Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Surolan jest bardzo dobrym preparatem ale do leczenia stanów zapalnych UCHA ZEWNĘTRZNEGO. Sam producent ostrzega aby nie stosować w wypadku uszkodzenia błony bębenkowej. Substancja czynna Polimyksyna B ma potencjalnie działanie ototoksyczne.
Tak to juz jest że nawet doskonałe leki trzeba stosować umiejętnie
jesli mamy do czynienia z zaawansowanym czy przewlekłym stanem zapalnym ( ból, wyciek z ucha itp) to nalezy podejrzewac że infekcja porobiła juz spore spustoszenie - wtedy a/ Surolan jest za słabym srodkiem b/ istnieje uzasadnione podejrzenie że proces zapalny dotyczy i błony bebenkowej a nawet "głębszych" struktur ucha i ten lek należy wykluczyć
i jeszcze jedna uwaga - stany zapalne uszu ( zwłaszcza przewlekłe) mogą doprowadzic do uposledzenia słuchu i tu rozstrzygniecie czy przyczyną był sam proces chorobowy czy zastosowany lek jest bardzo trudne
villemo5 pisze:Jestem wielce dzielna i mądra - o!!
Narada rodzinna w sprawie kotów dochodzących była. Po prostu są w takim stanie, że nie wolno ich zostawić bez pomocy!
Jednego (tego krówka) tata widział kilka dni temu. Jak zobaczył, to stanął jak wryty. Po chwili biegiem popędził po puszkę do domu, żeby temu kotu jak najprędzej dać jeść!! A w tym czasie kot zabrał się za suche rybie łyski wyrzucone na kompostowniku!![]()
I decyzja jest taka. Musimy te koty podkarmić. Mam też im dać do żarcia coś na robale.
Potrzebujemy karmy dla dziczków! Muszę też spróbować je policzyć. Co jest trudne, bo przychodzą nierównocześnie i po zmroku.
Potem będę gadać z wetem o kastracjach. Te koty prawdopodobnie są czyjeś. Ale co z tego? Właściciel może je co najwyżej dobić łopatą. Fakt, że mają "właściciela" jakoś mnie nie zwalnia z obowiązku pomocy im. W końcu nie chcę, aby ich nie było coraz więcej.![]()
Uszko Blanki. Się zawzięłam i sama oczyściłam ranę z ropy. Najdelikatniej, jak umiałam. Potem polałam wodą utlenioną, po którą specjalnie byłam w aptece. Na koniec posmarowałam tribioticem i zrobiłam zastrzyk z antybiotyku! Taka jestem dzielna. I wiecie co? Po mojemu Blanka odrobinkę lepiej się czuje i ucho lepiej wygląda! Jeszcze mam nadzieję, że się zagoi! Ale zbadać krew i tak będzie trzeba, bo po takim stanie zapalnym to różnie może być.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości