Czy można kotka domowego przenieść na dwór?

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Wto cze 01, 2010 22:28 Czy można kotka domowego przenieść na dwór?

Witam serdecznie. Od 7 miesięcy mam kota w mieszkaniu, znalazłam go był malutki i nie chciałam żeby zginął. Teraz moi rodzice się przeprowadzili do domku z ogródkiem, jest już ciepło i chciałabym aby zamieszkał na ogródku ponieważ nie ukrywam, niszczy mi w mieszkaniu wiele rzeczy i zaczął znaczyć teren. Jest przesłodki i bardzo ciężko mi się z nim rozstać a nie chce go nikomu oddać wolałabym mieć go u rodziców na ogródku lecz boję się o to czy sobie poradzi i nie ucieknie jeżeli go wypuszczę. Jest tam już jedna kotka i zawsze wraca juz sie przyzwyczaiła, bardzo bym się cieszyła gdyby mój kot też sie przystosował do życia na wolności. Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedz. Pozdrawiam :kotek:

Nataliia

Od: Wto cze 01, 2010 22:17

Post » Wto cze 01, 2010 22:33 Re: Czy można kotka domowego przenieść na dwór?

Natalio droga,a kotek jest wykastrowany,szczepiony ?
" ... wolę zwierzęta bez duszy niż katoli bez serca "

Małgocha Pe

Od: Wto paź 30, 2007 15:30

Post » Wto cze 01, 2010 22:36 Re: Czy można kotka domowego przenieść na dwór?

Szczepiony nie jest. Ma założoną książeczkę ponieważ byłam z nim na badaniu jak go znalazłam, był odrobaczony. A jeżeli chodzi o kastrację to teraz dopiero przychodzi na niego czas z tego co się dowiedziałam-on ma 7 miesięcy.

Nataliia

Post » Wto cze 01, 2010 22:58 Re: Czy można kotka domowego przenieść na dwór?

Po kastarcji na 99% przestanie znaczyć, jak będzie miał możliwość wybiegać się w ogródku a w domu dasz mu drapak, to na pewno będzie spokojnieszy i będzie mnie zniszczeń. Koty w tzw domach wychodzących , wychodzą kiedy chcą, ale prawdę mówiąc, wracają również, kiedy chcą ( Kiedy jest zimno, pada deszcz, albo mają ochotę na drzemke na poduszcze). Jeżeli to bilet tylko w jedną strone, to przypomina wypędzenie kota :( Lepiej wtedy będzie poszukac mu nowego domu, w który nie bedzie przeszkadzał

Tosza

Od: Śro mar 16, 2005 21:18

Post » Wto cze 01, 2010 23:09 Re: Czy można kotka domowego przenieść na dwór?

Jeśli twój kot ma być wychodzący to musi być zaszczepiony.
Druga sprawa czy okolica jest spokojna bo na pewno nie chciałabys za jakis czas zdrapywać go z asfaltu. :wink:

Małgocha Pe

Post » Wto cze 01, 2010 23:23 Re: Czy można kotka domowego przenieść na dwór?

Małgorzata Pękała pisze:Jeśli twój kot ma być wychodzący to musi być zaszczepiony.
Druga sprawa czy okolica jest spokojna bo na pewno nie chciałabys za jakis czas zdrapywać go z asfaltu. :wink:

Z opisu wynika, że to nie być kot wychodzący, tylko "kot żyjący na wolności", bez opcji wejścia do domu :(

Tosza

Od: Śro mar 16, 2005 21:18

Post » Śro cze 02, 2010 7:43 Re: Czy można kotka domowego przenieść na dwór?

Tak on ma właśnie mieszkać na ogródku czyli na wolnośći, obawiam się tylko czy on sobie poradzi? skoro jest nauczony zycia w domu??

Nataliia

Post » Śro cze 02, 2010 7:54 Re: Czy można kotka domowego przenieść na dwór?

Nie rób mu takiego świństwa. Dałaś mu dom, nauczyłaś żyć w cieple, spokoju, spać na poduszce i... chcesz mu to zamienić na życie "po chmurką" z opcja spania w altance? A kontakt z ludźmi? Domowy pieszczoch ma sobie radzić bo dorósł i zachowuje się jak go natura stworzyła? Przede wszystkim wykastruj, to przestanie znaczyć i jego mocz nie będzie tak śmierdział. Poza tym jeśli robi w domu demolkę, to wyjścia są dwa. Po pierwsze drapak - nie musi byc jakiś wypasiony, wystarczy obita wykładziną deska oparta o ścianę czy szafę, byle kot miał na czym ostrzyć pazury. Po drugie dostosowanie okna do kota - firanki lubią się nie sprawdzać, ew. lepiej sprawdzają się te krótkie. To młody kot, lubi sie bawić, biegać, skakać - zabezpiecz mu zabawki, postaraj się żeby w ciągu dnia się wyszalał (laserek?) lub zorganizuj mu lub kolegę do zabawy bo wbrew pozorom dwa koty nie robią takiej demolki jak jeden. Sprawdzone.
Obrazek

kinga w.

Od: Sob sty 31, 2009 17:41

Post » Śro cze 02, 2010 7:57 Re: Czy można kotka domowego przenieść na dwór?

7 m-cy to jest według mnie najwyższy czas na kastrację kota domowego, a nie czas, kiedy należy zacząć o tym myśleć :roll: Czas kiedy można było zacząć szczepić minął już też jakiś czas temu... To normalne, że kocur niekastrowany znaczy, on nawet nie musi znaczyć, zapach jego moczu wystarczy do przesmrodzenia mieszkania.
Co do "wypuszczenia na wolność" - kot 7-miesięczny jest już przyzwyczajony, że ktoś napełnia miseczkę, pogłaszcze, zadba... Mam duże wątpliwości czy poradziłby sobie sam. Nie wiadomo, czy potrafiłby polować, obronić się... Pytanie też po co miałby zostać na terenie ogrodu, jeśli nic by z tego nie miał (poza mniejszą ilością okazji do polowania). Dużo lepiej poszukać kotu nowego domu, albo dostosować swój dom do jego potrzeb. Co to znaczy, że kot niszczy? Jeśli drapie - warto kupić mu drapak, najlepiej taki, na kotórym mógły spożytkować nadmiar energii, jeśli zrzuca rzeczy z szafek czy półek - pochować je, żeby nie miał czego zrzucać.
Zgadzam się z Kingą W. -to byłoby po prostu świństwo, i to jest bardzo delikatne określenie.

mmk

Od: Sob lis 28, 2009 22:42

Post » Śro cze 02, 2010 8:07 Re: Czy można kotka domowego przenieść na dwór?

Nie poradzi sobie. W ogóle co to za pomysł?
Zaszczep kota i wykastruj.
Obrazek
Devon, Gizmo i Dzidzia

Jowita

Od: Wto paź 19, 2004 19:35

Post » Śro cze 02, 2010 8:44 Re: Czy można kotka domowego przenieść na dwór?

Nie poradzi sobie.
Można go z wolna "przystosować" do wychodzenia, ale jako kota domowego czasem wychodzącego.

Piszę na podstawie doświadczenia - bardzo wiele kotów domowych wychodzących trafia do nas po pomoc, częśto w takim stanie, że już nie da się ich uratować - zagubią się, nie potrafią wrócić, nie umieją znaleźć sobie kryjówki ani pożywienia, nie znają niebezpieczeństw typu samochód, pies, ludzie...

Szybko wykastruj, zaszczep na wirusówki (to niezależnie od wychodzenia), daj mu jakiś drapak.

Ci Ci niszczy?
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Śro cze 02, 2010 9:12 Re: Czy można kotka domowego przenieść na dwór?

Może nie jest to najlepsze zobrazowanie i porównanie, ale jak miałaś burzę hormonów podczas dorastania i sprawiałaś kłopoty wychowawcze to rodzice wystawili się za drzwi i zamknęli je na klucz?

Kot całkowicie domowy po takim czasie przebywania w domu nie poradzi sobie w żadnym wypadku...
Wybacz, ale trzeba się było zastanowić jak go brałaś. Skoro niszczy to przytnij mu pazurki, kup drapak, nawet taki tani za 20zł, jakieś zabawki typu piłeczki też nie są drogie... Jak ci się znudził, bo na to mi to wygląda to mu poszukaj dobrego domu, który zadba o jego potrzeby...

Kot nie jest wykastrowany, to go rozsadzają hormony, po kastracji zazwyczaj kocurki się uspokajają...

Przez takie osoby jak TY bezdomność kotów rośnie w zatrważającym tempie, bo nie dość, że ten kotek trafi na dwór i nie oszukujmy się, równa się to dla niego bezdomność i przedwczesna śmierć, to jeszcze będzie zapładniał kotki :roll:

Boże, widzisz i nie grzmisz...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
"Jeśli myślisz, że będę płakać, to masz rację... ale pamiętaj, przejdzie mi i się zemszczę."

ifciastu

Od: Czw kwi 15, 2010 18:21

Post » Śro cze 02, 2010 9:22 Re: Czy można kotka domowego przenieść na dwór?

Nie rozumiem jak tak mozna... Kot czuje sie w swoim domu bezpiecznie, a nagle ma "zamieszkac" na dworzu-nie wazne czy spiekota, czy mroz i do tego jeszcze inne koty, ktore jak najbardziej moga bronic terenu i go napasc.
Nie wyobrazam sobie co musi czuc taki kot po prostu "wywalony" z domu, bo przeszkadza. Jak go nie chcesz, to prosze znajdz mu dobry dom.

margo22

Od: Pt wrz 08, 2006 16:37

Post » Śro cze 02, 2010 10:30 Re: Czy można kotka domowego przenieść na dwór?

No faktycznie,bardzo nieładnie.Kociak nabrał zaufania do ciebie a ty chcesz go ot tak potraktować jak niepotrzebną zabawkę.Chwała ci za to ze uratowałaś mu życie ale teraz nie marnuj go.Kot może być przecież kotem wychodzącym a jak się wyszaleje na dworze to nie będzie ci znaczył w mieszkaniu ani robił demolki.
Można znależć rozwiązanie które zadowoli was oboje.Trzeba tylko chcieć.
Tak więc proszę przemyśl jeszcze raz wszystko i mam nadzieje ze podejmiesz mądrą i słuszną decyzję :ok:

Małgocha Pe

Post » Śro cze 02, 2010 11:10 Re: Czy można kotka domowego przenieść na dwór?

"Jesteś odpowiedzialny za to, co oswoiłeś..."

MarciaMuuu

Od: Sob sie 25, 2007 19:36