Moderator: Moderatorzy
Dorot, jest tak, że przy pomiarze glukometrem trzeba wziąć zawsze poprawkę 10-15 proc. w górę lub w dół. Znaczy to np., że jak wynik na glukometrze wyjdzie 100 mg/dl, to rzeczywiste stężenie we krwi może być od 85 mg/dl do 115 mg/dl. O dziwo, w tych niskich przedziałach wszystkie glukometry mierzą jednak dosyć dokładnie. Sprawdzałam to na własnej skórze. Gorzej jest z wyższymi wynikami. Są glukometry, które ani za bardzo nie zaniżają, ani nie zawyżają przy wynikach ponad 300 mg/dl. Granica błędu wynosi ok. 15 proc. w dół lub w górę. Są jednak takie glukometry, które są niesamowicie niedokładne przy wynikach powyżej 300 mg/dl.dorot pisze:Wczoraj po raz pierwszy udało mi się zmierzyć poziom cukru u Hieny. Jest ok.
Dzisiaj znowu wywalił mi błąd za mało krwi na pasku. No nic, jutro rano cd.
Aha, czy to prawda, że glukometry zaniżają pomiar, czyli jeśli zmierzę X to rzeczywiście będzie to X+n. Z takim twierdzeniem się spotkałam. Czy jest prawdziwe?
Liwia pisze:Aga, jak tam po nocy? Przykro mi, że nikt nie zdążył z odpowiedzią wczoraj
Moim zdaniem powinnaś jednak skonsultowac to wszystko z Lechowskim skoro wdrażasz Jego wizję i koncepcję prowadzenia Dudka. A cukier pioruńsko niski, moim zdaniem wymaga to komentarza i wytycznych od lekarza prowadzącego.
Rzadka kupa od braku kroplówki wydaje mi się mało prawdopodobna. Natomiast zmniejszony aptetyt już mozna wiązać z brakiem kroplówki ale jest to jedna z licznych opcji a nie oczywista oczywistość. Czy może być coś innego co mogło wpłynąć na problemy trawienne Dudka? Pomyśl bo może rozwiązanie jest proste.
Czy sprawdzałaś kiedyś wcześniej, jak działa podanie insuliny na Dudka przy tak niskich wynikach? U mojego Czesia muszę podać pełna dawkę i jest ok, ale u Dudka może nie być ok. Sprawdzałaś to? Bo nie pamiętamNormalnie przy tak niskich wynikach to strach podać insulinę, znam z autopsji.
Nie umiem Ci doradzić w sprawie hipoglikemii. Zamiast miodu możesz podać roztwór glukozy (a glukoze kupisz choćby w markecie, w Tesco czy innym Carrefourze). Ale to też wstrętnie słodkie jest choć tą zaletę, że nie jest miodem![]()
A gdyby tak Dudka przy takim wyniku normalnie nakarmić? U Czesia wówczas wynik leci w górę ładnie ale to też sprawdzaliśmy z glukmetrem w ręku (i dzięki temu jestem spokojna i bez rozterek w tej sytuacji). Jednak jak piszę - nie pamiętam Waszych doświadczeń a w nich właśnie powinnas szukać odpowiedzi.
Napisz, co dziś u Was, niepokój mi sie wkradł w głowę?
Fredziolina pisze:Izabela załóż osobny watek dla Ludmiłka, więcej osób o nim przeczyta, a to zwiększy jego szanse na opuszczenie schronu.
Jaka insulinę dostaje Ludmiłek?
Izabela pisze:Nie wiem jaką insulinę dostaje Ludmił, jak będę w schronisku dowiem się więcej.
Maryla pisze:Izabela pisze:Nie wiem jaką insulinę dostaje Ludmił, jak będę w schronisku dowiem się więcej.
to bardzo istotne
i powinna być dobrze dobrana, ale to wiadomo
Fredziolina pisze:Maryla pisze:Izabela pisze:Nie wiem jaką insulinę dostaje Ludmił, jak będę w schronisku dowiem się więcej.
to bardzo istotne
i powinna być dobrze dobrana, ale to wiadomo
no właśnie, powinna
wielu wetów robi kardynalne błędy zarówno w doborze insuliny jak i dawkowania
mój wet zalecił Guciowi 4 jednostki, jednorazowo - raz dziennie, pomiary dopiero po 8 godz![]()
teraz wiem, że gdybym się zastosowała do jego zalecenia, poziom cukru skakałby jak na tampolinie
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 27 gości