Pierwsze dni.

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Wto cze 22, 2010 14:42 Pierwsze dni.

Niedługo wezmę kociaka (2,5 miesiąca).
Chciałabym spytać się Was o pierwsze kroki z kotką (dochowiec). Oczywiście czytam wiele książek i poradników o kotach, ale wiecie, w opinia Wasza od tej drugiej może się nieco różnić. :)
CO ZROBIĆ:
a) gdy kotek zacznie być agresywny?
b) aby go oswoić?
c) żeby nie był nieufny w stosunku do ludzi?
d) aby mnie polubił?
I oczywiście dodawajcie coś od siebie! Będę Wam bardzo wdzięczna! :kotek:

Tens

Od: Pt cze 11, 2010 9:36

Post » Wto cze 22, 2010 15:07 Re: Pierwsze dni.

a skąd bierzesz kotka?

piccolo

Od: Czw kwi 03, 2008 12:39

Post » Śro cze 23, 2010 9:20 Re: Pierwsze dni.

Nie ze schroniska, ale uratuję kociaka przed nim :)
Od pewnej znajomej.

Tens

Post » Śro cze 23, 2010 9:39 Re: Pierwsze dni.

Z tą agresywnością to niestety nie potrafię się wypowiedzieć gdyz jeden z moich kotów jest bardzo agresywny i nam się to podoba :roll:

To maluszek więc jeśli chcesz go oswoić/sprawić by Cię lubił poświęcaj mu maksymalnie dużo uwagi. Zabawy, pieszczoty, ale lepiej na razie zabawy niz pieszczoty na siłę. No i oczywiście pyszne zdrowe jedzonko :) Koty to przekupne istoty (przynajmniej moje) :wink:
Obrazek

Miss

Od: Wto gru 01, 2009 13:59

Post » Śro cze 23, 2010 10:19 Re: Pierwsze dni.

Miss dziękuję za cenne rady!
A co do zabawek, jakie mogę jej kupić? Drapak, myszkę na sznurku i co jeszcze? :kotek:

Tens

Post » Śro cze 23, 2010 10:35 Re: Pierwsze dni.

Tens pisze:Miss dziękuję za cenne rady!
A co do zabawek, jakie mogę jej kupić? Drapak, myszkę na sznurku i co jeszcze? :kotek:

Najważniejszy jest drapak. U mnie sprawdzają się te w pionie, poziomych nie chciały drapać. Najlepszy jest prosty kołek okręcony sizalowym sznurkiem.
Gratuluję kotka :D

MaybeXX

Od: Pon sie 13, 2007 17:18

Post » Śro cze 23, 2010 10:46 Re: Pierwsze dni.

Dobrze, i dziękuję :D

Tens

Post » Śro cze 23, 2010 10:51 Re: Pierwsze dni.

Piórka na patyczku :mrgreen: zabawa dla obu stron bezbłędna ;)
kontakt telefoniczny: 786 116 007 Obrazek

Jeśli komuś coś zalegam (bazarek itp) proszę o kontakt- skleroza ;)

ulvhedinn

Od: Śro wrz 13, 2006 19:09

Post » Śro cze 23, 2010 10:58 Re: Pierwsze dni.

moje koty polecają zwykły papierek zwinięty w kulkę :mrgreen:
Obrazek

zapietanaguzik

Od: Śro cze 24, 2009 17:58

Post » Śro cze 23, 2010 11:12 Re: Pierwsze dni.

Piłeczki ping-pongowe :mrgreen: i myszki - im mniejsze tym lepsze, byle coś grzechotało/dzwoniło w środku :wink:
Myszki na sznurku używaj tylko pod kontrolą trzymającego sznurek! Kotek może się w niego zaplątać i udusić!

Co do oswojenia, myślę, że mały kociak zabrany w obce miejsce może instynktownie Tobie zaufać. Wówczas wystarczyłoby tylko nie zawieść tego zaufania :wink: Nie wiem z jakiego środowiska kot się wywodzi, czy miał jakikolwiek kontakt z człowiekiem. Jeśli miał, to powinien być oswojony i wówczas nie powinno być problemów. Obserwuj kotka i nie rób nic na siłę.

Spróbuj namówic znajomą na sterylizację kotki - tak będzie lepiej i dla znajomej (rujki są denerwujące) i dla kotki (ropomacicze i inne choroby) i dla kociaków, dla których schronisko to często wyrok śmierci.

mmk

Od: Sob lis 28, 2009 22:42

Post » Śro cze 23, 2010 11:12 Re: Pierwsze dni.

Tens pisze:CO ZROBIĆ:
a) gdy kotek zacznie być agresywny?
b) aby go oswoić?
c) żeby nie był nieufny w stosunku do ludzi?
d) aby mnie polubił?
I oczywiście dodawajcie coś od siebie! Będę Wam bardzo wdzięczna! :kotek:

ad.1) wybawić. Do bólu i zrzygania. Agresja zazwyczaj rodzi się z nudów. Do tego nie pozwalać od samego początku bawić się Twoją ręką / nogą / inną częścią ciała. Kociak będzie gryzł i drapał, tak jakby bawił się z rodzeństwem. Tylko że rodzeństwo - jak za mocno zostanie uchlane - to odda, Ty raczej nie. Przez to kociak może stracić wyczucie, a przecież będzie rósł i boleć będzie coraz bardziej. Tak więc piórka na kijku, wędki, itp. Niech się nad zabawkami znęca. ;) co do drapaka, to ja mam akurat odmienną opinię - póki miałam 1 sztukę, to przez kilka lat nawet nie spojrzał na drapak, dopiero drugi kot Georga nauczył...

ad. 2) wybawić, znowu :) niech wie, że człowiek jest fajny, bo się bawi. Rozpocząć delikatnie pieszczotki przy jedzeniu, dawać pychotki - najlepiej z ręki. No i miziać. Wszystko zależy czy to całkiem dzikusek, czy tylko ciut...

ad.3) j.w. ;) aczkolwiek moze się zdarzyć (i zdarza się często), że kot z którym opiekun może zrobić wszystko, w momencie pojawienia się w drzwiach gości - dematerializuje się z prędkością światła. I potem zależy - albo wychodzi np. po godzinie, jak już zapozna się z głosami, wydawanymi przez gości, albo wcale go nie uświadczysz, aż do końca wizyty...

ad. 4) znowu... wybawić ;) no i micha, micha, micha - koty sa baaaardzo "bezinteresowne", jeśli o to chodzi ;)
Georg ['] Klemens ['] Miriam [']

Georg-inia

Od: Czw lut 02, 2006 12:13

Post » Śro cze 23, 2010 11:38 Re: Pierwsze dni.

Najlepszy byłby po prostu... drugi kot.

gosiar

Od: Sob paź 29, 2005 12:30

Post » Czw cze 24, 2010 13:35 Re: Pierwsze dni.

Dziękuję za wszystkie cenne rady i wskazówki!
Znajomą na sterylizację kotki spróbuję namówić. Dwóch kotków nie dam rady wziąć. Kupię mu masę zabawek i różnych pierdółek.
A i jeszcze jedno. Jakie firmy karm dla kotków są najlepsze? (Takie na początek, gdy kicia skończy brać melko od matki).

Tens

Post » Czw cze 24, 2010 13:50 Re: Pierwsze dni.

Poczytaj sobie kocie ABC. Tam naprawdę jest wiele cennych wskazówek. Mi bardzo pomogły wielu kwestiach.
Najlepsze według mnie (subiektywne zdanie) są Royal Canin, Acana, Orijen to są karmy które moje koty jadły.
Najzdrowszym sposobem karmienia kota jest tak zwany BARF, niestety jest to dosyć pracochłonne.
Obrazek

Miss

Od: Wto gru 01, 2009 13:59

Post » Pt cze 25, 2010 14:22 Re: Pierwsze dni.

Dziękuję serdecznie za odpowiedź, Miss. :D

Tens

[następna]