Kot po wypadku,uraz miednicy - Ostrowiec Św

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon maja 17, 2010 13:50 Kot po wypadku,uraz miednicy - Ostrowiec Św

Witam, jestem pierwszy raz na tym forum, dlatego jeśli otwieram temat nie we wlaściwym miejscu - przepraszam.

Piszę,ponieważ znalazłam się w bardzo ciężkiej dla mnie sytuacji psychicznej.
Wczoraj wieczorem, tesciowa powiadomila mnie, ze w parku niedaleko niej od 2 dni w jednym miejscu leży kot.Jestem z Ostrowca Świętokrzyskiego i w niedziele w godzinach wieczornych raczej ciężko tu trafić na kogoś kto by mógł pomóc. Naszczęści 3 weterynarz do ktorego zawitalam, zgodzil się i obejrzał kotka.
Okazalo sie, ze ma uraz kregoslupa, przez co nie może stanac na tynich lapkach, zdarta skore
z ogona.Prawdopodobnie dostal czyms ciezkim od jakiegos zwyrodnialca, albo został kilkakrotnie kopniety :(
Naszczescie lekarz nie spisal go na straty, dostal dwa zasrzyki i w ciagu 3 dni ma sie okazac czy ma szanse
na powrot do sprawnosci. Przez kolejne dni ma dostawac te same zastrzyki. Niestety wet policzyl mi za jeden 65 zł,
poniewaz nie mam pojecia o anatomii ciala kota, ani nigdy nie bylam w takiej sytuacji,zastanawiam sie czy to normalne,
ze lekarz ani nie oczyscil mu tego ogona,ktory jest zdarty na pol i widac cala kosc;/ I czy w takiej sytuacji nie powinien
spuscic z ceny? Czy jeden zastrzyk faktycznie tyle kosztuje?
Nie byl on tez w stosunku do zwierzaka zbyt delikatny..
Wiem , ze w takich chwilach najwazniejszy jest czas, a nie chce zeby bylo zapozno,by pokazac temu kociakowi, ze istnieja też inni, dobrzy ludzie ,ktorzy nigdy go nie skrzywdza.
Chcialabym mu pomoc, w miare swoich mozliwosci, ale nie mam nawet pojęcia jak...

Błagam was , poradzcie mi cos, czy wet zachowal się ok?
i czy moge w jakis sposob zmniejszyc cierpienie tego kociaka?
Poki co siedzi odizolowany od moich pupilow w pokoju, w wielkim pudle zeby nie chodził, z kuweta, piciem i jedzonkiem.
Niestety będę mogła go zatrzymać tylko na czas leczenia, a pozniej chcialabym mu znalezc odpowiedzialnych wlascicieli,
a to też napewno nie będzie proste.. Mam nadzieje, że moge liczyć na Waszą pomoc.

Pozdrawiam, A.
Ostatnio edytowano Czw maja 20, 2010 13:52 przez majkaaga, łącznie edytowano 3 razy

majkaaga

Od: Pon maja 17, 2010 10:32

Post » Pon maja 17, 2010 14:04 Re: Prośba o radę... cokolwiek

kot miał szczęście, że na Ciebie trafił

napisz skąd jesteś
ObrazekObrazek
stópka Kopciuszka pasuje do pantofelka jak trup do trumny
Muszę dodać, że nie jest to nabór na projektanta Wilczego Szańca. Stanowisko żadne, płaca żadna, ambitne zajęcie żadne. Najambitniejsza jest procedura.

kubeczek

Od: Śro kwi 09, 2008 15:11

Post » Pon maja 17, 2010 14:11 Re: Prośba o radę... cokolwiek

Ostrowiec Świętokrzyski

a tego ogonka nie trzeba naprawić? lub amputować?
Adoptuj, nie kupuj. Obrazek

Jeśli czujesz ból to znaczy,że żyjesz ...
Jeśli czujesz ból innych ludzi, to świadczy o tym, że jesteś człowiekiem ...

Anna Rylska

Od: Wto wrz 12, 2006 12:16

Post » Pon maja 17, 2010 14:15 Re: Prośba o radę... cokolwiek

No wlasnie wydaje mi sie, ze powinien go oczyścić i zszyć, on jest tak jakby przeciety po dlugosci, i widac kosc, ale niecaly tylko tak 1/3 ,nie krwawi i nie wiem czy to nie jest jakas stara rana, co nie zmienia faktu ze wydaje mi sie, ze trzeba by to zszyc;/ Dzisiaj jade do tego samego weta na zastrzyk z nim, zaraz jak wyjde z pracy i jeszcze raz dopytam o ten ogon,bo bardzo mnie on niepokoi :(

majkaaga

Post » Pon maja 17, 2010 14:24 Re: Prośba o radę... cokolwiek

Napisz w tytule nazwę miasta, może ktoś z Ostrowca mógłby polecić zaufanego weta, który fachowo pomoże kocurkowi i nie zedrze majątku.
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Od: Pon wrz 15, 2008 16:00

Post » Pon maja 17, 2010 14:25 Re: Prośba o radę... cokolwiek

Czy jest ktoś z Ostrowca, kto mógłby doradzić sensownego weta? Napisz może w tytule, że o to miasto chodzi.

gosiar

Od: Sob paź 29, 2005 12:30

Post » Pon maja 17, 2010 14:39 Re: Prośba o radę... Ostrowiec ŚWIĘTOKRZYSKI

no wlasnie , chcialabym by ktos pomogl i nie zdarl majatku, bo jesli codziennie te zastrzyki wyniosa 65 zl to ja nie dam rady sama tego sfinansowac :( I pewnie przydaloby się przeswietlenie, a nie wiem gdzie mozna takie wykonac w moim miescie..

majkaaga

Post » Pon maja 17, 2010 14:48 Re: Prośba o radę... Ostrowiec ŚWIĘTOKRZYSKI

majka, jeśli masz jakieś rzeczy, które można sprzedać, mamy tutaj na forum Koci Bazarek. 65 to rzeczywiście dużo, myślę, że jest w tym koszt wizyty.
Na pewno należałoby oczyścić ten ogonek. Liczę na to, że ktoś z Ostrowca się odezwie.

gosiar

Od: Sob paź 29, 2005 12:30

Post » Pon maja 17, 2010 15:01 Re: Prośba o radę... Ostrowiec ŚWIĘTOKRZYSKI

Z Ostrowca jest iwop,może ona ma jakiegoś dobrego weta.

novena

Od: Wto lis 28, 2006 22:42

Post » Pon maja 17, 2010 15:56 Re: Prośba o radę... Ostrowiec ŚWIĘTOKRZYSKI

podrzucę
Adoptuj, nie kupuj. Obrazek

Jeśli czujesz ból to znaczy,że żyjesz ...
Jeśli czujesz ból innych ludzi, to świadczy o tym, że jesteś człowiekiem ...

Anna Rylska

Od: Wto wrz 12, 2006 12:16

Post » Pon maja 17, 2010 19:56 Re: Prośba o radę... Ostrowiec ŚWIĘTOKRZYSKI

Dzisiaj wet stwierdził, że jest spora poprawa. Wypuscil kicie u siebie i probowala uciekac uzywajac jednej z tylnich lap, z druga tez juz lepiej zauwazylam, bo jak wrocilysmy i ja przekladalam z klatki, to stanela nawet na troche na wsztstkich lapach, oczywiscie podpierajac się, ale bez porownania z tym co bylo wczoraj. Choć czucie w tej lapie ma słabe.
Jesli chodzi o ogon to wet powiedzial, ze chyba jest zlamany, ale tym się ma zająć jutro.
Martwi mnie, bo ona nie jest w stanie pozadnie miauknac nawet kiedy dostaje zastrzyki takim jakby szeptem miauczy.
Pytalam o to, to lekarz stwierdzil, ze niewiadomo jak dlugo tam leżała, że pewnie jest wykonczona. Naszczescie normalnie je i pije, zalatwia się,a przynajmniej proboje w wyznaczone miejsce, nie zawsze trafi wiadomo, ale dochodzi do siebie. Jestem przeszczęśliwa , że póki co odzyskuje siły :))

majkaaga

Post » Wto maja 18, 2010 0:16 Re: Prośba o radę... Ostrowiec ŚWIĘTOKRZYSKI

ale ten ogon jakoś opatrzony w końcu?
żeby się było zakażenia lub martwicy od tego. (ku przestrodze: viewtopic.php?f=1&t=105605&hilit=+milka)

:ok: powodzenia!
Obrazek Obrazek
PRZEPRASZAM ZA BRAK POLSKICH ZNAKOW.

Rakea

Od: Śro lis 14, 2007 23:56

Post » Wto maja 18, 2010 7:22 Re: Prośba o radę... Ostrowiec ŚWIĘTOKRZYSKI

A jak sie nazywa weterynarz? Znam wszystkich weterynarzy. Od razu bez obawy napiszę gdzie chodzić nie wolno - do Szewny.

iwop

Od: Sob lut 24, 2007 19:47

Post » Wto maja 18, 2010 10:39 Re: Prośba o radę... Ostrowiec ŚWIĘTOKRZYSKI

A ja wlasnie do Szewny jezdze z tym kotem, wiedziałam, ze coś jest nie tak z ta lecznica;/
Dzisiaj mamy jechac na kolejny zastrzyk , a teraz po tym , co napisalas zastanawiam się, co robić. OGONA WLASNIE NIE OPATRZYLI. Nie pojade tam dzisiaj, będę próbowała dostać się gdzie indziej, niestety dopiero kolo 17, bo w pracy jestem, a z tego co widzialam,wiekszosc wetow wlasnie do 17, ale bed probowala sie dostac gdziekolwiek indziej, loj iwop załamałaś mnie...:(

majkaaga

Post » Wto maja 18, 2010 10:48 Re: Prośba o radę... Ostrowiec ŚWIĘTOKRZYSKI

kciuki za kicię.
Dzielna kobita jesteś :ok:
Moze ktoś moze poradzic gdzie wet przyjmuje dłużej.
Ogonek musi być opatrzony ,koniecznie.Moze wdac sie zakażenie pzrecież. A jak słabo miauczy moze jest chora, zaziebona.Osłuchał ją chociasz?Zimno pzrecież było, kot w szoku i tyle dni leżał jak nic moze być chory.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 10 >>

[następna]