Ciri, Jedi, Iglak, Keiko / Duuużo zdjęć i filmiki ! - str.4

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lip 07, 2010 21:56 Re: Ciri, Jedi, Iglak, Keiko / Duuużo zdjęć i filmiki ! - str.4

poproszę o zdjęcia Keiko :mrgreen:

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Sob lip 10, 2010 10:50 Re: Ciri, Jedi, Iglak, Keiko / Duuużo zdjęć i filmiki ! - str.4

A do zdjęć jakoś ostatnio nie mam głowy... :roll: Ale my się Myszka niedługo widzimy ( :1luvu: ), więc wrzucę u Ciebie resztę filmików na YouTube i będę mogła je pokazać :D

A dziś rano TŻ przyniósł mi smutną wiadomość po karmieniu psów. Znalazł martwego kota na wybiegu :cry: :cry: :cry:

Nasze psy żyją na wybiegu o powierzchni ok. 7000m2 i koty przechodząc tam nocą nie zdają sobie sprawy, gdzie się ładują :x Mieszkamy na wsi niecałe 5 lat i to już trzeci kot... Obrazek: Ale ostatnio dawno nic się takiego nie zdarzyło. Ogrodzenie mamy dwumetrowe, betonowe - widocznie z łatwością do pokonania przez koty i łasicowate (jedna zginęła, jedną uratowaliśmy, jednego kota też). A u nas na wsi sporo kotów, dobrze im się żyje na tym terenie, gryzoni do upolowania w bród (moje psy też regularnie "czyszczą" z nich swój wybieg) (nawet ptaki drapieżne u nas żyją, bo mają jak się wyżywić). Więc koty podczas nocnych najczęściej wędrówek potrafią i na nasz wybieg zawitać. Że też nie czują psiego zapachu i nie zdają sobie sprawy z niebezpieczeństwa....Obrazek

Nie mam pretensji do psów, bo one mają wybitnie łowczą naturę. Kiedy bywają "gościnnie" w domu, nasze koty są bezpieczne. Ale oczywiście, jak przypuszczam, tylko w domu :roll:

Coś z tym trzeba zrobić, ciągle o tym dziś myślę. Macie jakieś pomysły...? :?:

Pastuch na szczycie ogrodzenia odpada raczej. Mamy w niektórych miejscach pociągnięty na dole ogrodzenia (tam, gdzie nie ma wyłożonych płyt betonowych), aby psy nie robiły podkopów (kopanie to też ich żywioł), ale "dawka" odpowiednia dla sierściuchowatych psów średniej wielkości może kota chyba zabić, prawda ?
Myślałam o drucie kolczastym, przynajmniej od strony łąk, bo na wspólnym ogrodzeniu z sąsiadem ten chyba się nie zgodzi. Już pal sześć, jak to będzie wyglądało :roll: ale czy z kolei też taki drut nie porani dotkliwie kota zamiast go tylko zniechęcić ?

Naprawdę proszę o jakieś pomysły...Obrazek
Ostatnio edytowano Sob lip 10, 2010 11:01 przez Manu, łącznie edytowano 1 raz

Manu

Od: Czw sie 19, 2004 23:00

Post » Sob lip 10, 2010 11:01 Re: Ciri, Jedi, Iglak, Keiko / Duuużo zdjęć i filmiki ! - str.4

najprędzej, moim zdaniem, pokaleczy, bo jak się kot uprze, to nie pogadasz :roll:

Myszka.xww

Post » Sob lip 10, 2010 11:07 Re: Ciri, Jedi, Iglak, Keiko / Duuużo zdjęć i filmiki ! - str.4

No i co, wyjść z założenia, że lepiej niech się pokaleczy, niż miałby zginąć...? :? Ale jak i tak przelezie ?

A może to kwestia, jak zamocowany ten drut ? Gdyby tak np. dwa rzędy na metalowych prętach skośnie na zewnątrz ? Tylko jak to umocować na betonowym słupku ?

Manu

Post » Sob lip 10, 2010 11:32 Re: Ciri, Jedi, Iglak, Keiko / Duuużo zdjęć i filmiki ! - str.4

A tu to nie podpowiem, albowiem jedyne zasieki, jakie posiadam, to w oknie :oops:

Myszka.xww

Post » Sob lip 10, 2010 22:05 Re: Ciri, Jedi, Iglak, Keiko / Duuużo zdjęć i filmiki ! - str.4

a może dało by się zamontować na szczycie ogrodzenie siatkę pochyloną ostro poza ogród, albo dorobić na górze ogrodzenie z wysokiej blachy (tak mieliśmy w azylu na wybiegu)
Ostatnio edytowano Sob lip 10, 2010 22:07 przez majkowiec, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

majkowiec

Od: Czw lip 24, 2008 19:08

Post » Sob lip 10, 2010 22:07 Re: Ciri, Jedi, Iglak, Keiko / Duuużo zdjęć i filmiki ! - str.4

Ale to chyba w drugą stronę, bo chodzi o to, żeby koty nie dostawały się do środka?

Myszka.xww

Post » Sob lip 10, 2010 22:08 Re: Ciri, Jedi, Iglak, Keiko / Duuużo zdjęć i filmiki ! - str.4

no właśnie poprawiłam wpis :)
Obrazek

majkowiec

Od: Czw lip 24, 2008 19:08

Post » Sob lip 10, 2010 22:16 Re: Ciri, Jedi, Iglak, Keiko / Duuużo zdjęć i filmiki ! - str.4

Ano tak, racja :oops: :mrgreen:

Myszka.xww

Post » Nie lip 11, 2010 19:50 Re: Ciri, Jedi, Iglak, Keiko / Duuużo zdjęć i filmiki ! - str.4

Na razie jestem na etapie namawiania TŻ do kolejnej roboty.. Nie jest łatwo, bo aktualnie buduje podwójny kojec oraz zaczyna robić wiatę przed domkiem - razem z tatą. W te upały to nie takie hop siup... :roll:
Blacha na pewno odpada, przy ok. 500 metrów bieżących byłby to bardzo duży wydatek. Jednak szukam niezbyt drogiego rozwiązania :wink:

A tymczasem.... Zapraszam na bazarek dla MiauKotków :mrgreen: Markowe kosmetyki na lato ! Avon, L'Oreal

Manu

Post » Nie lip 18, 2010 20:50 Re: Ciri, Jedi, Iglak, Keiko / Duuużo zdjęć i filmiki ! - str.4

A ja dziś wróciłam z Krakowa z wizyty u Myszki - było przecudownie :D i bardzo tego potrzebowałam :kotek:

Na jej szybkim łączu załadowałam filmiki na Youtube i mogę je Wam wreszcie pokazać :mrgreen:

Jedi - kot aportujący

Jedi na drapaku

Iglak wąchający futra, Jedi liżący reklamówkę - czy ktoś wie, co może oznaczać takie namiętne lizanie folii przez Jedi ? Czy to tylko taki śmieszny nawyk ?

Jedi dokuczający Ciri

Jedi na drapaku - nieudane manewry - już był zmęczony...

Schowane w drapaku zabawki

Jedi próbuje dominować Ciri

Jedi znowu dokucza Ciri

Jedi aportuje

Poszukiwania zaginionej ...myszki

Jedi aportuje - 2

Groźna Keiko

Keiko walcząca z myszą i ogólnie całym drapakiem chyba...

Co robi Jedi...?! - słuchajcie, a to jego zachowanie ktoś umie wytłumaczyć ? 8O

Jedi próbuje wychowywać Keiko.... :lol: :twisted:

Zabawa kotów z podwójną piłeczką - to te od charm z bazarka :D

Jedi złapany w pułapkę...

I jak Wam się podobają ? Jakieś komentarze będą mile widziane 8) Wiem, że dużo na raz, ale normalnie jest mi trudno coś załadować na youtube a teraz mam tam wreszcie wszystkie.

Manu

Post » Pon lip 19, 2010 12:32 Re: Ciri, Jedi, Iglak, Keiko / Duuużo zdjęć i filmiki ! - str.4

Keiko walcząca z drapakiem położyła mnie na łopatki :ryk:

Myszka.xww

Post » Pon lip 19, 2010 16:14 Re: Ciri, Jedi, Iglak, Keiko / Duuużo zdjęć i filmiki ! - str.4

Najbardziej mi się ostatni podoba. Keiko może sie odgryźć za wychowywanie. 8)

A Jedi chyba zostawia slady zapachowe, bo sie policzkami ociera.
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Sob lip 24, 2010 11:07 Re: Ciri, Jedi, Iglak, Keiko / Duuużo zdjęć i filmiki ! - str.4

mimbla64 pisze:A Jedi chyba zostawia slady zapachowe, bo sie policzkami ociera.
Jedi to notorycznie się ociera, o wszystko i o wszystkich :twisted: dominujący kociaczek :twisted:

A teraz będzie o psach 8)

Wczoraj kastrowaliśmy Grishkę, naszą 5-letnią sunię husky. Dostała niedawno ciąży urojonej i jak dla nas jest to wystarczający powód. A już wiosną widzieliśmy, że system hormonalny ma chyba jakiś rozregulowany, bo dziwnie jej cieczka przebiegała. To już ostatni nie-grenland, który jeszcze nie był wykastrowany. Zabawne, że każdy poszedł pod nóż z innego powodu... :roll: Pięć różnych powodów do kastracji życie samo wskazało, a ludziom jakoś tak trudno przetłumaczyć, że warto, a czasem trzeba... :roll:

Grishka:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Grishka przebywa obecnie w domu, kotami się nie interesuje (poza dwoma psy dały się nauczyć nie ruszać swoich kotów - w domu, na zewnątrz nawet nie próbuję oczywiście sprawdzać), ale jakieś takie spokojniejsze w zachowaniu :lol: A Keiko po raz pierwszy widzi psa z bliska, a nie za oknem :twisted: Obczajała, obwąchała, kiedy Grishka jeszcze się nie w pełni obudziła, ale teraz trzyma się z dala, za nic sama nie podejdzie :lol:

Manu

Post » Sob lip 24, 2010 11:13 Re: Ciri, Jedi, Iglak, Keiko / Duuużo zdjęć i filmiki ! - str.4

Manu pisze:Obrazek

genialne foto :mrgreen:

Myszka.xww

[poprzednia][następna]