KRAKÓW-potrzebna mamka-Jest!-udało się????

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lip 11, 2010 8:00 Re: KRAKÓW-potrzebna mamka, jesli przeżyje.. Topienie przeżył...

mziel52 pisze:Wygląda, że kotka go nie wylizuje po jedzeniu. Może posmarować brzuszek maluszka czymś dla niej atrakcyjnym ?

Jej własne mleko. Jesli kot bedzie pachniał jej mlekiem to go nie odrzuci.

elzak3

Od: Pon lis 19, 2007 11:31

Post » Nie lip 11, 2010 12:30 Re: KRAKÓW-potrzebna mamka, jesli przeżyje.. Topienie przeżył...

Agn pisze:Z tego, co piszesz wygląda, że kotka przyjęła malucha - zaakceptowała go, ale oczekuje od niego, że będzie się zachowywał 'na poziomie' jej ciut starszych dzieci. Dlatego tak ważne jest by kocięta były mniej więcej w tym samym wieku - im większa różnica, tym trudniej jest oczekiwać, by kotka dostosowywała swoje zachowanie do różnicy wiekowej kociąt.
Trochę inaczej jest, gdy wszystkie kocięta już np. widzą, albo i widzą i łażą wtedy ta różnica jest jakby łatwiejsza do 'przełknięcia' przez kotkę, a i kocięta w miarę równo się dostosowują.

Dokładnie tak to wygląda, dlatego to chyba jednak był dobry wybór, by to była ta kotka, a nie kotka Pieczarki. Maluch ma dobrze rozwinięty instynkt i mechanizm samozachowawczy-jak coś jest nie tan ( nie może się dopchać do sutka, maluchy się chcą bawic, a on chce spać itp) to włacza syrenę i natychmiast przychodzi pomoc :mrgreen: . W normalnych warunkach zareagowałaby kocica, tu reaguje człowiek. Kocica karmi i wylizuje, ale w takim samym zakresie jak swoje czterotygodniowe maluchy. Dlatego trzeba pilnowac i go donosic kocicy. Ludzka opiekunka czasem odsikuje kota i odrobine go dokarmia ( żeby jednak umiał jeśc z butelki), ale na posłaniu były ślady po sikach, czyli jednak kocica jakos mu pomaga. Poza tym kociakiem zajmuje sie starsze rodzeństwo ( choć zupełnie nie ma wyczucia :) ), wylizał go również jamnik. Emocjonalnie maluch jest zadbany przez zwierzęta, mam nadzieję, że w kwestii karmienia i pielęgnacji też się to jakoś ułoży.

Tosza

Od: Śro mar 16, 2005 21:18

Post » Nie lip 11, 2010 12:36 Re: KRAKÓW-potrzebna mamka, jesli przeżyje.. Topienie przeżył...

To jak mały `sygnalizuje`, że czegoś mu brak, to byle trochę podrósł i będzie nadążał sam. :lol:
Dokarmianie to dobry pomysł. Pilnowanie odsikiwania i odkupkania też.
Trzymam mocne kciuki, by się udało.
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Nie lip 11, 2010 12:50 Re: KRAKÓW-potrzebna mamka, jesli przeżyje.. Topienie przeżył...

On doskonale umie jeść z butelki - wachluje przy tym uszami jak mały słoń :mrgreen:
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Nie lip 11, 2010 12:55 Re: KRAKÓW-potrzebna mamka, jesli przeżyje.. Topienie przeżył...

Liwia pisze:On doskonale umie jeść z butelki - wachluje przy tym uszami jak mały słoń :mrgreen:

Dumbo??? Może tak mu dac na imie.

elzak3

Od: Pon lis 19, 2007 11:31

Post » Nie lip 11, 2010 13:27 Re: KRAKÓW-potrzebna mamka, jesli przeżyje.. Topienie przeżył...

elzak3 pisze:
Liwia pisze:On doskonale umie jeść z butelki - wachluje przy tym uszami jak mały słoń :mrgreen:

Niekoniecznie, bo mamy róznicę w zeznaniach :mrgreen: Wg obecnej opiekunki to jest dziewczynka :mrgreen: . trzeba będzie komisję zebrać :)

Tosza

Post » Nie lip 11, 2010 13:28 Re: KRAKÓW-potrzebna mamka, jesli przeżyje.. Topienie przeżył...

Wyczytałam w innym watku, że można kocicę sprowokować do wylizywania, smarując pupe masłem 8O . Co o tym sądzicie?

Tosza

Post » Nie lip 11, 2010 13:32 Re: KRAKÓW-potrzebna mamka, jesli przeżyje.. Topienie przeżył...

Na pewno smarowanie masłem nie zaszkodzi, choć nie wiem, czy to nie działa tylko na wylizywanie własnego futerka. Można też spróbować dać kotce trochę masła do pyszczka, wtedy będzie chętne do wylizywania siebie i innych. Myślałam też o kocimiętce.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Nie lip 11, 2010 13:34 Re: KRAKÓW-potrzebna mamka, jesli przeżyje.. Topienie przeżył...

mziel52 pisze:Na pewno smarowanie masłem nie zaszkodzi, choć nie wiem, czy to nie działa tylko na wylizywanie własnego futerka. Można też spróbować dać kotce trochę masła do pyszczka, wtedy będzie chętne do wylizywania siebie i innych. Myślałam też o kocimiętce.

W jaki sposob podanie masła do pyszczka ma wpłynąć na wylizywanie innych? :)

Tosza

Post » Nie lip 11, 2010 13:51 Re: KRAKÓW-potrzebna mamka, jesli przeżyje.. Topienie przeżył...

mziel52 pisze: Myślałam też o kocimiętce.

A to nie spowoduje przypadkiem, że kota zacznie się tarzać w maluchu?

:mrgreen:

Agn

Post » Nie lip 11, 2010 13:54 Re: KRAKÓW-potrzebna mamka, jesli przeżyje.. Topienie przeżył...

No właśnie, nie można tego wykluczyć, najlepiej sprawdzić reakcję kotki na neutralnym gruncie i ewentualnie wtedy się zdecydować, lecz zaczęłabym od masła.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Nie lip 11, 2010 13:55 Re: KRAKÓW-potrzebna mamka, jesli przeżyje.. Topienie przeżył...

Tosza pisze:
elzak3 pisze:

Niekoniecznie, bo mamy róznicę w zeznaniach :mrgreen: Wg obecnej opiekunki to jest dziewczynka :mrgreen: . trzeba będzie komisję zebrać :)

każdy widzi co chce zobaczyć :mrgreen:
Na szczęście umiejętność jedzenia i wachlowania nie zależy (chyba) od płci.
I Ewcia wylizuje kociaka, po co to maslo itepe?
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Post » Nie lip 11, 2010 13:58 Re: KRAKÓW-potrzebna mamka, jesli przeżyje.. Topienie przeżył...

Liwia pisze:I Ewcia wylizuje kociaka, po co to maslo itepe?

Chcesz kocicę atrakcji pozbawić??
:lol:

Agn

Post » Nie lip 11, 2010 14:03 Re: KRAKÓW-potrzebna mamka, jesli przeżyje.. Topienie przeżył...

a Twojego syna ktoś masłem musiał smarować? 8)
Obrazek

Liwia

Post » Nie lip 11, 2010 14:08 Re: KRAKÓW-potrzebna mamka, jesli przeżyje.. Topienie przeżył...

Tak,tak,smarujcie kocię masłem albo margaryną a potem nazwiecie
jeśli okaże się ze kotka Delma
jeśli okaże się że kocurek Manuel :P :wink:
" ... wolę zwierzęta bez duszy niż katoli bez serca "

Małgocha Pe

Od: Wto paź 30, 2007 15:30

[poprzednia][następna]