Moderator: Estraven
tomoe pisze:kryształy pojawiają się i znikają, moze na to mieć wpływ równiez czas od pobrania do zbadania moczu .
Więc naprawdę, jeśli jest ich mało a kota dobrze się czuje, to wdrożyłabym zalecaną kurację, lekko zakwaszała mocz tak jak piszesz, często go badała i nie przejmowała się aż tak bardzo. I może zainwestowałąbym w feliwaya do kontaktu - czasem pojawienie się kryształów może być wynikiem stresu. A w ogóle to mogła sobie tez ten pęcherz zwyczajnie zaziębić.
Semirades pisze:tomoe pisze:kryształy pojawiają się i znikają, moze na to mieć wpływ równiez czas od pobrania do zbadania moczu .
Więc naprawdę, jeśli jest ich mało a kota dobrze się czuje, to wdrożyłabym zalecaną kurację, lekko zakwaszała mocz tak jak piszesz, często go badała i nie przejmowała się aż tak bardzo. I może zainwestowałąbym w feliwaya do kontaktu - czasem pojawienie się kryształów może być wynikiem stresu. A w ogóle to mogła sobie tez ten pęcherz zwyczajnie zaziębić.
Może i przeziębiła ten pęcherz, bo ostatnio ciągle wołała na balkon.
A noc przespała spokojnie, rano wysiusiała się, zjadła, a teraz śpi. Tylko że strasznie boczy się na mnie. Wieczorkiem znów musimy iść do weta, więc Balba mnie znienawidzi.
. Jednak z drugiej strony, jest to jej kolejna kuracja antybiotykowa w ciągu kilku ostatnich miesięcy (ostatnio brała zastrzyki około listopada).
-Anula- pisze:U nas widoczny postęp.
Niuniek sika rzadziej, większymi porcjami.
Ph ładnie się trzyma w granicach 6-6,5.
. Moja Balba też ma pH 6 i dobrze się czuje.Semirades pisze:Balba bierze Synergal, ale ów lek chyba nie działa. Kota znów mi miauczy w nocy i muszę dawać jej No-spę. Jutro wybieram się do weta. Biedna zwierzynka ... już brakuje jej cierpliwości.

Semirades pisze:Anula, a może Balba po prostu była za długo na karmie bytowej?
Nie znam się, ale chyba antybiotyk powinien wybić wszelkie bakterie.

-Anula- pisze:Ostatnio czytałam sporo o struwitach u ludzi.
Występowanie struwitów wiąże się zazwyczaj z infekcją bakteryjną.
Efekt - ph rośnie ponad 7.
Bo te bakterie powodują wzrost ph.
No i pojawiają się wtedy struwity, bo środowisko sprzyjające...
Kamienie podrażniają drogi moczowe i koło się zamyka.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 67 gości