Kuba i Rosen oraz my - koci "TouchPad" str.89

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Pon maja 31, 2010 11:59 Re: Kuba i Rosen oraz my - weekendowe fotki

Dzięki cioteczki za rady i dobre słowa :1luvu: . Jestem pełna dobrej nadziei. Ja przez przypadek zauwazyłam jej dziwne zachowanie w kuwecie (nic innego się nie zmieniło). I też jestem sobie wdzięczna, bo inaczej kot by się męczył ... :roll:

Temat karm to temat rzeka. W ujęciu tego co się słyszy, co zalecają WET, co się czyta mozna dostać wariacji. Dlatego należy zachować zdrowy rozsądek :D
mmk, tak, mokra karma często zawiera tanie wypełniacze (np. zboża, soję), których kot nie trawi, tylko wydala. Trzeba studiować skład. Animonda Carny i Bozita to jedne z bardziej lubianych mokrych przez moje i mają duzy procent naturalnego, ale mimo to wg analiz speców nie są optymalnie zbilnasowane jako pełnowartościowa karma. Z uwagi na ograniczony rynek polski i to , że moje mięsko wcinają oraz troche mokrego i suchego przestałam już się tak martwić tym zbilansowaniem. RC suche to też nie rewelacyjna karma. Za to firma ma genialny marketing ... :roll: Te co podałaś mmk to faktycznie suche karmy dobre lub prawie dobre, bo tych naprawdę dobrych w Polszcze nie ma. Analizy wybranych składów karm znajdziecie w tym BARFowym linku, który niedawno podawałam. A, można wykorzystać gotowe barfowe mieszanki - suplementy do mięsa. Jest o nich mowa na wątku BARFa.

No a że WET poleca zazwyczaj to co ma najlepsze dla niego warunki cenowe ... nie od dziś te układy są wiadome. Różne słyszałąm opinie co do zróżnicowania jakości karmy od WET i ze sklepów. Nie udało mi się tego nigdy potwierdzić dowodami. Kupowałąm w wielu różnych miejscach - wszystkie karmy skłądem identyczne, wizualnie też. Ale nigdy nie kupuje karm z otwartych worków. Ten temat to jak puszka Pandory :mrgreen:
Obrazek

psiama

Od: Czw maja 07, 2009 13:19

Post » Pon maja 31, 2010 12:04 Re: Kuba i Rosen oraz my - weekendowe fotki

Oj tego to nawet nie wiem. Co wiem to jest, ze n. p. rzeczy do jedzenia na rozne rynki sa odpowiednio dopasowane, bo Francuzi lubia mniej slodkie rzeczy, niz Wlochy. No i tak napewno Polacy. Ale sklad mozemy od Hillsa Adult Feline Sensitive Skin porownac, bo ja to kupuje dla moich. Moja wetka ma rozne karmy, tak ze specjalnie nic nie poleca, bo moja sasiadka sie jej pytala i ona mowila, ze te karmy sie wartoscia i jakoscia nie roznia. Chce sprobowac Acana i Orijen, tylko ze w sklepach tego nie ma tylko w internecie przewarznie. Albo w takich specjalnych sklepach, gdzie ja nie mam jak dojechac. Ostatnio kupilam moim ta karme http://shop.fressnapf.de/shop/defu-adult i bylam zdziwiona, ze jedza. Tak to biologiczna moge ich gonic :mrgreen:

SecretFire

Od: Sob sie 30, 2008 15:29

Post » Pon maja 31, 2010 12:15 Re: Kuba i Rosen oraz my - weekendowe fotki

Znam ta karmę w wersji mokrej bio deftu, dostępna (mokra i sucha) i u nas chyba tylko u jednego developera. To wyższa półka cenowa. Niemal samo mięso ale zmielone w paćkę. Koty niestety nie poznały się na niej.
Tak samo niemal samo mięso to np. bio firmy herrmanns, tez daje po kieszeni. Moje też nie przepadają, też packa. Polecana BARFowo.
Obrazek

psiama

Post » Pon maja 31, 2010 12:21 Re: Kuba i Rosen oraz my - weekendowe fotki

Cos mi swita, ze bede dalej optymalnej karmy szukac. Chociaz juz mam tego dosc. Karmy te wlasnie sa naprawde drogie i zauwazylam, ze wcale tak malo tego tez nie jedza, jak mi kiedys mowila kuzynka. Jak lubia, to kazda karme wpychaja. Co mi tez wetka moja polecila, to jest do domieszywania HappyCat. No i od czasu do czasu kupuje i tez strasznie lubia. Innych Experimente staram sie nie robic, bo kasy w portfelu sie tez dobrze czuje...

SecretFire

Post » Pon maja 31, 2010 12:27 Re: Kuba i Rosen oraz my - weekendowe fotki

A coś słyszałam o tym happycat. To zdaje się jakaś domieszka, która 'podkreca' każda karmę :ok:
Obrazek

psiama

Post » Pon maja 31, 2010 12:33 Re: Kuba i Rosen oraz my - weekendowe fotki

Nie tylko domieszka, bo moze byc jako pelnowartosciowa dawana. Ale ma dosc dobry sklad i smakuje kotom. No i jest w cenie tak w srodku mozna powiedziec.
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... 13246#more

SecretFire

Post » Pon maja 31, 2010 12:42 Re: Kuba i Rosen oraz my - weekendowe fotki

Psiama, jakich suplementów używasz? Patrzyłam w zooplusie, ale przyznam, że ceny mnie rzuciły na kolana :roll: Myślę, że zostanę przy jednym surowym posiłku dziennie lekko suplementowanym. Przynajmniej na razie. Jak nasza sytuacja się trochę rozjaśni to pomyślimy co dalej. Wyczytałam, że w tej karmie, którą jedzą teraz jest za mało tauryny, więc ją na pewno muszę dodawać, ale co jeszcze? :roll:

mmk

Od: Sob lis 28, 2009 22:42

Post » Pon maja 31, 2010 12:50 Re: Kuba i Rosen oraz my - weekendowe fotki

mmk, nazwa wyleciała mi z głowy, brzmiała jak łacińska. Musze sprawdzić swoje zamówienia, bo to jest wydajne i kupowałam ostatnio pare miesięcy temu. To nie jest tanie, małe pudełko koło 60 zł (bez przesyki), duże koło stówy. Bardzo wydajne z miarką. Pamiętam, ze ta firma osobno tauryne też ma i wapń.

Secret - racja - happycat to cała seria :D Spróbuje kiedyś.
Obrazek

psiama

Post » Pon maja 31, 2010 12:53 Re: Kuba i Rosen oraz my - weekendowe fotki

http://www.zooplus.pl/shop/koty/karmy_specjalistyczne/witaminy_dla_kota/151648
Pewnie o to Tobie chodzi. Starcza na kilka miesięcy przy żywieniu tylko Barfem? I na ile kotów?

mmk

Post » Pon maja 31, 2010 13:45 Re: Kuba i Rosen oraz my - weekendowe fotki

Tak ! W międzyczasie Ci PW puściłam, bo sprawdziłam zamówienie. To to :D .
Obrazek

psiama

Post » Wto cze 01, 2010 8:27 Re: Kuba i Rosen oraz my - weekendowe fotki

Wszystkiego najlepszego z okazji naszego święta! :lol:

Czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego Kuba budzi się chętny do zabawy o 3 rano a Rosen o 4? :roll: Wieczorne zabawy nic już nie dają - chyba przez to, że o 3 już nie jest całkiem ciemno. A będzie jeszcze jaśniej :evil:

Po wczorajszym przeglądzie kuwet w zasadzie zapadła decyzja o barfowaniu. Zobaczymy jak wyjdzie w praktyce, bo dysponuję dość małą zamrażarką, a latem jest ona zapchana do granic możliwości nawet bez kocich mrożonek :roll: Obawiam się też zmiany diety podczas naszych wyjazdów. Spróbujemy i zobaczymy jak wyjdzie. Na początek zrobię trochę miejsca w zamrażarce :wink: i witaminy zamówię. No i mam dylemat, bo powoli trzeba pomyśleć o uzupełnieniu zapasów kocich puszek i nie wiem czy zamawiać czy pojechać po mięcho do sklepu :?

mmk

Post » Wto cze 01, 2010 8:50 Re: Kuba i Rosen oraz my - weekendowe fotki

:ryk: Wszystkiego najlepszego :-)

Tak dlugo o tym rozmyslasz, ze zrob to wreszcie. Zamow pare puszek na "wrazie czego" i rob. Jak sie nie uda, to sie nie uda. A Kubus z glodu predzej czy pozniej zacznie tez jesc. Moj Tata by powiedzial "rob i nie marudz" :mrgreen: . Gotowane miesko mozesz na pare dni tez w normalnej lodowce przechowac a swierze sobie porcyjki malutkie porob i powciskasz tez do zamrazarki.

Moge sie spytac o ktorej chodzicie spac? Ja moich zrobilam w konia i daje ostanie jedzonko krotko przed spaniem i teraz o dziwo moge sie "wyspac". Predzej teraz ja wstaje niz kociaste. Nie wiem jak na to weszlam, ale kiedys mi sie dopiero w nocy przypomnialo, ze dzieci nic do jedzenia nie dostaly i dalam i tak sie chyba zaczelo. Zabawy do umeczenia u mnie nigdy nie dzialaly, bo Lilly nie moze miec za duzo tego i wiecznie chce wiecej...

SecretFire

Post » Wto cze 01, 2010 8:54 Re: Kuba i Rosen oraz my - weekendowe fotki

Z niejadkiem ten numer nie przechodzi ale ja tylkoczasami mam ten kłopot - idzie wytrzymać :wink:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Od: Śro gru 17, 2008 20:56

Post » Wto cze 01, 2010 9:26 Re: Kuba i Rosen oraz my - weekendowe fotki

mmk pisze:http://www.zooplus.pl/shop/koty/karmy_specjalistyczne/witaminy_dla_kota/151648
Pewnie o to Tobie chodzi. Starcza na kilka miesięcy przy żywieniu tylko Barfem? I na ile kotów?

Nie doczytałam dodatkowego pytania :wink: Mnie starczyło na kilka miesięcy ale nie karmię samym BARFem tylko 2 razy dziennie podaję mięso lub mieso + puszki. Koty cztery. To mniejsz eopakowanie spokojnie Ci starczy mmk na dwa kotecki na kilka miesięcy. Łątwo z resztą policzyć :wink:

Wszystkie naj dzieciaczkom :ok: czyli nam :mrgreen:

A nie umiecie spać jak koty rozrabiają ? 8O Ja moge spać wszedzie :mrgreen: I moim zdarza się chwilowy poryw, ale chwilę później juz śpią. Myślę też, że czas działa tu na korzyść, kot z wiekiem statecznieje, ale są tez wyjątki :D

mmk, Secret dobrze prawi. Na wypadek nie jedzenia surowizny zrób żelazny zapas. Poza tym ciężko koty całkiem na 100% na BARFA przestawić, bo w razie wyjazdów mięsa nie przechowasz. Warto kupić zapas puszek, saszetek bardzo dobrej jakości (np. bio deftu, bio herrmanns, applaws, ...) skłądających się niemal z samego mięsa i mieć na wypadek :ok:
No i suche też trzeba mieć jakby co, tyle, że nie każde kotom smakuje. Polecane Orijen i Acana i Applaws sa dla większości kotów, które zasmakowały RC nie do przyjęcia ... :roll: Jakie dodatki smakowe tam nawtykali nie chce wiedzieć. Trzeba czasem wyjść spod szablonu BARF, bo jeśc koty muszą ... :roll:
Obrazek

psiama

Post » Wto cze 01, 2010 9:29 Re: Kuba i Rosen oraz my - weekendowe fotki

Swieta prawda!

A Twoje futerko jak dzis sie czuje Psiama?

SecretFire

[poprzednia][następna]