Porady dla początkującej akwarystki :)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Pt kwi 23, 2010 8:12 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

zutor pisze:mamuśka, a co powiesz na danio pręgowane? zobacz na allegro, są zwykłe (takie niebieskawe) różowe, zielone, niebieskie... nie interesowałam się, na ile te barwniki u nich są naturalne, no ale mówisz że ma być kolorowo. to bardzo wdzięczne rybki, łatwe w obsłudze, niby łatwo się rozmnażają, ale pod warunkiem akwarium tarliskowego - no w każdym razie na pewno nie mnożą się tak łatwo jak gupiki i nie będziesz miała ich zatrzęsienia.
te ryby co wymieniłaś to za małe akwa masz jeszcze na tyle gatunków.

Danio ładne, pomyślimy...
Zanim akwarium zostanie zalane to uuuuu, dużo czasu ... :roll: :lol:
mamuśka

Post » Wto kwi 27, 2010 11:15 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Nie wiem czy dobrze robię planując 100l akwarium...
Z tą 25l słabo mi idzie...
Ziemia mi "pleśnieje"... Dosypałam ziemi na dno, bo wyczytałam, że metoda Low Tech się sprawdza...
A mi nawet moczarka pada... :roll: Zobaczymy, ale wątpię by coś z tego było... :roll:
Moczarka mi "kudłaczeje" i brązowieje.. :?
mamuśka

Post » Wto kwi 27, 2010 12:38 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

mamuśka, może na razie nie kombinuj, nich się to akwarium postarzeje i ustabilizuje... wbrew pozorom trudno jest utrzymać 25l w równowadze.
może ziemia była z nawozem? taka się nie nadaje.
Obrazek
Pusia 14.03.2006, Kizia 01.11.2012, Złociutki 18.03.2022, Karolek 25.09.2022, Misia 09.10.2022 :( moje Słoneczka będziecie zawsze w moim sercu :( Więcej kotów nie będzie.
Gwizdusiowa [*] 16.04.2007 Kacperek cioci :( 14.04.2017 Blondasek cioci 09.2021 :(
Wynajmę mieszkanie we Wrocławiu od września/października 2019-koty mile widziane! kliknij!

zutor

Od: Sob maja 31, 2003 22:55

Post » Wto kwi 27, 2010 21:39 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Po 1. na ziemi to trudno cokolwiek utrzymać, jak się nie ma doświadczenia ;) - atak glonów i inne atrakcje gwarantowane :mrgreen: :twisted:

Po 2. zdecydowanie łatwiej jest zapanować nad zbiornikiem 100l niż 25l, dlatego iż w mniejszym trudniej utrzymać równowagę biologiczną. I trudniej coś spaprać w większym zbiorniku :)

Także nie przejmuj się i zakładaj większy baniak :)
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Czw kwi 29, 2010 15:43 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Zostałam zbanowana na portalu bojownik.pl 8O :? napisałam posta kiedyś o szyszkach olchy które wybiły mi 4 krewetki i zniszczyły rośliny...
Wczoraj po moczeniu 2 tygodniowym jednej szyszki (i zmienianiu wody) wrzuciłam do akwarium tą jedną szyszkę...
Rano wstałam a końcówki moczarki która i tak ledwo się trzyma oklapły, krewetki na filtrze, nawet ta największa która zawsze od filtra daleko, bojownik pod filtrem... :roll:
I dostałam bana że bzdury wygaduję... :roll: 8O
Żałuję że zdjęcia nie zrobiłam tych roślin... Ale nie miałam czasu bo musiałam zwierzaki ratować podmianą wody.. :evil:
Po podaniu nawozu PG Classic i Ferro+ roślinki odbiły trochę.... :roll:
mamuśka

Post » Czw kwi 29, 2010 20:55 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

skąd były szyszki? (gdzie zbierane? obok miasta? w lesie w kompletnej puszczy?)

może były nafaszerowane przykładowo spalinami?
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Czw kwi 29, 2010 22:02 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

*anika* pisze:skąd były szyszki? (gdzie zbierane? obok miasta? w lesie w kompletnej puszczy?)

może były nafaszerowane przykładowo spalinami?

Szyszki kupione w kakdu, firmy Filtus... :roll: :evil:
mamuśka

Post » Nie maja 02, 2010 14:18 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

mamuśka pisze:Zostałam zbanowana na portalu bojownik.pl 8O :? napisałam posta kiedyś o szyszkach olchy które wybiły mi 4 krewetki i zniszczyły rośliny...
Wczoraj po moczeniu 2 tygodniowym jednej szyszki (i zmienianiu wody) wrzuciłam do akwarium tą jedną szyszkę...
Rano wstałam a końcówki moczarki która i tak ledwo się trzyma oklapły, krewetki na filtrze, nawet ta największa która zawsze od filtra daleko, bojownik pod filtrem... :roll:
Żałuję że zdjęcia nie zrobiłam tych roślin... Ale nie miałam czasu bo musiałam zwierzaki ratować podmianą wody.. :evil:

Szyszki olchy są często używane przez akwarystów.. Po włożeniu ich do akwa nie ma prawa dziać się to co opisałaś.
Przyczyną musiało być coś innego, chyba że były z jakimś szkodliwym dodatkiem.
Opakowanie było oryginalne? Nie uszkodzone?

Pozdrawiam.
Cats understand our feelings. They don't care, but they understand.

wiki89

Od: Wto sty 15, 2008 17:51

Post » Nie maja 02, 2010 15:05 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

wiki89 pisze:
mamuśka pisze:Zostałam zbanowana na portalu bojownik.pl 8O :? napisałam posta kiedyś o szyszkach olchy które wybiły mi 4 krewetki i zniszczyły rośliny...

Szyszki olchy są często używane przez akwarystów.. Po włożeniu ich do akwa nie ma prawa dziać się to co opisałaś.
Przyczyną musiało być coś innego, chyba że były z jakimś szkodliwym dodatkiem.
Opakowanie było oryginalne? Nie uszkodzone?

Pozdrawiam.

Może seria była "skażona" ?
To już drugi raz jak się to stało...
Szyszki firmy Filtus, oryginalnie zapakowane...
mamuśka

Post » Nie maja 02, 2010 15:43 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

A spróbuj je wygotować z 15-20 minut, później niech się moczą ze 2-3 dni w codziennie zmienianej wodzie, może to coś da.
Mój piesek - serduszko u moich stóp [*]

harpia

Od: Sob lis 15, 2003 23:43

Post » Nie maja 02, 2010 16:17 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

harpia pisze:A spróbuj je wygotować z 15-20 minut, później niech się moczą ze 2-3 dni w codziennie zmienianej wodzie, może to coś da.

Z wygotowaniem nie próbowałam, ale z moczeniem tak... Zanim wrzuciłam tą nieszczęsną szyszkę to moczyła się 2 tygodnie w codziennie zmienianej wodzie... :?
mamuśka

Post » Pt maja 21, 2010 11:32 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

100l działa już od 2 tygodni ;)
Wczoraj wpuściłam bojownika, krewetki i dostałam 2 zbrojniki od kolegi TŻa :)
Na razie bardzo słabo to wygląda - jeden korzeń, 4 kamienie, moczarka i anubiasy 2...
Oświetlenie to pokrywa z 25l - 15W :roll: Nie mam jeszcze świetlówek do pokrywy ... :roll:
Czekam na przypływ pieniędzy ;)
mamuśka

Post » Pt maja 21, 2010 16:29 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Powodzenia!!!!!!!!!!!!!
Cats understand our feelings. They don't care, but they understand.

wiki89

Od: Wto sty 15, 2008 17:51

Post » Sob maja 22, 2010 22:02 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

mamuśka pisze:100l działa już od 2 tygodni ;)
Wczoraj wpuściłam bojownika, krewetki i dostałam 2 zbrojniki od kolegi TŻa :)
Na razie bardzo słabo to wygląda - jeden korzeń, 4 kamienie, moczarka i anubiasy 2...
Oświetlenie to pokrywa z 25l - 15W :roll: Nie mam jeszcze świetlówek do pokrywy ... :roll:
Czekam na przypływ pieniędzy ;)

a nie myslałaś, żeby zrobić Black Water?
wtedy nie są potrzebne jakieś super wypasione świetlówki
roslin jest mało /albo i wcale/
tylko musza być korzenie, do tego szyszki /może nie z Filtusa :wink: tylko "normalnie" z drzewa/
z czasem dorzucisz liście dębu /na to trzeba trochę poczekać, najlepsze są takie jesienne, lekko się juz wybarwiające/

na powierzchnię wody można dać pistię albo paprotnicę

zbrojniki moga byc do BW, dobrałabyś jeszcze jakieś stadne kąsaczowate /neony, żalobniczki, prystelki czy coś w tym stylu/ - i niezbyt dużymi nakładami możesz mieć akwa biotopowe :)

dla zbrojników zrob domek z kokosa
KIBOL ZAMIAST DEBILA

enigma

Od: Wto wrz 13, 2005 14:25

Post » Sob maja 22, 2010 23:41 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Dokładnie :) Czarne wody są piękne! Na przykład: tutaj albo tu czy tutaj (wersja bardzo rozbudowana :lol: ).

A ja mam pytanie do ekspertów:
Samiec ramirezki zaczął mi poważnie gonić samiczkę, tak, że dość widocznie poszarpał jej płetwy, a ona ukryła się w krzakach przybierając bardzo ciemny kolor, przerażona.
Co mam zrobić, żeby znów mi żyły w zgodzie?
Szczegóły opisałam w wątku: http://www.akwarystyka.com.pl/showthread.php?t=72821
Na razie samiec (tym razem :roll: - bo po pięciu minutach gonienia z siatką dwóch goniących się ryb miałam dosyć, więc złapałam co pierwsze podleciało :twisted: ) siedzi w niedoszłym kotniku i pewnie wcale nie jest szczęśliwy, a samica w ogólnym z - na nowo - poszarpanymi płetwami.
Na razie zaobserwowałam tyle, że obie "akcje" miały związek z dość drastyczną zmianą parametrów wody. Kolejną próbę połączenia zrobię za kilka dni, jak płetwy samicy odrosną i się "skleją".
♪♫♬ ♪

*anika*

[poprzednia][następna]