak nie wolno dopuścić do odwodnienia, należy podawać płyny dojelitowo i/lub pozajelitowo
jeśli tego nie robiono, oznacza to, że koty nie były leczone bądź były leczone niewłaściwie.
Nie wszystko w medycynie trzeba widzieć, żeby wiedzieć
Kto miałby zdiagnozować koty i zaordynować właściwe leczenie? IKA 6 czy wet?
Nie zrozumiałyśmy się
napisałaś, że wet nie może zaopiniować, że kocięta były niewłaściwie leczone lub głodzone
a ja wyjaśniłam, dlaczego bez większego problemu może.
Teraz co innego podkreśliłam w Twojej wypowiedzi (na niebiesko). Otóż wydaje mi się, że jednak wet nie może ocenić, czy coś zrobiono (w przeszłości), czy nie. Gdyby chodziło o amputację łapy... ale pomijamy przypadki skrajne. Może oczywiście ocenić aktualny stan kota. Natomiast wyciąganie wniosków, co jest przyczyną takiego stanu - to inna sprawa.
Tylko że... ech, wobec tego - co ze schroniskami, w których umierają setki kociąt...? Tam nie obowiązuje Ustawa? Czy też schroniska stoją ponad prawem...? Już mi ręce opadają, jak to piszę.
A! Dziękuję za banerek. - Tak, jak napisałam wcześniej, bez względu na przyczyny - nawet jeśli IKA 6 nie podpada pod Ustawę - jest złym DT. To chyba jasne dla wszystkich.