» Czw lip 15, 2010 9:55
Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.
casica pisze:Zofia&Sasza pisze:Nigdzie nie napisałam, że na forum nie występuje zbieractwo. Wręcz przeciwnie - w wątku dla wnerwionych wyjawiłam, że nie zgadzam się z Tobą tylko w jednym przypadku. Napisałam, że o ile wiem, na forum nie ma sytuacji podpadających pod prokuraturę. To różnica.
Tego tak naprawdę nik z nas nie wie. Nie znamy bowiem wszystkich domów. Jest jeden przypadek, co do którego mam właśnie takie podejrzenia - że kwalifikuje się do interwencji a być może podpada też do zgłoszenia do prokuratora.
Odnoszę się poniekąd do tego, co sama napisałam: żaden z DS/DT, które miałam na myśli, nie kwalifikuje się do zgłoszenia do prokuratury
A ogólnie: bardzo, ale to bardzo byłabym ostrożna z penalizacją kolekcjonerstwa jako takiego. Wyjątek: gdy udokumentowane (stwierdzone naocznie, a nie tylko na podstawie podejrzeń/wniosków z lektury forum...) jest znęcanie się nad zwierzętami w myśl istniejącej już Ustawy.
Nie ma takiego głupstwa i nikczemności, które, byle stale powtarzane, nie zostały wreszcie przyjęte i przestały razić jako głupstwo i nikczemność.
Sławomir Mrożek