Częstochowa-białoszara kotka Szari-niewidząca na 1-oko w DS

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon maja 03, 2010 22:19 Częstochowa-białoszara kotka Szari-niewidząca na 1-oko w DS

Kotka białoszara - ok.11 m-cy, bezdomna z ul. Pużaka - dzięki żywieniowej pomocy znajomej karmicielki przeżyła minioną straszną zimę w tekturowej budce przy ul. Pużaka, Dzięki wytwałości znajomej, z płochliwego zwierzątka zrobiła się koteczką oswojoną i mogliśmy wysterylizować ją bez problemu. Od kilku dni po sterylce trzymamy ją w osobnym cudzym pomieszczeniu, doglądamy , robimy drobne higieniczne zabiegi, a przede wszystkim przytulamy i wygłaskujemy na wszystkie sposoby, bo kotka okazała się bardzo miziasta. Mimo to, w podobnej sytuacji wysterylizowane kotki i tak trafiają w większości na ulicę.
Ale jak wypuścić kotkę, której lewe oczko jest mętną plamą bez źrenicy w kolorze różowo-niebieskim?
Wet podczas sterylki sprawdzał oczko, mówił ,że nie ma zakażenia, że gdyby to był nawet ropień to operowałby, ale przebyty koci katar zniszczył możliwości przywrócenia widzenia. Jak pomyślę, że Szari traciła oczko walcząc o życie podczas mrozów, to............

Mamy jej zdjęcia jeszcze z ulicy sprzed tygodnia i z dzisiaj. Ale techniczna obróbka do forum to na razie dla mnie trudność.
Ostatnio edytowano Śro lis 24, 2010 22:18 przez Samantha, łącznie edytowano 2 razy

Samantha

Od: Śro sty 31, 2007 21:51

Post » Wto maja 04, 2010 6:26 Re: Częstochowa-białoszara kotka po sterylce szuka pilnie DS/DT

hop do góry po domek!

i dodaj zdjęcia :D
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
"Jeśli myślisz, że będę płakać, to masz rację... ale pamiętaj, przejdzie mi i się zemszczę."

ifciastu

Od: Czw kwi 15, 2010 18:21

Post » Pt maja 07, 2010 9:22 Re: Częstochowa-białoszara kotka po sterylce szuka pilnie DS/DT

Przesyłam obiecane zdjęcia kotka:

Obrazek

Obrazek

Szari jeszcze na ulicy

Obrazek

Obrazek

Szari – nieoczekiwanie miziak

Samantha

Post » Śro maja 12, 2010 22:32 Re: Częstochowa-białoszara kotka po sterylce szuka pilnie DS/DT

Szari już 2 tygodnie uwięziona w pomieszczeniu, większość doby w klatce z uwagi na życzenie użyczającego izbę. Doszła już do siebie po sterylce, pewnie chciałaby do siebie tj. w osiedle, ale planujemy albo odrobaczenie jej, albo szczepienie - w zależności od decyzji weta. Szukamy jej domu stałego, ale napewno nie będzie to łatwe, choć mówili np. u weta, że kotka ładna i grzeczna.

Samantha

Post » Nie maja 16, 2010 7:52 Re: Częstochowa-białoszara kotka po sterylce szuka pilnie DS/DT

Szari została odrobaczona Stronholdem i wyczyszczono jej lewe ucho - brudniejsze. Była niezwykle grzeczna, jak dobrze ułożony domowy kot. :)
Ten wet po obejrzeniu oczka stwierdził, że to nie kk był powodem zmian lecz jakieś silne uderzenie w przeszłości, że był krwiak, że kolor niebieski na obrzeżu oczka to przesunięta w bok i wgłąb (?) źrenica, że w przyszłości pewnie oko będzie wyjęte... :cry:
Bardzo potrzebny DS. Kotka pozostaje w zamknięciu (głównie w klatce ze względu na poglądy właściciela pomieszczenia) już trzy tygodnie.....

Samantha

Post » Pon maja 17, 2010 17:01 Re: Częstochowa-białoszara kotka po sterylce szuka pilnie DS/DT

Jest szansa,że Szari pojedzie do obcego domu na próbny okres. :o Już widzę, jak będzie zestresowana. :(
Od niedzieli nie mamy dla niej czasu, głaskanie zminimalizowane (bo łapanka czanego malucha), a potem maluch trafia do jej klatki, a ją wyprowadzamy poza klatkę. Kotka syczy na kociaka, choć go zna z ulicy, a na nas się boczy, jedzenie be, wolna przestrzeń poza klatką be , a sama siedzi teraz w pudle. Ona chce do klatki i nie chce towarzystwa nawet niegroźnego kociaka. A nas chce tylko dla siebie. Oj będzie ciężko ją przekonać do radykalnych zmian. :roll:

Samantha

Post » Pon maja 17, 2010 18:40 Re: Częstochowa-białoszara kotka po sterylce szuka pilnie DS/DT

Dacie radę:)
Ja mam teraz kociaka na tymczasie wziętego ze schroniska, który miał ze stresu taką biegunkę, że nie nadążał biegać do kuwety i całe mieszkanie nam zabrudził:)
Z kicią będzie ok, musi się przekonać, że nikt jej nie skrzywdzi, przestanie się bać i stresować... Jak już trafi do domu, gdzie ją wymiziają i będzie mogła biegać po mieszkaniu to będzie ok i zacznie jeść:)
"Jeśli myślisz, że będę płakać, to masz rację... ale pamiętaj, przejdzie mi i się zemszczę."

ifciastu

Post » Sob maja 22, 2010 19:07 Re: Częstochowa-białoszara kotka po sterylce szuka pilnie DS/DT

Szari dalej izolowana w zamknięciu i nigdzie na próbny DS/DT nie pojechała, oprócz do weta na kontrolę brzuszka. A tam zdiagnozowano jednak dawne silne zranienie oczka i dano jej szansę na leczenie sterydem, bo może zarastające rogówkę naczynia zbledną, a źrenica minimalnie przejrzy. Mamy więc zakrapiać oczko 2 razy dziennie przez 10 dni. Tylko, że "wynajęty" tymczas się skończył, a Dom Wychodzący (niestety) przyjąłby kotkę "gotową" bez konieczności leczenia. Trudno nam rozwiązać tę niekorzystną dla Szari sytuację. :(

Samantha

Post » Nie maja 23, 2010 1:21 Re: Częstochowa-białoszara kotka po sterylce szuka pilnie DS/DT

a nie masz możliwości zabrać kotki do siebie? chociaż na jakiś czas...?

ifciastu

Post » Pon maja 24, 2010 22:17 Re: Częstochowa-białoszara kotka po sterylce szuka pilnie DS/DT

A co z tym domem do którego dałam Ci namiary-czy jeszcze jest wolny czy tam dzwoniłaś i czy pojadą tam kotki z działek napisz lub zadzwoń bo nie mam żadnych wieści :(
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

iwonac

Od: Śro sty 25, 2006 12:53

Post » Wto maja 25, 2010 23:04 Re: Częstochowa-białoszara kotka po sterylce szuka pilnie DS/DT

Czekam na wieści :?:

iwonac

Post » Wto maja 25, 2010 23:04 Re: Częstochowa-białoszara kotka po sterylce szuka pilnie DS/DT

iwonac pisze:A co z tym domem do którego dałam Ci namiary-czy jeszcze jest wolny czy tam dzwoniłaś i czy pojadą tam kotki z działek napisz lub zadzwoń bo nie mam żadnych wieści :(

iwonac

Post » Śro maja 26, 2010 10:41 Re: Częstochowa-białoszara kotka po sterylce szuka pilnie DS/DT

jakieś wieści o koteczce...?

ifciastu

Post » Śro maja 26, 2010 10:44 Re: Częstochowa-białoszara kotka po sterylce szuka pilnie DS/DT

znalazł się domek ?

alicjak-ce

Od: Śro maja 26, 2010 10:02

Post » Czw maja 27, 2010 1:03 Re: Częstochowa-białoszara kotka po sterylce szuka pilnie DS/DT

tutaj też prosimy o :? wieści

iwonac

[następna]