OKI pisze:Kryształy na USG to nie wyjdą, ale mogą wyjść złogi i wtedy rzeczywiście potrzebna dieta rozpuszczająca te złogi.
Może być tak, że są kryształy w moczu, ale nie odkładają się w pęcherzu, bo są na bieżąco wydalane. Wtedy nie trzeba rozpuszczać czegoś, czego nie ma i przypuszczam, że wystarczy dieta ograniczająca tworzenie się tych kryształów
[...]
Czy wetki Ci powiedziały, co niby ma spowodować ta miesięczna dieta? Skoro prawdopodobnie (może to najpierw sprawdzić?) złogów nie ma, to ja nie rozumiem, po co dieta rozpuszczająca nieistniejące złogi? Czy nie wystarczy dieta (nie mówię o karmie wet., a po prostu o uważaniu na to czym karmisz, nie znam zaleceń) ograniczająca tworzenie się kryształów? Dopajanie itd., a nie od razu z grubej rury do komara (czyli nielicznych kryształów). Akurat mam małe pojęcie o problemach z ukł. moczowym u kotów, więc piszę tylko na wyczucie - ale osobiście nie znoszę, jak lekarze, czy weci zapisują "na dzień dobry" tak drastyczną dietę lub leczenie. Takie postępowanie może doprowadzić tylko do sytuacji, że zupełnie rozregulują się naturalne mechanizmy i organizm nie będzie miał szans wrócić do normy. Do końca życia pozostaną problemy, stałe leczenie i permanentna dieta.
Wiadomo, że dieta wet. zdrowym kotom szkodzi - dlaczego chcesz się zgodzić na coś takiego? Jak na razie nie masz potwierdzenia, że Twój kot jest chory i wymaga takiego leczenia, a zapalenia pęcherza nie leczy się dietą. BTW, czy to zapalenie jest już wyleczone? Może od tego zacząć?
OKI ma 10000% racji!! składnie i mądrze napisane!
I powtórzę jeszcze raz siebie i OKI - na usg nie wyjdą kryształy tylko złogi, ew.zgrubienia ścianek, deformacje, polipy...mogło też być tak, że kryształy były wtórne, pierwotne było zapalenie pęcherza...i co wtedy? nie ma zapalenia, nie ma sensu dawać RC..
i zmień weta, idą po najmniejszej linii oporu - dla mnie to jakaś dziwna akcja...
(a TŻ w ogole nie bierz pod uwagę, gdybym słuchała się mojego - miałabym o 2 koty mniej)

nie bój się kwestionować weta, to tylko człowiek!
A Ruby masz jedną!