PROBLEM Z SIUSIANIEM POZA KUWETĄ, PROSZĘ O RADĘ

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Nie cze 20, 2010 14:34 PROBLEM Z SIUSIANIEM POZA KUWETĄ, PROSZĘ O RADĘ

Bardzo proszę o radę w kwestii kotki. Dwa miesiące temu zawitały do nas dwie roczne siostry (oddane do adopcji przez swoich opiekunow,u których spędziły jakieś 10 miesięcy). W naszym mieszkaniu jest suczka,która wcześniej świetnie dogadywała się z naszym byłym kocurkiem. One nie mialy nigdy do czynienia z psem ponieważ za kazdym razem gdy suczka wchodziła do pokoju,była panika,syczenie itp. Jedna z kotek jest dość wyjątkowo płochliwa,przez ok 2 tygodnie spędzała czas na szafie lub w innym miejscu,generalnie o wiele dłuzej przystosowywala sie do nowego miejsca niż jej siostra,która jest niesamowitą przylepą i jako pierwsza urządzała sobie wędrówki przy psinie itp. Problem zaczął się gdy pewnego dnia,moja torebka została wyraźnie zaznaczona moczem, później kurtka którą na chwilę zostawiłam na fotelu. Wcześniej nie wiedziałam która to robi lecz w końcu się dowiedziałam (okazała się nią ta bardziej płochliwa) tym razem nasiusiała na bluzę.Parę dni temu zrobiła na pościeli ale w innym pokoju. Od miesiąca podaje jej krople Bacha ale na tą dolegliwość nie pomagają. W sumie zależało mi na tym żeby kotka umiarowiła swój strach przed nowym miejscem lecz teraz nie to jest problemem. Jak mam temu zaradzić, czy jest możliwe żeby była zazdrosna o siostrę która dominuje w kontaktach z nami ???? na tą chwilę relacja z psem niewiele się zmieniła,poza tym że chodzą obok niej,czasem trzasną ją łapką itp. Ta strachliwa kotka nadal nie daje się zbytnio chwycić bo wyraźnie przy tym "marudzi" itp. Może ktoś miał podobny problem lub umie doradzić w tej kwestii?
[*] śpij słodko Kirku :(
Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta

Kumiko

Od: Pon kwi 19, 2010 18:38

Post » Pon cze 21, 2010 15:52 Re: PROBLEM Z SIUSIANIEM POZA KUWETĄ, PROSZĘ O RADĘ

Na Forum jest cały wątek o tych sprawach:

viewtopic.php?f=1&t=62704
ObrazekObrazek

VVu

Od: Pt maja 14, 2010 11:46

Post » Pon cze 21, 2010 16:40 Re: PROBLEM Z SIUSIANIEM POZA KUWETĄ, PROSZĘ O RADĘ

Kotki wysterylizowane?
Jeśli nie, zaczęłabym od tego, przy okazji badanie moczu.

Niezależnie od ww wetknęłabym gniazdko Feliwaya
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Wto cze 22, 2010 19:27 Re: PROBLEM Z SIUSIANIEM POZA KUWETĄ, PROSZĘ O RADĘ

tak, obie wysterylizowane. Byłam u weta wczoraj z nimi obiema i akurat ta która nie siusiała poza kuwetą ma syndrom urologiczny (zauwazylam wczoraj niepokojące objawy) a ta z którą jest problem siusiania ma to na tle behawioralnym...lekarz zapisal amitricylinum, czy ktos stosowal te tabletki?

Kumiko

Post » Wto cze 29, 2010 11:52 Re: PROBLEM Z SIUSIANIEM POZA KUWETĄ, PROSZĘ O RADĘ

Niezależnie od ww wetknęłabym gniazdko Feliwaya[/quote]

Ja nie jestem przekonany, czy to działa, ale ostatnio u nas z sikaniem przycichło, a potem znów się zaczęło - i okazało się, że F. wypadł z gniazdka. Może więc działa.
ObrazekObrazek

VVu

Od: Pt maja 14, 2010 11:46

Post » Wto cze 29, 2010 21:43 Re: PROBLEM Z SIUSIANIEM POZA KUWETĄ, PROSZĘ O RADĘ

moze i dziala ale co bedzie gdy sie skonczy? pozostawi po sobie nieodwracalne zmiany czy znowu bede musiala to kupowac? :(

Kumiko

Post » Wto cze 29, 2010 21:51 Re: PROBLEM Z SIUSIANIEM POZA KUWETĄ, PROSZĘ O RADĘ

inka1984 pisze:tak, obie wysterylizowane. Byłam u weta wczoraj z nimi obiema i akurat ta która nie siusiała poza kuwetą ma syndrom urologiczny (zauwazylam wczoraj niepokojące objawy) a ta z którą jest problem siusiania ma to na tle behawioralnym...lekarz zapisal amitricylinum, czy ktos stosowal te tabletki?

Amitriptylinum - stosowałam.
Kot się po tym wyluzowuje, odpręża.

jaaana

Od: Śro gru 10, 2008 22:03