wątek cukrzycowy III

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw lip 01, 2010 9:25 Re: wątek cukrzycowy III

Ile waży ten kot :strach:
Pasek zanurzasz w moczu i czekasz do pół minuty na wynik: porównujesz zabarwienie testowego pola ze wzorcem na opakowaniu pasków.
Wiesz, i moim zdaniem u Was może się liczyć każda godzina a piątek dopiero jutro :( Nie chcę straszyć, daleka jestem od tego, ale lepiej na zimne dmuchać. Potraktuj siki jako super pilne, glukometr jako pilny.
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Czw lip 01, 2010 9:41 Re: wątek cukrzycowy III

Idę do apteki po paski. Może hrabina zdecyduje się na siku :) Czy u Was też był problem z przestawieniem kota na karmę dietetyczną? Moja odmawia spożycia :(
Doniesienie z ostatnich sekund: mój kot zaczął się myć!!! Nie robiła tego wcale przez dwa dni.
"Czy dom bez kota - najedzonego, dopieszczonego i należycie docenionego - zasługuje w ogóle na miano domu?"

ifokry

Od: Śro gru 16, 2009 18:41

Post » Czw lip 01, 2010 9:53 Re: wątek cukrzycowy III

Fajnie że Punia się myje i wraca do siebie. I mam nadzieję, że to już na dobre poprawa a nie chwilowa. Zbadaj sik koniecznie (do pustej kuwety powinien być, bo jak go ze żwiru wydobędziesz) , glukometr mogę podrzucić i dzisiaj, jak uważasz.

dorot

Od: Wto lip 06, 2004 17:15

Post » Czw lip 01, 2010 10:01 Re: wątek cukrzycowy III

AgnieszkaMo pisze:A mi coś powiecie? :(
Że tak się zacytuję: Dziwy jakieś. Odebrałam wyniki, niestety, ani mocznik, ani kreatynina nie drgnęły - 151 i 2,3
Fruktozamina za to spadła z 443 (3 czerwca) do 224... jak u zdrowego kota... Co to może oznaczać?

Agnieszko musicie koniecznie coś zrobić z mocznikiem, jak widać kroplówki podskórne nie skutkują, porozmawiaj z lekarzem o kilkudniowych dożylnych. Taki mocznik ma wpływ na całość organizmu. Kreatynina nie jest taka zła, co w sumie cieszy bo ją trudniej zbić.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Czw lip 01, 2010 10:18 Re: wątek cukrzycowy III

dorot, dzisiaj u mnie senior bal (imieniny babci=zamieszanie) i niestety praca :( Wolałabym jutro, wypijemy sobie kawkę, pogadamy i dasz mi instrukcje jak to robić. Wieczorem napiszę Ci na PW adres i godzinke spotkania ok?
Czekam na siusiu kota :) Baaaaardzo obrażonego kota :D
"Czy dom bez kota - najedzonego, dopieszczonego i należycie docenionego - zasługuje w ogóle na miano domu?"

ifokry

Post » Czw lip 01, 2010 10:28 Re: wątek cukrzycowy III

ifokry pisze:dorot, dzisiaj u mnie senior bal (imieniny babci=zamieszanie) i niestety praca :( Wolałabym jutro, wypijemy sobie kawkę, pogadamy i dasz mi instrukcje jak to robić. Wieczorem napiszę Ci na PW adres i godzinke spotkania ok?
Czekam na siusiu kota :) Baaaaardzo obrażonego kota :D

Ifkory,krew dobrze byłoby zacząć monitorować jak jak najszybciej. Tak naprawdę nie wiadomo co dolega Twej kocicy. Wg mnie jest np. opcja, że ta wielka dawka insuliny podawana w dziwnym rytmie (co 7 i 17 godzin jeśłi dobrze rozumiem) powoduje niedocukrzenie a to potencjalnie jest niebezpieczne. Przyczyn stanu Puni może być milion (a cukier 400 nie jest super wielki choć oczywiście jest wysoki) i trzeba wyeliminować jak najszybciej te, które są niebezpieczne dla życia czyli zbyt niski cukier oraz kwasicę (zwłaszcza). Resztę powinien wet ale to możesz zrobić sama i od ręki, bo wprowadzanie kotki w cykliczne niedocukrzenie jest groźne.
Jeśli jesteś w stanie zidentyfikowac siki kocicy (nie wiem, czy masz jednego kota czy więcej) to możesz pasek próbować w żwirku zużytym zanurzyć tak, aby kwadrat pomiarowy zrobił się wilgotny. Tak też działa.
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Post » Czw lip 01, 2010 10:37 Re: wątek cukrzycowy III

[/quote]Ifkory,krew dobrze byłoby zacząć monitorować jak jak najszybciej. Tak naprawdę nie wiadomo co dolega Twej kocicy. Wg mnie jest np. opcja, że ta końska dawka insuliny powoduje niedocukrzenie a to potencjalnie jest niebezpieczne. Przyczyn stanu Puni może być milion (a cukier 400 nie jest super wielki choć oczywiście jest wysoki) i trzeba wyeliminować jak najszybciej te, które są niebezpieczne dla życia czyli zbyt niski cukier oraz kwasicę (zwłaszcza). Resztę powinien wet ale to możesz zrobić sama i od ręki, bo wprowadzanie kotki w cykliczne niedocukrzenie jest groźne.
Jeśli jesteś w stanie zidentyfikowac siki kocicy (nie wiem, czy masz jednego kota czy więcej) to możesz pasek próbować w żwirku zużytym zanurzyć tak, aby kwadrat pomiarowy zrobił się wilgotny. Tak też działa.[/quote]

Ja też mam wrażenie, że po tej insulinie ona jest bardziej "zamulona" niż przed jej podaniem. Kupiłam paski, jak tylko zrobi siusiu to zrobię test. Była cztery dni w kocim szpitalu - lecznica na Stryjskiej, tam ją badali i diagnozowali. Wet powiedział, że ten cukier strasznie skacze i trzeba go ustabilizować, stąd te końskie dawki insuliny.
Punia w piątek ważyła 5800, więc niestety jest grubaskiem :( Niepokoi mnie to, że kręci nosem na karmę :( Wciskam jej na siłę. Ale w jej zachowaniu widzę znaczną poprawę. Ożywiła się, nie jest taka śnięta jak przez ostatnie dni.

ifokry

Post » Czw lip 01, 2010 10:42 Re: wątek cukrzycowy III

ifokry, kotu cukrzycowemu karma specjalistyczna wcale nie jest potrzebna. Twoja kocica musi jeść, bo to warunek, żeby podać insulinę. Co Punia najbardziej lubi?
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Czw lip 01, 2010 10:45 Re: wątek cukrzycowy III

cukrzycę stabilizuje się dawką skuteczna a nie wielką :(
Ifkory, jeśli Punia pozwoli to dla jej dobra trzeba krew badać. W łikend to całą krzywą powinnas strzelić, i to przy takim dziwnym podawaniu insuliny to chyba całodobową :roll: Dasz radę, nie panikuj nic a nic. W ogóle nie panikuj, dasz radę cukrzycy spokojem i godnościom osobistom 8)
Caninsulina działa z reguły u kotów krótko i gwałtownie, tzn w krótkim okresie czasu powoduje duży/bardzo duży spadek cukru, po czym rośnie on z powrotem do wysokiego poziomu. Nie dam głowy, ale chyba np. u Gucia Fredzioliny maksymalny spadek był po czterech godzinach a potem glukoza leciała już do nieba, wysoko. Przy takiej specyfice działania tej insuliny dziwne nie jest, że u Puni poziom szaleje. No chyba, że kocica jest wyjątkowym wyjątkiem i u niej caninsulina działa inaczej, co wet miał możliwość sprawdzenia. Ale trudno uwierzyć, że między 17 a 10 oraz między 10 a 17 metabolizm kocicy zachowuje się diametralnie inaczej, na dodatek cyklicznie dzień w dzień.
Wcześniej jadła Urinary, teraz hillsa - jakiego? Nie doczytałam :oops:
Obrazek

Liwia

Post » Czw lip 01, 2010 10:59 Re: wątek cukrzycowy III

Tinka07 pisze:ifokry, kotu cukrzycowemu karma specjalistyczna wcale nie jest potrzebna. Twoja kocica musi jeść, bo to warunek, żeby podać insulinę. Co Punia najbardziej lubi?

Szynkę z bułki babci :lol: A tak serio to jadła do tej pory mokre i suche RC urinary s/o, teraz ma hills prescription diet r/d.

ifokry

Post » Czw lip 01, 2010 11:00 Re: wątek cukrzycowy III

a kawalek wolowiny?
Obrazek

Liwia

Post » Czw lip 01, 2010 11:18 Re: wątek cukrzycowy III

Liwia pisze:a kawalek wolowiny?

Nie lubi... Ona ogólnie jest z tych wybrednych hrabianek...

ifokry

Post » Czw lip 01, 2010 11:22 Re: wątek cukrzycowy III

Liwia pisze:cukrzycę stabilizuje się dawką skuteczna a nie wielką :(
Ifkory, jeśli Punia pozwoli to dla jej dobra trzeba krew badać. W łikend to całą krzywą powinnas strzelić, i to przy takim dziwnym podawaniu insuliny to chyba całodobową :roll: Dasz radę, nie panikuj nic a nic. W ogóle nie panikuj, dasz radę cukrzycy spokojem i godnościom osobistom 8)
Caninsulina działa z reguły u kotów krótko i gwałtownie, tzn w krótkim okresie czasu powoduje duży/bardzo duży spadek cukru, po czym rośnie on z powrotem do wysokiego poziomu. Nie dam głowy, ale chyba np. u Gucia Fredzioliny maksymalny spadek był po czterech godzinach a potem glukoza leciała już do nieba, wysoko. Przy takiej specyfice działania tej insuliny dziwne nie jest, że u Puni poziom szaleje. No chyba, że kocica jest wyjątkowym wyjątkiem i u niej caninsulina działa inaczej, co wet miał możliwość sprawdzenia. Ale trudno uwierzyć, że między 17 a 10 oraz między 10 a 17 metabolizm kocicy zachowuje się diametralnie inaczej, na dodatek cyklicznie dzień w dzień.
Wcześniej jadła Urinary, teraz hillsa - jakiego? Nie doczytałam :oops:

W łikend niestety praca :( Panikuję strasznie, zastrzyk robiła babcia, bo ja dostałam takiej trzęsiawki, że nie moglam utrzymać strzykawki :( Niestety mam fobię na punkcie igieł i tak reaguję. Obojętnie, czy to dotyczy mnie, czy kogos innego :( A co do dawek insuliny, to Punia była cztery dni w szpitaliku kocim, wet powiedział, że reaguje dobrze na takie dawki. I że po tygodniu pobytu w domu (żeby stres opadł) należy jej zrobić krzywa cukrową.

ifokry

Post » Czw lip 01, 2010 11:27 Re: wątek cukrzycowy III

Trzeba jednak wziąć poprawkę na to, że większość kociaków w szpitaliku ma jeszcze bardziej podwyższony poziom glukozy we krwi ze względu na niesamowity stres. Gdy stres opadnie i zwierzę w domu poczuje się bezpiecznie, ustalona dawka insuliny może okazać się o dużo za wysoka.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Czw lip 01, 2010 11:31 Re: wątek cukrzycowy III

Tinka, to także powiedział wet. Dlatego jestem w stałym kontakcie telefonicznym z lecznicą i informuję ich na bieżąco jak zachowuje się kot. Mam wrażenie, że po porannym zastrzyku jest bardziej osowiała niż przed nim. Zaraz będę dzwoniła do lecznicy, zobaczymy co mi powiedzą.

ifokry

[poprzednia][następna]