Wątek dla nerkowców - III

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro cze 02, 2010 18:06 Re: Wątek dla nerkowców - III

koconek pisze:czy ktoś kojarzy, bo niestety co bym nie wpisywała w wyszukiwarce, to znaleźć nie mogę i przypomniec sobie w jakim to było wątku:

chodzi o preparat (syrop lub krople) dla kotów niejedzących - działanie pobudzające apetyt i jednocześnie jak recovalescence - nazwa zaczynajaca się na literkę "b". Jesli dobrze kojarze do kupienia poza granicami kraju.

będe wdzięczna za wszelkie podpowiedzi i skojarzenia w jakim watku szukać
Koconku, nie wiem, czy chodzi Ci o Bioserin, ale pewnie tak, bo nic podobnego na literę b nie znam. To serum końskie. Nie każdy sklep wysyła je za granicę, bo musi być przechowywane w chłodnym miejscu (2°C – 8 °C). W takich samych warunkach powinien odbywać się transport.

Więcej info. np. tu:
http://www.tiershop.de/immunsystem_bios ... ilneu.html
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Śro cze 02, 2010 18:14 Re: Wątek dla nerkowców - III

Dzięki Tinka :1luvu: , musze poczytać, ale to chyba o to chodziło.

koconek

Od: Sob sie 08, 2009 15:41

Post » Śro cze 02, 2010 18:15 Re: Wątek dla nerkowców - III

casica - z której mojej wypowiedzi wynika że alusal raz dziennie?

azodyl podaję dopyszcznie, w trakcie jedzenia.
NIE mam problemów z podawaniem leków - mam problem z pogodzeniem konieczności mieszania z jedzeniem alusalu z podawaniem reszty leków bo teraz kotka leki dostaje w momencie karmienia.

no cóż, nie będzie łatwo bo pracuję i nie mogę kotu podawać cały dzień leków i jedzenia jak koconek :(

czy ipakityne można łączyć z innymi lekami?

Gedo

Od: Pt lut 26, 2010 15:01

Post » Śro cze 02, 2010 18:18 Re: Wątek dla nerkowców - III

Gedo pisze:casica - z której mojej wypowiedzi wynika że alusal raz dziennie?
Napisałam przecież, że źle zrozumiałam.
azodyl podaję dopyszcznie, w trakcie jedzenia.
NIE mam problemów z podawaniem leków - mam problem z pogodzeniem konieczności mieszania z jedzeniem alusalu z podawaniem reszty leków bo teraz kotka leki dostaje w momencie karmienia.

Skoro nie masz problemów, spróbuj podawać nie mieszając z jedzeniem. Ja tak podawałam, Putita nie toleruje w jedzeniu żadnych ciał obcych, nawet ipakitine, która dla innych kotów jest raczej obojętna.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Śro cze 02, 2010 19:43 Re: Wątek dla nerkowców - III

Doczytałam właśnie, że wszystkie (bez wyjątku) preparaty, jeśli mają za zadanie wiązanie fosforu, powinny być podawane w karmie.

Gedo, Ipakitine nie ma właściwości osłaniających żołądek. Substancją czynną jest węglan wapnia, tak więc większość leków może być podawana jednocześnie. Problem polega jedynie na tym, że ten preparat wiąże fosfor najsłabiej ze wszystkich dostępnych na rynku preparatów. Przejrzałam Twoje wcześniejsze wpisy, ale nigdzie nie znalazłam, jak wysoki jest poziom fosforu we krwi Twojego kota. Być może Ipakitine byłoby za słabe.

Famidiny nie możesz jednak podawać wraz z innymi lekami, nawet gdybyś miała stosować Ipakitine. Zarówno przy alusalu, jak i famidinie należy zachować odstęp czasowy 2 godzin przed podaniem lub po podaniu innych leków.

Ja swego czasu żelazo podawałam wieczorem wg wskazań swoich wetów. Nie podawałam go razem z karmą zmieszaną ze środkiem wiążącym fosfor. A dlaczego akurat wieczorem: żelazo podawane dopyszcznie może podrażniać żołądek, powodując niekiedy wymioty.

Jeśli podajesz żelazo, to wg ogólnych wskazań należałoby podawać też witaminę B12.

Lactulose mogłabyś podawać do karmy.

Pozdrowienia
Tinka

Edit: Musisz jednak mieć na uwadzę zawsze też poziom wapinia we krwi. Ipakitine i Lactuloza mogą go podwyższyć.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Śro cze 02, 2010 20:46 Re: Wątek dla nerkowców - III

o, dzięki Tinka :)
Tinka07 pisze:Doczytałam właśnie, że wszystkie (bez wyjątku) preparaty, jeśli mają za zadanie wiązanie fosforu, powinny być podawane w karmie.

Gedo, Ipakitine nie ma właściwości osłaniających żołądek. Substancją czynną jest węglan wapnia, tak więc większość leków może być podawana jednocześnie. Problem polega jedynie na tym, że ten preparat wiąże fosfor najsłabiej ze wszystkich dostępnych na rynku preparatów. Przejrzałam Twoje wcześniejsze wpisy, ale nigdzie nie znalazłam, jak wysoki jest poziom fosforu we krwi Twojego kota. Być może Ipakitine byłoby za słabe.

wyniki fosforu wynosiły:
7,66 mg/dl - przy diagnozie pnn pół roku temu
po wprowadzeniu karmy nerkowej ładnie spadł na 4,52 mg/dl
ale potem wzrósł na 6,33 mg/dl mimo karmy wyłącznie nerkowej..
i dostaliśmy zalecenie zbijania alusalem..

Tinka07 pisze:Famidiny nie możesz jednak podawać wraz z innymi lekami, nawet gdybyś miała stosować Ipakitine. Zarówno przy alusalu, jak i famidinie należy zachować odstęp czasowy 2 godzin przed podaniem lub po podaniu innych leków.

:? nie wiedziałem o tym i famidynę podaję razem z azodylem i rubenalem
czyli kolejny lek który trzeba podawać osobno :roll:

Tinka07 pisze:Ja swego czasu żelazo podawałam wieczorem wg wskazań swoich wetów. Nie podawałam go razem z karmą zmieszaną ze środkiem wiążącym fosfor. A dlaczego akurat wieczorem: żelazo podawane dopyszcznie może podrażniać żołądek, powodując niekiedy wymioty.

Jeśli podajesz żelazo, to wg ogólnych wskazań należałoby podawać też witaminę B12.

moja kotka bardzo źle znosiła żelazo w kroplach
teraz dostaje http://suple.net/olimp-chelaferr-complex-p-1633.html
i ponieważ w składzie jest m.in b12 to już nie podaję osobno - wcześniej dostawała żelazo w kroplach, b12 i kwas foliowy osobno.
chela-ferr nie powoduje żadnych skutków ubocznych - podaję raz dziennie tuż po posiłku, jak pisze w ulotce.
Lactulozę podaję tuż przed jedzeniem - też tak pisze na ulotce.
czyli: laktulozę dostaje przed - a żelazo po obiedzie i rozumiem że nie mogę do tego jedzenia dodać nic wiążącego fosfor..

rany, widzę że baardzo ciężko będzie nam to wszystko sensownie poukładać - a szkoda bo do teraźniejszego harmonogramu kotka się już przyzwyczaiła i można było spokojnie pogodzić z pracą - a teraz nie wiem jak to wszystko ogarnąć :?

zapytam weta o zamianę alusalu na ipakitynę..
a jakie jeszcze inne środki wiażące fosfor stosuje się u kota z pnn?

Gedo

Post » Śro cze 02, 2010 20:56 Re: Wątek dla nerkowców - III

z żelazem uwazaj - zbyt duża ilość prowadzi do zaparć

koconek

Od: Sob sie 08, 2009 15:41

Post » Śro cze 02, 2010 23:23 Re: Wątek dla nerkowców - III

Gedo pisze:a jakie jeszcze inne środki wiażące fosfor stosuje się u kota z pnn?
Np. bardzo skuteczny jest Renalzin, ale w Polsce jeszcze niedostępny. http://tiershop.de/wbc.php?tpl=produktd ... 3wod1E73Cg

Jest jeszcze u nas jakiś preparat ludzki wiążących bardzo ładnie fosfor i stosowany też u zwierząt. Musiałabym poszukać w banku leków lub zapytać swoich wetów, ale mówili mi kiedyś, że jest bardzo drogi.

Tinka07

Post » Czw cze 03, 2010 0:11 Re: Wątek dla nerkowców - III

Gedo, a jak wyglądają u Twojej kotki mocznik i kreatynina?
Ja nie podaję obecnie famidyny Puticie, nie ma takiej potrzeby ponieważ te wskaźniki, dzięki kroplówkom, są w normie. Kotka nie wymiotuje, nie ma nadżerek ani podrażnień przewodu pokarmowego. Nie ma więc sensu osłanianie błon śluzowych, skoro nie ma przed czym.

Ciekawa też jestem jak długo stosujesz azodyl i czy widać skutki jego stosowania? My stosujemy od 2 marca, tak naprawdę chwila prawdy będzie w piątek, po badaniach.

casica

Post » Czw cze 03, 2010 7:22 Re: Wątek dla nerkowców - III

koconek pisze:z żelazem uwazaj - zbyt duża ilość prowadzi do zaparć

dlatego lactulozę wprowadziliśmy na stałe - ponieważ bez niej kotka ma zaparcia a z codzienną dawką lactulozy jest ok.
nie dostaje za dużo żelaza - dawka została ustalona przez weta na podst wyników.

Tinka07 pisze:Jest jeszcze u nas jakiś preparat ludzki wiążących bardzo ładnie fosfor i stosowany też u zwierząt. Musiałabym poszukać w banku leków lub zapytać swoich wetów, ale mówili mi kiedyś, że jest bardzo drogi.

mogłabyś poszukać jaki to lek?

casica pisze:Gedo, a jak wyglądają u Twojej kotki mocznik i kreatynina?
Ja nie podaję obecnie famidyny Puticie, nie ma takiej potrzeby ponieważ te wskaźniki, dzięki kroplówkom, są w normie. Kotka nie wymiotuje, nie ma nadżerek ani podrażnień przewodu pokarmowego. Nie ma więc sensu osłanianie błon śluzowych, skoro nie ma przed czym.

Ciekawa też jestem jak długo stosujesz azodyl i czy widać skutki jego stosowania? My stosujemy od 2 marca, tak naprawdę chwila prawdy będzie w piątek, po badaniach.

nasze wyniki dalekie są od normy :(
pół roku temu mocznik był 252 mg/dl a kreatynina 3,47 mg/dl
potem po kroplówkach mocznik ładnie spadał - najniższy był 129, ale kreatynina cały czas rosła..
ostatnio mocznik podskoczył do 160 a kreatynina do 5,5
raczej więc w naszej sytuacji nie ma mowy o rezygnacji z famidyny.

azodyl podaję od ok 6 tyg i widzę wyraźnie jego pozytywne działanie po wyglądzie i zachowaniu kota - ale jaki ma wpływ na wyniki okaże się dopiero za 2 tyg po kolejnych badaniach..

Gedo

Post » Czw cze 03, 2010 13:52 Re: Wątek dla nerkowców - III

Gedo pisze:nasze wyniki dalekie są od normy :(
pół roku temu mocznik był 252 mg/dl a kreatynina 3,47 mg/dl
potem po kroplówkach mocznik ładnie spadał - najniższy był 129, ale kreatynina cały czas rosła..
ostatnio mocznik podskoczył do 160 a kreatynina do 5,5
raczej więc w naszej sytuacji nie ma mowy o rezygnacji z famidyny.

azodyl podaję od ok 6 tyg i widzę wyraźnie jego pozytywne działanie po wyglądzie i zachowaniu kota - ale jaki ma wpływ na wyniki okaże się dopiero za 2 tyg po kolejnych badaniach..

Faktycznie kiepsko. U nas było podobnie, dlatego mimo włączenia azodylu nie rezygnuję z kroplówek podskórnych. W piątek będzie chwila prawdy, robimy badanie kontrolne, po raz pierwszy po takiej długiej przerwie - półtora miesiąca.

Putita dostaje też fortecor. Jest to lek na ciśnienie, ale bardzo dobrze działa przy pnn. Rozszerza naczynia krwionośne, wpływa na ukrwienie nerek, jakby wymusza ich pracę. Dracul np, który fortecor dostawał prawie 3 lata, mimo zaawansowanej pnn, miał do końca życia zupełnie nieźle "odżywione" nerki.
Skonsultuj stosowanie go z dr Neską, skoro u niej leczysz swoją kotkę, u nas nie miała zastrzeżeń do stosowania fortecoru.

casica

Post » Czw cze 03, 2010 16:41 Re: Wątek dla nerkowców - III

Gizmo od soboty bierze Azodyl, a od niedzieli erytropoetynę. Dzisiaj dostanie trzeci zastrzyk i w środę mam zrobić badania kontrolne. Wydaje mi się, że ewidentnie po zastrzyku źle się czuje - nie ma apetytu. Dzisiaj namówiłam go do wołowiny wymieszanej z ipakitiną, więc zjadł. A to mój Niuniuś.

Obrazek

sfinks

Od: Pon kwi 10, 2006 20:12

Post » Czw cze 03, 2010 20:34 Re: Wątek dla nerkowców - III

Gedo pisze:
Tinka07 pisze:Jest jeszcze u nas jakiś preparat ludzki wiążących bardzo ładnie fosfor i stosowany też u zwierząt. Musiałabym poszukać w banku leków lub zapytać swoich wetów, ale mówili mi kiedyś, że jest bardzo drogi.
mogłabyś poszukać jaki to lek?
Zapytałam od razu dziś. Przy wynikach fosforu na granicy normy lub ciut podwyższonych (fosfor powinien być w środku przedziału wartości referencyjnych) moi weci stosują jeszcze Ipakitine, oczywiście kontrolując co 2 tygodnie również wyniki wapnia. Przy wyższych wynikach fosforu lub też, gdy wyniki wapnia są w górnej granicy normy, używają u kotów preparatu Renagel® (Sevelamer) z bardzo dobrymi wynikami teraputycznymi.

Alusalu nie używają. Twierdzą, że nie ma możliwości kontroli poziomu związku glinu we krwi. Dłuższe podawanie preparatu może prowadzić do odkładania się substancji w mózgu i w kościach.

Tu jeden link na temat Renagelu: http://www.ema.europa.eu/humandocs/PDFs ... 54-pl1.pdf
Znalazłam też na miau zupełnie przez przypadek jeden wątek na temat tego preparatu, z 2007 r.: viewtopic.php?f=1&t=54746&start=0

Jakie wyniki referencyjne dla fosforu podaje Twoje laboratorium? Z tymi wartościami referencyjnymi jest w Polsce jeszcze dosyć duży chaos. Prof. Winnicka, której wartościami referencyjnymi kieruje się większość labów zwierzęcych, podaje np. ogólne wartości dla kota 3,0-6,8 mg/dl. U nas wartości ogólne dla fosforu są bardziej doprecyzowane i zależą od wieku kota, np. kot mający 7-10 lat powinien mieć fosfor w przedziale 2,7-5,7 mg/dl, a kot powyżej 10 lat 2,7-5,5 mg/dl. Obserwuję zmiany w każdym nowym wydaniu książki prof. Winnickiej. Tendencja jest taka, że powoli podciąga wszystkie ogólne normy biochemii pod te publikowane na Zachodzie.

Pozdrawiam serdecznie
Tinka

Tinka07

Post » Czw cze 03, 2010 23:29 Re: Wątek dla nerkowców - III

Na podwyższony wapń, P. Neska poleciła podac alusal, bo podobno poziom wapnia zależy od poziomu fosforu. Kropcia fosfor ma w normie, chociaż podniósł sie po ostatnim badaniu. Nie wiem czym jeszcze można obniżyć wapń?

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Pt cze 04, 2010 7:18 Re: Wątek dla nerkowców - III

casica pisze: Faktycznie kiepsko. U nas było podobnie, dlatego mimo włączenia azodylu nie rezygnuję z kroplówek podskórnych. W piątek będzie chwila prawdy, robimy badanie kontrolne, po raz pierwszy po takiej długiej przerwie - półtora miesiąca.

Putita dostaje też fortecor. Jest to lek na ciśnienie, ale bardzo dobrze działa przy pnn. Rozszerza naczynia krwionośne, wpływa na ukrwienie nerek, jakby wymusza ich pracę. Dracul np, który fortecor dostawał prawie 3 lata, mimo zaawansowanej pnn, miał do końca życia zupełnie nieźle "odżywione" nerki.
Skonsultuj stosowanie go z dr Neską, skoro u niej leczysz swoją kotkę, u nas nie miała zastrzeżeń do stosowania fortecoru.

u nas również nie ma mowy o rezygnacji z kroplówek po wprowadzeniu azodylu - a wręcz po ostatnich wynikach kiedy parametry nerkowe skoczyły w górę wróciliśmy na razie do codziennego nawadniania.
co do fortecoru - czy Twoje koty mają mierzone ciśnienie? tzn na podstawie czego masz dobraną dawkę fortecoru?
zapytam dr Neski o fortecor przy kolejnej kosultacji - ale ponieważ nie mamy żadnych możliwości zmierzenia kotce ciśnienia a dr Neska konsultuje nas niestety tylko wirtualnie - wątpię żebyśmy zdecydowali się na wprowadzenie tego leku - ale zobaczymy co powie dr Neska...

Tinka07 pisze: Zapytałam od razu dziś. Przy wynikach fosforu na granicy normy lub ciut podwyższonych (fosfor powinien być w środku przedziału wartości referencyjnych) moi weci stosują jeszcze Ipakitine, oczywiście kontrolując co 2 tygodnie również wyniki wapnia. Przy wyższych wynikach fosforu lub też, gdy wyniki wapnia są w górnej granicy normy, używają u kotów preparatu Renagel® (Sevelamer) z bardzo dobrymi wynikami teraputycznymi.

Alusalu nie używają. Twierdzą, że nie ma możliwości kontroli poziomu związku glinu we krwi. Dłuższe podawanie preparatu może prowadzić do odkładania się substancji w mózgu i w kościach.

Tu jeden link na temat Renagelu: http://www.ema.europa.eu/humandocs/PDFs ... 54-pl1.pdf
Znalazłam też na miau zupełnie przez przypadek jeden wątek na temat tego preparatu, z 2007 r.: viewtopic.php?f=1&t=54746&start=0

Jakie wyniki referencyjne dla fosforu podaje Twoje laboratorium? Z tymi wartościami referencyjnymi jest w Polsce jeszcze dosyć duży chaos. Prof. Winnicka, której wartościami referencyjnymi kieruje się większość labów zwierzęcych, podaje np. ogólne wartości dla kota 3,0-6,8 mg/dl. U nas wartości ogólne dla fosforu są bardziej doprecyzowane i zależą od wieku kota, np. kot mający 7-10 lat powinien mieć fosfor w przedziale 2,7-5,7 mg/dl, a kot powyżej 10 lat 2,7-5,5 mg/dl. Obserwuję zmiany w każdym nowym wydaniu książki prof. Winnickiej. Tendencja jest taka, że powoli podciąga wszystkie ogólne normy biochemii pod te publikowane na Zachodzie.

Tinka, kolejne dzięki :)
moja kotka ma 12 lat a krew badamy niestety w ludzkim laboratorium - zakres ref dla fosforu na wydruku mam: dla dorosłych 2,6-4,5 a dla dzieci: 3,6-5,9
spróbujemy chyba przez dwa najbliższe tyg (do nowych wyników) podawać ipakityne - zobaczymy jak to wpłynie na poziom fosforu i wapnia.
bo jak rozumiem mogę podawać azodyl, rubenal, lactuloze i żelazo razem z jedzeniem z ipakityne a tylko famidynę z naszego zestawu leków trzeba osobno?
w międzyczasie będę się zastanawiać jak ułożyć nowy harmonogram z alusalem lub którymś z leków podanych przez Ciebie - żeby można było pogodzic z tym jakoś pracę i spanie :roll:
ten Renagel wydaje się fajny - ale cena i ilość w opakowaniu powala :?
zapytam się - ale wątpię żeby apteka na mojej prowincji zechciała to sprowadzić -
a wysyłkowo raczej nie ma szans kupić...

Zakocona pisze:Na podwyższony wapń, P. Neska poleciła podac alusal, bo podobno poziom wapnia zależy od poziomu fosforu. Kropcia fosfor ma w normie, chociaż podniósł sie po ostatnim badaniu. Nie wiem czym jeszcze można obniżyć wapń?

alusal mieszasz z jedzeniem? stosujesz 2 godzinny odstęp między podaniem alusalu i innych leków?

Gedo

[poprzednia][następna]