Mam 2 kotki , obie wysterylizowane , rasowe(chociaz to pewnie nie ma znaczenia).
Od 4 lat jedna z kotek sika nam na lózko . Badania były robione
Myslelismy , ze odkrylismy przyczynę. Mianowicie , bylismy pewni , ze kotka musi miec błysk w kuwecie , co sie wiazalo z codzienna całkowita wymianą kuwety .
Tak robilismy , i przez 7 miesiecy był spokój . Od 3 dni znowu leje nam na lozko . Kuweta czysta.
Zauwazylismy w przeciagu tych 4 lat , ze kotka lejaca jest u nas w domu na najnizszym szczeblu w hierarchi , dominuje nad nia devonka o silnym charakterze.
Ciekawostką jest dla nas to , ze jak bierzemy 2 nasze koty i jedziemy do mojej mamy , ktora tez ma kotke (wysterylizowana) , hierarchia sie zmienia.
Wtedy ta nasza lejaca kotka , nagle staje sie najwazniejsza w hierarchi i dominuje nad kotka mojej mamy , natomiast devonka spada calkowicie na 3 miejsce.
I co sie wtedy dzieje.? Zauwazylismy , ze ta moja lejaca kotka ,u mojej mamy nigdy nie załatwiła się na lozko , nawet jak kuweta jest niezmieniana przez kilka dni (tylko jest z niej wybierane).
Zauwazyłam tez , ze jak tylko wypuszcze z kontenera moje koty , to ta moja lejaca kotka natychmiast idzie do kuwety kotki mojej mamy i natychniast sie w niej załatwia.Nigdy nie zdarzyło sie , zeby było inaczej .
Nigdy nie chciałam oddac tej lejacej kotki , poniewaz uwazałam , ze przerzucanie jej z domu do domu niczego nie rozwiaze.
Teraz jednak zastanawiam się , czy dla dobra tej kotki , nie powinnam znaleźć jej domu gdzie byłaby wysoko w hierarchi .
Myslałam nawet o tym , zeby oddac ja mamie , ale ten pomysł absolutnie odpada , bo kotka mamy jest okropnie znerwicowana jak spada w hierarchi , do tego stopnia , ze nie da sie nawet dotknąc.
Poza tym devonka jest przywiazana do birmanki i na odwrót.
Juz nie mam siły , nie wiem co robić.
Znowu w przyszłym tygodniu idę do weta zbadac mocz, ale zawsze wyniki sa negatywne , a wet mowi , ze nic nie widzi.
Dziewczyny doradzcie coś , błagam , bo juz nie mam pomysłów.
Co ja mogę zrobić ? , jak pomóc tej lejacej?
Bo dla siebie to juz zrobiłam wszystko , kupiłam dobra pralke i suszarkę . Po 1,5 godzinie mam czysta pościel.
Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi.