Pozostał smutek... (*) Mały ptaszek i mój Piesek

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Wto cze 01, 2010 11:32 Pozostał smutek... (*) Mały ptaszek i mój Piesek

Historia, być może, jak wiele innych. Selekcja naturalna? Ale i tak przykro jest :(

Wczoraj wracając z rodziną z miasta zobaczyliśmy na ulicy siedzącego, Żyjącego ptaszka. Oczywiście podnieśliśmy, obejrzałam skrzydla itd. wygląda na to że uczył się fruwać... burasek z jasnożółtymi piórkami...

Mój ogród jest azylem ptaków - karmione w zimie, zakładają gniazda, będą miały poidło naturalne w lecie. Jedyne zagrożenie to koty i inne... ptaki.

Wyniosłam maluszka na pole, pomyślałam, że tam będzie może bezpieczniejszy. Doglądałam, siedział, drzemał, podskakiwał, prostował skrzydełka. Aż w końcu pod wieczór z mamą wróciłyśmy z karmnikiem - miałyśmy zamiar wsadzić tam malucha i gdzieś bezpiecznie ulokować. Niestety nie znalazłyśmy go. Początkowo myślałyśmy, że odfrunął, ale... znalazłyśmy sporo piórek... Coś go upolowalo ;( [*]

Czy źle zrobiłam zabierając go z ulicy? Jak pomagać takim ptaszkom...? Proszę o opowiedzi i pomoc.
Ostatnio edytowano Czw cze 03, 2010 19:52 przez Karolina8, łącznie edytowano 1 raz
"Kupują swym dzieciom króliczki i kotki
by je nauczyć miłości, litości
i nigdy, przenigdy im nie wytłumaczą,
że "zwierzę" i "rzeczy" to samo dla nich znaczą!!!"

Pomagajmy zwierzętom.

Karolina8

Od: Sob mar 17, 2007 15:59

Post » Wto cze 01, 2010 13:23 Re: Pozostał smutek... (*) Jak pomagać skutecznie?!

Karolinko ,nie powinno się zabierać pisklaków .Gdzieś mogła być matka.
Teraz jest taki czas ,że małe wylatują z gniazd ,często za wcześnie i rodzice je karmią na ziemi.Taka jest przyroda ,część przetrwa ,część nie.Jest mokry maj więc pewnie przetrwa ich mało.Cięzko wychować pisklaka ,a jeżeli nawet to co potem ?
rodzice go nauczą wszystkiego ,Ty nie.
Ja dawno ,dawno temu zabrałam wróbla pisklaka ,oczywiście wychował się ,ale nigdy nie odzyskał wolności.Został "ptasim kaleką "nie boi się ludzi ,kotów ,i nie potrafi sam zdobyć jedzenia.
Dlatego pomagam ptakom ,ale staram się nie zabieram pisklaków ,zabieram ptaki chore, poranione którym można pomóc a potem wypuścić, ewentualnie chore do uśpienia.Nie lubię patrzeć jak chore gołebie są rodziobywane żywcem przez wrony :twisted:
Obrazek

Henia

Od: Pt mar 10, 2006 14:29

Post » Czw cze 03, 2010 10:23 Re: Pozostał smutek... (*) Jak pomagać skutecznie?!

Tak ,nie zabiera się piskląt zwłaszcza uczacych sie latać,rodzice zawsze sa w poblizu i nawołują maleństwo w razie potrzeby równiez karmią,ja nigdy nie zapomne młodej kawki która uczyła sie i wołała rodziców niestety spłoszyła się i prosto na jezdnię,pierwszy samochód ptaszka ominął chciałam po nią pobiegnąć ale juz nie zdarzyłam drugi potrącił ją na amen :( Nigdy jej nie zapomnę. :( :(

zeberka4

Od: Nie mar 21, 2010 16:17

Post » Czw cze 03, 2010 19:00 Re: Pozostał smutek... (*) Jak pomagać skutecznie?!

Kochane, miałam zostawić go na ulicy, gdy wokół pełno kotów? Nawet moich...
Ten rok jest jakiś pechowy - katastrofa na ziemi Katyńskiej, potem powódź...
I śmierć zwierząt... W poniedziałek ten ptaszek... Wczoraj mój piesek (*) ;( ;( ;(... Dziś rocznica śmierci Gwersjusza...
Nie wiem już co robić, może tylko wierzyć w przyszłość... Nie mogę się otrząsnąć po śmierci Rokiego... Miał tylko półtora roku, niecałe... Ale teraz zbyt ciężko mi o tym pisać...
"Kupują swym dzieciom króliczki i kotki
by je nauczyć miłości, litości
i nigdy, przenigdy im nie wytłumaczą,
że "zwierzę" i "rzeczy" to samo dla nich znaczą!!!"

Pomagajmy zwierzętom.

Karolina8

Od: Sob mar 17, 2007 15:59

Post » Sob cze 05, 2010 20:41 Re: Pozostał smutek... (*) Mały ptaszek i mój Piesek

Takie ptaszki nie wypadają z gniazd to tak zwane podlotki, młodzież, która uczy się latać, ale wyszła już z gniazda i jest pod opieką rodziców, jeżeli znajduje się takiego bąbla w niebezpiecznym dla niego miejscu, najlepiej odnieść go w miarę blisko w miejsce bezpieczne, cudownie jak jest to drzewo z wysoką gałęzią, rodzice na pewno odnajdą zgubę.
Mój piesek - serduszko u moich stóp [*]

harpia

Od: Sob lis 15, 2003 23:43

Post » Nie cze 06, 2010 0:16 Re: Pozostał smutek... (*) Mały ptaszek i mój Piesek

Nie można z góry zakładać, że ptak wychowany przez ludzi nie poradzi sobie na wolności. Sporo ptasich kalek wyprowadziłam "na ludzi", w tym np sierpówkę. Znalazlam ją w miejscu, gdzie nie było możliwości odseparowania od samochodów, kotów i ludzi. Krzaki mizerne, drzewa za wysokie, żeby na gałęzi posadzić. Obserwowalam pisklaka kilka minut, jak kolejny raz omal nie został rozdeptany przez jednego z licznych przechodniów, zabrałam go ze sobą. Teraz ma się całkiem nieźle na wolności, tzn..przez rok go widywałam, siadał czasami gdzieś w granicach ogrodu i się gapił. Gdzie my, tam ptak lecial. Ale zbliżyć się nie pozwalał. Czasem ewentualnie dał się na słonecznik skusić, ale i wtedy był czujny.
Inne sytuacje, to np wyjęcie (kawki w tym wypadku) z kocich łap. Ale fakt, najlepiej zabezpieczyć malucha na wolności, w miarę możliwości popilnować go trochę z daleka.. rodzice powinni gdzieś być. Co innego w sytuacjach, gdy pierzak jest ranny i wiadomo, że sobie nie poradzi...
Los zwierząt jest dla mnie ważniejszy niż strach przed ośmieszeniem. Los zwierząt jest nierozerwalnie związany z losem człowieka. E. Zola

KaleidoStar

Od: Nie mar 21, 2010 14:00

Post » Nie cze 06, 2010 17:07 Re: Pozostał smutek... (*) Mały ptaszek i mój Piesek

Pewnie że są pisklaki które potem odsyskuja wolność ,właśnie chyba najwiecej wron i kawek.
Ale gorzej jest np.z wróblami ,one maja jakieś stopnie i terytorim.Często można zauważyc na ulicy jak stado wróbli goni i tłucze jednego wróbla.Wtedy są bardzo okrutne.Dlatego ogólnie się mówi że ptaki powinno się wypuszczać w to miejsce skąd został zabrany.W ptasim azylu ,młode wróble jak już same zaczynają jeśc wypuszca się całym stadem np, 30 sztuk ,wtedy tworzą nową kolonie.Natomiast jeden nie da rady.
Obrazek

Henia

Od: Pt mar 10, 2006 14:29