30 głodnych kotów- zajezdnia autobusowa

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob kwi 17, 2010 18:05 Re: 30 głodnych kotów prosi o pomoc-długowłosy i szylka szuka dt

na razie zastanawiam się skąd wytrzasnąc klatkę,bo puszczony luzem wejdzie w najciaśniejszy kąt i tyle go będę widziała
jest przerażony,na próbę zbliżenia ręki wali pazurami
kto może pożyczyc klatkę?
Obrazek

gayae

Od: Sob sty 13, 2007 15:10

Post » Sob kwi 17, 2010 18:12 Re: 30 głodnych kotów prosi o pomoc-długowłosy i szylka szuka dt

Cholernik jeden, a ja go głaskałam. :mrgreen:

Szukamy klatki.!!
Obrazek

cypisek

Od: Czw lut 26, 2009 18:44

Post » Sob kwi 17, 2010 18:28 Re: 30 głodnych kotów prosi o pomoc-długowłosy i szylka szuka dt

Gayae, odpisałam na pw. Mam nadzieję, że coś się uda z klatką załatwić.

reddie

Od: Śro lip 19, 2006 15:35

Post » Nie kwi 18, 2010 5:02 Re: 30 głodnych kotów prosi o pomoc-długowłosy i szylka szuka dt

bez klatki nie ma szans na oswojenie,a i z klatką marne,trzeba by zapytac specjalistów od dzikusów czy 8-miesięczny dziczek urodzony na wolności i nie znający nic innego,sprytny na tyle że przeżył w przeciwieństwie do hipotetycznego rodzeństwa,wogóle da :( się oswoic
cała noc za nami to rozpaczliwe próby wydostania się z zamknięcia,na szybach rysy od drapania w nadziei wyjścia,kot fruwa po ścianach,teraz po otwartych półkach i tapecie wspiął się na najwższą szafkę,nie wiem jak go stamtąd zdejmę,chyba podbierakiem
po relacji że jadł z ręki,że był głaskany,na kastrację chyba w ręce złapany,spodziewałam się czegoś trochę innego
nie przekreślam Maciusia szans na oswojenie-ale proszę o rady i opinie czy jest sens go męczyc
dodam że nie jadł,raczej się nie napił,z kuwety też nie skorzystał,ma ogromne rozszerzone żrenice

czym innym jest socjalizacja domowego kota który został wyrzucony czy skrzywdzony i musi odzyskac zaufanie do ludzi,ale udomowienie dzikusa to chyba inna bajka
Obrazek

gayae

Od: Sob sty 13, 2007 15:10

Post » Nie kwi 18, 2010 6:17 Re: 30 głodnych kotów prosi o pomoc-długowłosy i szylka szuka dt

Miałam dwa tygodnie temu dziką kotkę na przechowaniu po sterylce aborcyjnej - zachowywała się identycznie jak Maciuś. Po drugiej dobie zaczęła się uspokajać. Oczy nie były już takie olbrzymie i przerażone. Była nadal czujna, ale przestała chować się na mój widok. Później jedzenie mogłam postawić jej pod sam pyszczek. Niestety miałam ją tylko 10 dni, bo była przeznaczona do wypuszczenia. Za to teraz na podwórku pozwala się głaskać i łasi się przy jedzeniu :)

Druga kotka została złapana jako dorosłe 2-letnie zwierze. Początki podobne jak wyżej opisałas. Bardzo powoli się przyzwyczajała do mieszkania, ciągle szukając drogi ucieczki. Pozostała nadal niezależna, czasem nawet pacnie łapką jak coś się jej nie podoba, ale pieszczocha z niej ogromna. Na kolana do głaskania nie przyjdzie, ale wywala się brzuchem do góry na biurku, właściwie robi za żywy przycisk do papierów;) Jest ze mną już 5 rok.

Maćka przeżyła na wolności ok. 8-9 lat. Też trochę trwało zanim wylazła spod tapczanu, ale dziś nie zamieniłaby swojego fotela na spanie pod krzakiem. Jest z nami od 1,5 roku.

Jak widać dzikuski w różnym wieku dają się oswoić, trzeba tylko przetrwać kilka pierwszych dób i zobaczyć czy kot będzie się uspokajać.
Misio [*] 9.07.2021,Bąbel [*]1.03.2020, Weron [*] 31.12.2014,Tysia [*]13.11.13, Bazyl [*]06.07.13, Dasia (Dakota) [*]18.06.13, Leon [*]10.12, Gabriel [*]19.11.2011, Majki [*]01.06.2011

Tysiek

Od: Czw lut 07, 2008 7:35

Post » Nie kwi 18, 2010 7:48 Re: 30 głodnych kotów prosi o pomoc-długowłosy i szylka szuka dt

Zajrzyjcie do niewidomego Ryśka [Szczecin] viewtopic.php?f=1&t=110226
Pilnie szuka DT, inaczej zostanie uśpiony :(

Cudak1

Od: Pt wrz 04, 2009 17:39

Post » Nie kwi 18, 2010 8:58 Re: 30 głodnych kotów prosi o pomoc-długowłosa i szylka szuka dt

monika74 pisze:A tu puchatka bardzo prosimy o pomoc dla niej
Obrazek

O ludzie ! Jakie cudo !
Obrazek

kinia098

Od: Pt maja 01, 2009 21:53

Post » Nie kwi 18, 2010 8:59 Re: 30 głodnych kotów prosi o pomoc-długowłosa i szylka szuka dt

monika74 pisze:Pilnie poszukiwany jest DT dla tej młodziutkiej około rocznej kici
Kotka jest zjawiskowo piękna puchata i pięknie umaszczona zdjęcia nie oddają jej urody
Obrazek
Obrazek

Jest rewelacyjna !
Jeny, co takie piękne koty tam robią ?! :evil:
Obrazek

kinia098

Post » Nie kwi 18, 2010 9:03 Re: 30 głodnych kotów prosi o pomoc-długowłosy i szylka szuka dt

gayae pisze:kić czarno biały,puchaty Maciuś już u mnie,na razie przerażony,siedzi pod kaloryferem
trzeba mu czasu na ochłonięcie

:1luvu: :1luvu:
Obrazek

kinia098

Post » Nie kwi 18, 2010 9:12 Re: 30 głodnych kotów prosi o pomoc-długowłosy i szylka szuka dt

gayae pisze:8-miesięczny dziczek urodzony na wolności i nie znający nic innego

Chyba nie ma pewności, że Maciuś był urodzony na wolności, skoro Dziewczyny zajmują się stadkiem od kilku dni? ;)

Równie dobrze mógł zostać porzucony. Tym bardziej, że najprawdopodobniej nie ma tam kotów w jego wieku, a on sam jest z miotu wiosenno-letniego, które to jak wiadomo mają największe szanse na przeżycie.

Cudak1

Post » Nie kwi 18, 2010 9:24 Re: 30 głodnych kotów prosi o pomoc-długowłosy i szylka szuka dt

Cudak1 pisze:
gayae pisze:8-miesięczny dziczek urodzony na wolności i nie znający nic innego

Chyba nie ma pewności, że Maciuś był urodzony na wolności, skoro Dziewczyny zajmują się stadkiem od kilku dni? ;)

Równie dobrze mógł zostać porzucony. Tym bardziej, że najprawdopodobniej nie ma tam kotów w jego wieku, a on sam jest z miotu wiosenno-letniego, które to jak wiadomo mają największe szanse na przeżycie.

Niestety jest duze prawdopodobieństwo ze Maciuś jednak tam sie urodził ludzie którzy mieszkają w okolicy twierdzą ze to nie pierwszy puchaty kot w tym miejscu :cry: Maciś ponoć był widywany od małego pierwszy raz pojawił sie około listopada zeszłego roku jako maluszek
Obrazek Obrazek

monika74

Od: Czw gru 25, 2008 14:45

Post » Nie kwi 18, 2010 9:34 Re: 30 głodnych kotów prosi o pomoc-długowłosy i szylka szuka dt

Moja kotka 3 tygodnie waliła w okna, nie jadła , fruwała po ścianach i półkach...teraz minęło już 10 lat i jest z nami.
Nie lubi brania na ręce ,przychodzi na mizianki wtedy gdy ona ma ochotę. Uwielbia spanie na poduszkach, wyleguje się na parapeci

Maciuś na wolności. :ok: Będzie dobrze.

Obrazek
Obrazek

cypisek

Post » Nie kwi 18, 2010 9:38 Re: 30 głodnych kotów prosi o pomoc-długowłosy i szylka szuka dt

monika74 pisze:Niestety jest duze prawdopodobieństwo ze Maciuś jednak tam sie urodził ludzie którzy mieszkają w okolicy twierdzą ze to nie pierwszy puchaty kot w tym miejscu :cry: Maciś ponoć był widywany od małego pierwszy raz pojawił sie około listopada zeszłego roku jako maluszek

Mam nadzieję, że nie będzie z nim podobnie, jak z Killerem :?

Tak, czy inaczej same piękne koty tam macie - kolorowe i puchate ;)
Gorzej tylko z oswajaniem, bo to już nie maluszki...

Nie ma możliwości "przenieść" ich w bezpieczniejsze miejsce, gdzie nadal będą kotami wolnożyjącymi?

Cudak1

Post » Nie kwi 18, 2010 10:48 Re: 30 głodnych kotów prosi o pomoc-długowłosy i szylka szuka dt

tu też super!!! :kotek:
Obrazek

cypisek

Post » Nie kwi 18, 2010 10:53 Re: 30 głodnych kotów prosi o pomoc-długowłosy i szylka szuka dt

cypisek pisze:tu też super!!! :kotek:

Na pewno?

cypisek pisze: szczególnie ona jest narażona na ataki dzieci i psów z tej nieciekawej okolicy. Koty są tam nie mile widziane przez okolicznych mieszkańców.

monika74 pisze:Bardzo prosimy o pomoc dla tych kotów sytacja naprawde jest tragiczna okoliczni mieszkańcy bardzo wrogo odnoszą sie do tych kotów szczują psami , rzucają kamieniami , rozwalają kocie budki.Te osoby które dokarmiały koty zostały poprostu zaszczute przez mieszkańców. Sami na sobie doświadczyliśmy tej wrogości
Bardzo potrzebny jest domek dla szylkretowej koteczki jest bardzo ufna prosi o pogłaskanie ona szczególnie narazona jest na ataki bo zabiega o kontakt z człowiekiem

Cudak1

[poprzednia][następna]