Jurand*Kot Niebieski*Białaczka* Jest dobrze

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lip 22, 2010 1:23 Re: Jurand*Kot Niebieski*Walczy o życie*NieWidzi*Potrzebna pomoc

ryśka pisze:
Gibutkowa pisze:
ryśka pisze: No i - nie powinny trafiać do Anny Rylskiej inne koty, przez kilka miesięcy.

1. Nieszczepione rozumiem. Bo jednak calci nie jest tak niebezpieczna dla szczepionych kotów,
2. a kilkumiesięczną (półroczną) kwarantannę stosuje się przy PP - nie słyszałam o kwarantanni przy calci
3. nawet w schroniskach są epidemie PP, a epidemie żadnych innych chorób nie występują

1. Gibutkowa, kaliciwirus jest wirusem szybko mutującym, szczepionki chronią tylko częściowo - zawierają konkretne szczepy wirusa, a nie - wszystkie. Przy ciężkiej lub uogólnionej kaliciwirozie istnieje śmiertelne niebezpieczeństwo. Chorować mogą także koty szczepione, choć mogą sobie po prostu ciut lepiej radzić.
2. Nie obraź się, ale to, że nie słyszałaś, nie zmienia tego, że się powinno. Napisałam już wcześniej - nosiciele sieją wirusem zwykle przez 2-3 miesiące. Zdarza się, że dożywotnio (ale rzadko).
3. Nie prawda. :|

Szczepienie nie chroni przed chorobą. Sprawia tylko, że zaszczepiony organizm lepiej sobie radzi, a i to wtedy, kiedy ma do czynienia z wirusem, przeciwko któremu został zaszczepiony. Kaliciwirus mutuje, co dodatkowo utrudnia sprawę.

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Czw lip 22, 2010 1:31 Re: Jurand*Kot Niebieski*Walczy o życie*NieWidzi*Potrzebna pomoc

mysza_7 pisze:zapraszamy na bazarek

viewtopic.php?f=20&t=114593

dla maluszka

dziękujemy za bazarek, bardzo bardzo :1luvu:
są strasznie potrzebne

ja właśnie wstałam o 2 i poszła kolejna kroplówka, tak do 2
wcozraj i w zasadzie dziś Jurand bardzo spokojny, nie trzęsie tą biedną główką i na boki, nie lata mu
tylko qpki nie ma 2 dni - w sumie to nie bardzo jest z czego
Adoptuj, nie kupuj. Obrazek

Jeśli czujesz ból to znaczy,że żyjesz ...
Jeśli czujesz ból innych ludzi, to świadczy o tym, że jesteś człowiekiem ...

Anna Rylska

Od: Wto wrz 12, 2006 12:16

Post » Czw lip 22, 2010 1:37 Re: Jurand*Kot Niebieski*Walczy o życie*NieWidzi*Potrzebna pomoc

Anna Rylska pisze:
mysza_7 pisze:zapraszamy na bazarek

viewtopic.php?f=20&t=114593

dla maluszka

dziękujemy za bazarek, bardzo bardzo :1luvu:
są strasznie potrzebne

ja właśnie wstałam o 2 i poszła kolejna kroplówka, tak do 2
wcozraj i w zasadzie dziś Jurand bardzo spokojny, nie trzęsie tą biedną główką i na boki, nie lata mu
tylko qpki nie ma 2 dni - w sumie to nie bardzo jest z czego

:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: Za Jurandzika :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Czw lip 22, 2010 2:02 Re: Jurand*Kot Niebieski*Walczy o życie*NieWidzi*Potrzebna pomoc

.
Ostatnio edytowano Czw lip 22, 2010 2:05 przez Sinea, łącznie edytowano 1 raz
ObrazekObrazek

Sinea

Od: Nie lip 29, 2007 12:23

Post » Czw lip 22, 2010 2:04 Re: Jurand*Kot Niebieski*Walczy o życie*NieWidzi*Potrzebna pomoc

Anna Rylska pisze:Jurand był odrobaczany flubenol KH

Sinea dziękuje, ja naprawdę teraz nie mam takich możliwości, nawet dojechać było by mi teraz trudno z tym kociakiem pociągiem w taki upał

Ok, w takim razie póki co spiszę sobie z wątku wszystkie jego objawy i to co miał podawane i z nią porozmawiam.
Na pewno bym Cię z małym zabrała gdyby nie to,że woziłam samochodem koty z pp :(
Spróbuję,może z kimś zagadam i udałoby się załatwić transport.
ObrazekObrazek

Sinea

Od: Nie lip 29, 2007 12:23

Post » Czw lip 22, 2010 8:39 Re: Jurand*Kot Niebieski*Walczy o życie*NieWidzi*Potrzebna pomoc

Witam
dobrze Sinea, zobaczymy czy to wyjdzie, jak mówie, aj w tej chwili nie mam a ni funduszy ani transportu, ciągle coś musze dokupic w aptece dla Juranda,a wizyty tez kosztują, jadę na kredycie

mały po 3 w nocy zrobił qpkę, ma trochę zatwardzenie - qpka była 3 dniowa, próbował przy niej wstać trochę, widać jak walczy
szyja delikatnie sztywniejsza ale lata nadal, jednak to nie to co było w nocy 2 dni temu
z jedzeniem bardzo kiepsko teraz

bardzo skacze mu temperatura w ciągu ostatnich dni z 36 do 38
jak tylko jest troche cieplej, podczas podgrzewania np zaraz zbiera mu sie na wymioty,oczywiście nic nie leci, bo nie ma co lecieć
dla mnie może juz mi się wydaje ale jest taka mała odrobinę lepiej?

czy wit. b12 wystarczy by wspomóc produkcję czerwonych krwinek, czy mozna cos jeszcze, co by nie przesadzić, oczywiście weta przed tym zapytam- ale musi to działać i być w małych ilościach lub płynne, jest coś takiego, może ktoś coś wie?

Anna Rylska

Post » Czw lip 22, 2010 8:46 Re: Jurand*Kot Niebieski*Walczy o życie*NieWidzi*Potrzebna pomoc

Na przyrost czerwonych krwinek, to jedynie żelazo mi przychodzi do głowy. :roll:
Czerwone mięsko mu dawaj.
Obrazek

selene00

Od: Nie gru 13, 2009 13:55

Post » Czw lip 22, 2010 8:47 Re: Jurand*Kot Niebieski*Walczy o życie*NieWidzi*Potrzebna pomoc

Kwas foliowy, ale ja wiem o tabletkach tylko
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Czw lip 22, 2010 8:48 Re: Jurand*Kot Niebieski*Walczy o życie*NieWidzi*Potrzebna pomoc

a ja nie wiem, co jeszcze, poza wymienionymi, ale kciuki trzymam :ok:
Dziękuję. Trzymam kciuki za wszystkich :)!...

RudyiSrebrnyKot

Od: Nie paź 25, 2009 12:46

Post » Czw lip 22, 2010 9:44 Re: Jurand*Kot Niebieski*Walczy o życie*NieWidzi*Potrzebna pomoc

EPO - sportowcy to biorą w ramach "dopingu" ;) Wiem że kotom tez się to daje (koleżanki nerkowa kicia miała dostawać jak miała początki anemii).
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Czw lip 22, 2010 9:46 Re: Jurand*Kot Niebieski*Walczy o życie*NieWidzi*Potrzebna pomoc

Gibutkowa pisze:EPO - sportowcy to biorą w ramach "dopingu" ;) Wiem że kotom tez się to daje (koleżanki nerkowa kicia miała dostawać jak miała początki anemii).

o matko... - kot na dopalaczach będzie... :strach: - a potem go zdyskwalifikują!!! :wink:

Jurandziku - bierz wszystko, bylebyś wyzdrowiał!!! :ok: :ok: :ok:

joluka

Od: Nie gru 30, 2007 16:51

Post » Czw lip 22, 2010 9:48 Re: Jurand*Kot Niebieski*Walczy o życie*NieWidzi*Potrzebna pomoc

OKI dawała Poli z anemią jakiś preparat z suszonej krwi, na F bodajże

taizu

Post » Czw lip 22, 2010 9:51 Re: Jurand*Kot Niebieski*Walczy o życie*NieWidzi*Potrzebna pomoc

jakie sa tego koszty i dostępność? bo nie wiem czy nawet pytać weta o ew. możliwość podawania

ktos to "używał na kocie"?jakie rezultaty?

Anna Rylska

Post » Czw lip 22, 2010 9:52 Re: Jurand*Kot Niebieski*Walczy o życie*NieWidzi*Potrzebna pomoc

taizu pisze:OKI dawała Poli z anemią jakiś preparat z suszonej krwi, na F bodajże

podziałał ten lek?

Anna Rylska

Post » Czw lip 22, 2010 10:01 Re: Jurand*Kot Niebieski*Walczy o życie*NieWidzi*Potrzebna pomoc

Anna Rylska pisze:
taizu pisze:OKI dawała Poli z anemią jakiś preparat z suszonej krwi, na F bodajże

podziałał ten lek?

Wszystko wskazuje, ze tak
viewtopic.php?f=1&t=113672

taizu

[poprzednia][następna]