Problem z fosforanami - pomocy!

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Nie mar 28, 2010 21:46 Re: Problem z fosforanami - pomocy!

Anja, dzięki, tak zrobię.
A co myślisz o UrinoVecie?
http://animalia.pl/produkt,17649,39,Vet ... t_Cat.html

Poza tym gnębi mnie jeszcze jedna myśl: skoro za długo podawałam Urinary i wskutek tego wytrąciły się w moczu jakieś inne kryształy, to może one po prostu inaczej się nazywają, a wet się pomylił?

Semirades

Od: Nie lut 21, 2010 18:05

Post » Nie mar 28, 2010 21:48 Re: Problem z fosforanami - pomocy!

Anja pisze:
Semirades pisze:Nie ukrywam, że zaczynam z deka panikować :? .

Nie panikuj, damy radę :ok:

Strasznie się boję o moją kotę, bo to zwierzynka po przejściach, znaleziona.
A tu jeszcze takie dylematy. No i weci, robiący mi wodę z mózgu...

Semirades

Post » Nie mar 28, 2010 21:50 Re: Problem z fosforanami - pomocy!

Fosforany bezpostaciowe nie stanowią dużego problemu, pojawiły się pewnie dlatego, że twoja kotka zdecydowanie zbyt rzadko oddaje mocz. Kiedy zalega on w pęcherzu, po prostu wytrącają się kryształki. Na pewno nie zaszkodzi podawanie preparatu ochronnego na pęcherz moczowy i ew. dobranie takiej diety, która pomoże zwiększyć produkcję moczu, może to być Urinary S/O, ale nie high dilution, bo ta rozpuszcza tylko struwity. Ewentualnie mokra karma, woda dosmaczona sosem z tuńczyka, mięso surowe, chyba lepszy kurczak niż wołowina, bo ta zawiera więcej fosforu.

I badanie krwi nie zaszkodzi, oprócz podstawowej biochemii warto oznaczyć poziom wapnia i fosforu, żeby ocenić funkcjonowanie gospodarki mineralnej.
Dietę Renal stosuje się w przypadku kamicy szczawianowej, przy występowaniu innych kryształów jest ona zdecydowanie przeciwwskazana.

dokota

Od: Śro lip 16, 2008 21:42

Post » Nie mar 28, 2010 21:52 Re: Problem z fosforanami - pomocy!

struvity to to samo co fosforany, i żadne z nich raczej nie wytwarzają się przy zbyt kwaśnym moczu - to domena szczawianów, to są właśnie "te drugie" ale z tego co móisz Twoja kotka ich nie miała. Mocna karma typu RD high delution może być stosowana faktycznie góra przez kilka tygodni, ale słabsza typu RC urinary S/o może być i dłużej - Misiek jadł ją 2 lata i nic mu nie było. RC urinary rozpuszcza kryształy w tym sensie, że je "zmiękcza" i nie sa one bolesne przy sikaniu, ale faktycznie samej przyczyny ich powstawania nie usuwa. No, może zawiera mnej fosforu czyli mniej jest "materiału" do ich budowy ale całkiem wykluczyć fosforu z diety się nie da. Przyczyn kryształów może być wiele: stres, nadwaga, stany zapalne układu moczowego itp. Stąd nawroty bo jak kot ma np. skłonności do takiego reagowania na stres to kryształy beda się pojawiac i znikać. Są tajemnicze, ot co.
Spróbuj spokojnie przeanalizowac co może być przyczyną kryształów, z jakimś kompetentnym wetem. I nie martw się - jeśli nie ma ich dużo i stosujesz karmę "zmiękczającą" to kot ze skłonnością do kryształów może żyć w miare komfortowo. Tylko trzeba mu często badać mocz i reagowac zmianami diety, co jest do zrobienia. przydałoby się więcej wody,może porozstawiac dużo miseczek w różnych punktach mieszkania? Niektóe koty lubią siobie wode "znajdować", np. Misiek zaczał porządnie pić dopiero z kubka ustawionego na parapecie. Odkryć przyczynę kryształów -to jest czasami bardzo trudne. nie sądzę natomiast żeby akurat ta karma była przyczyną problemów. Wręcz przeciwwnie, skad wiesz co by było jakby była na innej...U nas przyczyną był prawdopodobnie konflikt pomiedzy dwoma kocurami, którego my sobie nawet nie uświadamialiśmy...
Ostatnio edytowano Nie mar 28, 2010 21:57 przez tomoe, łącznie edytowano 4 razy
Aśka i...
Obrazek

tomoe

Od: Wto sie 03, 2004 21:02

Post » Nie mar 28, 2010 21:53 Re: Problem z fosforanami - pomocy!

Dakota, Balbinka jadła wspomnianą przez Ciebie karmę przez dość długi czas i podobno właśnie ona stanowi przyczynę obecnych problemów.
A badanie krwi zrobię na pewno.

Semirades

Post » Nie mar 28, 2010 21:54 Re: Problem z fosforanami - pomocy!

UrinoVet bardzo dziewczyny na forum polecały, pamiętam jak niedawno gdzieś tu o nim czytałam 8) .
Możesz dla świętego spokoju powtórzyć badanie moczu, żeby mieć pewność czy tamto badanie było wiarygodne (ja tak czasem robię). Może się nie pomylił, ale będziesz miała pewność, tym bardziej że to badanie drogie nie jest.
Zastanowię się jeszcze nad Balbiną i jutro się odezwę, bo na ten moment nie mam więcej pomysłów.

Oprócz tego, że doradzam cierpliwość przy leczeniu, bo kryształy się czasem długo leczy :wink: .
Rysiek miał nawroty chyba przez 6 lat (nawet nie pamiętam, ale wiem że długo) 8), no i w końcu nie ma. Opanowaliśmy sytuację.

Widzę, też i tomoe, która też ma swoje doświadczenia w tym temacie.
Mam nadzieję, że jesteś trochę spokojniejsza. Będziemy kombinować :)
Ostatnio edytowano Nie mar 28, 2010 23:21 przez Anja, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Nie mar 28, 2010 21:58 Re: Problem z fosforanami - pomocy!

tomoe pisze: i reagowac zmianami diety, co jest do zrobienia. przydałoby się więcej wody,może porozstawiac dużo miseczek w różnych punktach mieszkania? Niektóe koty lubią siobie wode "znajdować", np. Misiek zaczał porządnie pić dopiero z kubka istawionego na parapecie. Odkryć przyczynę kryształów -to jest czasami bardzo trudne. U nas przyczyną był prawdopodobnie konflikt pomiedzy dwoma kocurami, którego my sobie nawet nie uświadamialiśmy...

To reagowanie zmianami diety w przypadku mojej upartej kotki jest rzeczą straszliwie trudną. Jak już wspomniałam wcześniej, została mi ona podrzucona na działkę, więc nie mam pojęcia, jak była żywiona wcześniej. Tak czy siak, przez baaardzo długi czas kota chciała jeść wyłącznie suchą karmę. Gdy dawałam jej np. pokrojoną pierś z kurczaka, to potrafiła wręcz glodować i tak długo mnie terroryzować, aż dostała to, co chciała :mrgreen: ..
Saszetek i puszek kompletnie nie chciała jeść, chyba że był to pasztet z tuńczyka.
Mam z nią niezły kłopot.

Semirades

Post » Nie mar 28, 2010 22:01 Re: Problem z fosforanami - pomocy!

Anja pisze:UrinoVet bardzo dziewczyny na forum polecały, pamiętam jak niedawno gdzieś tu o nim czytałam 8) .
Możesz dla świętego spokoju powótrzyć badanie moczu, żeby mieć pewnośc czy tamto badanie było wiarygodne (ja tak czasem robię). Może się nie pomylił, ale będziesz miała pewnośc, tym bardziej że to badanie drogie nie jest.
Zastanowię się jeszcze nad Balbiną i jutro się odezwę, bo na ten moment nie mam więcej pomysłów.

Oprócz tego, że doradzam cierpliwość przy leczeniu, bo kryształy się czasem długo leczy :wink: .
Rysiek miał nawroty chyba przez 6 lat (nawet nie pametam, ale wiem że długo) 8), no i w końcu nie ma. Opanowaliśmy sytuację.

Widzę, też i tomoe, która też ma swoje doświadczenia w tym temacie.
Mam nadzieję, że jesteś trochę spokojniejsza. Będziemy kombinować :)

Anju, badania zrobiłam 2 - w odstępie mniej więcej 3 tygodni. Za pierwszym razem miała pH 5,5 - teraz ma 6. I to tyle zmian.
Dzięki, że przejęłaś się moim losem (a właściwie losem mojej Balby :) ). Ciekawa jestem, czy tej nocy będzie spać spokojnie. Na razie leży i chrapie mi na kanapie :D .

Semirades

Post » Nie mar 28, 2010 22:02 Re: Problem z fosforanami - pomocy!

Fosforany bezpostaciowe to nie jest to samo co fosforany amonowo-magnezowe, ale oba rodzaje wymagają zakwaszenia diety. Trzeba kombinować, żeby kota więcej produkowała moczu, bo to z kolei jest istotne dla wszystkich rodzajów kryształów. urinoVet jak najbardziej wskazany- chroni pęcherz, delikatnie działa moczopędnie i antybakteryjnie (glikozaminoglikany, pietruszka, żurawina, melisa)

Aha, mój nick to dokota :wink:

dokota

Od: Śro lip 16, 2008 21:42

Post » Nie mar 28, 2010 22:07 Re: Problem z fosforanami - pomocy!

dokota pisze:Fosforany bezpostaciowe to nie jest to samo co fosforany amonowo-magnezowe, ale oba rodzaje wymagają zakwaszenia diety. Trzeba kombinować, żeby kota więcej produkowała moczu, bo to z kolei jest istotne dla wszystkich rodzajów kryształów. urinoVet jak najbardziej wskazany- chroni pęcherz, delikatnie działa moczopędnie i antybakteryjnie (glikozaminoglikany, pietruszka, żurawina, melisa)

Aha, mój nick to dokota :wink:

Wielkie sorry, chyba zaczynam mieć poważne kłopoty ze wzrokiem :lol: .

Co do tych wszelkich kamieni, to odnoszę coraz większe wrażenie, że wet się przejęzyczył i źle opisał mi wyniki badania. Muszę zapytać weta nr 2, co zapisał sobie w komputerku
:wink:

Semirades

Post » Nie mar 28, 2010 23:27 Re: Problem z fosforanami - pomocy!

Semirades pisze:Dzięki, że przejęłaś się moim losem (a właściwie losem mojej Balby :) ). Ciekawa jestem, czy tej nocy będzie spać spokojnie. Na razie leży i chrapie mi na kanapie :D .

Nie ma sprawy, przecież powinniśmy sobie pomagać :). Doskonale rozumiem jak to jest mieć chorego kota. Rysiek ze swoim SUK-iem przy moim Brucku to okaz zdrowia. Trzeci z moich kotów Hrupka to "nerkowiec". Też są przygarnięte ;). Kiedy ostatnio poważnie zachorował Brucek forum stawało na głowie, aby wesprzeć.
Nieważne czy choroba jest bardzo poważna czy nie, ale zawsze jest powodem do zmartwienia, bo chcemy, żeby nasze ukochane zwierzaki były szczęśliwe.
Życzę Wam obu dobrej nocy :D .
Obrazek

Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Post » Pon mar 29, 2010 9:11 Re: Problem z fosforanami - pomocy!

Anja, jeszcze raz dzięki za wsparcie :D . Bo ja wśród znajomych jestem traktowana jak jakiś dziwak, który sam sobie stwarza problemy.
A noc była na szczęście spokojna. Dziś Balba wstała i sporo nasiusiała. Zjadła też chrupek (wymieszałam RC dla kotek sterylizowanych z inną karmą tej samej firmy). Za chwilę dostanie też kilka strzykawek rumianku. Zobaczymy, co będzie dalej :wink: .

Semirades

Post » Pon mar 29, 2010 14:49 Re: Problem z fosforanami - pomocy!

Dopajaj zwykłą wodą, nie ma potrzeby "uszczęśliwiać" Balby rumiankiem ;). Zwykła woda pewnie bardziej jej zasmakuje.
Spróbuj poleczyć tą karmą Urinary HD, proszę pomyśl o tym 8) . W końcu zaszkodzić nie zaszkodzi, a może pomoże? Gdybyś była z W-wy dałabym Ci od ręki próbkę na przetestowanie, bo mam ją w domu.
Obrazek

Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Post » Pon mar 29, 2010 15:04 Re: Problem z fosforanami - pomocy!

Anja, tu Cię zdziwię - Balba woli być dopajana rumiankiem. Gdy wstrzykuję jej wodę, to się bardziej złości 8) . Ponadto znalazłam w domu plastikowe wiaderko po twarogu na sernik, wlałam do niego wody i postawiłam obok misek z karmą. Wydaje mi się, że kota z niego korzysta:)
Co do Urinary, to zostało mi trochę z "poprzedniego sezonu chorobowego". Balba nawet nie chce na niego spojrzeć. Zresztą ostatnio jakoś słabo jej idzie jedzenie chrupek. Może wreszcie zmądrzała i przestawi się na mokre. Oby :lol: .

Semirades

Post » Pon mar 29, 2010 18:52 Re: Problem z fosforanami - pomocy!

Balba mnie rzeczywiście zaskoczyła, a to smakosz :)
Co do Urinary, to kara karmie nierówna. Ja mam zwykłe Urinary i Urinary HD i wiem, że to drugie inaczej Rysiowi pachnie i smakuje. A pachnie pieczonym kurczakiem :lol: .Piszę o tym, bo nie wiem czy masz własnie to HD ;)
Obrazek

Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

[poprzednia][następna]