^JoKot^ - SEROCKA KOCIA MAKABRA - LEGIONOWO HELP!!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob kwi 17, 2010 21:41 Re: Grupa ^JoKot^ -SEROCKA KOCIA MAKABRA.HELP!!!

_kathrin pisze:Zostały tam te kocurki.
Kocur, który będzie mi się śnił po nocach. 17 lat, potwornie chory, chudy, zakatarzony, z łysymi plamami.
Pomimo prób, nie mogłyśmy go zabrać. To pupilek, (więc niech zdycha sam)
Nie leczony, bo nie.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

:( :( :(
„Dla zwierząt wszyscy ludzie to naziści, a ich życie – to wieczna Treblinka”. -Isaac Bashevis Singer

"Zawsze warto być człowiekiem,
Choć tak łatwo zejść na psy!"
- Ryszard Riedel, Mirosław Bochenek

“Kupujemy rzeczy, których nie potrzebujemy, za pieniądze, których nie mamy, żeby zaimponować ludziom, których nie lubimy.” — Dave Ramsey
https://www.gismeteo.ru/weather-lodz-3203/

iwcia

Od: Czw kwi 28, 2005 6:52

Post » Sob kwi 17, 2010 21:53 Re: Grupa ^JoKot^ -SEROCKA KOCIA MAKABRA.HELP!!!

Słów mi zabrakło...
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Sob kwi 17, 2010 22:18 Re: Grupa ^JoKot^ -SEROCKA KOCIA MAKABRA.HELP!!!

seja

Od: Sob lis 29, 2008 6:23

Post » Sob kwi 17, 2010 22:56 Re: Grupa ^JoKot^ -SEROCKA KOCIA MAKABRA.HELP!!!

ło jezu :(
ObrazekObrazekObrazek

mpogorzelski

Od: Śro paź 29, 2008 10:46

Post » Sob kwi 17, 2010 23:04 Re: Grupa ^JoKot^ -SEROCKA KOCIA MAKABRA.HELP!!!

villemo5 pisze:Doczytuję tylko 2 ostatnie strony stąd moje może głupie pytanie... Jokocie jak tam trafiłyście??
To już chyba druga akcja "zamiejscowa"?

W zeszłym roku ktoś na forum szukał pomocy transportowej - chodziło o zabranie 2 kotów z okolicy Serocka na sterylkę w Koterii. Pojechałam, zawiozłam, przywiozłam, a na miejscu zobaczyłam, że wożenie po parę sztuk, to kropla w morzu potrzeb, że tak będzie można w nieskończoność, bo szybciej się tam rozmnożą niż zdążymy po kawałku. Że koszty transportu, odległość od Warszawy, nie pozwalają na rozwiązanie problemu tak na raty.
Dwa tygodnie temu zawoziłam tam rzeczy podarowane kotom i jak zobaczyłam, że są kocięta, to zmobilizowało mnie to do zajęcia się sterylizacjami "kompleksowo". Umówiłam się z lecznicą na długi roboczy weekend, na sterylizację tylu kotów, ile uda się przewieźć.

Wróciłam teraz do domu, z Piotrem568 odwieźliśmy 21 kotów, 17 z nich było operowanych, 4 były wysterylizowane wcześniej. Pozostałe będą sterylizowane jeszcze w niedzielę i poniedziałek, wieczorem w poniedziałek zawiozę resztę do Serocka. Zostało w lecznicy jeszcze 26 lub 27, ile odwiozę to zależy od tego dla ilu uda się znaleźć DT. :(

Pani Magda chętnie odda koty do adopcji, poza kilkoma, z którymi czuje się szczególnie związana.

Wrócę do tematu finansowego: sterylizacja ok. 40 kotów, głównie kotek będzie kosztować kilka tysięcy złotych. Lecznica robi to "na kredyt" dla JoKota, ale nie mamy żadnej instytucji, która zechciałaby to finansować. Dlatego każda pomoc forumowiczów, najmniejsza wpłata czy bazarek mają dla nas ogromne znaczenie. Powiedziałabym, że to jeden z kosztowniejszych weekendów. :roll: Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc.
Obrazek

Agneska

Od: Wto paź 26, 2004 12:28

Post » Sob kwi 17, 2010 23:07 Re: Grupa ^JoKot^ -SEROCKA KOCIA MAKABRA.HELP!!!

Te koty tam wróciły zaraz po operacjach? Kotki też?

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Sob kwi 17, 2010 23:12 Re: Grupa ^JoKot^ -SEROCKA KOCIA MAKABRA.HELP!!!

bkcustoms pisze:OK., troszkę ochłonełem po emocjach związanych z widokiem kotów mieszkających w tym domu. Rozumiem, że wielu z Was pisze, że to makabra, zbrodnia, ludzka głupota, ale trzeba też troszkę spojrzeć na to z innej strony. A mianowicie z jakiej? Z takiej, ze można wspólnymi siłami i niewielkim nakładem finansowym stworzyć normalne warunki dla tych kotów, które tam powrócą.
Zapytacie teraz o czym mówię. Więc wyjaśniam. Wystarczyło by zebrać się w 6 dziewczyn, 2 chłopaków i w bardzo prosty sposób wysprzątać to porządnie, powstawiać siatki w okna, przenieść domek, który został stworzony na posesji dla kotków (zmieści się tam ok. 30 sztuk).
Nie wieżę że nikt w domu nie posiada kawałków desek, pali o długościach ok. 1,5 metra. Siatkę oczywiście trzeba było by zakupić, ale po za tym zaciśnięcie zębów, troszkę sprzętu i ten dom był by może nie rajem, ale ostoja dla tych biednych kotów. Trzeba wziąć pod uwagę fakt iż nie jest to domek o pow. 20m kwadratowych, tylko dom o pow. ok. podejrzewam min. 120 m kwadratowych, a znam takich co trzymają w bloku w kawalerce po 30 kotów, więc diametralna różnica, kobieta jest chętna na współpracę, da się z nią racjonalnie porozmawiać, to że pewne rzeczy do niej nie docierają; trzeba to zrozumieć, ona ma ok. podejrzewam 60 lat więc była inaczej wychowywana, w tamtych czasach liczyło się uratowanie zwierzęcia przed zamarznięciem a nie myśl o nie rozmnażaniu się, nie jest to kobieta która (przepraszam za wyrażenie) śmierdzi, nie da się z nią porozmawiać, wręcz przeciwnie, uważam że może nie dba o siebie ale chodzi „czysta”

Dzięki, że o tym napisałeś.
Z jednej strony pani nie ogarnia tak dużego stada, ale brak sterylizacji wynika z braku możliwości finansowo-logistycznych w tej chwili (kiedyś było dużo lepiej). Nie sprzeciwia się sterylkom aborcyjnym.

Bkcustoms, będę przypominać Twoją propozycję, może uda się nam zebrać ochotników do poświęcenia jednego dnia na pracę w ślicznej okolicy rozlewiska Narwi. :ok:

I dzięki za manewry, Mistrzu! 8)

bkcustoms pisze:p.s. dopiero dzisiaj po mojej pierwszej większej akcji zrozumiałem co tak naprawdę robi moja żona dla tych biednych zwierząt (oczywiście nie tylko ona) i wielki szacun za to co robi i jak tylko będę mógł to będę jej pomagał

A ten cytat z Ciebie już tu pozostanie. Przepadłeś. :lol:
Obrazek

Agneska

Post » Sob kwi 17, 2010 23:14 Re: Grupa ^JoKot^ -SEROCKA KOCIA MAKABRA.HELP!!!

Jana pisze:Te koty tam wróciły zaraz po operacjach? Kotki też?

Jana, koty są domowe, niewychodzące.
Koty wróciły do domu, do wysprzątanej sypialni pani Magdy.
Obrazek

Agneska

Post » Sob kwi 17, 2010 23:29 Re: Grupa ^JoKot^ -SEROCKA KOCIA MAKABRA.HELP!!!

Agneska pisze:
Jana pisze:Te koty tam wróciły zaraz po operacjach? Kotki też?

Jana, koty są domowe, niewychodzące.
Koty wróciły do domu, do wysprzątanej sypialni pani Magdy.

A czy ta pani odpowiednio i szybko zareaguje w razie jakichś (tfu tfu) komplikacji? :(

Jana

Post » Sob kwi 17, 2010 23:38 Re: Grupa ^JoKot^ -SEROCKA KOCIA MAKABRA.HELP!!!

Pani Magda dzwoni do mnie dosyć często. Często z pytaniami z dziedziny weterynarii :roll: gdzie nie poczuwam się do wiedzy wystarczającej do udzielenia sensownej odpowiedzi.
Z drugiej strony, potrafi sama robić zastrzyki, podawać leki, ma wieloletnie doświadczenie.

Problem polega na tym, że dom jest położony na przepięknej działce nad Narwią, wśród kilku letniskowych domów. Za totalnym zadupiu. Niestety, sąsiedzi nie są przyjaźni. Samochodu nie ma, transportu też. Pozostaje taksówka do Legionowa, co nie jest możliwe, jak brakuje pieniędzy. :(

Zapewne przyjęty przez nas sposób rozwiązania problemu mnożenia się tam kotów nie jest najlepszy, ale nie był w naszym zasięgu żaden lepszy. :(
Obrazek

Agneska

Post » Sob kwi 17, 2010 23:42 Re: Grupa ^JoKot^ -SEROCKA KOCIA MAKABRA.HELP!!!

Trzymam kciuki, za Was i za koty :ok: :ok: :ok:

Jana

Post » Sob kwi 17, 2010 23:53 Re: Grupa ^JoKot^ -SEROCKA KOCIA MAKABRA.HELP!!!

Są chwile, kiedy brak ludożerców daje się boleśnie odczuć.
Alfons Allais

Aleba

Od: Czw sie 05, 2004 16:52

Post » Nie kwi 18, 2010 7:32 Re: Grupa ^JoKot^ -SEROCKA KOCIA MAKABRA.HELP!!!

o matko....
te kociaki :(

memka

Od: Czw sty 18, 2007 22:10

Post » Nie kwi 18, 2010 9:15 Re: Grupa ^JoKot^ -SEROCKA KOCIA MAKABRA.HELP!!!

nie wiadomo, które są biedniejsze - czy maleńkie słabe kociaki czy stare chore :(
Obrazek

Agneska

Post » Nie kwi 18, 2010 10:12 Re: Grupa ^JoKot^ -SEROCKA KOCIA MAKABRA.HELP!!!

Agneska pisze:nie wiadomo, które są biedniejsze - czy maleńkie słabe kociaki czy stare chore :(

Niestety uważam że stare i chore mają trudniej bo kociaki są w czystym kojcu u ludzi, którzy dołożą wszelkich starań o ich zdrowie i los na przyszłość.
ObrazekObrazekObrazek

danka05

Od: Sob lut 21, 2009 18:40

[poprzednia][następna]