pixie65 pisze:anulka111 pisze:I własnie o to w tym watku chodzi ,by ludzie zdawali sobie sprawe z zagrożenia i umieli powiedziec nie w odpowiednim momencie.
Tyle, że jest to cokolwiek protekcjonalne podejście. Zakładasz, że ktoś nie zdaje sobie sprawy z tego, co robi.
Zgadzam się, że czasem tak być może.
Jednak ja nie czuję się odpowiedzialna za cudze decyzje, cudze wybory i samopoczucie. Uważam, że każdy ma do nich prawo.
Nawet jeśli jego wybory nie są zgodne z moim
widzimisię.Mogę się z kimś nie zgadzać, mogę wyrażać własne zdanie - nie mam prawa, że nie wspomnę o możliwościach - żeby decydować o kształcie cudzego życia.
Ale jesli udzielasz wsparcia kolekcjonerowi,to tym samym tez wplywasz na kogos swoim wsparciem.To nie jest kwestia protekcjonalnego podejscia,tylko dostrzega sie ,ze kotom dzieje sie krzywda.
Gdyby tu na forum nie bylo poklasku dla kazdego nowego przygarnietego kota, to moze decyzje o przygarnieciu bylyby bardziej wywazone.I kolekcji powstawaloby mniej.
Dla mnie dziwne jest przekonanie kolekcjonera,ze forumowicze maja obowiazek pomagac, robic spektakularne akcje
Ktos ma w swym podpicie cytat w stylu,ze jest sie na zawsze odpowiedzialnym za to ,co sie oswoiło.
Jesli ktos decyduje sie na kolekcje kotow-powinien byc swiadom,ze musi go na to byc stac i ze na zadna pomoc nie moze sie nastawiac,bo pomoc raz jest ,raz jej nie ma. Obserwuje dramatyczne pogorszenie warunkow zyciowych ludzi podczas naszego krajowego kryzysu.Nie jestem slepa,na adopcjach tez sie to odbija,bo czesc ludzi wprost mowi ,ze po prostu nie stac ich na zwierzaka.W tej trudnej sytuacji popieranie kolekcjonerstwa jest dla mnie irracjonalne.
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.