Jak sprawdzić czy to behawioralne zachowanie. Błagam pomozci

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Wto cze 08, 2010 19:19 Jak sprawdzić czy to behawioralne zachowanie. Błagam pomozci

Mam 2 kotki , obie wysterylizowane , rasowe(chociaz to pewnie nie ma znaczenia).
Od 4 lat jedna z kotek sika nam na lózko . Badania były robione
Myslelismy , ze odkrylismy przyczynę. Mianowicie , bylismy pewni , ze kotka musi miec błysk w kuwecie , co sie wiazalo z codzienna całkowita wymianą kuwety .
Tak robilismy , i przez 7 miesiecy był spokój . Od 3 dni znowu leje nam na lozko . Kuweta czysta.

Zauwazylismy w przeciagu tych 4 lat , ze kotka lejaca jest u nas w domu na najnizszym szczeblu w hierarchi , dominuje nad nia devonka o silnym charakterze.
Ciekawostką jest dla nas to , ze jak bierzemy 2 nasze koty i jedziemy do mojej mamy , ktora tez ma kotke (wysterylizowana) , hierarchia sie zmienia.
Wtedy ta nasza lejaca kotka , nagle staje sie najwazniejsza w hierarchi i dominuje nad kotka mojej mamy , natomiast devonka spada calkowicie na 3 miejsce.
I co sie wtedy dzieje.? Zauwazylismy , ze ta moja lejaca kotka ,u mojej mamy nigdy nie załatwiła się na lozko , nawet jak kuweta jest niezmieniana przez kilka dni (tylko jest z niej wybierane).
Zauwazyłam tez , ze jak tylko wypuszcze z kontenera moje koty , to ta moja lejaca kotka natychmiast idzie do kuwety kotki mojej mamy i natychniast sie w niej załatwia.Nigdy nie zdarzyło sie , zeby było inaczej .

Nigdy nie chciałam oddac tej lejacej kotki , poniewaz uwazałam , ze przerzucanie jej z domu do domu niczego nie rozwiaze.
Teraz jednak zastanawiam się , czy dla dobra tej kotki , nie powinnam znaleźć jej domu gdzie byłaby wysoko w hierarchi .
Myslałam nawet o tym , zeby oddac ja mamie , ale ten pomysł absolutnie odpada , bo kotka mamy jest okropnie znerwicowana jak spada w hierarchi , do tego stopnia , ze nie da sie nawet dotknąc.
Poza tym devonka jest przywiazana do birmanki i na odwrót.

Juz nie mam siły , nie wiem co robić.
Znowu w przyszłym tygodniu idę do weta zbadac mocz, ale zawsze wyniki sa negatywne , a wet mowi , ze nic nie widzi.
Dziewczyny doradzcie coś , błagam , bo juz nie mam pomysłów.
Co ja mogę zrobić ? , jak pomóc tej lejacej?
Bo dla siebie to juz zrobiłam wszystko , kupiłam dobra pralke i suszarkę . Po 1,5 godzinie mam czysta pościel.
Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi.

Agaaa

Od: Wto sty 18, 2005 17:04

Post » Wto cze 08, 2010 19:27 Re: Jak sprawdzić czy to behawioralne zachowanie. Błagam pomozci

Jeżeli badania faktycznie nic nie wykazują, proponuję Ci konsultację u zwierzęcego behawiorysty. Odwiedzi Was w domu.
Polecam panią lek.wet. Jolantą Łapińską, to jest jej strona: http://www.zoopsychologia.com/
Była w naszym domu i uważam, że jest bardzo dobra. Trzeba do niej zadzwonić, wtedy sama ustalisz szczegóły.
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Wto cze 08, 2010 19:36 Re: Jak sprawdzić czy to behawioralne zachowanie. Błagam pomozci

Agaaa... przede wszystkim ponownie zbadaj mocz. Nie czekaj do przyszlego tygodnia, jesli masz mozliwosc, tylko
zrob to teraz. Mozesz nawet "zlapac" siuski i oddac do "ludzkiego" labu, oni badaja blyskawicznie i z wynikami
mozna isc do weta /wyjdzie taniej i czesem szybciej/. Moja kocica tez lala i okazalo sie, ze to krysztalki w moczu,
w poczatkowej fazie.

Drugie co przychodzi mi na mysl to pytanie czy kocica mimo sterylki nie wykazuje jakichs najmniejszych
objawow rujki? Bo bywa, ze kotka nie dokladnie wycieta i mimo, ze po sterylce, to rujkuje. A wtedy znaczenie
w jakichs okresach czasu byloby zupelnie normalne... Nie zauwazylas takich objawow lekkiej rui?

Hmmm.... jesli te dwie powyzsze przyczyny oodpadaja, mozna zalozyc, ze to zachowanie behawioralne.
Probowalas Feliwaya, zeby kotki "wyluzowaly"? Kocie feromony bywaja pomocne w takich sytuacjach...

DYGRESJA: Ohhh.... pralki z suszarka zazdroszcze ogromnie... bo ja mam takiego jednego szczaka, no ale to
kocur kryjacy.
ObrazekObrazek
Obrazek

Przepis na sok z buraków dla kociąt - http://blog.augustynska.eu/sok-z-burakow-dla-kociat/

bitis

Od: Śro paź 15, 2008 11:04