mirka_t pisze:Beliowen pisze:...ale jak się chce, to się da, wszystko się da.
Tak i mi się chce i to robię. Powiedz mi tylko czy wydałabyś takiego kota obcej osobie, co do której nie masz pewności czy mówi prawdę, czy faktycznie nie będzie to dla niej problemem a osoba ta mieszka na tyle daleko, że nie będziesz w stanie sprawdzić jak miewa się kot.
Mirko, ja się odniosłam do postu gagaony, która założyła, że kot z takim problemem na pewno wróci z adopcji.
Bo niekoniecznie wróci - to chciałam przekazać.
Wydałam kiedyś takiego kota do DS oddalonego o prawie 200 km, z którym mam już teraz kontakt tylko mailowy
kotka akurat sikała poza kuwetą, kupę robiła czasami tylko "przy okazji" oddania moczu
problem był stricte behawioralny, potencjalne przyczyny somatyczne i psychiczne wykluczyłam przed oddaniem
początki były trudne, ale kiedy w DS zaczęto przestrzegać pewnych reguł postępowania - czyli żelaznej zasady, że ubrania, buty, koce, poduszki itd. muszą być chowane, jeśli nie są używane, nie mogą leżeć na sofach, krzesłach itd. - kotka sikać poza kuwetą przestała
ale, o ile wiem, nadal, jeśli zdarzy się komuś przypadkiem np. buty zostawić na wierzchu, kotka w nie nasika
taki egzemplarz

dlatego dom wybrałam starannie, takiego kota nie oddaje się gdziekolwiek, tu masz rację.