Zbieraj znaczki nie koty! DO ZAMKNIĘCIA

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lip 21, 2010 9:43 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Agn pisze:Gdyby tak myśleć, to żadna fundacja prozwierzęca nie miałaby racji bytu.

Rozmawiamy o fundacjach, czy o osobach prywatnych?
Fundacje mogą występować o granty,dofinansowania, mogą zostać OPP i zbierać 1%.
Mogą po spełnieniu warunków przeprowadzać publiczne zbiórki, szukać sponsorów wśród firm, osób prywatnych.
Mają dużo większe pole manewru niż osoba prywatna.
Karolina

karolinah

Od: Wto gru 05, 2006 17:05

Post » Śro lip 21, 2010 9:47 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

karolinah pisze:
Agn pisze:Gdyby tak myśleć, to żadna fundacja prozwierzęca nie miałaby racji bytu.

Rozmawiamy o fundacjach, czy o osobach prywatnych?
Fundacje mogą występować o granty,dofinansowania, mogą zostać OPP i zbierać 1%.
Mogą po spełnieniu warunków przeprowadzać publiczne zbiórki, szukać sponsorów wśród firm, osób prywatnych.

A i tak, umówmy się, większość robi bokami. Przypominam także, że niektóre fundacje to zinstytucjonalizowane zbieractwo (casus Bożeny Wahl) :evil:
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Śro lip 21, 2010 9:53 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

karolinah pisze:Fundacje mogą występować o granty,dofinansowania, mogą zostać OPP i zbierać 1%.

I dlatego osoba prywatna powinna liczyć na daleko idącą pomoc ze strony kociarzy z forum. W końcu to ona odwala kawał dobrej roboty, o której informuje na swoich wątkach.

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Śro lip 21, 2010 9:55 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Agn pisze:
karolinah pisze:Bycie domem wielozakoconym to odpowiedzialność tego, kto na to się decyduje.
Brutalną prawdą jest powiedzenie: umiesz liczyć licz na siebie.
Również finansowo. Bo strumienie pieniędzy mogą się skończyć i się nagle może okazać, że te kilkadziesiąt kotów zostanie na finansowym lodzie.
Myślenie o zapewnieniu finansowego komfortu jest również elementem dbania o dobrostan kotów.

Gdyby tak myśleć, to żadna fundacja prozwierzęca nie miałaby racji bytu.

I wiele faktycznie nie ma. Zwłaszcza tych małych, jednoosobowych. Albo przeciwnie, potencjalnie bogatych, medialnych i ściągających pieniądze sponsorów - jak np fundacja Bożeny Wahl. Jak pokazuje ten ostatni przykład, mimo znacznych szans na powodzenie, BW poszła w kolekcjonerstwo i w efekcie stworzyła koszmarny obóz koncentracyjny dla psów (głównie).
W każdym razie zgadzam się z karolinah, to nie jest ziemia obiecana, założenie - ja nie mam nic, ty nie masz nic, założymy
f(abrykę)undację to nie musi być świetny pomysł. I nie jest. A zakładanie, że jakoś to będzie, jakoś się skleci, mnie np przeraża. Wkurza mnie też efekt takiej radosnej i nieprzemyślanej działalności - apelowanie o pomoc bo fundatorka została z połową bochenka chleba, zwierzęta są głodne, a w domu zimno.
A konkluzje forumowiczek zbieraczek - koty najwyżej uśpię, albo forum się zajmie kotami, uważam za podły szantaż emocjonalny i efekt jakiejś abosultnej beztroski, żeby nie nazwać tego inaczej.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Śro lip 21, 2010 9:59 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

vega013 pisze:
karolinah pisze:Fundacje mogą występować o granty,dofinansowania, mogą zostać OPP i zbierać 1%.

I dlatego osoba prywatna powinna liczyć na daleko idącą pomoc ze strony kociarzy z forum. W końcu to ona odwala kawał dobrej roboty, o której informuje na swoich wątkach.

No nie Haniu. Osoba prywatna powinna liczyć przede wszystkim na siebie bo takie jest życie. Osoba prywatna może liczyć na wsparcie, opieranie na wsparciu wszystkich swoich założeń nie mieści mi się w głowie. Jest głupota, a w niektórych przypadkach wynika z cynizmu, bezczelności i chęci życia na cudzy koszt.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Śro lip 21, 2010 10:01 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

vega013 pisze:

Nie.
Dlatego osoba prywatna powinna mierzyć zamiary na siły.
Nie liczyć na cudzą pomoc, bo ona może być, ale równie szybko może się skończyć.
Inni nie mają obowiązku pomagać. Mogą, ale nie muszą.
A za zwierzęta odpowiedzialny jest opiekun. Tylko i wyłącznie on, a nie jacyś niezdefiniowani kociarze z forum.
Rozumowanie "jakoś to będzie, inni pomogą" jest najprostszą i najszybszą drogą do katastrofy.
Karolina

karolinah

Od: Wto gru 05, 2006 17:05

Post » Śro lip 21, 2010 10:15 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

karolinah pisze:
vega013 pisze:Naprawdę uważasz, że forum powinno odciąć się od pomocy domom tymczasowym? :roll:

A napisałam gdzieś coś takiego?
Widzisz różnice między pomocą finansową, a całkowitym przerzuceniem odpowiedzialności finansowej na innych?
vega013 pisze:Trudno wymagać od domów wielozakoconych, w których jest pracy przynajmniej na dwa etaty, żeby były samofinansujące się.

Ja nie wymagam. Ja zwracam uwagę na fakt, ze przy dużej liczbie zwierząt, któe się ma trzeba myśleć nie w perspektywie 3 dni, ale lat.
Bycie domem wielozakoconym to odpowiedzialność tego, kto na to się decyduje.
Brutalną prawdą jest powiedzenie: umiesz liczyć licz na siebie.
Również finansowo. Bo strumienie pieniędzy mogą się skończyć i się nagle może okazać, że te kilkadziesiąt kotów zostanie na finansowym lodzie.
Myślenie o zapewnieniu finansowego komfortu jest również elementem dbania o dobrostan kotów.

Zgadzam sie z wyzej napisanym-jesli bierzesz zwierzaka-odpowiadasz za niego , nie mozna liczyc na to ,ze ktos bedzie stale finansowal pomoc.
Mam takie wrazenie,jakby niektorzy ludzie na miau zyli w oderwaniu od realiow-mamy od dwoch lat kryzys,dochody niejednej osobie spadly,potrzeb jest mnostwo,rosna koszty utrzymania dwunogich :wink:
Uwazam ,ze wyjatkowa beztroska jest liczenie,ze wezmie sie zwierzaka, a inni beda go utrzymywac-owszem ludzie sa dobrzy,chetnie pomoga w naglym przypadku,przejsciowo.Ale moim zdaniem kazdy musi sie liczyc biorac zwierzaki z najlepsza i najgorsza opcja.
-3 zwierzaki w razie ciezkiej choroby opiekuna,to jest problem,ale łatwiej im znalezc nowe domki niz 20,30,50 itd.

Mirka pisala wczesniej ,ze ona nie podpada pod kolekcjonerke,bo koty maja czysto i nie rozmnazaja sie u niej plus leczy je.Czystosc to podstawa u wiekszosci ludzi-sprzatanie kuwet, posprzatanie chalupki to nie zajmuje bardzo duzo czasu.Ale juz leczenie kota, to jest wyjscie do weta,kasa na weta i czas ,ktory dodatkowo sie poswieca kotu choremu.Dla mnie MirkaT jest kolekcjonerka,bo nie zapewnia dobrostanu kotom=rozumianego jako potrzeby psychiczne kotow,potrzeba przestrzeni dla kotow,a takze nie ma dla nich zabezpieczenia finansowego,by je leczyc i karmic,ale mimo to je przyjmuje.50kotow-24h ma doba.Gdzie czas na zabawe z kotem ,na wyczesanie wszystkich kotow, gdzie przestrzen ,by mogly pobiegac?Gdzie czas na obserwacje kazdego kota,aktywne szukanie domkow. Kiedys Mirka pisala jakie wysokie wymagania stawia domkom stalym,chcialabym,by te same wymagania postawila sobie. Wypieranie to podstawa kazdego nalogu-czekam na dzien,kiedy Mirka uzna ,ze ma za duzo kotow i aktywnie zacznie szukac im domkow,by na stale zmniejszyc ich liczbe.Nie o 2 czy trzy ,tylko do takiego stanu,by sama byla w stanie sobie z nimi poradzic bez niczyjej pomocy.
Kazdy kto uwaza ,ze 1 kot na metr kwadratowy ma szanse na dobrostan,to proponuje,by zamknal sie w lazience z kilkoma osobami na kilka dni i zastanowil sie nad tym,jak mu fajnie.
mirka_t pisze:Pisałam o niebieskiej "persiczce"? Pisałam. Jeszcze dzisiaj do mnie przyjedzie, bo nie potrafiłam być dość asertywna na słowa "Mirka ratuj, nie chcę jej usypiać". Wsadzę ją do ostatniej wolnej klatki. Porobię zdjęcia i założę jej osobny wątek. Może uda mi się jeszcze dzisiaj dostać z nią do weta aby obejrzał oko i pomacał, bo podobno jest obolała. Może ktoś z forum ją przejmnie. Może da się ją uratować.

Gdyby ktoś chciał to w schronie poza zwykłymi kotami jest roczna "syjamka" i około 3 letni "pers" bicolor dość skołtuniony.

Kolejny kot w domku-kto ma ochote niech pochwali,pomoze.
Ostatnio edytowano Śro lip 21, 2010 10:24 przez anulka111, łącznie edytowano 1 raz
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Śro lip 21, 2010 10:23 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

anulka111 pisze: Kiedys Mirka pisala jakie wysokie wymagania stawia domkom stalym,chcialabym,by te same wymagania postawila sobie. Wypieranie to podstawa kazdego nalogu-czekam na dzien,kiedy Mirka uzna ,ze ma za duzo kotow i aktywnie zacznie szukac im domkow,by na stale zmniejszyc ich liczbe.Nie o 2 czy trzy ,tylko do takiego stanu,by sama byla w stanie sobie z nimi poradzic bez niczyjej pomocy.

To jest chyba główny problem. Trochę ponad rok temu szukałam kota na dokocenie i w ogóle nie trafiłam na koty Mirki.

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Śro lip 21, 2010 10:37 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

seidhee pisze:
anulka111 pisze: Kiedys Mirka pisala jakie wysokie wymagania stawia domkom stalym,chcialabym,by te same wymagania postawila sobie. Wypieranie to podstawa kazdego nalogu-czekam na dzien,kiedy Mirka uzna ,ze ma za duzo kotow i aktywnie zacznie szukac im domkow,by na stale zmniejszyc ich liczbe.Nie o 2 czy trzy ,tylko do takiego stanu,by sama byla w stanie sobie z nimi poradzic bez niczyjej pomocy.

To jest chyba główny problem. Trochę ponad rok temu szukałam kota na dokocenie i w ogóle nie trafiłam na koty Mirki.

Czyżby wątek Mirki gdzieś zaginął na miau?

Edit: Gdybym miała wolne miejsce dla kota, to dawniej bym adoptowała Grzdyla. Niesamowicie spodobał mi się ten kot. Czy zauważyłaś, ile fotek wstawia Mirka, ile filmików publikuje?

vega013

Post » Śro lip 21, 2010 10:40 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

vega013 pisze:Czyżby wątek Mirki gdzieś zaginął na miau?

Czyżby koty Mirki nie pojawiły się w ogóle w adopcjach.miau, które jest wygodniejsze w przeglądaniu i głównie tam szukałam? Wątek Mirki znalazłam potem i zdziwiłam się, że ma tyle atrakcyjnych, rasowopodobnych kotów. Zwróć uwagę, że w wątki na miau zaglądają głównie forumowicze, a nie są oni głównym targetem domów tymczasowych.

Edit: nie mówiąc już o innych portalach, które przeglądałam. Sorry ale znalezienie kotu domu wymaga wysiłku, pewnie dobrze o tym wiesz. Argument "bo mam tyle kotów że nie mam czasu ich ogłaszać" jest bez sensu, zwłaszcza przy przyjmowaniu kolejnych. Na koty z innych DT często natrafiałam wielokrotnie, w różnych miejscach.
Ostatnio edytowano Śro lip 21, 2010 10:44 przez seidhee, łącznie edytowano 1 raz

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Śro lip 21, 2010 10:40 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

vega013 pisze:
seidhee pisze:

Czyżby wątek Mirki gdzieś zaginął na miau?

Po co ta ironia, przecież wiesz, o co chodzi. I chyba sama mirka_t też trochę już wie, bo - co konstatuję z radością - ruszyło ogłaszanie kocisk :lol:
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Śro lip 21, 2010 10:44 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

seidhee pisze:

Czyżby koty Mirki nie pojawiły się w ogóle w adopcjach.miau, które jest wygodniejsze w przeglądaniu i głównie tam szukałam?

A jest wymóg?
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Śro lip 21, 2010 10:49 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Agn pisze:
seidhee pisze:

Czyżby koty Mirki nie pojawiły się w ogóle w adopcjach.miau, które jest wygodniejsze w przeglądaniu i głównie tam szukałam?

A jest wymóg?

Nie ma wymogu, ale trudno się dziwić, że osobie szukającej kota trudno było znaleźć kota Mirki :wink:

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Śro lip 21, 2010 10:49 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

anulka111 pisze:
mirka_t pisze:Pisałam o niebieskiej "persiczce"? Pisałam. Jeszcze dzisiaj do mnie przyjedzie, bo nie potrafiłam być dość asertywna na słowa "Mirka ratuj, nie chcę jej usypiać". Wsadzę ją do ostatniej wolnej klatki. Porobię zdjęcia i założę jej osobny wątek. Może uda mi się jeszcze dzisiaj dostać z nią do weta aby obejrzał oko i pomacał, bo podobno jest obolała. Może ktoś z forum ją przejmnie. Może da się ją uratować.

Gdyby ktoś chciał to w schronie poza zwykłymi kotami jest roczna "syjamka" i około 3 letni "pers" bicolor dość skołtuniony.

Kolejny kot w domku-kto ma ochote niech pochwali,pomoze.

Anulko, wydaje mi się, że Mirka nie odmówi, jeżeli zaproponujesz wzięcie persiczki do siebie. Naprawdę łatwo jest siedzieć z boku i mieć za złe.

vega013

Post » Śro lip 21, 2010 10:51 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Agn pisze:
seidhee pisze:

A jest wymóg?

alix76 pisze:Nie ma wymogu, ale trudno się dziwić, że osobie szukającej kota trudno było znaleźć kota Mirki :wink:

Ale to tak brzmi, jakby przede wszystkim koty Mirki miały obowiązek znajdować domy. Przecież seidee się dokociła jakąś biedą - to źle? A może wolałaby któregoś kota z `kolekcji` Mirki i stąd ten żal, że nie było ogłoszeń tam, gdzie seidee szukała?

Po prostu nie rozumiem pewnego mechanizmu - i tyle.
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

[poprzednia][następna]