o, dzięki Tinka
Tinka07 pisze:Doczytałam właśnie, że wszystkie (bez wyjątku) preparaty, jeśli mają za zadanie wiązanie fosforu, powinny być podawane w karmie.
Gedo, Ipakitine nie ma właściwości osłaniających żołądek. Substancją czynną jest węglan wapnia, tak więc większość leków może być podawana jednocześnie. Problem polega jedynie na tym, że ten preparat wiąże fosfor najsłabiej ze wszystkich dostępnych na rynku preparatów. Przejrzałam Twoje wcześniejsze wpisy, ale nigdzie nie znalazłam, jak wysoki jest poziom fosforu we krwi Twojego kota. Być może Ipakitine byłoby za słabe.
wyniki fosforu wynosiły:
7,66 mg/dl - przy diagnozie pnn pół roku temu
po wprowadzeniu karmy nerkowej ładnie spadł na 4,52 mg/dl
ale potem wzrósł na 6,33 mg/dl mimo karmy wyłącznie nerkowej..
i dostaliśmy zalecenie zbijania alusalem..
Tinka07 pisze:Famidiny nie możesz jednak podawać wraz z innymi lekami, nawet gdybyś miała stosować Ipakitine. Zarówno przy alusalu, jak i famidinie należy zachować odstęp czasowy 2 godzin przed podaniem lub po podaniu innych leków.

nie wiedziałem o tym i famidynę podaję razem z azodylem i rubenalem
czyli kolejny lek który trzeba podawać osobno
Tinka07 pisze:Ja swego czasu żelazo podawałam wieczorem wg wskazań swoich wetów. Nie podawałam go razem z karmą zmieszaną ze środkiem wiążącym fosfor. A dlaczego akurat wieczorem: żelazo podawane dopyszcznie może podrażniać żołądek, powodując niekiedy wymioty.
Jeśli podajesz żelazo, to wg ogólnych wskazań należałoby podawać też witaminę B12.
moja kotka bardzo źle znosiła żelazo w kroplach
teraz dostaje
http://suple.net/olimp-chelaferr-complex-p-1633.htmli ponieważ w składzie jest m.in b12 to już nie podaję osobno - wcześniej dostawała żelazo w kroplach, b12 i kwas foliowy osobno.
chela-ferr nie powoduje żadnych skutków ubocznych - podaję raz dziennie tuż po posiłku, jak pisze w ulotce.
Lactulozę podaję tuż przed jedzeniem - też tak pisze na ulotce.
czyli: laktulozę dostaje przed - a żelazo po obiedzie i rozumiem że nie mogę do tego jedzenia dodać nic wiążącego fosfor..
rany, widzę że baardzo ciężko będzie nam to wszystko sensownie poukładać - a szkoda bo do teraźniejszego harmonogramu kotka się już przyzwyczaiła i można było spokojnie pogodzić z pracą - a teraz nie wiem jak to wszystko ogarnąć
zapytam weta o zamianę alusalu na ipakitynę..
a jakie jeszcze inne środki wiażące fosfor stosuje się u kota z pnn?