Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw maja 13, 2010 12:34 Re: Liwia_ i jej pytania do IKI6

Boo77 pisze:Cała sytuacja Omegi i Seleny, myślę jest dobrze opisana w poście na 1szej stronie tego wątku:

viewtopic.php?f=1&t=110981

Przy sprawie Omegi nie było wcześniejszych próśb czy informacji, że trzeba jej szukać nowego domu. Owszem były informacje i o bójkach i o posikiwaniu ale, jak widać po cytatach, kończyły się tym, że problem nie wymaga jakiś drastycznych działań. Faktycznie piekiełko rozpętało się po śmierci Seleny, kiedy bardzo grzecznie i uprzejmie poprosiłam o wyjaśnienie sytuacji bo nie rozumiałam jak w trzy miesiące z hakiem, kot, o którego prawidłowych wynikach badań byłam zapewniana, dotarł do weta w stanie nienadającym się już do leczenia (PNN). Kiedy wymiana maili i posty na forum były coraz gorsze, zdecydowałam się zabrać Omegę natychmiast, nawet do schroniska. Nie było mowy o innym DT/DS czy szukaniu takiego bo raz nie było na to czasu a dwa w Opolu DT nie było.
W schronisku Omega nie miała problemów, ani z zachowaniem, ani w stosunku do innych kotów, ani z sikaniem. Tego, że te problemy się pojawiły, nikt nie mógł nawet przewidzieć. )

Boo to znaczy ,ze to byla Twoja decyzja ,zeby zabrac Ika6 kote i umiescic ja w schronie? Czy zrobilas to na wyrazna prosbe Ika6 , z powodu nasilajacych sie problemow behawioralnych koteczki??

Duzo sprzecznych info jest w tym watku. Liwia caly czas utrzymuje wersje porzucenia kota, a ja z Twojego wpisu zrozumialam ,ze zaniepokojona sytuacja jaka zaistniala w zwiazku ze zmarla kotka ,zwyczajnie zabralas Omege do schroniska ,gdzie jestes wolontariuszka i czynnie dzialasz.

Ale to roznica pomiedzy wersja porzucenia, oddania do schronu ,a odebraniem kota (bez wzgledu juz na powody) i umieszczeniem go w schronie.

Edit:
Chyba ,ze Ika6 naciskala na Ciebie ,zebys zabrala kicie. To tez zmienia postac sprawy.
Jestem w kropce....... zgadnij w której
Obrazek

aga9955

Od: Czw sie 14, 2008 18:51

Post » Czw maja 13, 2010 12:46 Re: Liwia_ i jej pytania do IKI6

Chyba tak, bo:
IKA 6 pisze:Potem sprawa Omegi nabrała dość dużej szybkości. Z dnia na dzień Boo 77 kazała mi dostarczyć Omegę do naszej wspólnej znajomej vetki w Rudzie Slaskiej. Podałam czas i godzine i dostarczyłam. Omega miała iść do DT. W tym samym dniu okazalo się że poszła do schronu. To była decyzja Boo 77 nie moja.

Boo77 pisze:20 sierpnia dostałam maila, że w dniu jutrzejszym Omega pojedzie do Pani Wet. Omega okazała się być zdrowa. Jedynym problemem jest bądź niedokładnie zrobiona sterylka bądź tzw. "trzeci jajnik" wywołujące rujki. Omega musi dostać co jakiś czas zastrzyk hormonalny. To wszystko. 30 sierpnia po raz pierwszy! dostaję maila o tym że pani Krystyna "musi się rozstać z Misią". W mailu tym dowiaduję się o nagminnym sikaniu, zaszczuciu Omegi przez rezydentów oraz nawet agresji Omegi wobec pani Krystyny. Informuję tylko, że Omega zostanie zabrana jak najszybciej, w przeciągu tygodnia. Nie było mowy o żadnym tymczasie bo go nie było. Decyzja o odwiezieniu Omegi do schroniska była przymusem. Na dwie kotki oddane pod opiekę pani Krystynie jedna nie żyje (tutaj nie obwiniam absolutnie pani Krystyny o śmierć Seleny, prosiłam tylko o rozjaśnienie sytuacji) a drugą muszę zabrać bo już mieszkać tam nie może. Nie chciałam ryzykować. 2 czy 3 września odebrałam Omegę od wspomnianej Pani Wet i zawiozłam do schroniska. Nie było tymczasu, nie było innego wyjścia.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Czw maja 13, 2010 12:53 Re: Liwia_ i jej pytania do IKI6

Dzieki Monia.
Przepraszam jezeli moje pytania sa durne ,ale nie mam kompletnie czasu przebijac sie przez te zacytowane materialy.

:oops:

Nie zmienia to faktu ,ze jestem oburzona.

edit: nadal oczywiscie faktem umieszczenia kota (pod naciskiem) opiekuna, w schronie. Tym bardziej ,ze sytuacja napieta (wedlug opisow Ika6) byla dluzszy czas. w takiej sytuacji szuka sie rozwiazania i domu dla kota.
Ostatnio edytowano Czw maja 13, 2010 13:02 przez aga9955, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

aga9955

Post » Czw maja 13, 2010 13:00 Re: Liwia_ i jej pytania do IKI6

Boo77 pisze:30 sierpnia po raz pierwszy! dostaję maila o tym że pani Krystyna "musi się rozstać z Misią". W mailu tym dowiaduję się o nagminnym sikaniu, zaszczuciu Omegi przez rezydentów oraz nawet agresji Omegi wobec pani Krystyny. Informuję tylko, że Omega zostanie zabrana jak najszybciej, w przeciągu tygodnia. Nie było mowy o żadnym tymczasie bo go nie było. Decyzja o odwiezieniu Omegi do schroniska była przymusem. Na dwie kotki oddane pod opiekę pani Krystynie jedna nie żyje (tutaj nie obwiniam absolutnie pani Krystyny o śmierć Seleny, prosiłam tylko o rozjaśnienie sytuacji) a drugą muszę zabrać bo już mieszkać tam nie może. Nie chciałam ryzykować. 2 czy 3 września odebrałam Omegę od wspomnianej Pani Wet i zawiozłam do schroniska. Nie było tymczasu, nie było innego wyjścia.

Boo77 pisze:Przyznam Wam się szczerze, że był moment, że chciałam sprawę odpuścić. Ale z dużym opóźnieniem dotarł do mnie mail napisany przez panią Krystynę do jednej z wolontariuszek związanych z opolskim schronem. Konkluzja jaka wynikała z tego maila była prosta, jeśli nie zabierzemy Omegi i będziemy "żądać" 50zł jakie schronisko pobiera od właściciela oddającego swojego, domowego kota do schroniska: cytat z tego maila "Mogę też oddać Misię do schroniska w Rudzie Sląskiej. Tam woliera dla kotów jest otwarta cała dobe. Kot oddany wychodzi i albo przyjdzie albo nie."
Pani Krystyno była pani gotowa świadomie oddać Omegę do miejsca w którym mogła jej nawet grozić śmierć by tylko pozbyć się problemu!

Nie była to więc raczej decyzja Boo77, IKA 6 była po prostu zdeterminowana, by pozbyć się kota natychmiast, oddając go gdziekolwiek i postawiła proste ultimatum, że kot ma być zabrany do schroniska. To, że sama z nim do Opola nie pojechała chyba nic tu nie zmienia.
Obrazek Obrazek Obrazek]Obrazek

Liwia_

Od: Pon wrz 03, 2007 20:01

Post » Czw maja 13, 2010 13:02 Re: Liwia_ i jej pytania do IKI6

aga9955 pisze:Dzieki Monia.
Przepraszam jezeli moje pytania sa durne ,ale nie mam kompletnie czasu przebijac sie przez te zacytowane materialy.

:oops:

Nie zmienia to faktu ,ze jestem oburzona.

edit: nadal oczywiscie faktem umieszczenia kota (pod naciskiem) opiekuna, w schronie.

Mam nadzieję, że Boo77 to wyjaśni. Na razie, jak rozumiem, uznała to za lepsze wyjście niż dom u IKA6.
Z powyższych postów wynika też, że to nie IKA6 "oddała kota do schronu" - co było jej zarzucane. Czyli ja mam już pierwszą odpowiedź na swoje pytania.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Post » Czw maja 13, 2010 13:06 Re: Liwia_ i jej pytania do IKI6

Na bardzo wyraźnego maila z żądaniem zabrania kotki.
Mimo iż, były informacje o przypadkach posikiwania i agresji (raz w stosunku do Omegi raz Omegi wobec innych kotów) nie było za tym informacji ani o szukaniu innego domu ani też o zabraniu. Wiadomość o tym, że kotka ma się wyprowadzić była konkretna i jednorazowa. Posty bądź wiadomości o problemach zawsze kończyły się pozytywnym rozwiązaniem sytuacji.
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Czw maja 13, 2010 13:06 Re: Liwia_ i jej pytania do IKI6

Marcelibu pisze:(...)
Z powyższych postów wynika też, że to nie IKA6 "oddała kota do schronu" - co było jej zarzucane. Czyli ja mam już pierwszą odpowiedź na swoje pytania.

Mnie wynika, że IKA6 po prostu chciała się natychmiast pozbyć kota, wszystko jedno jak i gdzie (proponowała schron w Rudzie Śląskiej).

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Czw maja 13, 2010 13:08 Re: Liwia_ i jej pytania do IKI6

Liwia_ pisze: Nie była to więc raczej decyzja Boo77, IKA 6 była po prostu zdeterminowana, by pozbyć się kota natychmiast, oddając go gdziekolwiek i postawiła proste ultimatum, że kot ma być zabrany do schroniska. To, że sama z nim do Opola nie pojechała chyba nic tu nie zmienia.

Poczekajmy spokojnie, co nam Boo77 napisze :wink: . Rozumiem, że sytuacja była trudna i niejednoznaczna. Ja poczekam na wyjaśnienia wszystkich stron.

Marcelibu

Post » Czw maja 13, 2010 13:10 Re: Liwia_ i jej pytania do IKI6

Boo77 pisze:Na bardzo wyraźnego maila z żądaniem zabrania kotki.
Mimo iż, były informacje o przypadkach posikiwania i agresji (raz w stosunku do Omegi raz Omegi wobec innych kotów) nie było za tym informacji ani o szukaniu innego domu ani też o zabraniu. Wiadomość o tym, że kotka ma się wyprowadzić była konkretna i jednorazowa. Posty bądź wiadomości o problemach zawsze kończyły się pozytywnym rozwiązaniem sytuacji.

Boo wyjasnila. Na wyrazne zadanie ,pod grozba umieszczenia kotki w innym schronie.
Bez propozycji szukania domu.
Obrazek

aga9955

Post » Czw maja 13, 2010 13:12 Re: Liwia_ i jej pytania do IKI6

Dzięki za szybką odpowiedź.
IKA6 pisała, że ma bardzo dobre osiągnięcia w szukaniu DT (statystycznie po kilka kotów tygopdniowo). Czyli dla tej kotki nie znalazła innego DT? Czy IKA wiedziała, że kota pojedzie do schronu?

Marcelibu

Post » Czw maja 13, 2010 13:13 Re: Liwia_ i jej pytania do IKI6

aga9955 pisze:

Boo wyjasnila. Na wyrazne zadanie ,pod grozba umieszczenia kotki w innym schronie.
Bez propozycji szukania domu.

Tak. Gdy pisałam swojego posta - nie widziałam jeszcze posta Boo.

Marcelibu

Post » Czw maja 13, 2010 13:15 Re: Liwia_ i jej pytania do IKI6

Mysle ,ze wedlug cytowanych postow Ika6 mozna wywnioskowac ,ze doskonale widziala o tym ,ze kot zostanie umieszczony w schronie.

Tak mysle.
Obrazek

aga9955

Post » Czw maja 13, 2010 13:17 Re: Liwia_ i jej pytania do IKI6

aga9955 pisze:Mysle ,ze wedlug cytowanych postow Ika6 mozna wywnioskowac ,ze doskonale widziala o tym ,ze kot zostanie umieszczony w schronie.

Tak mysle.

Też tak myślę, ale pewnie Boo będzie nam mogła to napisać konkretnie.

Poczekaj, ja nie chcę wyciągać wniosków z chaotycznych postów IKA6, bo potem będzie afera, że ją obrażamy i jeszcze wiele innych rzeczy :evil: .

Marcelibu

Post » Czw maja 13, 2010 13:21 Re: Liwia_ i jej pytania do IKI6

Monia ja nikogo nie obrazam.
Ja zwyczajnie staram sie polaczyc posty i wypowiedzi. Pewnie ,ze sprawa prosta nie jest. Ale to nie zmienia faktu ,ze w mojej glowie nie miesci sie fakt oddania kota (rezydenta) do schroniska. Tym bardziej kiedy ma sie osobiscie duza efektywnosc w szukaniu domow stalych dla tymczasow.

Nie wyobrazam sobie zebym oddala swojego kota do schroniska. Nie ma takiej przyczyny dla ktorej moglabym to zrobic.
Obrazek

aga9955

Post » Czw maja 13, 2010 13:21 Re: Liwia_ i jej pytania do IKI6

aga9955 pisze:Mysle ,ze wedlug cytowanych postow Ika6 mozna wywnioskowac ,ze doskonale widziala o tym ,ze kot zostanie umieszczony w schronie.

Tak mysle.

nie ma co myśleć
urządziła przedstawienie z lamentem w tle, że tak bardzo źle jej z tą decyzją.
Znalazłam w którymś cytacie wstawionym do wątku.
Obrazek

Femka

Od: Sob mar 24, 2007 19:56

[poprzednia][następna]