S.K.Niekochane-XIV-tak strasznie ich dużo:(, za dużo:(

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie maja 02, 2010 20:09 Re: S.K.Niekochane-XIV-schroniskotki czekają

hyhy, małe sprostowania 8) :P

-to pierwsze to nie czester tylko Ofelia
-Nie sipetek tylko Strzałeczka
-nie Nutka tylko Dago ( nutka ma czarna bródkę)
-w zezolku jest jeden Szogun chyba
-ruska to tez Figarusia
-dago-to Dzika
w grupowkach jest krówek, tygrysek, Baska, Szogun i Matula
:kotek:

ann0106-on własnie taki, jeszcze bardziej chyba niesmiały

Mała1

Od: Wto wrz 12, 2006 8:56

Post » Nie maja 02, 2010 20:25 Re: S.K.Niekochane-XIV-schroniskotki czekają

Ale namieszałem. :mrgreen: Już poprawione. ;-) Z Niewiemktosi wypisałem Krówka i Tygryska, nie czuję się na siłach, żeby porozróżniać bure. ;-)

ann0106 pisze:siriwan cudne zdjęcia :D aż miło popatrzeć :1luvu:

Dzięki. :D
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
---
Każdy ma takiego kota, na jakiego sobie zasłużył. ;-)

siriwan

Od: Wto sty 08, 2008 16:33

Post » Nie maja 02, 2010 21:09 Re: S.K.Niekochane-XIV-schroniskotki czekają

Super zdjęcia :) fajnie się ogląda :)

paulinaelzbieta

Od: Nie kwi 11, 2010 15:52

Post » Nie maja 02, 2010 21:23 Re: S.K.Niekochane-XIV-schroniskotki czekają

paulinaelzbieta pisze:Super zdjęcia :) fajnie się ogląda :)

Dziękuję. Fajnie, że się podobają. :-)

Wszystkie moje schroniskowe fotki będą się pojawiać tutaj:
http://pl.zooomr.com/photos/siriwan/set ... view-blog/ (większe)
http://pl.zooomr.com/photos/siriwan/set ... ew-detail/ (mniejsze)
Te, które wrzuciłem dzisiaj można poprzeglądać tutaj:
http://pl.zooomr.com/photos/siriwan/set ... view-blog/ (większe)
http://pl.zooomr.com/photos/siriwan/set ... ew-detail/ (mniejsze
)
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
---
Każdy ma takiego kota, na jakiego sobie zasłużył. ;-)

siriwan

Od: Wto sty 08, 2008 16:33

Post » Pon maja 03, 2010 13:12 Re: S.K.Niekochane-XIV-schroniskotki czekają

hyhy :mrgreen:
Piętszewk i Czarnulek pojechały dzis do stałego domku :mrgreen:
trzymajcie kciuki :ok:

...a w schronisku.....

Bellona nadal nic nie zjadła, za to wypiła z miski conwalescensa, dzis zostawilismy jej wiecej-moze tez zje.
troche dostała strzykawką

czarna ma juz normalny apetyt i wróciła jej werwa myslę.

Elma nie bardzo natomiast je :( , zlizuje sosik i tyle :(
trafi chyba juz jutro na kociarnie, bo klatki totalnie pełne- i bardzo sie boje ,ze tam wsród innych kotów bedzie jeszcze gorzej :(

no bo sa nowe znów dwa
dorosłe dwie kotki z jednego domu-bo sa razem w klatce.
nie znam szczegółow, ale kicie w 100% domowe, max przerazone
jak znam zycie kolejne po zmarłej osobie
moze jutro dowiem sie czegos więcej

imie
od 2 05 w schr
dorosła kicia, kilkuletnia na oko, nie starsza
Obrazek Obrazek

imię
od 2 05 w schr
tez na oko kilkuletnia
Obrazek Obrazek

Mała1

Post » Pon maja 03, 2010 15:08 Re: S.K.Niekochane-XIV-schroniskotki czekają

imie
od 2 05 w schr
dorosła kicia, kilkuletnia na oko, nie starsza
Obrazek Obrazek

pani CZANDRA

imię
od 2 05 w schr
tez na oko kilkuletnia
Obrazek Obrazek[/quote]

PANI DAJENA
KOT JEST DOMOWY NA TYLE NA ILE MU TO ODPOWIADA
Obrazek
SPRZĄTAM I WYPRZEDAJE
Kupię stare widokówki Katowic

bettysolo

Od: Wto kwi 25, 2006 21:43

Post » Pon maja 03, 2010 17:20 Re: S.K.Niekochane-XIV-schroniskotki czekają

nie wiem czy zaglądacie na bloga naszej Ronni

link do niego jest też na naszym http://www.niekochane.org

ja dzis zajrzałam
i przeczytałam jej historie kota bezimennego
przeczytajcie
zryczałam sie jak bóbr
strasznie jestem z tego dumna ,ze są z nami tacy zdolni młodzi, wrazliwi ludzie ostatnio :king:
:arrow: http://milowicka.blog.onet.pl/

Mała1

Post » Pon maja 03, 2010 17:33 Re: S.K.Niekochane-XIV-schroniskotki czekają

Zresztą wkleję, mam nadzieje,ze Ronni nie masz nic przeciwko
niech inni tez to przeczytają
...............................................................................................................

Krótka historia Kota Bezimiennego

Cierpienie wymaga więcej odwagi niż śmierć.
Napoleon I

Pierwszym widokiem, jaki ukazał mi się chwilę po otwarciu oczu, była moja mama. Zobaczyłam ją zaledwie kilka dni temu, jednak wiem już, jak ważną jest dla mnie istotą. Ma duże zielone oczy i brązowe, gęste futerko. Jest dla mnie wzorem idealnego piękna, mimo że straciła kiedyś jedno ucho w walce z jakimś dorosłym kocurem. Musiała być kiedyś naprawdę waleczna, ale chyba nieco się uspokoiła, bo teraz codziennie zajmuje się mną i trójką moich braci. Karmi nas mlekiem i uczy, jak polować. Kocham ją bardzo mocno. Uwielbiam, kiedy mruczy, gdy całą zgrają przytulamy się do niej. Ma najcudowniejszy głos na całym świecie.
Te wspólnie spędzone chwile są dla mnie i mojego rodzeństwa naprawdę bardzo ważne, stanowią jakby oderwanie od otaczającej nas szarej rzeczywistości. To momenty, kiedy zapominamy o tym, jaki ten świat jest zły, o tym, że mama może każdego dnia nakarmić nas po raz ostatni, wyjść z tego małego, zabrudzonego, piwnicznego pomieszczenia i nigdy już nie wrócić, że może nas wszystkich zabić jakaś straszna choroba, przypadkowo wpuszczony do piwnic pies lub wypchany trutką szczur.
To naprawdę straszne, ale zdążyłam już przyzwyczaić się do tego, że takie po prostu jest życie.
Niedawno zauważyłam coś dziwnego. Jeden z moich braci bardzo mocno kicha, a z jego bursztynowych oczu sączy się żółta wydzielina. Wszyscy jesteśmy chorzy, ale on dodatkowo ma taką białą błonkę na prawym oku. Nie wiem co to takiego, jednak wydaje mi się, że nic tym okiem nie widzi. Ja sama ostatnio widzę coraz mniej, jakby jakaś dziwna soczewka naokoło mojego oka zwężała się i zmniejszała mi pole widzenia.
Czasami słyszę, jak moi bracia cicho pojękują. Myślę, że to coś, co tak bardzo męczy nas wszystkich, sprawia im jeszcze dodatkowo ból. Tak, jakby nie było już wystarczająco źle. Zauważyłam kiedyś, że moje rodzeństwo z każdym dniem słabnie. Mam wrażenie, że coś zagnieździło się w ich ciałach, tak przecież drobnych i niewinnych wobec świata, i żyje teraz ich kosztem, odbierając im siły i chęć do życia. Co będzie dalej?
Kilka dni temu ostatni z moich braci odszedł. Trudno mi wyrazić, jak bardzo mnie to rani, a zarazem jak wielką jest ulgą. Czuję, jakby zabrali ze sobą jakąś część mnie. To boli, ale przecież ich też bolało. Muszę być dzielna. Muszę wytrwać.
Pociesza mnie myśl, że przecież gdzieś tam, daleko stąd, nie ma już bólu. Jest tylko spokój. I oni tam właśnie są. Mruczą głośno, jak nasza mama.
Samodzielne życie jest trudniejsze, niż myślałam. Musiałam w końcu opuścić piwnicę, jestem już w końcu dorosłą kotką. Nie jadłam niczego od wielu dni. Och, a może to, co tam leży, ten kawałek chleba nadaje się do zjedzenia? Biegnę w jego kierunku. Jakże cudownie by było, gdybym mogła uraczyć moje wątłe ciało czymś innym niż tylko brudną wodą...
Nagle czuję silny cios w brzuch. Co się dzieje? Szybko staję z powrotem na nogach. Chcę uciekać, jednak coś chwyta mnie mocno od tyłu. Wyrywam się i szamoczę. Strach ściska moje serce. Staram się ugryźć napastnika w dłoń, jednak pozostaje ona poza moim zasięgiem. Daję za wygraną. W końcu kiedyś będzie musiał mnie puścić, a wtedy na pewno ucieknę. Słyszę jakieś dziwne odgłosy, jakby śmiech lub rechotanie żaby. Czuję, że napastnik powoli mnie opuszcza. Z przerażeniem widzę, że chce włożyć mnie do ogromniej misy z wodą. Znów się wyrywam, ale on tylko mocniej zaciska palce na moim futerku. Gwałtownie wpycha moją głowę do wody, nie pozwalając mi nawet na nabranie oddechu. Nadal trzyma mnie bardzo mocno. Czuję, że powoli brakuje mi siły. Duszę się.
Zupełnie niespodziewanie trzymający mnie osobnik na krótką chwilę rozluźnia uścisk. Natychmiast to wykorzystuję i wyskakuję z wody. Wiem, że napastnicy mnie gonią, więc resztkami sił mknę przed siebie. Kiedy słyszę, że zaprzestali pościgu, chowam się w najbliższych krzakach. Jestem skrajnie wycieńczona. Tracę przytomność.
Powrót do zdrowia zajmuje wiele dni. Zwłaszcza, jeśli jest się tak słabym kotem jak ja. Rany goją się długo, a przecież trzeba szukać jedzenia. Pojedyncze gryzonie czy resztki ze śmietników stały się już dawno temu moim jedynym pożywieniem, o które za każdym razem trzeba walczyć. Teraz, latem, kiedy kocięta zaczynają się usamodzielniać, walka staje się jeszcze bardziej zaciekła, a zirytowani liczbą kociąt mieszkańcy ogromnych osiedli – niezwykle okrutni i brutalni.
Muszę więc jeszcze bardziej uważać. Zbliżam się ostrożnie do śmietnika i próbuję wskoczyć do środka. Z przerażeniem dostrzegam jednak jakiegoś człowieka. Ma na smyczy dużego, czarnego psa. Wygląda na wściekłego. Uciekam ile sił w nogach, ale spuszczony ze smyczy pies jest szybszy. Po kilku sekundach łapie mnie w zęby. Czuję niewysłowiony ból. Pies potrząsa mną i podbiega do swojego pana. Ja chcę uciec, ale czuję, że miejsce ugryzienia psa pokrywa się powoli czerwonym płynem – moją krwią. Mężczyzna zaczyna okładać mnie mocno jakimś kijem. Uderzenia padają wszędzie – w głowę, nogi, brzuch. Każde jest dla mnie ogromnym cierpieniem. Nie staram się już nawet bronić. Nie walczę. Bo po co? Przecież i tak jedyne, co mnie tu, na tym świecie czeka, to cierpienia. Śmierć jest prostsza. To dobre rozwiązanie. Po pewnym czasie nie czuję i nie widzę już nic. Chyba nadchodzi to, na co tyle czekałam. Ulga.
Dopadają mnie wątpliwości. Czy moja rodzina chciałaby, żebym odeszła? Czy moja mama, która tyle pracy włożyła w ukształtowanie mojego charakteru byłaby zadowolona, że tak łatwo się poddałam? Czy nie będę tego żałować? Kolejne wątpliwości i pytania pojawiają się w moim umyśle. Analizuję je, zastanawiam się długo nad odpowiedziami. Postanawiam w końcu, że jeszcze będę walczyć. Może to bez sensu, może to oznacza kolejne cierpienia... Nie wiem, ale gdzieś wewnętrznie czuję, że to właściwa decyzja. Staram się odzyskać świadomość.
Nagle, zupełnie niespodziewanie, budzę się. Jest mi tak przyjemnie ciepło, nie odczuwam głodu. Ten stan diametralnie różni się od tego, co przeżywałam na brudnej ulicy czy chociażby od moich duchowych rozterek, stanowiących jeszcze świeże wspomnienia... Czyżbym była już za Tęczowym Mostem, czyli krainą będącą synonimem ostatecznego szczęścia wszystkich kotów?
Czyżbym przegrała tę walkę o życie, na podjęcie której zdecydowałam się w ostatnim momencie?
Próbuję się podnieść. Czuję przeszywający ból. Przecież nie tak miało być! Za Tęczowym Mostem nie ma bólu, prawda?
Gdzie więc jestem? Co się ze mną dzieje?
Widzę, że podchodzi do mnie jakiś nieznajomy. Moje serce ściska strach, mózg przesyła sygnał – to człowiek! Uciekaj!
Ja jednak nie jestem w stanie się ruszyć. Jedyne, co mogę zrobić, to czekać na kolejne
cierpienia. Czyli na to, na co zgodziłam się, decydując się na życie i walkę.
Staram się wyłączyć umysł. Chcę, aby jak najmniej bolało.
Nie czuję jednak nic. Nawet najlżejszego dotknięcia. Słyszę jednak ciepły głos. Jest miły dla moich uszu, taki cichy, spokojny. Jak balsam na poranioną duszę.
- Cśśś, maleńka.... Będzie dobrze, wiesz? Zobacz, co ci przyniosłam. Mleczko dla kotów. No, spokojnie, nie musisz wstawać. O, zobacz, to jest strzykawka z mleczkiem. No, otwórz pyszczek...
Zdaje się, że rozumiem, co do mnie mówi. Rozchylam wargi. Czuję, jak zbawienny płyn wypełnia najpierw usta, później wpływa do gardła i napełnia żołądek. O, jak dobrze... Jak błogo...
Kobieta podaje mi kolejne porcje. Od razu czuję się lepiej. Krew jakby krąży szybciej, mózg wyrywa się z otępienia.
- Kim jesteś? – pytam po kociemu.
- Co, kochanie? Och, jak dobrze, że akurat wtedy wyszłam z domu. Brakowało tylko kilka minut tego katowania, a nie żyłabyś już dzisiaj. Taka słabiutka byłaś, wiesz?
Kobieta mówi do mnie, a ja czuję, że moje rany się goją. Strach znika. Pojawia się coraz silniejsza wola walki. O własne życie, o miłość. Bo może jednak ona istnieje? Ta kobieta jest przecież tego idealnym dowodem.
- Ci straszni ludzie, oni już nie wrócą, kiciu. Leż sobie. Pan weterynarz powiedział, że może zrosną ci się te kostki niedługo. Miałaś dużo szczęścia, kochana. Nie poprzemieszczało się to wszystko, no, może tylko troszeczkę.
Widzę, że kobieta nachyla się nade mną i uśmiecha promiennie. Ten uśmiech jest dla mnie cudownym lekiem. Powoli, spokojnie, kobieta wyciąga rękę i przeczesuje palcami moje futerko. O, jak przyjemnie... Zaczynam mruczeć.
Chyba mam głos podobny do mojej mamy. Jeden z najcudowniejszych na świecie.
Głos kota, który odnalazł szczęście.

Mała1

Post » Pon maja 03, 2010 18:15 Re: S.K.Niekochane-XIV-schroniskotki czekają

o mamo siedzę i nie umiem łez powstrzymac :cry:
dobrze ze chociaż szczęśliwe zakończenie :D
Ronni super :ok:

ann0106

Od: Czw lis 05, 2009 9:37

Post » Pon maja 03, 2010 19:32 Re: S.K.Niekochane-XIV-schroniskotki czekają

Och....ryczę jak całe stado bobrów...
Obrazek

Kot też człowiek

Mishila

Od: Śro kwi 14, 2010 16:50

Post » Pon maja 03, 2010 20:16 Re: S.K.Niekochane-XIV-schroniskotki czekają

Mała1 pisze:nie wiem czy zaglądacie na bloga naszej Ronni

ja dzis zajrzałam
i przeczytałam jej historie kota bezimennego
przeczytajcie
zryczałam sie jak bóbr
strasznie jestem z tego dumna ,ze są z nami tacy zdolni młodzi, wrazliwi ludzie ostatnio :king:
:arrow: http://milowicka.blog.onet.pl/

noo
ja tez sie cieszę, ze mamy w naszej grupie taką fajną młodzież :D
Ronnie, Siriwan, Korciaczki
mili, zdolni, inteligentni i chce im sie robic cos dobrego :ok:
Obrazek

tangerine1

Od: Nie lis 14, 2004 20:59

Post » Pon maja 03, 2010 20:20 Re: S.K.Niekochane-XIV-schroniskotki czekają

Mała1 pisze:nie wiem czy zaglądacie na bloga naszej Ronni

wzruszyłam się.
Ronni :ok:
Obrazek

Te,które odeszły [*]
Fiona 12.01.2010.r. Borys 01.02.2010.r. Marusia 08.06.2011.r.
Aureliusz i Pyza 06.2011.r. Emiś 31.10.2011.r. Rudy 04.12.2011.r.
Kruszynka 04.04.2012.r. Maciuś 18.08.2012.r.Piękna 25.09.2012.r.

BOENA

Od: Czw lip 05, 2007 16:04

Post » Wto maja 04, 2010 9:19 Re: S.K.Niekochane-XIV-schroniskotki czekają

Beety nie skorzystamy z Twoich imion bo poznałam ich imiona domowe..i ciut historię
Obie koteczki domowe, ich pan dostał alergii, albo dziecko i lekarz kazął natychmiast pozbyc sie kotów
uwielbiam naszych alergologów :evil:
kicie sa poszczepione, nie ma wpisów w ksiazeczkach o sterylkach-wiec tego nie wiem
zapomniałm zanotowac numery-uzupełnię

Kukiełka
szczepiona
urodzona 15.09.2003
od 2 05 w schr

Obrazek Obrazek

Mrunia
szczepiona
urodzona 17 04 2006 r
od 2 05 w schr

Obrazek Obrazek[/quote]

Bellona dostała tez dzis lek przeciwzapalny, nakarmiona troche cnwem, sama nie chce jeść

Elma od dzis na 1 kociarni i jestem w szoku, bo nie było ani jednego syku, Misio juz jej strzelał baranki.
Ona tylko ciągle patrzy na mnie takimi wielkimi zdziwionymi oczami, jakby pytała o co chodzi, no o co?
przyszłas w końcu po mnie?

Mała1

Post » Wto maja 04, 2010 9:59 Re: S.K.Niekochane-XIV-schroniskotki czekają

Dziewczyny poproszę o pomoc, potrzebuję przekierowania na wątki, najlepiej konkretne ulotki czy artykuły, bo ręce mi dzisiaj opadły. Nowy chłop w pracy pochwalił sie, że ma dwie kotki i suczkę. Jednej uśpili śplepy miot zostawiając jednego kotka, suczka niedługo się będzie szczenić, bo mają podobno chętnych na zwierzaki i to wszystko z tekstem, że przeciez powinny przynajmniej raz mieć młode. Podobno decyzję podejmują rodzice, ale chłop jest dorosły, mieszka z nimi itd chcę mu konkretnie cos wydrukowac pokazać, żeby dał rodzicom, bo mnie szczęka opadła na takie argumenty. Mieszkają gdzieś na wsi w okolicach Zawiercia. Może gdzieś szukać darmowych sterylek, może to by ich przekonało. Jedynie siostra wysterylizowała swoją kotkę, ale ona już nie mieszka z nimi. O zagrożeniach typu ropomacicze też by się przydało. Chciałabym mu dać słowo pisane, bo nie wiem co powtórzy rodzicom. Będę oczywiscie pytać, jak dalej sprawa wygląda

Yossariana

Od: Śro kwi 01, 2009 12:27

Post » Wto maja 04, 2010 10:20 Re: S.K.Niekochane-XIV-schroniskotki czekają

O edukacji wiejskiej cos wiem.Niestety beton."Małe "najwyżej sie utopi,co sobie będą głowę zawracać.A zresztą,po co-i tak "Się gdzies stracą",pies "rozerwie""zachla"(cytaty). :cry:
"dzieci to skarb (choć nie do końca, bo zakopywać ich nie wypada)"

mamaja4

Od: Sob sie 23, 2008 7:59

[poprzednia][następna]