Zbieraj znaczki nie koty! DO ZAMKNIĘCIA

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lip 15, 2010 13:42 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Zofia&Sasza pisze:
Femka pisze:to może najpierw zrobić porządek ze zbieractwem na forum?

Ale jak? Kontrole do domów będziesz wysyłać? Bo dla mnie duża liczba kotów, to warunek konieczny, ale niewystarczający. Musi być jeszcze niezapewnienie dobrostanu, a będę się upierać, że tego z wpisów na forum ustalić się nie da...

Kicorku, Eksmitki z Poznania - jest link w 1 poście.

już po napisaniu zorientowałam się, że sformułowałam posta niezręcznie.
Ale nie chciałam edytować.

Miałam na myśli: zrobić porządek :arrow: przestać tolerować, wyraźnie powiedzieć, że miau.pl nie jest miejscem dla zbieraczy (o rozmnażaniu nawet nie wspominam). Niestety ze świadomością, że jedynymi ofiarami będą koty z takiego domu.
Zbieractwo to nałóg, a skuteczna walka z nałogiem jest zawsze taka sama: zostawić nałogowca samemu sobie bez względu na konsekwencje. Kotów się nie uratuje (przynajmniej nie wszystkie), ale za to jest szansa, że będą to ostatnie ofiary tego domu.
to na początek
Bo takie mam wrażenie, że wątek ma naprawić świat, a pod nosem własnego problemu nie widać. Zawsze lepiej zaczynać porządki od siebie.
Obrazek

Femka

Od: Sob mar 24, 2007 19:56

Post » Czw lip 15, 2010 13:48 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

pixie65 pisze:
anulka111 pisze:I własnie o to w tym watku chodzi ,by ludzie zdawali sobie sprawe z zagrożenia i umieli powiedziec nie w odpowiednim momencie.

Tyle, że jest to cokolwiek protekcjonalne podejście. Zakładasz, że ktoś nie zdaje sobie sprawy z tego, co robi.
Zgadzam się, że czasem tak być może.
Jednak ja nie czuję się odpowiedzialna za cudze decyzje, cudze wybory i samopoczucie. Uważam, że każdy ma do nich prawo.
Nawet jeśli jego wybory nie są zgodne z moim widzimisię.
Mogę się z kimś nie zgadzać, mogę wyrażać własne zdanie - nie mam prawa, że nie wspomnę o możliwościach - żeby decydować o kształcie cudzego życia.

Ale jesli udzielasz wsparcia kolekcjonerowi,to tym samym tez wplywasz na kogos swoim wsparciem.To nie jest kwestia protekcjonalnego podejscia,tylko dostrzega sie ,ze kotom dzieje sie krzywda.
Gdyby tu na forum nie bylo poklasku dla kazdego nowego przygarnietego kota, to moze decyzje o przygarnieciu bylyby bardziej wywazone.I kolekcji powstawaloby mniej.
Dla mnie dziwne jest przekonanie kolekcjonera,ze forumowicze maja obowiazek pomagac, robic spektakularne akcje :twisted:
Ktos ma w swym podpicie cytat w stylu,ze jest sie na zawsze odpowiedzialnym za to ,co sie oswoiło.
Jesli ktos decyduje sie na kolekcje kotow-powinien byc swiadom,ze musi go na to byc stac i ze na zadna pomoc nie moze sie nastawiac,bo pomoc raz jest ,raz jej nie ma. Obserwuje dramatyczne pogorszenie warunkow zyciowych ludzi podczas naszego krajowego kryzysu.Nie jestem slepa,na adopcjach tez sie to odbija,bo czesc ludzi wprost mowi ,ze po prostu nie stac ich na zwierzaka.W tej trudnej sytuacji popieranie kolekcjonerstwa jest dla mnie irracjonalne.
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Czw lip 15, 2010 13:50 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

pixie65 pisze:
Zofia&Sasza pisze:Nie zgadzam się. Pani Magda, Wahl nie mają prawa dręczyć zwierząt - a do tego prowadzą ich decyzje i wybory.

Pani Magda i pani W. mają prawo do decydowania do czasu, kiedy to prawo nie zostanie im formalnie odebrane.
Mogą za to ponieść konsekwencje tych wyborów i decyzji.

Prawo zakazuje dręczenia kotów (nie zapewniania opieki lekarskiej, właściwych warunków bytowania, pokarmu) tak samo jak zakazuje np. jazdy po pijanemu. Z tego co piszesz wynikałoby, że kierowca ma prawo prowadzić na podwójnym gazie, tylko że może ponieść tego konsekwencje...
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Czw lip 15, 2010 13:57 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Zofia&Sasza pisze:
pixie65 pisze:
Zofia&Sasza pisze:Nie zgadzam się. Pani Magda, Wahl nie mają prawa dręczyć zwierząt - a do tego prowadzą ich decyzje i wybory.

Pani Magda i pani W. mają prawo do decydowania do czasu, kiedy to prawo nie zostanie im formalnie odebrane.
Mogą za to ponieść konsekwencje tych wyborów i decyzji.

Prawo zakazuje dręczenia kotów (nie zapewniania opieki lekarskiej, właściwych warunków bytowania, pokarmu) tak samo jak zakazuje np. jazdy po pijanemu. Z tego co piszesz wynikałoby, że kierowca ma prawo prowadzić na podwójnym gazie, tylko że może ponieść tego konsekwencje...

nie maja prawa, ale tak jak sa tacy co bezprawnie jezdza po pijanemu tak sa tacy co drecza bezprawnie zwierzeta
zeby przestaly trzeba to prawnie udowodnic i zabronic
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Czw lip 15, 2010 13:59 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Pamiętaj, że z Wahlówną&Krzętowską to się udało! Z Biedrzycką w Krężelu/Maciejowicach też. Czasem się udaje. Nie można z góry zakładać, że nic z tego nie będzie. Bo wtedy nie uda się na pewno :wink:
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Czw lip 15, 2010 14:00 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Zofia&Sasza pisze:A mnie się, głupiej, wydawało, że założyłam wątek o zbieractwie i kociej krzywdzie z tym związanej :roll:

A watek, jak każdy tego typu niestety się rozmywa. Rozmywa się w emocjach, płaczach i wypominkach, oraz w szantażach emocjonalnych.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Czw lip 15, 2010 14:02 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

casica pisze:
Zofia&Sasza pisze:A mnie się, głupiej, wydawało, że założyłam wątek o zbieractwie i kociej krzywdzie z tym związanej :roll:

A watek, jak każdy tego typu niestety się rozmywa. Rozmywa się w emocjach, płaczach i wypominkach, oraz w szantażach emocjonalnych.

I tak się mało rozpływa, moim zdaniem...
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Czw lip 15, 2010 14:09 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Agn pisze:Wątek niby nie o mnie, ale jeszcze jedna, dwie takie akcje a i mnie się dostanie, że zbieram i kolekcjonuję, tylko że ja to takie 'szczególne' wybieram. :?

Jest to wątek również o Tobie, bo jesteś zbieraczem Agn. I nie ma znaczenia jaką ideologię do swojego zbieractwa dorobisz, ile zamieścisz linków i jak to wytłumaczysz. Czas najwyższy spojrzeć prawdzie w oczy i powiedzieć dość.

Agn pisze:Nie zmienia to jednak faktu, iż to do mnie trafiają ew. prośby, bym zaopiekowała się jakimś kotem - do mnie, do Mirki, do innych wielozakoconych, a nie do osób, które mają dwa, trzy koty, i które bez przerwy opowiadają o odpowiedzialności. Ciekawe dlaczego?

Dlatego, że ludzie tracą orientację, zwłaszcza ci mało doświadczeni. Dlatego, że zbieractwo nie jest powszechnie potępiane. Dlatego, że każdy wątek, który takiego tematu dotyka natychmiast rozmydla się w potoku pretensji i szantaży typu - masz 3 koty? Nie masz się prawa wypowiadać. Wszystkie sprawne? Tym bardziej nie. Rasowe? Grzech.
Dlatego, że same tworzycie atmosferę sprzyjającą takim postawom, zachęcacie potencjalnych wyadoptowujących.
Może warto to przemyśleć przed napisaniem kolejnego posta o tym, że właśnie uratowałyście kolejne kocie życie.

casica

Post » Czw lip 15, 2010 14:11 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Zofia&Sasza pisze:
casica pisze:

I tak się mało rozpływa, moim zdaniem...

Ale teraz rozpłynie się na dobre :?
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Czw lip 15, 2010 14:15 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

casica pisze:Może warto to przemyśleć przed napisaniem kolejnego posta o tym, że właśnie uratowałyście kolejne kocie życie.

ja moge wlasnie napisac ze nie uratowalam :(
no i powinny sie zaczac peany pochwalne
sorry za ironię
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Czw lip 15, 2010 14:16 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

.
Ostatnio edytowano Czw lip 15, 2010 14:19 przez casica, łącznie edytowano 1 raz

casica

Post » Czw lip 15, 2010 14:17 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

casica :ok:

nie wierzę, że to napisałam :lol:
Obrazek

Femka

Od: Sob mar 24, 2007 19:56

Post » Czw lip 15, 2010 14:20 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Femka pisze:casica :ok:

nie wierzę, że to napisałam :lol:

Jak to życie potrafi zaskoczyć :)

casica

Post » Czw lip 15, 2010 14:21 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Casica, please, nie zaczynajmy offa o OS :( Nie ten temat. Dzięki za odpowiedź, choć cytat pomylony :twisted:
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Czw lip 15, 2010 14:27 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

casica pisze:
Agn pisze:Wątek niby nie o mnie, ale jeszcze jedna, dwie takie akcje a i mnie się dostanie, że zbieram i kolekcjonuję, tylko że ja to takie 'szczególne' wybieram. :?

Jest to wątek również o Tobie, bo jesteś zbieraczem Agn. I nie ma znaczenia jaką ideologię do swojego zbieractwa dorobisz, ile zamieścisz linków i jak to wytłumaczysz. Czas najwyższy spojrzeć prawdzie w oczy i powiedzieć dość.[...]

Wg Twojej własnej definicji, casica, Agn nie jest zbieraczem:

casica pisze:Ad1 Wg mnie zbieraczem jest każdy, kto nie jest w stanie utrzymać swoich zwierząt na podstawowym poziomie (a często również siebie). Co więcej, wiedząc o tym, dobiera kolejne. I nie ma tu znaczenia liczba tych zwierząt - 5, 10, 15, 20 i więcej.

casica pisze:Może w takim razie uściślę - zbieracz to taki ktoś, kto regularnie powiększa stan posiadania. I stado rozrasta się, z 2 robią się 4, później 10, później .... itd Ktoś, kto doskonale wie, że nie powinien, nie może, nie poradzi sobie (z różnych względów) a jednak bierze.

(Wyboldowanie moje.)
Nie ma takiego głupstwa i nikczemności, które, byle stale powtarzane, nie zostały wreszcie przyjęte i przestały razić jako głupstwo i nikczemność.
Sławomir Mrożek

marikita

Od: Śro kwi 08, 2009 12:52

[poprzednia][następna]