Wątek dla nerkowców - III

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto kwi 13, 2010 10:13 Re: Wątek dla nerkowców - III

zaznaczam

natasza25

Od: Czw maja 28, 2009 11:35

Post » Wto kwi 13, 2010 11:29 Re: Wątek dla nerkowców - III

casica pisze:(...)
Oczywiście, że moje koty nie jadą na samym rubenalu, jeśli gdzieś zabrzmiało w moich postach stwierdzenie, że "rubenal jest cudownym i jedynym remedium" to oczywiście jest to jakiś szum informacyjny.
Co więcej, pisząc o tym, że jestem zadowolona z rubenalu, mam na myśli głównie Dracula.
(...) Takie są moje doświadczenia z tym środkiem, doświadczenia pozytywne. A wyniki kota wspierają moje przeświadczenie o jego efektywności.
Putita, to inna sprawa.
(...) Ale pnn u Puti ma inną przyczynę i przebieg niż u Dracula. Nie da się tego porównać.
(...)Ale przy pnn tak już dziwnie jest, że w zasadzie każdy przypadek jest inny. Odkąd jestem na forum, a tutaj, w tym watku zaczęła się moja obecność, obserwuję ile kotów odeszło na pnn. Często młodych, mających potencjalnie większe szanse niż np stary Dracul. Były to koty zdiagnozowane, zaopiekowane, wychuchane i nie udało się. Nie ma tutaj żadnych reguł. Warto próbować, efektu oczywiście nikt nie zagwarantuje. Jednak jestem przekonana, że przypadkach takiej formy pnn jak u Dracula, rubenal jest dobrym środkiem wspomagającym terapię.

I ja teraz mogę się podpisać pod tym co napisałaś :ok:
Warto i trzeba próbować różnych działań.
Mniej lub bardziej konwencjonalnych.
Tylko - nie po omacku, na zasadzie "jednapanidrugiejpani".
Twoje koty mają robione szczegółowe badania i np. jesteś w stanie wychwycić zmiany w jonogramie.
A to jest szalenie ważne przy pnn.
Ostatnio edytowano Wto kwi 13, 2010 16:09 przez pixie65, łącznie edytowano 1 raz
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Wto kwi 13, 2010 13:43 Re: Wątek dla nerkowców - III

villemo5 pisze:Dziewczyny... A możecie napisać ile płacicie za leki?
Ja niestety nie wiem, bo wet mi podliczył wszystko naraz...
Interesują mnie ceny Rubenalu 75
lespewetu (to akurat wiem - 21 zł za 30 tabl)
fortekoru

Rubenal 300 ,60szt tabletek dzielone na 1/4 daje 240 dawek-za 130zł.
Pasta Vita-Pet-50g(dość duża)-27zł
Legnica

Post » Wto kwi 13, 2010 18:38 Re: Wątek dla nerkowców - III

casica pisze:Na tej stronie poświęconej pnn (na 1 stronie wątku dla nerkowców) http://www.felinecrf.org/holistic_treatments.htm autorka pisze tak: (ciach)

Doczytałam sobie o rubenalu na linkowanej stronce a także zahaczyłam o linkowane na niej arykuły.
Trafiłam do znanej nam (i bardzo przeze mnie lubianej) bazy PubMed.gov :mrgreen:
Oczywiście za darmo dostępne są tylko abstrakty, na przykład:

"In order to explore the therapeutic potential of traditional Chinese medicinal herbs on the progression of experimental chronic renal failure (CRF), we have studied the effect of orally administered rhubarb extract on the course of CRF in rats submitted to subtotal nephrectomy (SNx).
(...)
Renal function was comparable in rhubarb-treated and untreated SNx rats. However, at sacrifice the severity of glomerulosclerosis was significantly reduced in SNx rats treated with rhubarb (2.03 +/- 0.44; SNx controls, 2.58 +/- 0.53, P < 0.05).
The difference in tubulointerstitial scarring between the two groups did not reach significance. Our results suggest that rhubarb extract reduces proteinuria and the severity of glomerulosclerosis in rats with remnant kidneys."

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8649632

Jest nawet artykuł o mechanizmie działania wyciągu z rabarbaru.
Po chińsku :?

Bardzo obiecująco wygląda to streszczenie:
"OBJECTIVE: To review the clinical and laboratory study on the rhubarb in the treatment of Chronic Renal Failure (CRF). METHOD: Documents of clinical and mechanism study on chinese medicine rhubarb including the simple rhubarb and the rhubarb complex prescription in which rhubarb is the main effective ingredient in recent 10 years were searched and summarized. RESULT: Clinical application involving dosage forms, prescriptions, usage and effect of the rhubarb and its prescriptions in the treatment of the CRF and their laboratory study progress wre summarized. CONCLUSION: Rhubarb and all kinds of its complex prescriptions have an assured effect on CRF and their mechanism includes many ways such as ameliorating azotemia, preventing nephritic compensatory hypertrophy and high metabolism situation, and so on. So the rhubarb can be used as an ideal medicine in treating CRF in a long period of time and will have a very brilliant prospect."

I to:
"Rheum, a well known herb unique in its cathartic effect is now introduced to prevent progression of uremia. A clinical prospective trial was conducted to evaluate its effect in comparison with the Captopril. 30 cases with initial Scr level of 344.8 +/- 114.0 mumol/L were allocated randomly to 3 groups. Rheum E treated group, Captopril treated group and Rheum E + Captopril group. The long term (6-22 mos) follow-up results showed that the progression rate of renal failure, calculated by regression analysis of 1/Scr vs time, was found to be retarded after treatment, being more marked in both Rheum E and Rheum E + Captopril group. Uremic symptoms improved after the treatment with serum albumin level increased. To explore the mechanism of therapeutic effects of Rheum on CRF, a series of experimental studies were performed. Rheum can suppress the proliferation of glomerular mesangial cells in culture. In 5/6 nephrectomized rats, the O2 consumption of remnant kidney was obviously decreased by feeding the animal Rheum E and the hypermetabolic state was ameliorated as well. A group of 5/6 nephrectomized rats were fed with Rheum E for 28 wks. It was found that the level of azotemia of this treated group was lessened remarkably as compared with the controls. The serum albumin and transferrin contents of the treated animals were much higher than the controls while the blood cholesterol and triglycerides decreased unexpectedly. In conclusion, both the in vivo and in vitro studies have proved the effectiveness of Rheum in preventing the progression of CRF."
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1914031

I jeszcze ten:
"A clinical trial, to evaluate the effects of a Chinese herbal drug, Rheum E and angiotensin converting enzyme inhibitor, Captopril on chronic renal failure (CRF), was conducted. Thirty cases with initial serum creatinine (Scr) levels of 344.8 +/- 114.0 mumol/L were allocated randomly to 3 groups: Rheum E treated group, Captopril treated group and Rheum E + Captopril group. A control group of 12 cases were on dietary therapy alone. During the 6-22 months of treatment, all the patients were kept on low-protein (0.6g/kg/d), and low-phosphorus (10mg/kg/d) diet. The results showed that the progression rate of renal failure, calculated by regression analysis of 1/Scr vs time, was found to be retarded after treatment with the increased regression coefficient (b value). Scr levels and blood urea nitrogen were kept stable or fell slightly. Albumin rose during the follow-up period (P less than 0.05) in the treated patients, being more marked in both Rheum E and Rheum E + Captopril groups. Uremic symptoms of nausea, anorexia improved in most of the treated patients. It is concluded that long-term low-dose Rheum E taken orally is beneficial to CRF. Its effect is better than that of Captopril. The regime of Rheum E and Captopril is a preferable choice in the long-term treatment for preventing progression of CRF."
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2125252

Może ktoś ma dostęp do tej bazy...?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Wto kwi 13, 2010 18:39 Re: Wątek dla nerkowców - III

A możesz to przetłumaczyć choć w skrócie?
ObrazekObrazek

villemo5

Od: Sob maja 05, 2007 17:14

Post » Wto kwi 13, 2010 20:58 Re: Wątek dla nerkowców - III

casica pisze:
cypisek pisze::roll: ten Rubenal w końcu jest dobry??

Jest dobry, a Ty chyba nie masz kota z pnn?

mam 4 koty z pnn....niestety.

Moje dostają Rubenal, ipakityne.proszę zerknijecie na te wyniki

Obrazek
Obrazek

cypisek

Od: Czw lut 26, 2009 18:44

Post » Wto kwi 13, 2010 21:00 Re: Wątek dla nerkowców - III

cypisek pisze:
casica pisze:
cypisek pisze::roll: ten Rubenal w końcu jest dobry??

Jest dobry, a Ty chyba nie masz kota z pnn?

mam 4 koty z pnn....niestety.

Moje dostają Rubenal, ipakityne.proszę zerknijecie na te wyniki

Mnie się niestety otwierają papuga i kot :(
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Wto kwi 13, 2010 21:08 Re: Wątek dla nerkowców - III

bil neg
UBG norm
Ket neg
ASC 20
Glu norm
PRO 30
ERY neg
PH 5
NIT neg
LEU 500
SG 1.030
Obrazek

cypisek

Post » Wto kwi 13, 2010 21:28 Re: Wątek dla nerkowców - III

A ja poprostu muszę się podzielić radością :D :
Gizmo jest na leczeniu domowym. Dostaje leki i co trzy dni sama robię mu kroplówkę (za każdym razem jest to dla mnie straaaszne przeżycie, ręce mi się trzęsą). Po pierwszej robionej w domu kroplówce pobiegł do transporterka i patrzył raz na mnie a raz na transporterek i tak z 15 razy - cwaniak
Przyzwyczaił się do rannego i wieczornego dokarmiania strzywaką i zjawia się w kuchni jak tylko usłyszy mikser.
Wogóle strasznie odżył, je, pije, a najbardziej żebrze przy stole - jak niewychowany pies - daję mu wszystko co chce, dietowe dostaje tylko chrupki. Ogólnie czuje się rewelacyjnie, przytył 200 g, apetyt ma duży, kłuci sie znów ze mną, poklepuje Mańkę, jest strasznie upierdliwy, wszędzie go pełno, dziąsła dużo się uspokoiły - naprawdę wrócił do życia. Jestem baaardzo szczęśliwa.
Nawet teraz gdy piszę to już mnie zaczepia i przypomina, że jest pora karmienia. I sypia tylko na poduszce elektryczniej .
30 kwietnia jedziemy na badania kontrolne - krew i mocz.

sfinks

Od: Pon kwi 10, 2006 20:12

Post » Wto kwi 13, 2010 21:40 Re: Wątek dla nerkowców - III

bil neg
UBG norm
Ket neg
ASC 20
Glu norm
PRO 30
ERY neg
PH 5
NIT neg
LEU 500
SG 1.030
Obrazek

cypisek

Post » Wto kwi 13, 2010 21:43 Re: Wątek dla nerkowców - III

Cypisek, to są wyniki badania moczu kota z pnn?
Czy on dostaje coś zakwaszającego mocz?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Wto kwi 13, 2010 22:09 Re: Wątek dla nerkowców - III

Sfinks - ciesze się razem z Tobą i tzrymam kciuki za Waszą walkę!
Obrazek

keira11

Od: Wto gru 22, 2009 14:44

Post » Wto kwi 13, 2010 22:23 Re: Wątek dla nerkowców - III

Sfinks- super :D oby tak dalej :D trzymam kciuki za wyniki :ok: my jutro idziemy pobrac krew i będzie kolejna godzina prawdy... ostatnio (pisze z pamięci) Kreatynina 4,7 a mocznik 105... zobaczymy jak teraz
moje nerkowe kochanie [*] 09.09.2010

Alida80

Od: Śro paź 22, 2008 12:57

Post » Wto kwi 13, 2010 22:27 Re: Wątek dla nerkowców - III

pixie65 pisze:Cypisek, to są wyniki badania moczu kota z pnn?
Czy on dostaje coś zakwaszającego mocz?

dostawała wit c ph ma 5.t jest kot z pnn.
Obrazek

cypisek

Post » Wto kwi 13, 2010 22:27 Re: Wątek dla nerkowców - III

sfinks pisze:A ja poprostu muszę się podzielić radością :D :
Gizmo jest na leczeniu domowym. Dostaje leki i co trzy dni sama robię mu kroplówkę (za każdym razem jest to dla mnie straaaszne przeżycie, ręce mi się trzęsą). Po pierwszej robionej w domu kroplówce pobiegł do transporterka i patrzył raz na mnie a raz na transporterek i tak z 15 razy - cwaniak
Przyzwyczaił się do rannego i wieczornego dokarmiania strzywaką i zjawia się w kuchni jak tylko usłyszy mikser.
Wogóle strasznie odżył, je, pije, a najbardziej żebrze przy stole - jak niewychowany pies - daję mu wszystko co chce, dietowe dostaje tylko chrupki. Ogólnie czuje się rewelacyjnie, przytył 200 g, apetyt ma duży, kłuci sie znów ze mną, poklepuje Mańkę, jest strasznie upierdliwy, wszędzie go pełno, dziąsła dużo się uspokoiły - naprawdę wrócił do życia. Jestem baaardzo szczęśliwa.
Nawet teraz gdy piszę to już mnie zaczepia i przypomina, że jest pora karmienia. I sypia tylko na poduszce elektryczniej .
30 kwietnia jedziemy na badania kontrolne - krew i mocz.

Bardzo się cieszę :) i mocno trzymam :ok:
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

[poprzednia][następna]