Frontline - Jak to jest w praktyce?

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Sob maja 08, 2010 17:37 Frontline - Jak to jest w praktyce?

Witajcie.
Ze względu że moje dwa Szkraby wychodzą sobie na spacery - wprawdzie na smyczy ale jednak hasają po krzakach dziś u chestera zauważyłem kleszcza - nie wpił się chodził tylko po sierści. Złapałem go i spaliłem zapalniczką.
Trzeba frontline. Ale.
Nie opłaca się zupełnie kupować pipetek za 100ml zapłacę 60zł a za pipetkę na kota 0,5ml 22zł, skusiłem się na spray 100ml co jest jedyną sensowną opcją.
Teraz pytanie. Czy ten spray mogę dozować do pipetki (mam automatyczna pustą laboratoryjną) i z tej pipetki robić spot on na kark czy tak nie można?
Nigdzie nie mogę znaleźć składu i dlatego nie wiem czy spot on w pipetkach a ten w sprayu czymś się różni czy tylko formą opakowania.
Bo pryskanie na całego kota sprayem mija się z celem zacznie się lizać i dostanie ślinotoku i bóg tam wie jeszcze czego na pewno bardzo się zdenerwuje a tego nie chcę...
Coś wiecie na ten temat?
Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta. -George Bernard Shaw

Tal-Rash

Od: Śro kwi 22, 2009 12:53

Post » Sob maja 08, 2010 17:49 Re: Frontline - Jak to jest w praktyce?

Hmm, a czy nie można kupić np. dużego Frontline dla psa w pipetce i rozdzielić to na koty zgodnie z wagą kota?
Nie wiem, jak to jest z Frontline- czy wychodzi taniej- ale przy fiprexie kupno pipetki "L" wychodzi niewiele drożej niż kociej, a jest dużo więcej płynu na odpchlenie/odkleszczenie.
Miau,miau,miau :)

sebriel

Od: Pt mar 13, 2009 11:21

Post » Sob maja 08, 2010 17:54 Re: Frontline - Jak to jest w praktyce?

Tal-Rash pisze:Witajcie.
Ze względu że moje dwa Szkraby wychodzą sobie na spacery - wprawdzie na smyczy ale jednak hasają po krzakach dziś u chestera zauważyłem kleszcza - nie wpił się chodził tylko po sierści. Złapałem go i spaliłem zapalniczką.
Trzeba frontline. Ale.
Nie opłaca się zupełnie kupować pipetek za 100ml zapłacę 60zł a za pipetkę na kota 0,5ml 22zł, skusiłem się na spray 100ml co jest jedyną sensowną opcją.
Teraz pytanie. Czy ten spray mogę dozować do pipetki (mam automatyczna pustą laboratoryjną) i z tej pipetki robić spot on na kark czy tak nie można?
Nigdzie nie mogę znaleźć składu i dlatego nie wiem czy spot on w pipetkach a ten w sprayu czymś się różni czy tylko formą opakowania.
Bo pryskanie na całego kota sprayem mija się z celem zacznie się lizać i dostanie ślinotoku i bóg tam wie jeszcze czego na pewno bardzo się zdenerwuje a tego nie chcę...
Coś wiecie na ten temat?

Nie opłaca Ci się za 22 zł zabezpieczyć kota? Przecież to wygoda - wyciskasz zawartość pojemniczka na kark i o nic się nie musisz martwić.

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Sob maja 08, 2010 18:14 Re: Frontline - Jak to jest w praktyce?

Z Frontline w spreju nie zrobisz spot-on, bo inne dawkowanie. Musisz spryskać kota według instrukcji na opakowaniu.

Na pocieszenie Ci powiem, że ten w spreju jest skuteczniejszy.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Sob maja 08, 2010 18:26 Re: Frontline - Jak to jest w praktyce?

Stosowałam Frontline w sprayu. Mój kot panicznie bał się spryskiwania, więc za radą weterynarza używałam do tego celu strzykawki. Napełniałam strzykawkę odpowiednią ilością preparatu (obliczyć na wagę kota - patrz informacja na pakowaniu), a następnie wylewałam ten płyn na całą długość kociego grzbietu, troszkę na boki i łapki (podobno wystarczy aplikować tylko na grzbiet). Następnie długo kociastego głaskałam, wcierając delikatnie preparat w skórę i czekając, aż futerko wyschnie.

Ważne:
- nie przekraczać zalecanej dawki
- uważać, żeby preparat nie ostał się do oczek, noska, okolic odbytu...

kotetek

Od: Pt kwi 30, 2010 12:26

Post » Czw maja 13, 2010 12:08 Re: Frontline - Jak to jest w praktyce?

Macie racje. Frontline spray ma zupełnie inne dawkowanie niż spot on.
Spot On na kota to tylko 0,5ml (na4-6kg) a spray 4ml na 1kg co za badziewie :/
Czyli zamiast wylać na kark kota 0,5ml to musze wylać jakieś 16ml...
Masakra :/
Skład chyba jest taki sam jak w przypadku spot on wiec nie trzeba rozpylać na całego zwierzaczka ale stężenie leku dużo mniejsze niż w spot on :(

Tal-Rash

Post » Czw maja 13, 2010 13:44 Re: Frontline - Jak to jest w praktyce?

sebriel pisze:Hmm, a czy nie można kupić np. dużego Frontline dla psa w pipetce i rozdzielić to na koty zgodnie z wagą kota?
Nie wiem, jak to jest z Frontline- czy wychodzi taniej- ale przy fiprexie kupno pipetki "L" wychodzi niewiele drożej niż kociej, a jest dużo więcej płynu na odpchlenie/odkleszczenie.

Za to mnie kiedyś wet niemożebnie zjeździł, twierdząc że podawanie psich preparatow kotom może się skończyć tragicznie.
Obrazek

kinga w.

Od: Sob sty 31, 2009 17:41

Post » Czw maja 13, 2010 13:58 Re: Frontline - Jak to jest w praktyce?

kinga w. pisze:
sebriel pisze:Hmm, a czy nie można kupić np. dużego Frontline dla psa w pipetce i rozdzielić to na koty zgodnie z wagą kota?

Za to mnie kiedyś wet niemożebnie zjeździł, twierdząc że podawanie psich preparatow kotom może się skończyć tragicznie.

Tak, jeżeli preparat jest tylko dla psów (np. advantix).

Frontline ma taki sam skład dla psów i dla kotów.

Jana

Post » Czw maja 13, 2010 14:09 Re: Frontline - Jak to jest w praktyce?

Tak, jeżeli preparat jest tylko dla psów (np. advantix).

Nie wiem, jak to jest z Frontline- czy wychodzi taniej- ale przy fiprexie kupno pipetki "L" wychodzi niewiele drożej niż kociej, a jest dużo więcej płynu na odpchlenie/odkleszczenie

filozofia tu polega na tym, ze w spot onie dla psow jest sporo wieksza dawka. Jak wiadomo dawki sa obierane na "przedzial wagowy"

frontline i fiprex maja praktycznie taki sam sklad - jedyna roznica jest taka, ze w firexie plynu jest troche wiecej, a mniejsze stezenie.
Preparaty przeznaczone tylko dla psow to inna "bajka" - tu chodzi o dawke - pipetka L to przedzial 20 - 40 kg (!) wiec istnieje duze ryzyko przedawkowania - to zas z kolei moze skonczyc sie tragicznie. Nawet w przypadku pipetek dla mniejszych - M to przedzial 10 - 20 - wiec nawet jesli chce sie to podzielic na dwa koty po 5 kg to dzielac pipetke na polowe funduje sie kotu dawke podwojna.

Mialam okazje widywac juz koty po eksperymentach wlascicieli z dawkowaniem spot - ona wiekszego na kilka kotow. Rokowanie zazwyczaj okresla sie jako niepomyslne (uszkodzenie centralnego ukladu nerwowego)

Iras

Od: Śro wrz 13, 2006 11:32

Post » Czw maja 13, 2010 14:12 Re: Frontline - Jak to jest w praktyce?

Dlatego ja nie lubię pipetek, przedział np. 10 - 20 kg jest dla mnie nie do przyjęcia. Za duży rozrzut.

Jana

Post » Czw maja 13, 2010 16:59 Re: Frontline - Jak to jest w praktyce?

Jesli chodzi o spot on frontline to zawartość fipronilu jest taka sama (stężenie) w pipetkach i dla kotów i dla psów.
Tak więc kupowanie pipetki XL na psa 40-60kg jest lepszym wyjściem niż kupowanie kilku 0,5ml na kota
Wychodzi sporo taniej.
Myślałem że ze sprayem jest tak samo ale tu stężenie jest bardzo małe.
A to fakty:
Stężenie w spot on (wszystkie od kota do xl na psa do60kg):
Fipronil 10g/100ml, roztwór do nakrapiania. Preparat w konfekcjach: Frontline Spot On Koty (pipeta 0,5 ml), Frontline Spot On Psy S (pipeta 0,67 ml), Frontline Spot On Psy M (pipeta 1,34 ml), Frontline Spot On Psy L (pipeta 2,68 ml), Frontline Spot On Psy XL (pipeta 4,02 ml). Wskazania (psy, koty)

Stężenie w spray 100ml i 250ml:
Fipronil 250 mg/100 ml.

Jak widać różnica kolosalna... Dlatego jesli ktośma kilka kotów lepiej kupić spot on na psa bo wychodzi taniej. Natomiast spray tylko gdy kot/pies ma inwazje kleszczy/pcheł i trzeba je wybić szybko, pryskamy całego zwierzaka bo spot on tylko na kark i zanim ogarnia on cale ciałko mija okolo 48godzin.

Tal-Rash

Post » Czw maja 13, 2010 19:38 Re: Frontline - Jak to jest w praktyce?

Żeby korzystać z większych wystarczy wyciągnąć zawartość do strzykawki i potem odpowiednią ilość podać każdemu kotu.
Ja zazwyczaj przeliczam ok 0,4 ml na kota z dużego spotu na dużego psa mam 10 kotow zabezpieczonych.
Przy niemal 20 kotach piwnicznych jest to znacząca różnica w cenie i żaden wet nie wytłumaczy mi, że to jest błąd, bo nie jest. W środkuspoty różnią się tylko ilością środka. Tak w każdym razi jest w opisie.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57