SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie kwi 25, 2010 14:40 Re: SPIS KARM dla Kota

Ciekawe to co piszecie...., ale niestety wszystkie kamy Applaws zawierają kurczaka więc nie są odpowiednie dla mojego księciunia :roll:

KasiaG pisze:To muszę wypróbować koniecznie ten Applaws bo skład ciekawy teraz kupiłam zieloną Acanę i mam bunt totalny :(

No właśnie. Aczkolwiek moje dziady szybko się zorientowały, że śmierć głodowa do przyjemnych nie należy i nawet zielona Acana znika z miseczek. Następnym razem spróbuję rybną :)
Obrazek

Miss

Od: Wto gru 01, 2009 13:59

Post » Pon kwi 26, 2010 14:28 Re: SPIS KARM dla Kota

Ja tam sie do tego applawsa na pewno nie przekonam bo ta produkcja w tajlandii mnie skutecznie zniecheca. Tam produkuja ja za grosze, wyzyskujac ludzi a pozniej sprzedaja ja nam z wielkim zyskiem.
Obrazek

Największe zło to tolerować krzywdę.
— Platon

Los zwierząt jest dla mnie ważniejszy niż strach przed ośmieszeniem. Los zwierząt jest nierozerwalnie związany z losem człowieka. - Emile Zola

lawinka

Od: Nie mar 16, 2008 15:42

Post » Śro kwi 28, 2010 20:53 Re: SPIS KARM dla Kota

Natknęłam się dopiero ( znam karmę ale mam psa uczuleniowca na kurczaka więc nigdy nie zwracałam na niąuwagi :oops:) CHICKEN SOUP.
No skład + dawkowanie + cena = REWELACJA! Pytanie brzmi gdzie tkwi haczyk, ze nikt nia nie karmi skoro taka dobra? :twisted:
A tak serio, poważnie rozważam jej zakup. Super ten skład, dawkowanie jeszcze lepsze no i przy 3 kotach wyszła by lepiej jak dobrze finansowo ( w porownaniu z jakoscia).
Ktos karmi koty obecnie?

CHICKEN SOUP adult
Kurczak, łosoś, mączka z mięsa kurczaka, tłuszcz z kurczaka (konserwowany witaminą E), kasza perłowa, ryż biały, płatki owsiane, pełny niełuskany ryż brązowy, słodkie ziemniaki (bez części zielonych), proso, indyk, kaczka, sproszkowana celuloza, siemię lniane, naturalny smak i zapach z kurczaka, mączka z mięsa ryb, jaja sproszkowane bez skorupki, marchew, groszek, jabłka (bez gniazd nasiennych), pomidory, borówka amerykańska, szpinak, odtłuszczone mleko w proszku, algi, sproszkowana żurawina, ekstrakt z rozmarynu, nać pietruszki, metionina, suszony korzeń cykorii, tauryna, Enterococcus faecium, Lactobacillus casei, Lactobacillus acidophilus, Sacharomyces cerevesiae fermentation solubles, dried Aspergillusoryzae fermentation extract, wyciąg z juki Schidigera, tiamina, biotyna, ryboflawina, kwas foliowy, wszystkie minerały i witaminy zalecane przez AAFCO w żywieniu kotów.

waga kota (kg) dawka dzienna (g)
3 - 5 24 - 32
5 - 10 32 - 64
10 - 15 64 - 72
15 - 20 72 - 119

Angel_

Od: Wto wrz 22, 2009 21:33

Post » Śro kwi 28, 2010 20:54 Re: SPIS KARM dla Kota

Moje nie chciały tknąć Chicken Soup....ale może one tak po prostu mają :wink:
Obrazek

Agnieszka16

Od: Wto cze 19, 2007 10:52

Post » Czw kwi 29, 2010 12:28 Re: SPIS KARM dla Kota

Angel_ pisze:Natknęłam się dopiero ( znam karmę ale mam psa uczuleniowca na kurczaka więc nigdy nie zwracałam na niąuwagi :oops:) CHICKEN SOUP.
No skład + dawkowanie + cena = REWELACJA! Pytanie brzmi gdzie tkwi haczyk, ze nikt nia nie karmi skoro taka dobra? :twisted:
A tak serio, poważnie rozważam jej zakup. Super ten skład, dawkowanie jeszcze lepsze no i przy 3 kotach wyszła by lepiej jak dobrze finansowo ( w porownaniu z jakoscia).
Ktos karmi koty obecnie?

CHICKEN SOUP adult
Kurczak, łosoś, mączka z mięsa kurczaka, tłuszcz z kurczaka (konserwowany witaminą E), kasza perłowa, ryż biały, płatki owsiane, pełny niełuskany ryż brązowy, słodkie ziemniaki (bez części zielonych), proso, indyk, kaczka, sproszkowana celuloza, siemię lniane, naturalny smak i zapach z kurczaka, mączka z mięsa ryb, jaja sproszkowane bez skorupki, marchew, groszek, jabłka (bez gniazd nasiennych), pomidory, borówka amerykańska, szpinak, odtłuszczone mleko w proszku, algi, sproszkowana żurawina, ekstrakt z rozmarynu, nać pietruszki, metionina, suszony korzeń cykorii, tauryna, Enterococcus faecium, Lactobacillus casei, Lactobacillus acidophilus, Sacharomyces cerevesiae fermentation solubles, dried Aspergillusoryzae fermentation extract, wyciąg z juki Schidigera, tiamina, biotyna, ryboflawina, kwas foliowy, wszystkie minerały i witaminy zalecane przez AAFCO w żywieniu kotów.

waga kota (kg) dawka dzienna (g)
3 - 5 24 - 32
5 - 10 32 - 64
10 - 15 64 - 72
15 - 20 72 - 119

jak to nikt? ja karmiłam :D Też uważam, że jest dobra ale przerzuciłam się na lepszą tej firmy czyli TOTW
pozdrawiam, Agnieszka&Pati

Yoga Kropka Żabcia Gery

yogusia

Od: Pt mar 20, 2009 15:55

Post » Czw kwi 29, 2010 12:39 Re: SPIS KARM dla Kota

ja karmie 1st choice a teraz zamowilismy Pronature Holistic bo mam dwa koty ktore poptrzebuja czego super bo jeden to karzelek ( mam nadzieje ze jeszcze troche urosnie ) a drugi to kot to przejsciach,musze go wzmocnic. Bardzo mnie ucieszylo ze karma im smakuje bo roznie to z nimi bywalo a to znika mega szybko.

fazzi74

Od: Czw kwi 29, 2010 11:03

Post » Czw kwi 29, 2010 12:50 Re: SPIS KARM dla Kota

Moje kocicho właśnie prawdopodobnie po zielonej Acanie się przestać drapać nie może (jedyna nowa wprowadzona karma w ostatnich miesiącach, a rekcja 8O ). na szczęście nic na skórze nie wykwitło.. póki co. Wracam do RC.
Obrazek

Alitka

Od: Wto cze 02, 2009 8:09

Post » Pon maja 03, 2010 9:54 Re: SPIS KARM dla Kota

My zakupiliśmi Boscha Sanabelle Grande.
Kocury z jednej strony obrażone (nie mogą łykać w całości krokiecików), a z drugiej zachwycone - chyba żadna inna karma im tak nie smakowała, a przeszliśmy chyba przez wszystko :)
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Pon maja 03, 2010 11:47 Re: SPIS KARM dla Kota

lawinka pisze:Ja tam sie do tego applawsa na pewno nie przekonam bo ta produkcja w tajlandii mnie skutecznie zniecheca. Tam produkuja ja za grosze, wyzyskujac ludzi a pozniej sprzedaja ja nam z wielkim zyskiem.

skąd info o Tajlandii? Na opakowaniu nie ma miejsca produkcji, natomiast producent (MPM Products) na swojej stronie podkreśla, że suche karmy są produkowane w Wielkiej Brytanii a nie sprowadzane z krajów trzecich.

Swoją drogą, kupując jakąkolwiek elektronikę, większość tekstyliów (w tym firmowych) itp kupujesz właśnie dalekowschodnie wyroby.
Obrazek

slapcio

Od: Śro paź 31, 2007 12:51

Post » Pon maja 03, 2010 18:57 Re: SPIS KARM dla Kota

slapcio pisze:
lawinka pisze:Ja tam sie do tego applawsa na pewno nie przekonam bo ta produkcja w tajlandii mnie skutecznie zniecheca. Tam produkuja ja za grosze, wyzyskujac ludzi a pozniej sprzedaja ja nam z wielkim zyskiem.

skąd info o Tajlandii? Na opakowaniu nie ma miejsca produkcji, natomiast producent (MPM Products) na swojej stronie podkreśla, że suche karmy są produkowane w Wielkiej Brytanii a nie sprowadzane z krajów trzecich.

Swoją drogą, kupując jakąkolwiek elektronikę, większość tekstyliów (w tym firmowych) itp kupujesz właśnie dalekowschodnie wyroby.

na mokrej widzialam napis ze jest z Tajlandii. Jesli mam wybor i moge kupic dobry produkt z innego kraju to nie bede kupowac Tajlandzkiego jedzenia.
Obrazek

— Platon

Los zwierząt jest dla mnie ważniejszy niż strach przed ośmieszeniem. Los zwierząt jest nierozerwalnie związany z losem człowieka. - Emile Zola

lawinka

Post » Pt maja 07, 2010 11:27 Re: SPIS KARM dla Kota

A co sądzicie o saszetkach Perfect-Fit Junior?

moja roczna kotka -Nikita jest strasznie wybredna
mokra karma jest dla niej ogólnie niejadalna - jedynie saszetki perfect-fit zjada ze smakiem
z suchą karmą też mam problem - ostatnio zamówiłam w krakvecie 6 karm z różnych firm
moja damulka wybredna zaakceptowała tylko jedną: Purinę Cat Chow

a moja druga 3-letnia kotka - Pumella zrobiła się tłusta jak beczka
przez te moje próby dogadzania Nikicie
bo Pumella nie ma żadnego problemu i każdą karmę wciągnie

w ogóle to mam dylemat, czy można kota karmić cały czas tylko suchą karmą
generalnie "nasz" weterynarz powiedział mi, że jeżeli jest to karma pełnowartościowa (nie marketowa) to nie ma żadnego problemu w tym, że kot jada tylko suchą karmę
ale ostatnio przeczytałam jakąś opinię, że kot jedzący tylko suchą karmę za mało pija wody i po dłuższym czasie takiego żywienia może mieć problem z nerkami - w zeszłym roku po 2 latach walki odszedł z powodu niewydoloności nerek mój kocur Frędzel, więc strasznie się tego boję i nie chciałabym mieć powtórki
Frędzel ...razem z nami od 22.12.2007 do 31.07.2009 (godz.9.15) ...w pamięci i sercach na zawsze [*] ['] [*]
Obrazek Obrazek

Granula

Od: Wto sie 28, 2007 22:15
Lokalizacja: był Kraków -> później Bielsko-Biała -> aktualnie Żory woj.śląskie

Post » Pt maja 07, 2010 12:15 Re: SPIS KARM dla Kota

Granula pisze:A co sądzicie o saszetkach Perfect-Fit Junior?

Są ok :) Napewno o wiele lepsze jak kitekata.

w ogóle to mam dylemat, czy można kota karmić cały czas tylko suchą karmą
generalnie "nasz" weterynarz powiedział mi, że jeżeli jest to karma pełnowartościowa (nie marketowa) to nie ma żadnego problemu

Myślę, ze tak jeżeli rzeczywiście jest to karma pełnowartościowa. Purina Cat chow jednak do takowych nie należy. Toż to pasza. Na pierwszym miejscu w sk ladnikach widnieje "Zboże". Całe to super wartościowe białko dla kota pochodzi ze zboża.. Mięsa tam jest 4 % ( cztery procent mięsa w karmie dla zwierzęcia mięsożernego..) . Nie wiele sie różni od "marketówek" w gruncie rzeczy. A no i wcale taka tania nie jest :roll: ( a pozatym w dawkowaniu wychodzi na = z pełnowartościową karmą. )

My od dzisiaj próbujemy Applawsa:)

Angel_

Od: Wto wrz 22, 2009 21:33

Post » Pt maja 07, 2010 16:57 Re: SPIS KARM dla Kota

Angel_ pisze:[ciach]
Myślę, ze tak jeżeli rzeczywiście jest to karma pełnowartościowa. Purina Cat chow jednak do takowych nie należy. Toż to pasza. Na pierwszym miejscu w sk ladnikach widnieje "Zboże". Całe to super wartościowe białko dla kota pochodzi ze zboża.. Mięsa tam jest 4 % ( cztery procent mięsa w karmie dla zwierzęcia mięsożernego..) . Nie wiele sie różni od "marketówek" w gruncie rzeczy. A no i wcale taka tania nie jest :roll: ( a pozatym w dawkowaniu wychodzi na = z pełnowartościową karmą. )

załamałaś mnie tymi 4%
ja w ogóle nie analizowałam składu tej karmy

zasugerowałam się tabelą polecanych karm z innego wątku na miau (kocie ABC punkt 3 podpunkt a) --> http://lew.wsinf.edu.pl/~klimek/rokcafe/karmy_polecane/

to ja już całkiem zgłupiałam teraz :(
Frędzel ...razem z nami od 22.12.2007 do 31.07.2009 (godz.9.15) ...w pamięci i sercach na zawsze [*] ['] [*]
Obrazek Obrazek

Granula

Od: Wto sie 28, 2007 22:15
Lokalizacja: był Kraków -> później Bielsko-Biała -> aktualnie Żory woj.śląskie

Post » Pt maja 07, 2010 17:11 Re: SPIS KARM dla Kota

lawinka pisze:
na mokrej widzialam napis ze jest z Tajlandii. Jesli mam wybor i moge kupic dobry produkt z innego kraju to nie bede kupowac Tajlandzkiego jedzenia.

być może mokra jest z Tajlandii, ale napisałaś ten argument w dyskusji o suchej, która jest produkowana z Anglii, co jest wprowadzaniem w błąd.

Po ponad 2 tyg karmienia applawsem: koty zadowolone, brak problemów trawiennych, entuzjazm w porze karmienia. Z drugiej strony, u nich kazde żarcie wzbudza entuzjazm więc akurat to nic nie znaczy :mrgreen:

ps. w ramach zmniejszania ryzyka problemów z tytułu suche + zbyt mało piocia u mnie dobrze się sprawdziła kocia fontanna. Dziewczynki piją znacznie więcej niż jak miały tylko wodę z miski :) Chyba taka bieżąca, natleniona i chłodna woda jest po prostu smaczniejsza.
Obrazek

slapcio

Od: Śro paź 31, 2007 12:51

Post » Pt maja 07, 2010 21:20 Re: SPIS KARM dla Kota

A to jest watek tylko o karmach suchych? nie wiedzialam
Obrazek

— Platon

lawinka

[poprzednia][następna]