Femka pisze:moja Milusia chora, nie wiem, czy przetrzyma ten kryzys.
Kciuki, mam nadzieję, że jej się uda. Też was ciepło pozdrawiam.
Moderator: Estraven
Femka pisze:moja Milusia chora, nie wiem, czy przetrzyma ten kryzys.
Femka pisze:Modrzew i jego kolega wyglądają, jakby się dobrze znali, a ich obecność im wzajemnie nie przeszkadza.
Femka pisze:Baw się dobrze, siriwan.
Femka pisze:Z Milusią jeszcze tym razem się udało
ale wetka powiedziała, że trzeba ją już bardzo uważnie obserwować, żeby niczego nie przeoczyć. Szczególnie silnego bólu. Mam w domu przygotowany zastrzyk dla niej.
Jak zawsze pozdrawia rodzinne Katowice.
Dzięki, że pytasz.
Femka pisze:Imprez rodzinnych też nie cierpię. Z drugiej strony jednak, nigdy nie wiadomo, kiedy będzie akurat ta bardzo fajna. Więc jednak kciuki potrzymam![]()
Femka pisze:Aha, jeszcze zapomniałam napisać, że ilość zdjęć zrobionych Modrzewiowi mnie po prostu powaliła. Ja wyłącznie dla kotów kupiłam aparat, a teraz zupełnie się nie mogę zebrać. Inna sprawa, że mój aparat to idiotencamera, a ja kompletnie nie mam daru robienia fajnych fotek. Tym chętniej oglądam Modrzewiowe
Femka pisze:Milusia nie ma swojego własnego wątku, ale jest teraz bohaterką kolejnej części wątku wszystkich moich kotów: viewtopic.php?f=1&t=111750&start=315 Ale bardzo dziękuję za zaproszenie. Przy okazji świąt moja koteczka składa życzenia Niekochanym i ich Opiekunom.
Femka pisze:Oczywiście, że możesz się mądrzyć. A nawet powinieneś, bo chciałabym nauczyć się patrzeć fotograficznie. I robić ładne fotki. Przez weekend spróbuję natrzaskać trochę zdjęć i potem je wstawię. Zobaczymy, co z tego wyjdzie.
siriwan pisze:Femka pisze:Milusia nie ma swojego własnego wątku, ale jest teraz bohaterką kolejnej części wątku wszystkich moich kotów: viewtopic.php?f=1&t=111750&start=315 Ale bardzo dziękuję za zaproszenie. Przy okazji świąt moja koteczka składa życzenia Niekochanym i ich Opiekunom.
Zaznaczyłem wątek.
Przy okazji - czy to o Tobie i Twoich kotach jest tekst z "Kota" ze stycznia 2008?
Kilka fajnych artykułów jest na fotografuj.pl, w tym dziale:
http://fotografuj.pl/Dzial/Pojecia_fotograficzne
Artykuły typu "jak wyliczyć cośtam znając cośtamcośtam i wiedząc że jeszczecośtam" traktuj na luzie - tego nie trzeba liczyć, ale warto wiedzieć co z czego wynika.
Sprawdź w instrukcji aparatu czy możesz ręcznie ustawiać parametry zdjęć (przysłona, migawka, balans bieli). Jeżeli tak - czytaj wszystko, jeżeli nie - interesuje Cię tylko perspektywa i kadrowanie.
Przede wszystkim - najbardziej podstawowa podstawa - reguła trójpodziału:
http://fotografuj.pl/Article/ABC_kompoz ... ialu/id/60
Moje trzy grosze - jeżeli kot (czy cokolwiek innego) nie będzie dokładnie w mocnym punkcie kadru, a na linii pomocniczej to też kard wygląda ciekawie. No i trzeba pamiętać, że reguły są po to, żeby je łamać - nie zawsze trójpodział wygląda dobrze, aczkolwiek w większości przypadków to prosty sposób na dobrą fotkę.
No i rób fotek ile wlezie. Po pewnym czasie sama zobaczysz, że bardziej Ci się podoba ciaśniejsze/luźniejsze kadrowanie, jak ustawić aparat, żeby wyszło ciemniej/jaśniej, albo że najlepiej fotografuje się kota na tle okna w kuchni na piętrze jak siedzi na parapecie.
Femka pisze:siriwan pisze:Przy okazji - czy to o Tobie i Twoich kotach jest tekst z "Kota" ze stycznia 2008?
tak![]()
Femka pisze:Nie sądzę, żenbym była jakoś bardzo pojętnym uczniem, ponieważ artystycznie zdecydowanie nie jestem uzdolniona. Ale podobno rzemiosła każdy może się wyuczyć![]()
charm pisze:może ja się też kiedyś nauczę robić zdjęcia...
Użytkownicy przeglądający ten dział: zuzia115 i 652 gości