4 tygodnie kotek- Poznań.Proszę o poradę, pomoc....

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pon cze 14, 2010 20:32 4 tygodnie kotek- Poznań.Proszę o poradę, pomoc....

Znalazłam dzisiaj kotka, ma 4 tygodnie.Muchy na nim siadały, okazało się ze złożyły sobie na nim jaja.Byłam z nim u weterynarza, stan tragiczny, ropień na oczkach,chudziutki, matka jego go odrzuciła,weterynarz zaproponował uśpienie,ale jednego kotka już uratowałam i jest ze mną, wraca do zdrowia to i temu chciałabym dać szanse.
Dostał antybiotyki, coś na odrobaczanie w paście i został spryskany jakimś preparatem który zabije te wszystkie insekty na nim.
Chciałam go nakarmić, ale nic.
Co mogę jeszcze zrobić??

Diana27

Od: Pon gru 07, 2009 18:17

Post » Pon cze 14, 2010 20:39 Re: 4 tygodnie kotek- Poznań.Proszę o poradę, pomoc....

taki maluszek może jeszcze nie umieć sam jeść. nakarm go ze strzykawki lub butelki jeśli masz convalestcentem lub mlekiem dla maluszków (takim kupionym u weterynarza np. Felinemilk). jak nie będzie jadł nie ma szans :-(
trzymam kciuki aby maluszkowi się udało i tak miał szczęście że trafił na ciebie, dużo ludzi przeszłoby obojętnie .

mawin

Od: Czw sie 09, 2007 9:55

Post » Pon cze 14, 2010 20:49 Re: 4 tygodnie kotek- Poznań.Proszę o poradę, pomoc....

Biedne kociątko :x Może kup mu gerberka dla dzieci, mleczko podawaj strzykawką. Wodę z glukozą , by się nie odwodnił. Kciuki :ok: :ok: :ok:

grajda

Od: Pt mar 13, 2009 9:06

Post » Pon cze 14, 2010 20:54 Re: 4 tygodnie kotek- Poznań.Proszę o poradę, pomoc....

Diana27

Post » Pon cze 14, 2010 20:56 Re: 4 tygodnie kotek- Poznań.Proszę o poradę, pomoc....

Obrazek
Obrazek

Diana27

Post » Pon cze 14, 2010 20:58 Re: 4 tygodnie kotek- Poznań.Proszę o poradę, pomoc....

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Diana27

Post » Pon cze 14, 2010 21:01 Re: 4 tygodnie kotek- Poznań.Proszę o poradę, pomoc....

sorry, narazie się uczę ze zdjęciami, już probowałam dawać mleczko w strzykawce i butelce ze smoczkiem, nie chce :(

Diana27

Post » Pon cze 14, 2010 21:05 Re: 4 tygodnie kotek- Poznań.Proszę o poradę, pomoc....

Jejku jakie maleństwo..
Trzymam kciuki, żeby mu się udało :ok:
Może coś co ma wyraźny zapach?
Nie mam doświadczenia za bardzo, Amy była mała, ale jadła już sama..

KAsia Amy

Od: Nie sty 03, 2010 21:17

Post » Pon cze 14, 2010 21:14 Re: 4 tygodnie kotek- Poznań.Proszę o poradę, pomoc....

Diano, nie podawaj mu zwykłego mleka. Jeśli nic odpowiedniego nie masz w domu to kup Gerberka, jak pisała Grażynka i np. Bebico. On MUSI jeść, dokarmiaj maleńtasa strzykawką niezależnie od apetytu!!!
Proszę, podaj mi swój nr telefonu (na PW).
Zaciskam kciuki z całych sił!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Obrazek Obrazek Obrazek
Anielko ['], Jerzyku ['], Malwinko ['], Kellusiu ['], Tymonku ['], Lolusiu['], Klaczku ['], Jaśminku ['], PiPi [']

jerzykowka

Od: Śro kwi 30, 2008 10:53

Post » Pon cze 14, 2010 21:18 Re: 4 tygodnie kotek- Poznań.Proszę o poradę, pomoc....

Trochę za wcześnie to odrobaczenie.
Czasem lepiej troche poczekac. Ale jak już wet to zrobił to pilnuj teraz, żeby zrobił kupe, żeby sie nie zatruł tymi ewentualnymi robalami.
Moze troche glutkow siemienia dobrze by mu zrobilo.
Koniecznie musi coś zjeść. A sklepie spożywczym mozna kupić mleko dla dzieci NAN1, tylko trzeba gęściejsze zrobić. I koniecznie uwazaj przy karmieniu, żeby sie nie zachłysnął. Czasem trzeba po kropelce a wtedy najwygodniej robic to przy pomocyjak najcieńszesz strzykawki, żeby jak najmniejsze ilości wyplywały przy przesuwaniu tłoczka. No i podawaj z boku, raczej w kierunku od gardla, ze tak powiem. Normalnie jak kot pije od mamy ma pychalek w bezpiecznym kierunku, tylko, że strzykawka trudno sie w takiej pozycji karmi. Zrób może też do drugiej strzykawki troche wody z miodem, moze to załapie.
Czy samodzielnie sie załatwia? Czy trzeba mu pomóc? Na wszelki wypadek masuj brzuszek i odsikaj.
Oczka odmocz świetlikiem albo choćby herbatą, nie rumiankiem.
Też kiedyś znalazlam koteczke w takim stanie. Jednego oka nie udalo się uratować ale i tak jest cudna:)
Powodzenia

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Pon cze 14, 2010 21:28 Re: 4 tygodnie kotek- Poznań.Proszę o poradę, pomoc....

dałam mu whiskas mleczko dla kociąt?ale inne kupie jutro, próbuje ta strzykawka, ale marnie mi to wychodzi, on ma nosek cały zatkany :(
lekarz mi powiedział, że on jest taki słaby, ze może zasnąc i sie nie obudzić (
na tym podwórku są dwa inne maluchy ale chyba z innego miotu bo wygladaja na wieksze troszeczke i maja wiecej sil.

Diana27

Post » Pon cze 14, 2010 21:38 Re: 4 tygodnie kotek- Poznań.Proszę o poradę, pomoc....

Dziwny lekarz;/Może idz do innego przeważnie podają kroplówkę,antybiotyk i krople do oczów i nosa,wygląda mi to na kk :roll: Kciuki trzymam!
Gosiara

Post » Pon cze 14, 2010 21:48 Re: 4 tygodnie kotek- Poznań.Proszę o poradę, pomoc....

Spróbuj ten nosek oczyścić i jak masz np xylomethazolin to zakroptroszeczkę. Może też być aqua maris. MAsz jakieś kropelki w domu na katar?
Możesz tez pod nos dac watke z kropelka oilbasa albo kropelke oleju z drzewa herbacianego, ale przede wszystkim odmocz i nosek i oczka, żeby można było oczyścić i podawaj po kropelce czegos do pychalka. Moze masz convalescence support? To by było bardzo dobre.
Jaka on ma temperaturę? Powinien mieć ok 38,5. Można zmierzyc nawet metoda pod pachą - ja tak mierzę. Może trzeba go dogrzać. Daj mu butelkę z dobrze ciepłą wodą zawinietą w kocyk. Ja sobie specjalnie zostawiłam takie duże butelki piersiowki, mają takie fajne wgłębienie.
I masuj brzuszek.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Pon cze 14, 2010 21:52 Re: 4 tygodnie kotek- Poznań.Proszę o poradę, pomoc....

Zmień weterynarza Diana27, ja polecam weterynarki z Akademii Rolniczej. Nosek można takiemu maluszkowi odtykać gruszką dla niemowląt, oczka trzeba odmoczyć - może być zwykła herbata, on musi jeść, wypróżniać się i mieć ciepło. Trzymam kciuki.

Olinka

Od: Pt wrz 24, 2004 16:21

Post » Pon cze 14, 2010 21:57 Re: 4 tygodnie kotek- Poznań.Proszę o poradę, pomoc....

nie mam nic na katar, jeszcze nie zrobił kupki, mam rumianek albo herbatę żeby te oczka przemyć?Dzięki wszystkim za te rady :wink:

Diana27

[następna]