Moderator: Moderatorzy
ifokry pisze:Powoli się zbieramy. Wystawiłam kontener a Punia zrobiła minę pod tytułe "chyba żartujesz, ja nigdzie się nie wybieram". Mam tylko nadzieję, że Punia zachowa się ładnie, bo ona jest hmmm trudnym pacjentemA ja jeszcze gorszą (w zachowaniu) opiekunką
Tinka07 pisze:Izo, jeśli mogłabyś zmierzyć poziom cukru o 12.00, to byłoby fajnie. W takich sytuacjach, gdy podaje się włosek lub nawet mniej, tj. kropelkę, insulinoterapię można stosować według potrzeb, mierząc co 4 godziny. Gdyby poziom cukru o 12.00 podskoczył do dzisiejszego rannego wyniku (ok. 160-200), odmierzyłabym nawet mniejszą dawkę niż ten ranny włosek. Podałabym kropelkę o średnicy 3-4 mm. A robimy to tak: Nabieramy insulinę do strzykawki, wypuszczamy ją z powrotem, naciskając jedynie lekko tłoczek. Następnie wbijamy się pod skórę i naciskamy na tłoczek z całej siły, trzymając na nim kciuk, dopóki nie wyciągniemy igły spod skóry. Wyleci wtedy jeszcze z igły minikropelka, która powinna wystarczyć. Jeśli wynik o 12.00 będzie powyżej 200 mg/dl, dałabym wtedy taki sam włosek, jaki podałaś rano. Poniżej 150 mg/dl insuliny bym nie podawała.
Tak samo mogłabyś postąpić dziś o 16.00 i o 20.00. Jedzonko możesz podawać wtedy bez ograniczeń. Mokre byłoby oczywiście o niebo lepsze niż suche.
Liwia pisze:Izabelo, w tej chwili insulinoterapia u Ludmiłka to nie istnieje. Wszystko na czuja, na nos. Szejbal się tym zajmie na serioserio, więc nic się nie martw rozrajlowaniem.
Izabela pisze:Beata, nie peniajja tez nie mam doświadczenia. Co prawda insulinówki kiedyś widziałam ale to wszystko
![]()
Podaje się normalnie, jak każdy zastrzyk podskórny.
Szejbal pisze:Izabela pisze:Beata, nie peniajja tez nie mam doświadczenia. Co prawda insulinówki kiedyś widziałam ale to wszystko
![]()
Podaje się normalnie, jak każdy zastrzyk podskórny.
No z podawaniem to problemu nie będzie, bo zastzryki u mnie to norma od prawie 9 lattylko tego nabierania się obawiam
![]()
A co znaczy "nie peniaj" -bo naprawde nie wiem
Izabela pisze:Dostałam smsa od TZ Liwii. Fajny facet
Szejbal pisze:Izabela pisze:Dostałam smsa od TZ Liwii. Fajny facet
Izabela pamiętaj
Worek na ziemniaki jako ubiór plus smoła z piórami we włosach
![]()
![]()
Izabela pisze:
Dostałam smsa od TZ Liwii. Fajny facet
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości