villemo5 pisze:alfabia pisze:(myślę, że każdy wie, że podstawowe utrzymanie kota pochłania kwotę min 30 zł i to im wystarcza).
![]()
![]()
![]()
Ceny karm i żwirku już dawno poszły w górę. 30 zł na zdrowego kota to fikcja. a Tymczasy, to istoty, które na koty trzeba dopiero wyprowadzić... Nie da się utrzymac tymczasa za 30 zł miesięcznie. A jak go w tej kwocie szczegółowo zdiagnozowac w razie potrzeby?
30zł miesięcznie

Nie no to zależy oczywiście, choć twierdzę, że przy dużej ilości kotów, utrzymanie w przeliczeniu wychodzi taniej niż jak mamy się opiekowac 2-3 kotami , bo można karmę w dużych opakowaniach kupować, bo się żarcie nie marnuje, bo któryś zawsze zje, wydatków weterynaryjnych to nie da się przewidzić, to zwykle nie dość że spada niespodziewanie to jeszcze największe koszty.
Ja mam od dłuższego czasu 7-9 kotów w domu (własne + tymczasy) i średnia miesięcznych wydatków mi wychodzi:
- 40L żwiru cat's best 99zł (czasem mam za 50zł jak do hurtowni przyjdzie partia uszkodzonych opakowań)
- 15kg suchej karmy Purina 140zł
- mokre: głównie bozita i mięsko miesięcznie jakieś 250zł
To są podstawowe wydatki, nie ma tu karm weterynaryjnych, specjalistycznych jeśli któryś musi takie jeść, nie ma wydatków weterynaryjnych, środków czystości, wody, prania, benzyny...
Średnia miesięczna mi wychodzi około 60zł na kota (sam żwir i karma). BEZ weta.