Zbieraj znaczki nie koty! DO ZAMKNIĘCIA

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lip 15, 2010 13:02 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Zofia&Sasza pisze:
Maryla pisze:
Femka pisze:Mała1, mnie się wydaje, że jesteś wzorcem pomocy i intensywnej walki z kocią bezdomnością. Mam na myśli Twoją imponującą ( :!: ) pracę w schronisku i to, że nie masz w domu drugiego schroniska.

ale zapytaj Mała ile ja kosztuje patrzenie na to co widzi i wlasna niemoc? tak mysle ...
bo ja w zyciu w schronisku nie bylam i nie pojde - nie dam rady :(

a kiedys mialam to o czym piszecie: plan
plan ze stac mnie na 1 kociaka, po wyadoptowaniu wezme kolejnego itd ...
jak wymyslilam tak zrobilam, doszlam do 3 bo dostalam z forum pomoc finansowa
ostatnie 2 pochowalam, bo nie zdazylam :(

kolejny miot wzielam w calosci w ciagu kilku dni mimo ze musialam przestac jesc
tak to sie przestaje byc teoretykami :?

I teraz ja mam Ciebie określić jako teoretyka, bo nie byłaś w schronie, a ja wielokrotnie? :wink:

tak, proszę
jestem też teoretykiem w znacznie wiekszej ilości tematów :wink:
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Czw lip 15, 2010 13:15 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

anulka111 pisze:Pixie65 alez wlasnie takie domki sa czesto na miau krytykowane, dla czesci osob liczy sie licznik-ile kotow masz, ile wyadoptowalas-czesc osob patrzy na domki wielozakocone i zakaca sie powyzej wlasnych mozliwosci-tu ktos dzis pisal o tym ,ze to forum sprzyja takiej postawie-ze jak widzisz ze inni maja po 10,to Ty masz tez ochote miec wiecej i tak mozna dojsc do kolekcji-owszem nie kazdy wpadnie w nalog dokacania powyzej wlasnych mozliwosci ,ale duzo osob jednak mu ulega.

Wiesz, to podobnie jak z fajkami i alkoholem (jeśli już w obszarze "nałogów" się poruszamy). Wszyscy mają do nich dostęp - nie każdy im ulega.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Czw lip 15, 2010 13:17 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

I własnie o to w tym watku chodzi ,by ludzie zdawali sobie sprawe z zagrożenia i umieli powiedziec nie w odpowiednim momencie.
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Czw lip 15, 2010 13:22 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

anulka111 pisze:I własnie o to w tym watku chodzi ,by ludzie zdawali sobie sprawe z zagrożenia i umieli powiedziec nie w odpowiednim momencie.

tak
wiec przyjdzie taki dzien, a moze juz jest, ze zalozymy na kotach 50 dramatycznych watkow o 100 kotach w potrzebie
i zaden sie nie doczeka pomocy
bo wszyscy pomyslimy racjonalnie
ci co maja za duzo ze juz nie moga
ci co nie moga ze nie chca miec za duzo
i szlus
:wink:
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Post » Czw lip 15, 2010 13:24 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

A mnie się, głupiej, wydawało, że założyłam wątek o zbieractwie i kociej krzywdzie z tym związanej :roll:
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Czw lip 15, 2010 13:26 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Zofia&Sasza pisze:A mnie się, głupiej, wydawało, że założyłam wątek o zbieractwie i kociej krzywdzie z tym związanej :roll:

ale dzialania podjete w celu niedporowadzenia do takowej tez sa w temacie? :wink:
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Post » Czw lip 15, 2010 13:26 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Watek moim zdaniem jest po to ,by uswiadomic ,ze problem zbieractwa kotow istnieje. I probowac sformuowac wnioski,co mozna z tym faktem zrobic.
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Czw lip 15, 2010 13:29 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Maryla pisze:
Zofia&Sasza pisze:A mnie się, głupiej, wydawało, że założyłam wątek o zbieractwie i kociej krzywdzie z tym związanej :roll:

ale dzialania podjete w celu niedporowadzenia do takowej tez sa w temacie? :wink:

No niby tak, ale o czipowaniu, sterylkach i wielozakoconych domach już są wątki :oops:
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Czw lip 15, 2010 13:29 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

to może najpierw zrobić porządek ze zbieractwem na forum?
Obrazek

Femka

Od: Sob mar 24, 2007 19:56

Post » Czw lip 15, 2010 13:32 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

anulka111 pisze:I własnie o to w tym watku chodzi ,by ludzie zdawali sobie sprawe z zagrożenia i umieli powiedziec nie w odpowiednim momencie.

Tyle, że jest to cokolwiek protekcjonalne podejście. Zakładasz, że ktoś nie zdaje sobie sprawy z tego, co robi.
Zgadzam się, że czasem tak być może.
Jednak ja nie czuję się odpowiedzialna za cudze decyzje, cudze wybory i samopoczucie. Uważam, że każdy ma do nich prawo.
Nawet jeśli jego wybory nie są zgodne z moim widzimisię.
Mogę się z kimś nie zgadzać, mogę wyrażać własne zdanie - nie mam prawa, że nie wspomnę o możliwościach - żeby decydować o kształcie cudzego życia.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Czw lip 15, 2010 13:33 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

No niestety, Zosiu, na dodatek miało być ogólnie i o pozaforumowych kolekcjonerkach :twisted:

A po co od razu 50 wątków o 100 kotach? Zapaćkają całą stronę na miau :P
Wystarczą dwa - każdy o 50 kotach w potrzebie 8)

Widziałam taki o około 60 kotach (Poznań, eksmisja? tak mi się coś majaczy), więc to chyba jest jak najbardziej realne :?

Poza tym zastanawia mnie, dlaczego ciągle jest podkreślane, żeby nie brać albo jak można nie brać, a kwestia aktywnego poszukiwania domów i niechęć kolekcjonerów do tego jakoś jest pomijana. Znam domy tymczasowe (kolekcjonerów osobiście nie znam, dlatego przywołuję znane mi DT), gdzie przewinęło się około setki kotów i żaden nie został ewentualnie jeden. Czyli można, jak się chce.
A, i żeby nie było, że na łapu-capu oddawały kto się tylko zgłosił - kryteria mają dokładnie sprecyzowane, co najmniej takie, jak ja dla moich kociąt albo i bardziej wyśrubowane.

A wątek galopuje... nie nadążam już :?
Obrazek Polska - katolska oraz kibolska

Kicorek

Od: Pon sie 30, 2004 9:47

Post » Czw lip 15, 2010 13:34 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Femka pisze:to może najpierw zrobić porządek ze zbieractwem na forum?

Ale jak? Kontrole do domów będziesz wysyłać? Bo dla mnie duża liczba kotów, to warunek konieczny, ale niewystarczający. Musi być jeszcze niezapewnienie dobrostanu, a będę się upierać, że tego z wpisów na forum ustalić się nie da...

Kicorku, Eksmitki z Poznania - jest link w 1 poście.
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Czw lip 15, 2010 13:36 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

pixie65 pisze:Mogę się z kimś nie zgadzać, mogę wyrażać własne zdanie - nie mam prawa, że nie wspomnę o możliwościach - żeby decydować o kształcie cudzego życia.
Tak samo jeżeli się z kimś zgadzasz i popierasz jego działania - też decydujesz o kształcie jego życia 8)
Obrazek Polska - katolska oraz kibolska

Kicorek

Od: Pon sie 30, 2004 9:47

Post » Czw lip 15, 2010 13:36 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

pixie65 pisze:

Tyle, że jest to cokolwiek protekcjonalne podejście. Zakładasz, że ktoś nie zdaje sobie sprawy z tego, co robi.
Zgadzam się, że czasem tak być może.
Jednak ja nie czuję się odpowiedzialna za cudze decyzje, cudze wybory i samopoczucie. Uważam, że każdy ma do nich prawo.
Nawet jeśli jego wybory nie są zgodne z moim
widzimisię.
Mogę się z kimś nie zgadzać, mogę wyrażać własne zdanie - nie mam prawa, że nie wspomnę o możliwościach - żeby decydować o kształcie cudzego życia.

Nie zgadzam się. Pani Magda, Wahl nie mają prawa dręczyć zwierząt - a do tego prowadzą ich decyzje i wybory.
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Czw lip 15, 2010 13:41 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Zofia&Sasza pisze:Nie zgadzam się. Pani Magda, Wahl nie mają prawa dręczyć zwierząt - a do tego prowadzą ich decyzje i wybory.

Pani Magda i pani W. mają prawo do decydowania do czasu, kiedy to prawo nie zostanie im formalnie odebrane.
Mogą za to ponieść konsekwencje tych wyborów i decyzji.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

[poprzednia][następna]