Kot, jak wilk ma DOM!!!

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Czw cze 17, 2010 14:08 Re: Kot, jak wilk ma DOM!!!

Pojawił się duży problem. Może nie aż tak duży, ale nieco większy od Sziwy, rudy (ruda?) z białymi skarpetkami i krawatką, długoogoniasty i wyjątkowo chudy. Znaleźliśmy go w nocy na osiedlowym skwerku, miauczącego prosząco i zgarnęliśmy do domu. Z jednej strony nie wiem, może to czyjś wychodzący kotek, a ta chudość to jego wrodzona cecha? Ale o drugiej w nocy na spacerze? Z drugiej, Sziwa absolutnie nie życzy sobie innych kotów w domu, co dał wyraźnie do zrozumienia Rudemu, nam i psom - obsyczał wszystkich po kolei, obsikał transporterek z przybyszem i z premedytacją spał na swoim posłanku. Rano zarządził głodówkę. Nie wiem, co zrobić - wypuścić Rudego? Zawieźć do schroniska? Czekać, aż między kotkami jakoś się ułoży? Sprawdzam ogłoszenia, ale nie znalazłam żadnego o zaginięciu takiego kota :(

Wilczek

Od: Czw lut 04, 2010 22:20

Post » Czw cze 17, 2010 14:44 Re: Kot, jak wilk ma DOM!!!

Ojej ciężka sprawa. Najlepiej umieśccie nowego przybysza w łazience żeby nie miał kontaktu z Sziwą. Ale co z nim zrobić później :(
Obrazek

JaEwka

Od: Wto gru 11, 2007 11:37

Post » Czw cze 17, 2010 19:48 Re: Kot, jak wilk ma DOM!!!

I jak? Sziwa nadal obrażony?
Obrazek

wania71

Od: Pt maja 19, 2006 17:17

Post » Czw cze 17, 2010 21:50 Re: Kot, jak wilk ma DOM!!!

Jest odrobinę lepiej, tj. nie syczy już bez przerwy. Ale od czasu do czasu wydaje z siebie takie gardłowe pomruki. Reaguje tak na zaczepki Mańka, wzięcie na ręce i - oczywiście - próby kontaktu ze strony rudzielca. Trochę udobruchałam go jedzeniem, nawet bez problemu zjadły oba w dwóch różnych kątach pokoju. Problem polega na tym, że generalnie sypialnia to jedyne miejsce, w którym możemy zamknąć gościa, chroniąc go przed wielce zaciekawionymi psami (łazienka odpada - Finka bez problemu otworzy sobie drzwi, nie da się ich skutecznie zatarasować). A przecież sypialnia to pokój Sziwy...
I jeszcze jeden problem - przybysz też chce spać na łóżku... A Sziwa konsekwentnie okazuje nam swoją urazę leżeniem na posłanku. Odwraca się przy tym tyłem, by podkreślić, co myśli o naszej "nielojalności" :roll:
Na razie nie było więcej wpadek z siusianiem, ale i tak unoszący się w powietrzu zapach skłania mnie ku przypuszczeniu, że Rudy jest niekastrowanym kocurem. Jutro zamierzam się o tym przekonać u weta.

Wilczek

Post » Pt cze 18, 2010 11:34 Re: Kot, jak wilk ma DOM!!!

A znajomi jeszcze myślą, czy już się rozmyślili?
Obrazek

wania71

Post » Pt cze 18, 2010 12:03 Re: Kot, jak wilk ma DOM!!!

Myślą. Pewnie szybciej podejmą decyzję, jak już zobaczą rudego tygryska, co ma nastąpić jutro po południu. A że łobuziak ładny jest, mam nadzieję, że decyzja będzie pomyślna dla niego i dla naszego rodzinnego szczęscia :wink:
Sziwa trochę spokojniejszy, pomruków nie wydaje. Na szczęście w nocy darcia kotów nie było, a tego się obawiałam. Grzecznie przespały noc w jednym pokoju, zjadły w tym samym czasie śniadanko i leżą sobie w niezbyt nawet dużym oddaleniu, spoglądając na siebie. Niestety, każda próba nawiązania głębszej znajomości ze strony rudzielca (strasznie przyjacielskiego) wywołuje ostrzegawcze syknięcie. Sziwa żadnych interakcji sobie nie życzy i już. Żeby nie było wątpliwości, osikał swoją poduszkę.
Maniek boi się nowego przybysza 8O , chociaż ten ociera się o niego przyjacielsko. Może dlatego, że Rudy ma bardzo wysokie łapki i patrzy na Mańka z góry :wink:
Ostatnio edytowano Pt cze 18, 2010 18:32 przez Wilczek, łącznie edytowano 1 raz

Wilczek

Post » Pt cze 18, 2010 13:22 Re: Kot, jak wilk ma DOM!!!

Zaznaczył posłanko, to tylko czekać, aż zaznaczy opiekunów. Niech rudy wie, do kogo należą! :wink:
:ok: za znajomych!
Obrazek

wania71

Post » Pt cze 18, 2010 14:46 Re: Kot, jak wilk ma DOM!!!

A to widzę u was taka sama sytacja jak u nas. Znaleźliśmy kotkę kilkumiesięczna (w sumie to sama do mnie podeszła) On bardzo chce się bawić z Wilczką nawiązać kontakt ale Wilczka ani myśli, syczy ucieka, nawet na nas syczy i nas gryzie :lol:
Obrazek

JaEwka

Post » Pt cze 18, 2010 18:37 Re: Kot, jak wilk ma DOM!!!

Jest coraz lepiej, choć daleko od ideału. Po kolejnym posiłku koty położyły się na posłaniu Finki w odległości zaledwie dwudziestu centymetrów. Po chwili zaczęły wyciągać łebki, zetknęły się noskami, rudzielec zamruczał, Sziwa się cofnął, ale syku nie było i tak teraz razem leżą. Sziwa dalej nieufny, ale nie ma już chyba tak głębokiej depresji, jak wczoraj. Daje się głaskać, drapać za uszkami, już nie posykuje ani na nas, ani na psy.

Wilczek

Post » Pt cze 18, 2010 19:49 Re: Kot, jak wilk ma DOM!!!

Mam nadzieję, że przetrwacie i sprawa jak najszybciej się rozstrzygnie. Jeśli miałby u Was zostać dłużej, to trzeba by go jak najszybciej wykastrować. Ten zapach na pewno nie pomaga Sziwie w zaprzyjaźnieniu się z rudym.
Obrazek

wania71

Post » Sob cze 19, 2010 13:12 Re: Kot, jak wilk ma DOM!!!

Wilczek

Post » Sob cze 19, 2010 17:37 Re: Kot, jak wilk ma DOM!!!

:) Sziwa jaki był śliczny taki i jest.
A rudy to dziewczyna???
Obrazek

wania71

Post » Sob cze 19, 2010 21:17 Re: Kot, jak wilk ma DOM!!!

Ja bym jeszcze dla świętego spokoju zrobiła rudemu testy ba FIV i FELV (no chyba, że już robiliście)

Sziwa jak zwykle cudowny :1luvu: Rudzielec też jest przepiękny :P
Obrazek

JaEwka

Post » Sob cze 19, 2010 22:01 Re: Kot, jak wilk ma DOM!!!

Oba bardzo piękne :1luvu:
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Nie cze 20, 2010 21:30 Re: Kot, jak wilk ma DOM!!!

wania71 pisze::) Sziwa jaki był śliczny taki i jest.
A rudy to dziewczyna???

Rudy to raczej chłopak, ale nie znam się na tym, równie dobrze może okazać się dziewczynką, więc na razie nazywam go zołzą :wink: Nie zdążyłam w piątek do weta, dowiem się zatem wszystkiego w przyszłym tygodniu.
JaEwka - rzeczywiście, zrobimy mu testy, zamierzam tez rudzielca zaszczepić. I oczywiście kęsim po jąderkach, o ile je ma :twisted: Wiem, to wstyd, ale ja naprawdę nie wiem, czy to jest to, co mi się wydaje :oops:
A poza tym coś się zmieniło. Dzisiaj obie paskudy leżały na mnie i obyło się bez posykiwania. Sziwa dotknął językiem ucha rudzielca 8O . Jadły tez razem z jednej miski, bo Sziwa uznał, że u kolegi chyba smaczniejsze :lol: Co prawda nie bawią się jeszcze razem, ale to dopiero trzecia doba...
Znajomi zdecydowali, że mogą wziąć kotka dopiero za pół roku, bo przed nimi remont. My nie mamy nic przeciwko temu, by Rudy został, jeśli tylko Sziwa się do niego przekona. Na razie poczekamy i będziemy obserwować rozwój wypadków.

Wilczek

[poprzednia][następna]