Kuba i Rosen oraz my - koci "TouchPad" str.89

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto maja 04, 2010 20:33 Re: Kuba i Rosen oraz my - weekendowe fotki

Pizzę z oliwkami ale bez papryki :mrgreen:
i drożdżowe :1luvu:
ObrazekObrazek

villemo5

 
Posty: 27585
Od: Sob maja 05, 2007 17:14
Lokalizacja: Brodnica

Post » Wto maja 04, 2010 20:35 Re: Kuba i Rosen oraz my - weekendowe fotki

Drożdżowe z papryką? :mrgreen: Zrobi się 8)

mmk

 
Posty: 3153
Od: Sob lis 28, 2009 22:42

Post » Śro maja 05, 2010 6:52 Re: Kuba i Rosen oraz my - weekendowe fotki

Drożdżowe najlepsze ze śliwkami,ale to jeszcze nie ten sezon.

ola19

 
Posty: 1140
Od: Czw gru 21, 2006 22:10
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post » Śro maja 05, 2010 7:45 Re: Kuba i Rosen oraz my - weekendowe fotki

Albo z wiśniami...
Ola, robiłaś już drożdżówkę? Jestem ciekawa czy w Twoim piekarniku też wyjdzie. U nas na razie 100% jest udanych 8)

mmk

 
Posty: 3153
Od: Sob lis 28, 2009 22:42

Post » Śro maja 05, 2010 7:58 Re: Kuba i Rosen oraz my - weekendowe fotki

Chwila prawdy będzie w sobotę.Dam znać jak się udała.

ola19

 
Posty: 1140
Od: Czw gru 21, 2006 22:10
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post » Śro maja 05, 2010 8:02 Re: Kuba i Rosen oraz my - weekendowe fotki

Czekam z niecierpliwością :wink:

mmk

 
Posty: 3153
Od: Sob lis 28, 2009 22:42

Post » Śro maja 05, 2010 8:24 Re: Kuba i Rosen oraz my - weekendowe fotki

Sliwki mialam jeszcze zamrozone z ostatniego roku i zrobilam na ostatni weekend ciasto (ale nie drozdzowe) wlasnie z nimi i super dobra kruszanka. Moj Tata i brat sobie paluszki lizali a sasiedzi sie sami zeszli. :P

SecretFire

 
Posty: 11777
Od: Sob sie 30, 2008 15:29
Lokalizacja: Kleines Wiesental (Niemcy) kiedys Brodnica

Post » Śro maja 05, 2010 8:39 Re: Kuba i Rosen oraz my - weekendowe fotki

Zazdraszczam :wink: Jadłam niedawno u koleżanki takie ciasto z zamrożonymi śliwkami - pyszne było. My na śliwki jeszcze poczekamy, bo moja lodówka nie pomieści wszystkiego niestety. Pocieszające jest to, że zaczyna się sezon owocowy 8)

mmk

 
Posty: 3153
Od: Sob lis 28, 2009 22:42

Post » Śro maja 05, 2010 8:42 Re: Kuba i Rosen oraz my - weekendowe fotki

:mrgreen: Druga czesc ciasta byla z czerwonymi porzeczkami, ktore tez mialam zamrozone. :mrgreen: Drozdzowke to moj Tata najlepsza robi.

Spac mi sie tak strasznie chce...

SecretFire

 
Posty: 11777
Od: Sob sie 30, 2008 15:29
Lokalizacja: Kleines Wiesental (Niemcy) kiedys Brodnica

Post » Śro maja 05, 2010 8:55 Re: Kuba i Rosen oraz my - weekendowe fotki

SecretFire pisze:Druga czesc ciasta byla z czerwonymi porzeczkami, ktore tez mialam zamrozone.

:evil:

Drożdżówkę nauczyłam się robić niedawno dzięki magicznemu przepisowi znajomej i nieskromnie przyznam, że wychodzi mi całkiem niezła :mrgreen:
Ja też jeszcze weekendu nie odespałam :roll:

mmk

 
Posty: 3153
Od: Sob lis 28, 2009 22:42

Post » Śro maja 05, 2010 9:08 Re: Kuba i Rosen oraz my - weekendowe fotki

Weekendu?... Ja probuje pare miesiecy odespac...

Mozesz mi zdradzic ten przepis, czy trudny jest? Taka drozdzowke, jak moja babunia robila, to nikt nie umie. Na wielkanoc robilam drozdzowy warkocz nadziany orzechami, tez byl pyszny.

SecretFire

 
Posty: 11777
Od: Sob sie 30, 2008 15:29
Lokalizacja: Kleines Wiesental (Niemcy) kiedys Brodnica

Post » Śro maja 05, 2010 9:26 Re: Kuba i Rosen oraz my - weekendowe fotki

Przepis jest tak prosty, że to aż niewiarygodne jest :lol: A najważniejsze, że zawsze się udaje - nawet takiemu beztalęciu drożdżówkowemu jak ja :wink:
Ważne - używam prawdziwych drożdży piekarskich kupionych w piekarni! Nie wiem jak wyjdzie na zwykłych drożdżach "sklepowych".
Ważne2 - zanim zaczniesz robić tą drożdżówkę zapomnij wszystko, co wiesz o pieczeniu drożdżówek :lol:
Kopiuję przepis z Czarownic

DROŻDŻÓWKA - porcja na dużą tortownicę.
1. szczyptę soli rozsypać w misce
2. 7 dkg drożdży rozkruszyć na sól
3. 3/4 szklanki cukru równomiernie rozsypać na drożdże
4. 3/4 szklanki oleju rozlać równomiernie
5. 1 szklankę zimnego mleka rozlać równomiernie
6. 4 całe jajka roztrzepane widelcem - równomiernie
7. 1/2 opakowania cukru waniliowego - równomiernie
8. 5 niepełnych szklanek mąki rozsypać równomiernie na wierzch
NIE MIESZAĆ!!! Przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na 2-3 godziny W tym czasie drożdże pracują i częściowo "wyjdą" na powierzchnię. Po tym czasie wymieszać ciasto pałką (kulką, czy jak kto nazywa takie kuchenne "berło" ). Mieszać należy tak długo, żeby nie było grudek. Nie wyrabiać, tak jak normalnie robi się drożdżówki! Ciasto jest dość rzadkie i klejące - tak ma być, nie należy dawać więcej mąki! Wymieszane ciasto przełożyć do blaszki, obłożyć owocami, kruszonką... WKŁADAĆ DO LETNIEGO PIEKARNIKA, nie do gorącego! Piec ok.1/2 godziny w 180 st.C. Smacznego!

mmk

 
Posty: 3153
Od: Sob lis 28, 2009 22:42

Post » Śro maja 05, 2010 9:29 Re: Kuba i Rosen oraz my - weekendowe fotki

Witajcie wszyscy zaspani :)
Na Podlasiu jest tak paskudna pogoda od soboty, że się nie chce z łóżka rano wyłazić.
W domu już nie grzeją i jest chłodno, na dworze mokro, słonka brak i na rower nie mogę iść :(
Dobrze, że dziś już środa i za 2 dni kolejny weekend :)

Pozdrawiamy cieplutko :piwa:
_______________________________________________________
Jakie nudne byłoby życie gdyby nie ten rząd.
Nie, za PO nie było lepiej. Ludzie tyrali za 1.200 brutto. Afera goniła aferę :?

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Avatar użytkownika
 
Posty: 64069
Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Śro maja 05, 2010 9:34 Re: Kuba i Rosen oraz my - weekendowe fotki

To jest naprawde przepis, ktorego nie znalam jeszcze. Super, dzieki, wyprobuje teraz na urodziny Taty. A ile gram jest dkg? Tego akurat nie wiem.
I olej w drozdzowce? Pierwsze slycze, ale super.

Rano u mnie tez jest strasznie ciemno i glucho i zimno. Dzis musialam skrobac szyby, bo zamarzniete. Moze to dlatego, bo ja musze o 5-tej wstawac i pedzic do pracy... Ale rozumiem Cie Erin.

SecretFire

 
Posty: 11777
Od: Sob sie 30, 2008 15:29
Lokalizacja: Kleines Wiesental (Niemcy) kiedys Brodnica

Post » Śro maja 05, 2010 9:43 Re: Kuba i Rosen oraz my - weekendowe fotki

8O To mnie zszokowałaś Erin :roll: Rano słyszałam prognozę pogodny na dziś i mówili, że w całej Polsce pochmurno, jedynie na Podlasiu będzie słońce. W Bydgoszczy od rana jest słonecznie, a Ty piszesz, że na Podlasiu brzydko :roll: I jak tu ufać prognozom pogody? :evil:
Ja też nie mogę się doczekać weekendu. Wczoraj byłam zawalona pracą, a dziś nudno mam. Mam nadzieję, że klienci zaczną już przychodzić, bo jak się zwalą wszyscy na raz to będzie katastrofa :roll:

SecretFire pisze:To jest naprawde przepis, ktorego nie znalam jeszcze. Super, dzieki, wyprobuje teraz na urodziny Taty. A ile gram jest dkg? Tego akurat nie wiem.
I olej w drozdzowce? Pierwsze slycze, ale super.

1 dkg = 10 g
Olej pewnie dlatego, że drożdże w misce pracują i "wychodzą" na powierzchnię. Przez margarynę czy masło by nie dały rady :wink: Zresztą olej jest zdrowszy niż tłuszcz roślinny utwardzony :) Ja daję kukurydziany olej, bo jest mniej aromatyczny niż zwykły.
Przepis jest rewelacyjny! Znajomej, ktora nam go dała ciągle powtarzamy, że jest genialna! :lol:

mmk

 
Posty: 3153
Od: Sob lis 28, 2009 22:42

[poprzednia][następna]



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Anna2016, Nul i 25 gości