Nina z pseudoschroniska MA cudowny DOM :)

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Śro cze 16, 2010 18:51 Re: Potrzebna karma,DT!4KotyZPseudoschroniskaNaDolnymŚląskuPILNE

prowera to hormon antykoncepcyjny.Daje ja dzikom raz w tygodniu zanim wyciacham.U mnie weci każą ją dawać na wyciszenie i skrócenie rujki.
To nie znaczy,ze nie zdarzy sie wpadka, bo nie zawsze przypilnujesz. U nas 1 tabletka kosztuje 1 zł.Mozna też załatwić receptę i wtedy jest taniej i dużo ich.
Co do powrotu na stare śmieci.Dziewczyny nie wiem jakie są tam warunki ogólnie. Czy koty są karmione regularnie,czy mają jakieś zabezpieczenie przed mrozem...Czy mozecie je przypilnować, odwiedzić ew dowieźć karmę i leki.
Jesli nie ma gdzie je przerzucic, nie ma DT to jesli jest w miarę ok to chyba lepiej by wróciły na stare,znajome śmieci. Przed zima mozna do szfek nakłaść polarowych i kocowych gałganków(kupuje na ciuchach,zbieram od znajomych...), kołder,koców,ew postawić pudła.
"Moje" dziki urzędują w podobnych warunkach.W starej kotłowni.Maja tam kartony ,kołdry i codziennie w zimę ciepłe jedzenie.I leki w przypadku choroby. Ale moje to prawdziwe dziki.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 9 >>

Post » Śro cze 16, 2010 19:54 Re: Potrzebna karma,DT!4KotyZPseudoschroniskaNaDolnymŚląskuPILNE

W razie czego leki, karmę itd. da radę dowieźć. Do weterynarza podjechać również.
Kotki przebywają same w zamkniętym pomieszczeniu więc mają spokój, psy im nie dokuczają.
O mróz się martwić nie trzeba, bo dopiero mamy czerwiec :wink:

Felix pojechał dzisiaj do DS :) Trafił fantastycznie do pani Doroty. Do Bielawy :)
Całą drogę pięknie nam śpiewał :ryk:

Tak więc 3 dziewuchy (Figa lovelaska , Nina i Alma.) szukają domku.

Kotki niestety mają świerzba i pchełki jakieś też pomykają. Więc trzeba zebrać fundusze i zaprowadzić je do weta i to wyleczyć. Prosimy o pomoc finansową, ale bazarki również mile widziane, może ktoś zechciałby się tym zająć?

_ogonek_

Od: Pon cze 07, 2010 8:17

Post » Śro cze 16, 2010 20:14 Re: Potrzebna karma,DT!4KotyZPseudoschroniskaNaDolnymŚląskuPILNE

Super, że Felix znalazł dom :ok: oby tak szybko z dziewczynkami poszło.

Wiem, że dzisiaj nie dałyście rady podjechać po karmę póki moja wet była na lecznicy. NO chyba, że później dojechałyście. Ale jeżeli nie odebrałycie dzisiaj to spróbujcie jutro podskoczyć, bo wolałabym, żeby to tam za długo nie leżało.
19.11.10 - Tosia (*) - kocie dziecko, któremu los dał tak mało czasu
26.08.11 - Czikita (*) moja pierwsza kocia miłość - przyszła, zabrała moje serce i odeszła tak szybko
14.12.12 - Felciu (*) zawsze będziesz z nami
26.04.14 - Papaja (*) najsłodsza strachliwa królewna, takiej już nie będzie
31.07.17 - Rudolf (*) moja najukochańsza kocia pierdoła

AgaPap

Od: Pt sie 31, 2007 6:49

Post » Śro cze 16, 2010 22:42 Re: Potrzebna karma,DT!4KotyZPseudoschroniskaNaDolnymŚląskuPILNE

Fajnie, że Felixowi się udało :D
Kciuki za DS (lub chociaż DT) dla dziewczyn :ok:

bekos

Od: Nie kwi 15, 2007 21:31

Post » Czw cze 17, 2010 9:21 Re: Potrzebna karma,DT!4KotyZPseudoschroniskaNaDolnymŚląskuPILNE

Same nie mozecie odświerzbić i odpchlić. pewnie wizyta u weta przydałaby sie ale jednorazowe wyczyszczenie uszu nie pomoze.Co najmnie 10 dni maśc trzeba zapuszczać i czyścić . Jeśli nie da rady to po czyszczeniu u weta po 30 dniach ew strangholdem na grzbiet potraktować dodatkowo.Pomoże i na robale w przewodzie pokarmowym i na żyjątka na zewnątrz. Mozna kupić maśc do uszu i areozol na pchły i samemu koty doczyscić.No i na robale koniecznie. Tylko nie wiem jak z ich oswojeniem, zcy dadza sobie zrobić coś.
Stranghold kupuje psi i rozdzielam na strzykawki.Starcza na 5 duzych kotów.Dobrze sie przechowuje w strzykawkach.
Obrazek

ASK@

Post » Czw cze 17, 2010 9:49 Re: Potrzebna karma,DT!4KotyZPseudoschroniskaNaDolnymŚląskuPILNE

Aga, dzisiaj odbiore - wczoraj bylo juz po 18 jak sie dowiedzialam, ze mozna odebrac.
Dostalam wszelkie instrukcje od ogonka_ tak wiec dzisiaj zabiore.

Dziewczyny, ja tu rzadko zagladam, nie znam forum dlatego prosze Was o pomoc.
Czy na miau jest dzial, watek gdzie wpisuje sie osoby, ktorym pod zadnym pozorem nie wolno oddawac kotów do adopcji? Na dogomanii nazywamy: Czarne kwiatki.

Kobieta, Katarzyna S (pelne dane na PW) z Ludwikowic Kłodzkich wziela od Fundcji Kocie Zycie kitke, na cale szczescie kociczka na drugi dzien byla zabrana przez osobe, ktora ja oddala. Milla byla u Kaski na DT. Kaska wziela kolejną kotke i po doslownie 1 NOCY kot juz musi opuscic dom, poniewaz podrapal Kaske i boi sie o dzieci - corki w wieku okolo 13 lat... Kotke chce zawiezc gdzies na wies.
Prawda jest taka, ze Kaska oszukala juz 2 fundacje pomagajace psom, oszukala min mnie i inna wolontariuszke z dzierzoniowskiego schroniska Azyl. O innych pokrzywdzonych poki co nie wiem, ale zaczna sie pojawiac, jak grzyby po deszczu.
Mechanizm dzialania jest taki, bierze psa na tymczas (dodam, ze deklaruje darmowy tymczas) i wyłudza pod roznymi pretekstami pieniadze od fundacji czy osob prywatnych. Jesli kurek zostanie zakrecony pies musi w trybie natychmiastowym (podobnie jak jej obecna tymczasowiczka) opuscic dom.
Z Azyla wziela psa na dom staly, po krotkim czasie zaczela powoli nami manipulowac i szantazem emocjonalnym wyludzac pieniadze. Wiele nie zdobyla, ja naiwna wyslalam 20zl a inna dziewczyna zakupila karmy 30kg - a Kasia chciala kase, wieksza - nie uzyskala i po kilku intensywnych dniach obrazania mnie i innych dogomaniakow psa oddala do schronu!
A osobe, ktora jej wyadoptowala psa nawet nie przeprosila.
Spraw na koncie tego typu jest wiecej, nie bede zasmiecala watku naszych Dam. Gdzie moge napisac ostrzezenie o tej osobie? Na dogo jest umieszczona na Czarnych Kwiatkach post #66
Ostatnio edytowano Czw cze 17, 2010 9:54 przez fiorsteinbock, łącznie edytowano 1 raz

fiorsteinbock

Od: Pon wrz 21, 2009 6:56

Post » Czw cze 17, 2010 9:52 Re: Potrzebna karma,DT!4KotyZPseudoschroniskaNaDolnymŚląskuPILNE

ASK@ pisze:Same nie mozecie odświerzbić i odpchlić. pewnie wizyta u weta przydałaby sie ale jednorazowe wyczyszczenie uszu nie pomoze.Co najmnie 10 dni maśc trzeba zapuszczać i czyścić . Jeśli nie da rady to po czyszczeniu u weta po 30 dniach ew strangholdem na grzbiet potraktować dodatkowo.Pomoże i na robale w przewodzie pokarmowym i na żyjątka na zewnątrz. Mozna kupić maśc do uszu i areozol na pchły i samemu koty doczyscić.No i na robale koniecznie. Tylko nie wiem jak z ich oswojeniem, zcy dadza sobie zrobić coś.
Stranghold kupuje psi i rozdzielam na strzykawki.Starcza na 5 duzych kotów.Dobrze sie przechowuje w strzykawkach.

Dzieki wielkie za pomoc, bede u weta zapytam jak mozna to przeprowadzic aby kociczkom pomoc i pozbyc sie tego swinstwa.
Moj kot dostaje zastrzyk co 7-10 dni, byly juz 2 dawki, jeszcze jedna przed nami. Mial nawrot swierzbowca, krople od weta nie bardzo pomagaly teraz po zastrzykach szybciutko schodzi. Moze taka opcja dla kitek bylaby idealna?

fiorsteinbock

Od: Pon wrz 21, 2009 6:56

Post » Czw cze 17, 2010 10:51 Re: Potrzebna karma,DT!4KotyZPseudoschroniskaNaDolnymŚląskuPILNE

fiorsteinbock pisze:Aga, dzisiaj odbiore - wczoraj bylo juz po 18 jak sie dowiedzialam, ze mozna odebrac.

Super, a ja będę się dzisiaj z nią widzieć, bo moje futra maja wizytę domową :mrgreen: to pogadam o sterylce juz konkretnie.

Tutaj tez jest, tak mi sie przynajmniej gdzieś kiedyś obiło o oczy czarna lista, na którą wpisuje się osoby, którym kotów się nie wydaje, ale w tej chwili nie bardzo mogę sobie przypomnieić jak ją szukać.
26.08.11 - Czikita (*) moja pierwsza kocia miłość - przyszła, zabrała moje serce i odeszła tak szybko

AgaPap

Post » Czw cze 17, 2010 11:55 Re: Potrzebna karma,DT!4KotyZPseudoschroniskaNaDolnymŚląskuPILNE

Kto pomoże ....
ObrazekObrazek

Justa&Zwierzaki

Od: Czw wrz 11, 2008 19:03

Post » Czw cze 17, 2010 12:36 Re: Potrzebna karma,DT!4KotyZPseudoschroniskaNaDolnymŚląskuPILNE

fiorsteinbock pisze:Aga, dzisiaj odbiore - wczoraj bylo juz po 18 jak sie dowiedzialam, ze mozna odebrac.

Dziewczyny, ja tu rzadko zagladam, nie znam forum dlatego prosze Was o pomoc.
Czy na miau jest dzial, watek gdzie wpisuje sie osoby, ktorym pod zadnym pozorem nie wolno oddawac kotów do adopcji? Na dogomanii nazywamy: Czarne kwiatki.

Kobieta, Katarzyna S (pelne dane na PW) z Ludwikowic Kłodzkich wziela od Fundcji Kocie Zycie kitke, na cale szczescie kociczka na drugi dzien byla zabrana przez osobe, ktora ja oddala. Milla byla u Kaski na DT. Kaska wziela kolejną kotke i po doslownie 1 NOCY kot juz musi opuscic dom, poniewaz podrapal Kaske i boi sie o dzieci - corki w wieku okolo 13 lat... Kotke chce zawiezc gdzies na wies.
Prawda jest taka, ze Kaska oszukala juz 2 fundacje pomagajace psom, oszukala min mnie i inna wolontariuszke z dzierzoniowskiego schroniska Azyl. O innych pokrzywdzonych poki co nie wiem, ale zaczna sie pojawiac, jak grzyby po deszczu.
Mechanizm dzialania jest taki, bierze psa na tymczas (dodam, ze deklaruje darmowy tymczas) i wyłudza pod roznymi pretekstami pieniadze od fundacji czy osob prywatnych. Jesli kurek zostanie zakrecony pies musi w trybie natychmiastowym (podobnie jak jej obecna tymczasowiczka) opuscic dom.
Z Azyla wziela psa na dom staly, po krotkim czasie zaczela powoli nami manipulowac i szantazem emocjonalnym wyludzac pieniadze. Wiele nie zdobyla, ja naiwna wyslalam 20zl a inna dziewczyna zakupila karmy 30kg - a Kasia chciala kase, wieksza - nie uzyskala i po kilku intensywnych dniach obrazania mnie i innych dogomaniakow psa oddala do schronu!
A osobe, ktora jej wyadoptowala psa nawet nie przeprosila.
Spraw na koncie tego typu jest wiecej, nie bede zasmiecala watku naszych Dam. Gdzie moge napisac ostrzezenie o tej osobie? Na dogo jest umieszczona na Czarnych Kwiatkach post #66

wiem, ze był taki spis, napisz do moderatora

alessandra

Od: Pon maja 07, 2007 13:04

Post » Czw cze 17, 2010 13:47 Re: Potrzebna karma,DT!4KotyZPseudoschroniskaNaDolnymŚląskuPILNE

Prosimy o wsparcie na pokrycie kosztów ewentualnego leczenia, bo kotki weta nie widziały chyba dość długo :(

EDIT: Edyta odebrała dziś karmę, wielkie dzięki Aga :1luvu:

_ogonek_

Post » Czw cze 17, 2010 14:09 Re: Potrzebna karma,DT!4KotyZPseudoschroniskaNaDolnymŚląskuPILNE

fiorsteinbock pisze:
Dzieki wielkie za pomoc, bede u weta zapytam jak mozna to przeprowadzic aby kociczkom pomoc i pozbyc sie tego swinstwa.
Moj kot dostaje zastrzyk co 7-10 dni, byly juz 2 dawki, jeszcze jedna przed nami. Mial nawrot swierzbowca, krople od weta nie bardzo pomagaly teraz po zastrzykach szybciutko schodzi. Moze taka opcja dla kitek bylaby idealna?

zastzryki to ostatecznośc i ajk będziesz kuć kocice.A wozic to też szkoda i ich i kasy.Uszy an pewno tzreba przeczyścić,ale dobrze wcześniej rozmiekczyć to co jest w środku.Czyliz apuscić maść, krople czy co tam będzie co anjmniej 3 dni. Na sucho tez czyszczą ale ociera sie naskórek i trudno wygarnąc świństwo.
Był wątek ,czarna lista.Ale przez modów został zamknięty.
Obrazek

ASK@

Post » Czw cze 17, 2010 15:40 Re: Potrzebna karma,DT!4KotyZPseudoschroniskaNaDolnymŚląskuPILNE

ASK@ pisze:
fiorsteinbock pisze:Moj kot dostaje zastrzyk co 7-10 dni, byly juz 2 dawki, jeszcze jedna przed nami. Mial nawrot swierzbowca, krople od weta nie bardzo pomagaly teraz po zastrzykach szybciutko schodzi. Moze taka opcja dla kitek bylaby idealna?

zastzryki to ostatecznośc i ajk będziesz kuć kocice.A wozic to też szkoda i ich i kasy.Uszy an pewno tzreba przeczyścić,ale dobrze wcześniej rozmiekczyć to co jest w środku.Czyliz apuscić maść, krople czy co tam będzie co anjmniej 3 dni. Na sucho tez czyszczą ale ociera sie naskórek i trudno wygarnąc świństwo.

ze swierzbowcem usznym u moich kotów walczę od jesieni (odkąd rozpoczęłam kurację, koty są całkowicie niewychodzące - wcześniej wychodziły pod moim nadzorem do naszego ogródka i tam musiały świerzbowca podłapać). stosuję maść oridermyl i na kark advocate, ale podczas kuracji polepsza się, a jak preparaty przestają działać, to koty znów drapią się w uszy. tego dziadostwa nie ma w uszach dużo, ale wytępić się nie daje. no i oczywiście czyszczenie uszu -też dyskusyjna sprawa, bo jeden wet radzi zapuszczać preparaty do czyszczenia bezpośrednio do przewodu słuchowego, inny zabrania i radzi ew. przecierać uszy nasączonym wacikiem. nie wiem, czy koty z wątku pozwolą sobie czyścić uszy :roll: ale i tak trzeba się nastawić na dłuuuugie leczenie.
alternatywą są zastrzyki z iwermektyny, ponoć faktycznie skuteczne, ale jest ryzyko wstrząsu i weci na ogół traktują je jako ostateczność. jednak teraz też zastanawiam się nad tym rozwiązaniem, bo ani ja ani koty już nie mamy siły do walki ze swierzbowcem stosujac wyłącznie maść i preparaty spot-on :evil:
pogadajcie z wetem o najbardziej skutecznym rozwiązaniu. a ew. wstrząs po iwermektynie można opanować, podając antidotum

bekos

Od: Nie kwi 15, 2007 21:31

Post » Czw cze 17, 2010 19:24 Re: Potrzebna karma,DT!4KotyZPseudoschroniskaNaDolnymŚląskuPILNE

Rozmawiałam z moimi wetami, i generalnie na sterylkę można spokojnie się umawiać w dni robocze po godzinie 18, albo na sobotę ale wczesniej wtedy. No i przynajmniej z jednodniowym wyprzedzeniem, bo muszą sobie poustawiać zabiegi wtedy. Wtedy też zrobiliby przegląd od razu i uszu i reszty kota. Chyba, że macie mozliwość zabrania kotek najpierw na przegląd i na miejscu już by się dogadało szczegóły co do szczegółów. Dacie radę po połuduniu w któymś dzień zawieźć je do Lutomi? Chyba, że macie jakiegoś swojego weta.

AgaPap

Post » Czw cze 17, 2010 19:43 Re: Potrzebna karma,DT!4KotyZPseudoschroniskaNaDolnymŚląskuPILNE

Wielkie wielkie dzięki :1luvu:
Przekażę oczywiście Edycie.

Ja robię laskom ogłoszenia, miejmy nadzieję że się poszczęści :)

_ogonek_

[poprzednia][następna]