[Olsztyn] Wszystkie kociaki już w DS!!! :)

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Pt maja 28, 2010 17:02 [Olsztyn] Wszystkie kociaki już w DS!!! :)

Wczoraj zadzwoniła do mnie koleżanka, z wiadomością, że pod jej blokiem już od kilku miesięcy mieszka bezdomna kotka. Dowiedziałam się też, że jest w zaawansowanej ciąży [na oko mojej koleżanki, ja jej jeszcze nie widziałam] i może urodzić na dniach. Ale to nie koniec problemów...kotka jest podobno bardzo chora - zaropiałe oczy i uszy [i nie tylko]. Kici jak najszybciej potrzebny jest dom, w którym otrzymałaby opiekę i mogła spokojnie urodzić.
Razem z koleżanką zadzwoniłyśmy do schroniska w pobliżu. Zgodzili się przyjąć kotkę, jednak kotki zaraz po urodzeniu zostaną uśpione. :( Bardzo bym tego nie chciała.
Możemy też ją dokarmiać i załatwić jakiś kącik do spania, jednak żadna z nas nie może jej wziąć do siebie [ona już ma kotka, a ja niebawem będę miała, więc lepiej nie ryzykować przeniesieniem jakiś paskudztw]. Jednak to też niezbyt dobry wybór, bo kotki będę narażone na różne choroby oraz na ataki ze strony bezdomnych psów...no i jest tam sporo dzieci, które zapewne by je maltretowały. :x

I stąd właśnie zwracam się z prośbą do Was. Czy jest może jakaś dobra osóbka, która zgodziła by się przyjąć kotkę i sprawić jej dogodne warunki?
To na prawdę cudowna kicia. Mimo tragicznej przeszłości jest w stanie zaufać ludziom. Sama przychodzi na głaskano, chętnie leży na kolanach. Ona po prostu potrzebuje ciepłego domku.

Pracownicy ze schroniska kazali nam jutro zadzwonić do dyrektorki, z prośbą by przyjęli kotkę, a gdy urodzi oddali nam małe kotki - żebyśmy my poszukały im domków. Ale wiem, że to nie łatwa "praca", więc może jak nikt nie przyjmie kotki to chociaż maluszki?

Kociarze i Kociary, proszę: jak nie DS to chociaż ofiarujcie im DT.

Oczywiście zapomniałam napisać, że rodzice niezbyt chętni jeżeli chodzi o pomoc, a w szczególności jeśli mowa o wydatkach na leczenie...chyba spróbuję o tym porozmawiać z weterynarzem - sąsiadem...

A no i jeszcze póki co nie mam zdjęć kotki, ale w najbliższym czasie spróbuję jakieś zdobyć.

Jak myślicie co mam zrobić? Bardzo proszę o pomoc i wsparcie. :oops:

P.S Sprawa jest pilna, gdyż w poniedziałek razem z koleżanką wyjeżdżamy na Litwę - na 3 dni [wycieczka klasowa] - a nie chcemy na ten czas zostawiać kotki samej.
Ostatnio edytowano Czw cze 17, 2010 15:01 przez Dark_Night, łącznie edytowano 6 razy

Dark_Night

Od: Pt maja 14, 2010 19:13

Post » Pt maja 28, 2010 17:49 Re: [Olsztyn] Bezdomna kotka w zaawansowanej ciąży - POMOCY!

Małe kotki muszą być z matką ok.dwóch miesięcy.Inaczej nie przeżyją.W schronisku uśpią kocięta, bo kotów jest tak dużo,że usypia się ślepe mioty.Kotka może urodzić pięć kociąt i co z nimi zrobicie? Z tym,że schronisko to nie jest kocie sanatorium :cry: :cry: :cry: Nie wiem,co poradzić,jestem bardzo daleko.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pt maja 28, 2010 18:05 Re: [Olsztyn] Bezdomna kotka w zaawansowanej ciąży - POMOCY!

podrzuce :!:
Adoptuj, nie kupuj. Obrazek

Jeśli czujesz ból to znaczy,że żyjesz ...
Jeśli czujesz ból innych ludzi, to świadczy o tym, że jesteś człowiekiem ...

Anna Rylska

Od: Wto wrz 12, 2006 12:16

Post » Pt maja 28, 2010 18:50 Re: [Olsztyn] Bezdomna kotka w zaawansowanej ciąży - POMOCY!

ewar pisze:Małe kotki muszą być z matką ok.dwóch miesięcy.Inaczej nie przeżyją.W schronisku uśpią kocięta, bo kotów jest tak dużo,że usypia się ślepe mioty.Kotka może urodzić pięć kociąt i co z nimi zrobicie? Z tym,że schronisko to nie jest kocie sanatorium :cry: :cry: :cry: Nie wiem,co poradzić,jestem bardzo daleko.

Rozumiem. :( A może jest ktoś z Olsztyna [warmińsko-mazurskie], kto mógłby wziąć kotkę chociaż na DT?
Bardzo proszę o pomoc :!:

Dark_Night

Post » Pt maja 28, 2010 20:00 Re: [Olsztyn] Bezdomna kotka w zaawansowanej ciąży - POMOCY!

Prawda jest taka,że domków tymczasowych jak na lekarstwo.Porozmawiaj z sąsiadem,tym wetem.Nie ma onlecznicy,w której mógłby ją przetrzymać,wyleczyć?Może jeszcze da się zrobić sterylkę aborcyjną.Wiem,że to brzmi strasznie,ale to się praktykuje.A pieniądze? Są bazarki,możecie poprosić koleżanki o pomoc.Nie ma w miarę czystego miejsca w piwnicy,gdzie mogłaby spokojnie sobie spać? Ale wiadomo,najpierw do weta.Zostawcie jej wodę i dużo suchej karmy zanim wyjedziecie.

ewar

Post » Pt maja 28, 2010 20:07 Re: [Olsztyn] Bezdomna kotka w zaawansowanej ciąży - POMOCY!

hej:)

jeśli chodzi o leczenie z doświadczenia wiem, że niektórzy weterynarze schodzą nawet o 50% z ceny jak słyszą historię kota.
podzwoń po klinikach. Trzymam kciuki i mam nadzieję, że się uda.

bestiabestyjka

Od: Śro lip 01, 2009 14:39

Post » Pt maja 28, 2010 20:17 Re: [Olsztyn] Bezdomna kotka w zaawansowanej ciąży - POMOCY!

Przychodnia Weterynaryjna "4 Łapy" S.C.,
Magdalena Kowalewska, Grzegorz Załuska
Mazowiecka 11/1a
10-699 Olsztyn

poniedziałek - piątek 8.00 - 12.00 oraz 15.00 - 19.00
sobota 9.00 - 12.00
niedziela 18.00 - 20.00

w nagłych wypadkach proszę dzwonić:
600 970 721 bądź 608 480 486

Pani Magda to miłośniczka kotów, więc może będzie mogła pomóc. Nie mówię że kotkę od razu weźmie ale leczy tyle zwierząt że może zna kogoś kto mógłby dać kotce DT. Zadzwońcie przedstawcie sytuacje może coś poradzi.

:ok:
możecie też spróbować z innymi lecznicami w Olsztynie bo weci często znają osoby które mogą pomóc a np. nie korzystają z neta i tak wasz apel do nich nie trafi.

alutek87

Od: Wto maja 11, 2010 16:01

Post » Pt maja 28, 2010 22:07 Re: [Olsztyn] Bezdomna kotka w zaawansowanej ciąży - POMOCY!

póki co alutek dobrze radzi!

chociaż nie wiem czy uśpienie miotu nie będzie najlepsze - jeśli kotka jest chora, nie wiadomo w jakim stanie będą oseski, mogą urodzić się martwe...
:arrow: ale niech dobry wet obejrzy mamę - to jest najważniejsze!!! :!:

teraz podniosę chociaż może ktoś z olsztyna zajrzy!
Obrazek Obrazek
PRZEPRASZAM ZA BRAK POLSKICH ZNAKOW.

Rakea

Od: Śro lis 14, 2007 23:56

Post » Sob maja 29, 2010 11:46 Re: [Olsztyn] Bezdomna kotka w zaawansowanej ciąży - POMOCY!

No i co?

ewar

Post » Sob maja 29, 2010 15:51 Re: [Olsztyn] Bezdomna kotka w zaawansowanej ciąży - POMOCY!

Dobrze zrobię jak radzicie.
A sąsiad-weterynarz ma lecznicę. [to dr. Tworkowski być może Wam znany :wink: ] Postaram się dzisiaj z nim porozmawiać.

Dzięki za pomoc. :D

Dark_Night

Post » Sob maja 29, 2010 16:24 Re: [Olsztyn] Bezdomna kotka w zaawansowanej ciąży - POMOCY!

Nie znikaj,pisz,co załatwiłaś.

ewar

Post » Sob maja 29, 2010 16:52 Re: [Olsztyn] Bezdomna kotka w zaawansowanej ciąży - POMOCY!

Nie zniknę. :P

Jednak nie pójdę do tego sąsiada, bo sytuacja będzie dla mnie co najmniej pesząca. :| [bo to tak niezbyt prosić go o darmowe leczenie skoro znam go właściwie tylko z widzenia]
Ale za to koleżanka zadzwoni dzisiaj do Pani Magdy, może ona nam pomoże...a jak nie to spróbujemy z Panem Tworkowskim coś załatwić.

Dark_Night

Post » Sob maja 29, 2010 17:04 Re: [Olsztyn] Bezdomna kotka w zaawansowanej ciąży - POMOCY!

:ok: :ok: :ok: :ok:

ewar

Post » Sob maja 29, 2010 18:10 Re: [Olsztyn] Bezdomna kotka w zaawansowanej ciąży - POMOCY!

Sprawa z kotką jest naprawdę pilna - już w ten poniedziałek wyjeżdżamy, wiec nie wiadomo, co się przez te 3 dni będzie z koteczką działo.

Właśnie dostałam zdjęcia od koleżanki. Oto ta śliczna kicia:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Reszta zdjęć w linkach żeby nie spowalniać serwera:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e1f ... a0dab.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/023 ... 1820e.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2ff ... b812e.html

Na zdjęciach nie widać, że kotka jest chora, jednak koleżanka mówi, że jak się siedzi obok kotki to widać ropę w oczach i w uszach.

P.S Jest tu może spis użytkowników, ale z podziałem na miasta/województwa? Może ktoś z okolic Olsztyna zechce pomóc?

Dark_Night

Post » Sob maja 29, 2010 22:02 Re: [Olsztyn] Bezdomna kotka w zaawansowanej ciąży - POMOCY!

Z Olsztyna są Jek, Sihaja i Dorota... Pisałam do nich pw w sprawie tej kici, ale nie widzę, by pojawiły się na wątku.
Obrazek

vega29

Od: Pt lip 31, 2009 13:39

[następna]