Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lip 22, 2010 12:22 Re: Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!!

pixie65 pisze:
mirka_t pisze:
pixie65 pisze:...
Ale przecież nikt nie ma zamiaru wchodzić do takiego domu na siłę 8O
Zwyczajnie można się umówić tak samo jak w przypadku wizyty przedadopcyjnej.

W razie odmowy lub wynajdowania różnych przeszkód aby tylko odłożyć wizytę można sądzić, że dzieje się coś złego. Według mnie każdy forumowy dt powinien od czasu do czasu przyjmować gości z forum. Nawet te mało zakocone domy powinny być w jakiś sposób sprawdzane i to nie tylko jednorazowo.

Proste.

dziekuje za wyjaśnienie
krynia08

Post » Czw lip 22, 2010 12:29 Re: Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!!

pixie65 pisze:
Zofia&Sasza pisze:W kontekście tego, co się wydarzyło paskudne jest takie gadanie: "Wiedziałam wcześniej, a Wy nie". Bo jeśli ktoś faktycznie miał podejrzenia - powinien je ujawnić dla dobra kociastych. Tak uważam. I to mnie wkurzyło.

No sorry - ale wychodzi na to, że ci co "niedomyślali się" albo "nie mieli wątpliwości" a już na pewno "NIE SPRAWDZILI W REALU" - są albo niepełnosprytni, albo leniwi albo w ogóle takie "biedne żuczki".
Winna natomiast jest Mirka :roll:

No właśnie, każdy swój rozum ma, wpisy obnażające krętactwa, kłamstwa i postępowanie IKI były już co najmniej od jesieni , pisała je Liwia_ między innymi, każdy mógł sobie czytać i swoje zdanie wyrobić, ja czytałam wpisy na forum IKI dlatego że chciała aby jej przywieźć Fuksię:
jej wpis z 12 stycznia 2010

IKA 6 pisze:Kinga-kinia jak tylko malutka bedzie na tyle silna to poproszę oczywiście za Wasza zgodą o szykowanie transportu na Sląsk dla Fuksji. Prowadzę jedyny w mieście DT dla kociąt i właściwie tylko one są dla mnie bardzo ważne. A teraz czekam na serię pytań. Na wszystkie oczywiście odpowiem :oops: :oops: :mrgreen: :mrgreen: Acha i jeszcze jedno. Mam veta który prowadzi moje tymczasy za darmo na koszt TOZ-u :ryk: :ryk:

Mi wystarczyło poczytać wpisy IKI w których w różnych wątkach oferowała DT kilku lub kilkunastu kotom na raz i inne jej krętactwa które wypływały i nie było nawet mowy aby Fuksia tam pojechała. Mi wystarczyło to co jest na forum, nie potrzebowałam nawet sprawdzać w realu, a dlaczego nie ostrzegałam innych?
Bo ostrzegali już inni a ja nie chciałam się wtrącać nie dysponując żadnym innym materiałem informacyjnym niż to co jest ogólnodostępne na forum.

Ja się pytam jakie inne/szersze/ dokładniejsze informacje miała Mirka_t lub ja niż każdy mający dostęp do forum? I dlaczego teraz niby Mirka_t ma być odpowiedzialna za sytuację bo nie ostrzegała. Każdy to czytał, lub każdy mógł to czytać, a mając zamiar przekazać kota na DT do IKI 6 to chyba nie trudno wrzucić sobie w wyszukiwarkę jej nick i przeczytać choć kilka wątków.

edit: literówki
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Od: Pon wrz 15, 2008 16:00

Post » Czw lip 22, 2010 12:39 Re: Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!!

Troszkę temat zboczył z torów.
A ja znów zapytam - CO ROBIMY???
Może chociaż Straż Miejską tam wysłać, żeby sprawdziła warunki w jakich żyją zwierzęta?...
Póki co nikt się nie zgłasza po koty oddane do IKA 6 i pewnie nie wiele takich osób będzie - bo to wygodnie - oddać kota i zapomnieć. A ja wciąż nie mogę przestać myśleć o kotach, które tam zostały... może dorosłe jeszcze jakoś dadzą tam radę, ale co z maluszkami? Może było ich tam więcej?... trzeba coś zrobić. Zajmował się już ktoś takimi interwencjami?? Jak to zrobić? Bo ja nowa w tym jestem... i chociaż blisko do IKA 6, nie ma szans, żebym wzięła jakieś koty od niej do siebie... ale pomóc chcę! dziewczyny, poradźcie coś, pomóżcie...

LSVC

Od: Pon gru 28, 2009 22:25

Post » Czw lip 22, 2010 12:47 Re: Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!!

Nie wiem jak jest u was, u nas w Gdyni w takiej sytuacji można zadzwonić na straż miejską oni zwykle przekierowują sprawę do OTOZ Animals (który prowadzi gdyńskie schronisko) tam są osoby mające uprawnienia inspektorów.

Do zakresu działań Inspektora należy (między innymi):

* Współdziałanie z właściwymi instytucjami samorządowymi jak i państwowymi w ujawnianiu oraz ściganiu przestępstw i wykroczeń określonych w Ustawie z dnia 21 sierpnia 1997 roku (znowelizowanej 6 czerwca 2002) wraz z uzupełnieniami oraz w dotyczących zwierząt rozporządzeniach ministrów.
* Podejmowanie działań dotyczących wszelkich przypadków znęcania się nad zwierzętami i czynne w nich uczestnictwo.
* Podejmowanie wszelkich interwencji i kontroli dotyczących warunków bytowych zwierząt, do których upoważnia inspektora obowiązujące prawo.
* Kontrole dobrostanu zwierząt w schroniskach, ubojniach, hodowlach, handlu, transporcie, laboratoriach, wykorzystywanych do celów rozrywkowych, filmowych i specjalnych.
* Uczestnictwo w sprawach karnych toczących się przed sądami powszechnymi w sprawach dotyczących złego traktowania zwierząt.
* Opiniowanie i nadzorowanie akcji wyłapywania zwierząt
* Propagowanie zasad humanitaryzmu wobec zwierząt.

Inspektorzy mogą wraz policja wejść do takiego domu, gdzie jest zgłoszenie o znęcaniu się nad zwierzętami. Nie wiem jaka organizacja w waszym mieście się tym zajmuje?
Dzwońcie na STRAZ MIEJSKĄ oni najwyżej przekierują dalej.
Tylko że jeśli warunki okażą sie urągające i tzreba będzie te koty zabrać to pewnie trafią do schroniska :(
Ale nie wiem czy to już nie lepsze, ze schroniska można potem te koty zabierać, jeśli ktoś się bedzie przyznawał do tymczasów wydanych przez siebie do IKI.
Ostatnio edytowano Czw lip 22, 2010 12:50 przez mpacz78, łącznie edytowano 1 raz
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Od: Pon wrz 15, 2008 16:00

Post » Czw lip 22, 2010 12:48 Re: Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!!

LSVC pisze:Troszkę temat zboczył z torów.
A ja znów zapytam - CO ROBIMY???
Może chociaż Straż Miejską tam wysłać, żeby sprawdziła warunki w jakich żyją zwierzęta?...

:arrow:
Zofia&Sasza pisze:Ważniejsze od tego, kto reagował a kto nie jest chyba - co dalej? No i mamy doskonały przykład tego o co mi od początku chodzi: To jest przypadek podlegający - wszystko na to wskazuje - pod prawo karne. I takie przypadki są najpilniejsze IMHO.

Zofia&Sasza pisze:EDIT: Gdyby ktoś był zainteresowany, jak się robi interwencje - służę n-rem telefonu na pw. Podzielę się tym co wiem. :wink:
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Czw lip 22, 2010 12:54 Re: Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!!

wykasowałam, bo już eot.
Obrazek

Femka

Od: Sob mar 24, 2007 19:56

Post » Czw lip 22, 2010 12:57 Re: Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!!

LSVC - Nie jest tak, że nikt się nie interesuje oddanymi kotami, coś drgnęło. Niestety nie wiem, jak ugryźć temat kontroli na miejscu :? Póki co, dostałam info o potwierdzonych adopcjach
- Dune od wróżki z Będzina
- czarnulce z wnyków
- rudym bezłapku
- półrocznym kotku, Miziaku (nie był ujęty w żadnym spisie kotów samej Iki, nie pisano o nim na forum)
- 2 puchatkach, które odbierała estre do innego dt - jeden zmarł w nowym dt po tygodniu, drugi jest w ds.
Ostatnio edytowano Czw lip 22, 2010 14:35 przez Liwia_, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Obrazek Obrazek]Obrazek

Liwia_

Od: Pon wrz 03, 2007 20:01

Post » Czw lip 22, 2010 13:04 Re: Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!!

Liwia_ pisze:LSVC - Nie jest tak, że nikt się nie interesuje oddanymi kotami, coś drgnęło. Niestety nie wiem, jak ugryźć temat kontroli na miejscu :? Póki co, dostałam info o potwierdzonych adopcjach
- czarnulce z wnyków
- rudym bezłapku
- półrocznym kotku, Miziaku (nie był ujęty w żadnym spisie kotów samej Iki, nie pisano o nim na forum)
- 2 puchatkach, które odbierała estre

Ale czy te osoby zabiorą koty z powrotem do siebie ?
Obrazek
Tęsknię za tobą moja Kruszynko :(

millkaj

Od: Śro lut 25, 2009 14:25

Post » Czw lip 22, 2010 13:07 Re: Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!!

millkaj pisze:
Liwia_ pisze:LSVC - Nie jest tak, że nikt się nie interesuje oddanymi kotami, coś drgnęło. Niestety nie wiem, jak ugryźć temat kontroli na miejscu :? Póki co, dostałam info o potwierdzonych adopcjach
- czarnulce z wnyków
- rudym bezłapku
- 2 puchatkach, które odbierała estre

Ale czy te osoby zabiorą koty z powrotem do siebie ?

Jeśli mają ""sumienie"" to zapewne zabiorą :D

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

Post » Czw lip 22, 2010 13:11 Re: Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!!

Nie, to są koty, co do których potwierdzono, że faktycznie zostały wyadoptowane do ds. Żyją i w swoich ds zostają.

Liwia_

Post » Czw lip 22, 2010 13:16 Re: Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!!

Myślałam, że mowa o tamtych kotach co są u IKI6 :oops: :oops: :oops: gapa ze mnie :oops: :roll:

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

Post » Czw lip 22, 2010 13:16 Re: Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!!

Liwia_ pisze:Nie, to są koty, co do których potwierdzono, że faktycznie zostały wyadoptowane do ds. Żyją i w swoich ds zostają.

To super, wreszcie jakaś pozytywna wiadomość :)
Obrazek
Tęsknię za tobą moja Kruszynko :(

millkaj

Od: Śro lut 25, 2009 14:25

Post » Czw lip 22, 2010 13:20 Re: Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!!

Jeżeli chodzi o kontrolę z TOZ moim zdaniem (ale jestem laikiem, nie mam żadnego doświadczenia w takich sprawach) nie wchodzi to w tym przypadku w grę (zainteresowanych zapraszam na priv).

Zastanawiam się, dlaczego przez tyle czasu prawie nikogo nie zastanowił fakt, że Ika konksekwentnie "olewała" miejscowe koty, mając pod nosem, u siebie choćby schronisko z całą masą potrzebujących... Głównym źródełkiem nowych tymczasów było forum.

Jestem też pewna, że u Iki w czasie wizyty Iwety było więcej malców. W końcu, jak napisała Ika - ". Prowadzę jedyny w mieście DT dla kociąt i właściwie tylko one są dla mnie bardzo ważne" Tu : viewtopic.php?f=1&t=111398&start=120 są zdjęcia przemoczonych osesków zabranych od Iki przez Formicę i jej tłumaczenia się z ich stanu.

Liwia_

Post » Czw lip 22, 2010 13:23 Re: Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!!

krynia08 pisze:tylko co można zrobić z odległosci 400-500 km? nic..oby wiecej nie było taki sytuacji

Krynia08 można - po prostu zaopiekować się znajdą we własnym zakresie, a nie szukać "jelonka".

Wiem, brutalna jestem.

Fredziolina

Od: Śro kwi 13, 2005 19:24

Post » Czw lip 22, 2010 13:24 Re: Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!!

wiem dlatego mam 6 znajd
krynia08

[poprzednia][następna]