Gda.Aisha w DS :) Hallera wyciachane, NewPort w toku...

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon cze 21, 2010 8:02 Re: Gda. Kulcia [*] DT u Ifciastu-pp? Błagamy o pomoc finans. :(

Dziś idę do weta, zozobaczę , co on poradzi... Ja za bardzo się na weterynaryjnych sprawach nie znam. W przypadku Daniela dostawał kroplówki, zastrzyki, doustnie nie można było nic podac. W przpadku Kulci nie było objawów...
Co do białaczki- kociaki miały testy, ale zdaję sobie sprawę z tego, że u kociaków nie są one wiarygodne...
Idę sie ubierać, niedługo wychodzimy do weta, będę potem.
W takim razie poprosze o badania krwi.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
"Jeśli myślisz, że będę płakać, to masz rację... ale pamiętaj, przejdzie mi i się zemszczę."

ifciastu

Od: Czw kwi 15, 2010 18:21

Post » Pon cze 21, 2010 8:09 Re: Gda. Kulcia [*] DT u Ifciastu-pp? Błagamy o pomoc finans. :(

:ok:
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Pon cze 21, 2010 8:10 Re: Gda. Kulcia [*] DT u Ifciastu-pp? Błagamy o pomoc finans. :(

Zaraz wystawię bazarek...Iwonko dzwoń jak coś i ciśnij weta o dokładną diagnostykę, zbyt dużo tych nieszczęśliwych niewyjaśnionych przypadków by można było to bagatelizować.............
Obrazek

Marea

Od: Pon lut 23, 2009 22:05

Post » Pon cze 21, 2010 8:28 Re: Gda. Kulcia [*] DT u Ifciastu-pp? Błagamy o pomoc finans. :(

FeLV w maluchów poniżej 6 miesięcy możecie sobie odpuścić - wirus nie jest na tyle ekspansywny, by doprowadzić u tak małych kociąt w krótkim czasie ich życia do leukopenii.
Badania krwi przydadzą się o tyle, że będzie wiadomo w jakim stanie ogólnym są kocięta. Natomiast - jeśli u któregoś nie będzie w obrazie krwi leukopenii, to i tak podałabym mu parwoglobulinę. Jeśli wet jest `współpracujący` i ma wirówkę w gabinecie, można zrobić surowicę z krwi zdrowego, regularnie szczepionego, dorosłego kota.
Caniserin [psia parwoglobulina] - ampułka 5ml - koszt u nas ok. 60zł [w hurcie 35zł]- podaje się przynajmniej 1ml/na kociaka.
Feliserin [kocia] - ampułka 4ml - koszt w Poznaniu 16 EUR - podaje się 4ml/na kociaka [czyli idzie 1ampułka na kocię].
Ważny jest też czas. Im szybciej dostaną tym lepiej.

Kciuki trzymam.
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Pon cze 21, 2010 9:42 Re: Gda. Kulcia [*] DT u Ifciastu-pp? Błagamy o pomoc finans. :(

Prawoglobulina dostepna w Gdyni, ok 16zl za 1 ml, na kociaka 1ml aczkolwiek dr nie poleca, bo to dla psow z tego co pwoiedzial, ja nie mam wiedzy...ale jest dostepna, w razie co Poker proponowała że jej małz zawiezie z Gdyni do malborka dzis wieczor tą parwoglobuline, narazie Iwonka jest u weta...zobaczymy co powie po powrocie ...
Obrazek

Marea

Post » Pon cze 21, 2010 9:49 Re: Gda. Kulcia [*] DT u Ifciastu-pp? Błagamy o pomoc finans. :(

Marea pisze:Prawoglobulina dostepna w Gdyni, ok 16zl za 1 ml, na kociaka 1ml aczkolwiek dr nie poleca, bo to dla psow z tego co pwoiedzial, ja nie mam wiedzy...ale jest dostepna, w razie co Poker proponowała że jej małz zawiezie z Gdyni do malborka dzis wieczor tą parwoglobuline, narazie Iwonka jest u weta...zobaczymy co powie po powrocie ...

Żaden wet `nie poleci` tej procedury. Jednak na forum wiele kotów dostaje Caniserin bez skutków ubocznych, za to z dobrym efektem leczniczym. Również wielu wetów się przekonało do stosowania tej parwoglobuliny u kotów. Faktem jest, że czasem podanie Caniserinu nie pomaga, ale nie wynika to z samej parwoglobuliny, co raczej z tego, że podano ja za późno.

Agn

Post » Pon cze 21, 2010 10:36 Re: Gda. Kulcia [*] DT u Ifciastu-pp? Błagamy o pomoc finans. :(

Kulciu [*]
brak mi słów. Dziś dowiedziałam sie,ze 2 malutkie u znajomej tez odeszły[*][*]
Trzymam kciuki!
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Pon cze 21, 2010 11:29 Re: Gda. Kulcia [*] DT u Ifciastu-pp? Błagamy o pomoc finans. :(

Dzięki za wsparcie :1luvu:
Obrazek

Marea

Post » Pon cze 21, 2010 11:40 Re: Gda. Kulcia [*] DT u Ifciastu-pp? Błagamy o pomoc finans. :(

Wet nie ma juz testów na pp u siebie, trzeba zamówić :evil:
Pobrał krew do badania od dwóch kociaków i jutro będzie wiadomo jak leukocyty...
Dodatkowo pobierał dziś krew od Tigo, żeby sprawdzić jak nerki.
"Jeśli myślisz, że będę płakać, to masz rację... ale pamiętaj, przejdzie mi i się zemszczę."

ifciastu

Post » Pon cze 21, 2010 11:43 Re: Gda. Kulcia [*] DT u Ifciastu-pp? Błagamy o pomoc finans. :(

ifciastu pisze:Wet nie ma juz testów na pp u siebie, trzeba zamówić :evil:
Pobrał krew do badania od dwóch kociaków i jutro będzie wiadomo jak leukocyty...

:evil: zła wiadomość, czas czas się liczy...
Obrazek

Marea

Post » Pon cze 21, 2010 11:46 Re: Gda. Kulcia [*] DT u Ifciastu-pp? Błagamy o pomoc finans. :(

Bazarek viewtopic.php?f=20&t=113063 podrzucajcie
Obrazek

Marea

Post » Pon cze 21, 2010 11:55 Re: Gda. Kulcia [*] DT u Ifciastu-pp? Błagamy o pomoc finans. :(

Marea pisze:

Dokładnie.
Wg mnie powinnyście kombinować ściągnięcie surowicy na już. Bo zanim będą wyniki [a te nie wiadomo, czy na pewno potwierdzą diagnozę], a potem jeszcze zanim surowica dojedzie, to miną kolejne cenne godziny. A przypadek tej malutkiej, która odeszła w nocy wskazuje na to, że wszystko może potoczyć się bardzo szybko.

Agn

Post » Pon cze 21, 2010 11:58 Re: Gda. Kulcia [*] DT u Ifciastu-pp? Błagamy o pomoc finans. :(

Agn pisze:
Marea pisze:

Dokładnie.
Wg mnie powinnyście kombinować ściągnięcie surowicy na już. Bo zanim będą wyniki [a te nie wiadomo, czy na pewno potwierdzą diagnozę], a potem jeszcze zanim surowica dojedzie, to miną kolejne cenne godziny. A przypadek tej malutkiej, która odeszła w nocy wskazuje na to, że wszystko może potoczyć się bardzo szybko.

Zaraz obdzwonię wetów w malborku i gdańsku, dopytam gdzie mogę dostać surowicę...

ifciastu

Post » Pon cze 21, 2010 12:17 Re: Gda. Kulcia [*] DT u Ifciastu-pp? Błagamy o pomoc finans. :(

Agn pisze:
Marea pisze:Prawoglobulina dostepna w Gdyni, ok 16zl za 1 ml, na kociaka 1ml aczkolwiek dr nie poleca, bo to dla psow z tego co pwoiedzial, ja nie mam wiedzy...ale jest dostepna, w razie co Poker proponowała że jej małz zawiezie z Gdyni do malborka dzis wieczor tą parwoglobuline, narazie Iwonka jest u weta...zobaczymy co powie po powrocie ...

Żaden wet 'nie poleci' tej procedury. Jednak na forum wiele kotów dostaje Caniserin bez skutków ubocznych, za to z dobrym efektem leczniczym. Również wielu wetów się przekonało do stosowania tej parwoglobuliny u kotów. Faktem jest, że czasem podanie Caniserinu nie pomaga, ale nie wynika to z samej parwoglobuliny, co raczej z tego, że podano ja za późno.

Mój wet powiedział, że mozna podać tą dla psów, obdzwoniłam wszystkie gabinety w malborku, nigdzie nie ma i nie chcą sprowadzić... jedna babka mi powiedziała, że nie ma tego w hurtowniach.

Powiedzcie dokladnie pod jakim adresem mozna to kupić, pojadę po nią...

ifciastu

Post » Pon cze 21, 2010 12:21 Re: Gda. Kulcia [*] DT u Ifciastu-pp? Błagamy o pomoc finans. :(

Bo Caniserinu nie ma w hurtowniach - jedyna nadzieja jest, że jakiś wet ma swój zapas w gabinecie.
Dziewczyny pisały wyżej, że któryś w Gdańsku ma.
Tylko pamiętajcie, żeby przewozić to w zimnym - temp. przechowywania jest ok. 5st. Lodówka turystyczna - konieczna, lub termos, lub chłodziwo [może być mrożony groszek 8) ].

Agn

[poprzednia][następna]